Kalifornské zákony vyžadujú “kill switch” v každom smartfóne

V Kalifornii bude od júla v platnosti nový zákon, ktorý vyžaduje, aby všetci výrobcovia smartfónov integrovali do svojich zariadení tzv. kill switch. Ide o softvér alebo hardvér, vďaka ktorému bude smartfón v prípade krádeže pre neautorizovaných používateľov nepoužiteľný. Táto technológia pritom musí byť odolná voči celkovému resetu zariadenia aj downgradu operačného systému. Jediný, kto má byť schopný zariadenie opäť uviesť do prevádzky, je autorizovaný používateľ. Všetko sa musí nastaviť už pri úvodnom spustení telefónu s tým, že len autorizovaný používateľ môže zariadenie odblokovať napríklad v prípade darovania pre nového používateľa. Cieľom je znížiť počet krádeží smartfónov, ktoré sú v metropolitných oblastiach ako San Francisco či New York City narastajúcim problémom.

Zatiaľ čo konkurencia sa tomuto zákonu bude musieť prispôsobiť, Apple už teraz dodáva všetky iPhony s iOS 7 obsahujúcim Activation Lock, ktorý by mal spĺňať všetky požiadavky zákona. S ním je iPhone zablokovaný na iCloud účet majiteľa a bez hesla nie je možné na iPhone vypnúť lokalizačnú službu Find My iPhone, deaktivovať iCloud ani vymazať všetok obsah. Pre zlodejov je tak iPhone bez hesla nepoužiteľný. Postupom času by mali byť rovnaké požiadavky naprieč USA.

komentárov
  1. …tomu sa hovori lobbing v praxi. Aka nahoda, ze prave v USA zacina platnost takyto zakon. Vsade vo svete sa smartfony kradnu a odblokovavaju a predavaju na ciernom trhu.
    Na druhej strane pekna aktivita na zabranenie kradeziam. Prisiel s tym Apple a ostatni v USA sa budu musiet prisposobit. Google musi na Android vymysliet nieco podobne. Vzhladom na pocet verzii a typov smartfonov, tazka uloha.

    0
    0
  2. killswitch je dobry hlavne na to, ze si ludia nahravaju napr. na demonstraciach brutalitu policie, ktora je mimochodom v US ozbrojena ako armada, a zabiju vas za uplnu blbost, alebo aspon zmlatia tak, ze mate trvale nasledky. A tomu treba zabranit!

    0
    0
  3. Krádeže v New York City jsou pro Kalifornii opravdu zásadní problém :-). Pravda je, že tahle informace byla i v původním článku.

    Jinak přínos opatření bude nulový, zloději si vždycky najdou způsob, jako třeba u aut. Je možné, že aktivace toho opatření bude tak složitá, že ji hodně uživatelů prostě bude ignorovat nebo tam odkliká nějaké defaultní nastavení.

    Opravdové řešení by bylo tuhle zlodějíčky opravdu potrestat a ne přenášet odpovědnost za kriminální činnost na bezúhonné lidi, v tomto případě na výrobce a majitele telefonů.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.