Apple znovu uvažuje o hudbe vo vysokom rozlíšení

Podľa japonského blogu Mac Otakara plánuje Apple v priebehu budúceho roka spustiť predaj a streaming hudby vo vysokom rozlíšení. Na festivale Portable Audio Festival 2015 to potvrdilo hneď niekoľko insiderov, ktorí majú údajne kontakty priamo v spoločnosti.

Apple by tak mal po novom ponúkať 24-bitové audio súbory so vzorkovacou frekvenciou 96 kHz. Na porovnanie, bežné CD nosiče dosahujú len 44 kHz a 16-bitov. Nejde pritom o prvú zmienku hi-res audia na iTunes, podobné správy sa pravidelne šíria už niekoľko rokov – naposledy minulý rok taktiež prostredníctvom webu Mac Otakara.

mastered-for-itunes

Už od roku 2012 Apple od hudobných vydavateľstiev v rámci iniciatívy Mastered for iTunes vyžaduje súbory vo vysokom rozlíšení, ktoré následne konvertuje do kompaktnejších 256 kb/s AAC súborov na nákup z obchodu, či streamovanie cez Apple Music. Závisí tak len od spoločnosti, kedy sa rozhodne ponúkať na predaj/streamovať aj kvalitnejšie mastery.

Ten moment by mohol prísť už budúci rok – Apple totiž údajne plánuje odstrániť 3,5 mm audio jack zo svojho iPhonu. Nahradiť by ho mal Lightning port, ktorý už od predstavenia iOS 9 podporuje audio prenosy v kvalite až do výšky 192 kHz/24bit.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.