Severokórejská distribúcia Linuxu „nenápadne” pripomína OS X

Najnovšia verzia severokórejského operačného systému Red Star OS sa výrazne podobá na OS X. Portál northkoreatech­.org zverejnil screenshoty z verzie 3.0, ktorá zrejme uzrela svetlo sveta minulý rok. Red Star je postavený na linuxovom jadre a grafickom prostredí KDE. Ako sa dizajnéri v prísne uzavretej časti Kórey, ktorá je plná protiamerickej propagandy, dostali ku grafickým prvkom OS X je otázne. Jednou z možností je, že z veľkej časti prevzali niektorú linuxovú distribúciu, ktorá imituje OS X. Vylúčený však nie je ani priamy kontakt s OS X. Nedávno preletela internetom fotografia lídra KĽDR Kim Jong-Una s iMacom.

Dostupné pozadia plochy Red Star Linux. Zdroj: northkoreatech­.org

Získať inštalačku Red Star OS nie je také ľahké. Uvedené snímky sa na internet dostali len prostredníctvom amerického študenta, ktorý minulú jeseň vyučoval na Pchjongjanskej Univerzite Vedy a Techniky. Viac o jeho výlete píše businessinsider­.com.

komentárov
  1. Nie, to OS X napadne pripomina Red Star OS. Korea uz bola aj 2x na slnku, tak snad nebude nieco kopirovat od nejakeho predajcu ovocia.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť