Čo všetko skrýva web apple.com?

Možno ste si ešte nevšimli, ale na webe apple.com je toho oveľa viac než len detaily o hardvéri a softvéri produktov Apple a Apple Store. Nájdete tam info o vedení Apple, práci v Apple, spolupráci s Apple, a ďalších aktivitách spoločnosti. Na subdoménach je niekoľko portálov venovaných vývojárom, investorom, vydavateľom, ale aj komunite zákazníkovjednotlivým používateľom. Čo vám jednotlivé stránky môžu priniesť sa dozviete v článku.

Doména apple.com bola registrovaná už vo februári 1987. Dnes patrí medzi top 50 najfrekven­tovanejších webov na internete. Ak by ste si chceli zaspomínať ako Apple propagovalo svoje prvé produkty na internete, alebo ste zvedaví ako apple.com vyzeralo v minulosti, tak určite navštívte web.archive.org alebo túto galériu na flickr.

My Apple ID

Portál pre vytvorenie a správu vášho AppleID účtu nájdete na appleid.apple­.com. Okrem iTunes a App Storov sa AppleID používa na mnohých ďalšich miestach, viete o všetkých podstatných? Patrí medzi ne aj diskusné fórum discussions.ap­ple.com alebo portál podpory supportprofile­.apple.com.

Support

Popri základných informáciách o produktoch, jednou z najdôležitejších vecí, ktorú zákazník od webu firmy očakáva je rozumný a funkčný systém podpory. V prípade, že sa niečo pokazí, spadne, zamrzne alebo len nefunguje tak ako by očakával, potrebuje mať miesto, kam sa obrátiť. Najpohodlnejšie je to samozrejme z pohodlia domova, no úroveň pomoci, ktorú vám Apple poskytne záleží od toho, v ktorej krajine sa vaše pohodlie domova nachádza a či máte na daný produkt záruku.

Najväčšie množstvo problémov sa dá vyriešiť jednoducho — použitím obľúbeného vyhľadávača a zadaním tých správnych slov, ideálne v angličtine. Je veľká pravdepodobnosť, že niektoré z populárnych fór bude riešiť podobnú záležitosť. Jedno z týchto fór je aj discussions.ap­ple.com, ktoré často odkazuje na jednotlivé články supportu Apple. Pri hardvérových problémoch môžete začať na selfsolve.apple­.com, kde si podľa sériového čísla produktu môžete overiť detaily záruky alebo na getsupport.ap­ple.com. Na portál podpory supportprofile­.apple.com si môžete zaznamenať všetok Apple hardvér a prehľadne sledovať plynutie záruk.

Jobs at Apple

Ak ste niekedy rozmýšľali nad prácou v Apple, ale ste sa nikdy neprinútili do zisťovania bližších informácií, tak jobs.apple.com je to správne miesto, kde začať. Apple dáva prácu priamo vo vývoji alebo v sieťach Apple Store. Okrem toho ponúka možnosť stáží pre študentov a čerstvých absolventov.

Je tu aj niekoľko ďalších možností spolupráce pre autorizovaných predajcov, výrobcov príslušenstva pre iPody, iPhony a iPady alebo výučbu iOS programovania a samozrejme vývoj aplikácií pre Mac a iOS. Apple tiež buduje sieť nezávislých konzultantov, ktorí môžu poskytovať služby jednotlivým používateľom alebo firmám. Pre detaily o Apple Consultants Network alebo vyhľadanie toho správneho konzultanta navštíve consultants.ap­ple.com.

Apple Press Info

Podstránka PR dáva k dispozícii kontakt pre médiá, vždy najnovšie tlačové správy Apple, obrázky produktovprofily vedúcich osobností spoločnosti a predstavenstva. Sekciu Hot News si môžete pridať do svojej RSS čítačky. Apple tu publikuje nielen správy z prostredia firmy a z iTunes, ale aj z širšieho sveta Apple.

Apple and the Environment

To, že sa Apple rád hrdí svojou starostlivosťou o životné prostredie poznáme z Eventov, ale aj z produktových stránok. Okrem toho ale nájdete na apple.com/envi­ronment ďalšie detaily o celom živote produktov od výroby a transportu, cez používanie až po recykláciu. Popri využívaní čo najväčšieho množstva recyklovateľných materiálov sa Apple sústredí aj na šetrenie energieobnoviteľné zdroje.

Investor Relations

Portál pre investorov obsahuje podrobné informácie pre akcionárov a všetkých, čo sa zaujímajú o ekonomický stav spoločnosti: ceny akcií AAPL, finančné výsledky za každý fiškálny štvrťrok, dividendy a ďalšie detaily. Zaujímavý je napríklad aj tento dokument o antikorupčnej politike.

Špeciálna podstránka je venovaná starostlivosti o dodávateľov a ich zodpovednosť za pracovné podmienky zamestnancov. Apple totiž v minulosti viac krát čelil obvineniam, že jeho ázijskí partneri zamestnávajú deti alebo, že mnohé fabriky vystavujú pracovníkov neľudským podmienkam. Zaviazal sa teda pravidelne aktualizovať zoznam všetkých dodávateľov a každoročne zverejňovať reporty z auditov u nich. Celú podstránku sprevádza menšia propaganda o bezpečnosti, fajnovosti a enviromentally-friendliovosti dodávateľského reťazca.

Apple Developer Portal

Portál pre developerov je plný tutoriálov, dokumentácie a nástrojov pre vývoj aplikácií pre Mac, iOS, rozšírení pre Safari a platformu iAd. Ak hľadáte špecifikáciu alebo dokumentáciu niektorej zo starších technológií, navštívte túto stránku.

Na vývojarskom portále sú aj záznamy z WWDC prednášok o detailoch technológií na pozadí iOS a OS X. Ak si myslíte, že WebKit je jediný opensource projekt Applu, tak ste na veľkom omyle. Navštívte opensource.ap­ple.com alebo developer.apple­.com/opensource. Ako na správnom webe pre vývojársku komunitu, nájdete tu aj fórum, možnosť nahlasovať bugy a poskytovať feedback.

Portál iTunes Connect umožňuje spravovať a doručovať obsah do iTunes autorom a vydavateľom kníh, hudby a videí. Popri tom poskytuje základné štatistiky o predaji a sťahovaní daných produktov.

Na webe Apple Legal nájdete všetky softwarové licenciedetaily o záruke. Odporúčame sa niekedy vo voľnom čase na tú či onú licenciu pozrieť. S mnohými z nich totiž súhlasíte pri inštalácii OS X alebo používaní iTunes a App Store, tak je dobré vedieť čo sa v nej nachádza.

Downloads

Niekdajšia stránka na sťahovanie aplikácií a dokumentov už odkazuje primárne na Mac App Store a iTunes. Tie sú dnes hlavným kanálom na doručovanie médií a aplikácií. Web Applu ale ešte stále výhradne slúži na poskytovanie rozšírení do Safariwidgetov do Dashboardu. Všetky veci súvisiace z vývojom sú presunuté na vývojársky portál.

Záver

Zostáváva ešte zopár zákutí webu, kam sa ťažko preklikáte. Na apple.com/apple-events nájdete záznamy všetkých Apple Eventov z posledných rokov. Staršie záznamy sú dostupné ako podcasty na iTunes. Malé komunity Apple nadšencov sa niekedy zgrupujú v Apple User Groups. Info o nich nájdete na apple.com/user­groups/appleusergrou­presources.com. V sekcii apple.com/contact nájdete tie základné možnosti ako sa spojiť s Apple a kam poskytnúť feedback. Na mynews.apple.com si môžete nastaviť odoberanie reklamných e-mailov. Okrem predajní, ktoré spravuje priamo Apple, t.j. eshop Apple Storesieť kamenných obchodov Apple, sa na apple.com/buy môžete preklikať k tisíckam ďalších autorizovaných predajcov produktov Apple. Na edseminars.ap­ple.com nájdete online semináre expertov z Apple, ktorí sa venujú elektronickej výučbe a iTunes U.

Dúfame, že vám tento zoznam v budúcnosti pomôže pri riešení niektorých problémov, hlavne čo sa týka podpory. Okrem toho sa nechajte inšpirovať — stať sa vývojárom alebo získať zamestnanie v Apple nemusí byť až taká dlhá cesta ako sa zdá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť