Hudobná služba Rdio končí, odkupuje ju Pandora

Internetové rádio Pandora, populárne predovšetkým v Spojených štátoch, včera ohlásilo, že odkupuje “niekoľko kľúčových položiek” hudobnej streamovacej služby Rdio. Tá vyhlásila bankrot. Akvizícia v hodnote 75 miliónov dolárov obsahuje ako technológiu, tak aj duševné vlastníctvo. K Pandore sa taktiež pridá množstvo bývalých zamestnancov Rdio.

Aj napriek tomu, že Pandora je v Amerike podľa posledných prieskumov najpoužívanejšou hudobnou službou hneď po YouTube, nedarí sa jej produkovať zisk. Môžu za to predovšetkým dohody o licenčných podmienkach, ktorých výšku nastavuje americká vláda. Vďaka nízkym poplatkom si však spoločnosť pohnevala hudobné vydavateľstvá, čo im následne znemožnilo ponúkať on-demand streamovanie, či expandovať na zahraničné trhy. Služba je stále dostupná len v US, Novom Zélande a Austrálii.

V porovnaní s Rdio ide len o zlomok globálneho trhu – to je totiž dostupné vo viac ako 100 krajinách, vrátane Česka a Slovenska. No aj napriek tomu a kvalitnému používateľskému rozhraniu sa službe na trhu nepodarilo výrazne presadiť. Rastúce Spotify a nedávne spustenie Apple Music boli zrejme posledným klincom do rakvy. Odkúpenie spoločnosti by mohlo výrazne pomôcť Pandore v boji proti konkurencii.

Rdio podľa všetkého už čoskoro ukončí svoju existenciu, pričom nahradiť by ju mala celkom nová on-demand služba, založená na odkúpenej technológii. Podrobnejšie informácie zatiaľ nie sú známe, akvizícia by sa však mala finalizovať v prvom kvartáli 2016.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť