Apple Music nebude ponúkať na streamovanie celý iTunes katalóg

Hneď od pondelkového oznámenia novej hudobnej služby Apple Music sa začali objavovať dohady o tom, aký veľký hudobný katalóg bude služba nakoniec ponúkať. Mnoho ľudí, vrátane oficiálnej FAQ stránky Beats Music, sa chybne domnievalo, že v novej službe bude k dispozícii celý iTunes katalóg. Nepomohli tomu ani informácie uvedené počas prezentácie a na oficiálnej stránke, ktoré udávajú len nejasný termín „katalóg Apple Music“. Prvotné nadšenie schladila správa z The Verge, podľa ktorej bude na streamovanie k dispozícii niečo vyše 30 miliónov skladieb – rovnaké číslo, ktoré udáva napríklad konkurenčné Spotify. Vďaka absencii bezplatnej verzie bude však Apple Music obsahovať interpretov ako Taylor Swift, ktorí tento biznis model verejne bojkotujú. Chýbať ale budú okrem iného aj The Beatles, ktorých katalóg je v tomto momente digitálne dostupný exkluzívne len na iTunes Store.

Všetko sa však môže do 30. júna, kedy bude služba spustená, ešte zmeniť. Eddy Cue a Jimmy Iovine sa snažia rozšíriť streamované portfólio a naďalej rokujú s hudobnými vydavateľstvami o potrebných právach. Apple Music má okrem toho ešte ďalšiu výhodu oproti zvyšku trhu – možnosť spojiť si virtuálnu hudobnú knižnicu so svojou vlastnou. Apple bude aj naďalej ponúkať službu iTunes Match na uploadovanie vlastnej hudby do cloudu, no podľa oficiálnej stránky sa zdá, že táto funkcia by mala byť už priamo integrovaná do mesačného predplatného pre Apple Music.

komentáre
  1. Ako ste prišli na to, že by malo byť iTunes Match integrované do poplatku za Apple Music? Na stránke Apple sa vo FAQ píše len to, že ide o dve funkcie, ktoré sú nezávislé, ale dopĺňajú sa (čo ja chápem tak, že ak si ponechám predplatné na iTunes Match tak budem môcť cez prehrávač aplikácie Apple Music streamovať aj svoju uploadnutú hudbu).

    0
    0
  2. @Vigo

    “With an Apple Music membership, your entire library lives in iCloud. We compare every track in your collection to the Apple Music library to see if we have a copy. If we do, you can automatically listen to it straight from the cloud. If you have music that’s not in our catalog, we upload those songs from iTunes on your Mac or PC.”

    Zda sa, ze na uploadovanie vlastnych skladieb bude stacit predplatne na AM, no mozno nebudu k dispoziici vsetky funkcie iT Match, ako napriklad upgrade skladieb ma vyssi bitrate a moznost si ich volne stiahnut do pocitaca. Ale to su len dohady zatial, ani ofic stranka v tom nema velmi jasno.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.