Infografika: pozrite si priemerné ceny iPhonu vo svete

Nielenže cena nového nedotovaného iPhonu vo svete dosť kolíše, ale aj príjem domácnosti má vplyv na jeho dostupnosť. Kým priemerná americká rodina si ich môže kúpiť ročne 63, indozénska len dva.

Infografika pozrite si priemerné ceny iPhonu vo svete_01

Apple iPhone je jedným z najpopulárnejších smartphonov vo svete, ale zároveň patrí aj k najdrahším. Jeho priemerná cena je v rôznych krajinách sveta pomerne odlišná a nedotovaná kolíše takmer o 400 dolárov ( približne o 354 Eur). Samozrejme vplyv na to má viacero faktorov, ako je kúpna sila obyvateľov danej krajiny, zmeny kurzov národných mien či výška daní. Na portáli WebpageFX sa objavila zaujímavá infografika , v ktorej si môžete porovnať priemerné ceny iPhonu 6 naprieč krajinami.

Najlacnejšie sa dá kúpiť v Kanade, kde stojí 647,2 dolárov (573 Eur), na opačnom konci rebríčka môžeme nájsť s celkom slušným náskokom Turecko a Brazíliu. V týchto krajinách už cena základného modelu prekročila hranicu 1000 dolárov a stojí 1015,92 respektíve 1107,53 dolárov (899, 981 Eur). V grafike sa objavila aj Česká republika, ktorá s cenou 851,14 dolárov (750 Eur) patrí medzi tie drahšie krajiny.

Samotná cena ale neprezrádza, či si môžu ľudia v danej krajine aj dovoliť kúpiť nový iPhone. To je dôvod, prečo vidíme v druhej časti infografiky priemerný príjem domácnosti. Kým cena jedného iPhonu v USA predstavuje približne 1,6% z príjmov, v takej Indonézii je to 39,3%. Takže rodina v Spojených štátoch amerických si ich môže dovoliť kúpiť 63 za rok, v takej Indonézii len dva. Opätovne v porovnaní môžeme vidieť aj Českú republiku, kde cena predstavuje 4,6% z ročného príjmu, takže priemerná rodina si môže dovoliť kúpiť ročne 21 iPhonov.

Infografika pozrite si priemerné ceny iPhonu vo svete_02

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.