Intel predstavil Thunderbolt 3 s konektorom USB Type-C a ďalšími vylepšeniami

Ďalšou novinkou predstavenou Intelom na Computex 2015 je tretia generácia rozhrania Thunderbolt. Thunderbolt 3 používa nový konektor typu USB-C, ktorý je aj jediným portom na novej generácii MacBookov. Taktiež má zabudovanú podporu pre USB 3.1, DisplayPort 1.2 a PCI Express 3.0. Oproti predchádzajúcej generácii poskytne Thunderbolt 3.0 až dvojnásobnú priepustnosť na úrovni 40 Gbps a nabíjaným zariadeniam poskytne môže poskytnúť až 100 wattov. Podporuje až dva externé displeje s rozlíšením 4K pri 60 Hz alebo jeden 5K externý displej pri 60 Hz cez jediný kábel. Dnes predávané externé displeje s vysokým rozlíšením 4K a 5K využívajú kvôli obmedzenej priepustnosti súčasných rozhraní DisplayPort a Thunderboltpri­pojenie cez dva káble.

V praxi to znamená, že Thunderbolt 3 je univerzálnym rozhraním na všetky účely, či už ide o prenos dát, zobrazovanie na externých displejoch s vysokým rozlíšením, nabíjanie notebookov alebo pripájanie najrôznejších periférií. Podľa dostupných informácií bude Thunderbolt 3 spolu s novou generáciou Intel procesorov Skylake k dispozícii koncom roka. To okrem iného naznačuje výraznejší redizajn 15-palcových Retina MacBookov Pro, ktoré by sa viac mali podobať na najnovší MacBook ponúkajúci jediný USB-C port slúžiaci na všetko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.