Retina 5K iMac – rozoberanie, rozšírenie pamäte, externý displej

Apple minulý týždeň predstavil nový Retina 5K iMac, počítač s najvyšším rozlíšením na svete. Špičkový iMac sa už dostal do rúk prvých testerov, a tak sa o ňom postupne dozvedáme ďalšie informácie. V prvom rade, stránky iFixit už nový iMac podrobili dôkladnému rozoberaniu. V útrobách počítača s najfarebnejším a najostrejším displejom, aký ste kedy videli, je uloženie hardvéru veľmi podobné predchádzajúcej generácii. To platí aj pre prístup k pamäti RAM – tá je dobre dostupná a bez väčších problémov je používateľsky rozšíriteľná. 5K displej vyrába pre Apple spoločnosť LG Display, ktorá dodávala displeje aj pre predchádzajúce iMacy. iFixit udelili novému iMacu hodnotenie „opraviteľnosti“ 5/10, rovnaké, aké dostala minuloročná verzia 27″ iMacu.

Vzhľadom na dobrý prístup k pamäti, nie je veľkým prekvapením, že OWC už oznámili dostupnosť svojich pamätí pre nový iMac. Tie sú totožné s predchádzajúcou verziou iMac 2013, a aj naďalej sú bez problémov kompatibilné. Pomocou nich je možné rozšíriť pamäť iMacu až na maximum 32 GB za nižšie ceny ako riešenie od Apple. Rozšírenie na 16 GB stojí 100 USD, na 24 GB 200 USD a na 32 GB 400 USD. Pre porovnanie, od Apple stojí rozšírenie pamäte pri kúpe na 16 GB 200 USD, na 32 GB 600 USD. OWC taktiež ponúka odkúpenie vašej starej pamäte pri zakúpení novej, čo umožní ešte výhodnejšiu ponuku.

iMac Retina 5K

Apple s Retina 5K iMacom predbehol aj 4K televízory, ktorých rozšírenie je stále len v začiatkoch. Niet preto divu, že by mnoho používateľov chcelo využiť nový iMac aj ako externý displej. Nanešťastie, Apple takéto využitie neumožňuje. K dispozícii nie je ani Target Display Mode, teda režim, v ktorom bolo na predchádzajúcich iMacoch možné použiť ich ako externé displeje k vybraným počítačom.

Majitelia nových Mac Pro tak ani naďalej nemajú k dispozícii displej s vysokým rozlíšením od Apple. Situácia sa zrejme tak skoro nezlepší, nakoľko problém je v priepustnosti súčasnej špecifikácie DisplayPort 1.2 používanej cez Thunderbolt 2. Tá jednoducho nestačí na prenos 5K obrazu cez jeden kábel. Vo výsledku žiaden zo súčasných Macov podporujúcich 4K displeje neumožňuje prevádzku 5K displeja. Nová špecifikácia DisplayPort 1.3 v Thunderbolt 3 príde až s nástupcami čipov Broadwell od Apple, Skylake, ktorých dostupnosť je odhadovaná najskôr o rok.

komentáre
  1. he he
    “..s najfarebnejším a najostrejším displejom, aký ste kedy videli..”

    toto je veta za vsetky drobne. ten kto to pisal, by sa mohol trosku odosobnit..

    0
    0
  2. Vobec mi nejde o samotny display, tento iMac sa mi paci a keby som si mal kupovat nahradu miesto macbook pro a Cinema Display 23″ tak by som sa asi rozhodhol pre toto riesenie.

    ale ta veta je sformulovana strasne nedockavo, ako keby sa autor nedokazal udrzat na uzde a trosku sa zamysliet nad tym co pise a silou mocou sa pokusal ocarit svoje publikum..

    podla mna by bolo lepsie napisat to napriklad nejako takto:
    “…V útrobách počítača s displejom s najfarebnejším a najostrejším obrazom, aký ste kedy videli..”
    rozdiel pre niekho mozno zanedbatelny, ale podla mna to posobi hned lepsie a menej amatersky..

    PS: prosim vas to “najfarebnejsi” – znamena najpresaturovanejsi???

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.