Bluetooth 4.2 prinesie priame pripojenie na internet, rýchlejší prenos a vyššiu bezpečnosť

Význam Bluetooth pri moderných zariadeniach neustále rastie a je nevyhnutný napríklad aj pre nové spôsoby prepojenia medzi OS X a iOS ako Handoff či Continuity. Už teraz však vieme, čo prinesie nová špecifikácia Bluetooth 4.2. Zásadnou novinkou bude schopnosť pripojených inteligentných zariadení pristupovať priamo na internet s podporou IPv6. To umožní výrobcom týchto zariadení priniesť ďalšie zaujímavé inovácie a nové funkcie.

Dátové prenosy budú cez Bluetooth 4.2 oproti predchádzajúcim verziám až 2,5-násobne rýchlejšie. Narástla aj veľkosť prenášaných paketov, vďaka čomu by malo dochádzať k menšiemu počtu chýb počas prenosu dát. Obidve zlepšenia prinesú aj zníženie spotreby batérie a efektívnejšie pripojenie.

Tvorcovia novej špecifikácie mysleli aj na bezpečnosť a súkromie používateľov. Tí budú mať možnosť udeliť alebo zamietnuť možnosť sledovania ostatnými Bluetooth zariadeniami. Užitočné to je napríklad pri nakupovaní v moderných obchodoch, ktoré majú tzv. Bluetooth Beacons schopné komunikovať so smartfónom po tom, čo sa k nim priblížite. Bez vášho povolenia tak nebudú môcť tieto Beacons sledovať vaše zariadenie.

Nová špecifikácia je k dispozícii už teraz, priamy prístup k internetu príde do mesiaca. Podľa vyjadrenia Bluetooth SIG pre Slashgear je možné bezpečnostné funkcie Bluetooth 4.2 pridať na súčasné zariadenia prostredníctvom aktualizácie firmvéru, avšak zvýšené prenosové rýchlosti a väčšie pakety vyžadujú aj nový hardvér. Implementácia bezpečnostných funkcií tak závisí od výrobcu, a len čas ukáže, či sa pre ňu rozhodne aj Apple alebo to vyhradí len pre nové zariadenia. Podrobnosti o Bluetooth 4.2 nájdete na oficiálnych stránkach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.