Apple v Číne blokuje svoju aplikáciu News

Technologické spoločnosti zamerané na internetové média to v Číne nemajú práve najľahšie. Vďaka silnej cenzúre závisí od miestnej vlády, aký internetový obsah si obyvatelia krajiny budú môcť prečítať – taktika, na ktorú už doplatili napríklad Facebook a Twitter. Obe sú totiž v krajine blokované.

Vládnej cenzúre sa nevyhol ani Apple so svojou novou aplikáciou News, ktorú predstavil ako súčasť iOS 9. No radšej ako rozhodovať o tom, aký obsah sa bude v aplikácii zobrazovať, sa ju spoločnosť rozhodla kompletne zablokovať. Upozornil na to hongkongský podnikateľ Larry Salibra na svojom blogu, skutočnosť neskôr potvrdil aj denník The New York Times. Je zaujímavé, že prístup do aplikácie nie je blokovaný na základe polohy vášho zariadenia, ani IP adresy, ale mobilnej siete operátora, ktorého používate.

apple-news-china-block2

Na rovnakom princípe fungujú aj Apple mapy, ktoré sa po pripojení na miestnu sieť zmenia na autorizovanú verziu od čínskej spoločnosti Autonavi, ktorá nie je dostupná nikde inde na svete. Apple je taktiež nútený cenzurovať službu Apple Music, ktorá bola v Číne spustená pred pár dňami – miestna verzia neobsahuje nonstop živé rádio Beats 1. Blokovanie je však v tomto prípade založené na báze vášho Apple ID účtu, nie mobilnej siete.

Aplikácia Apple News je oficiálne k dispozícii len v Spojených štátoch, Anglicku a Austrálii. Mimo územia Číny je však prístup k službe veľmi jednoduchý, stačí si zmeniť región v nastaveniach svojho zariadenia. Náš krátky návod nájdete tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.