Apple Special Event 2014 #2: Apple Pay

Apple predstavil nový systém pre platby v obchodoch a na internete s názvom Apple Pay. Nový iPhone 6 aj iPhone 6 Plus obsahuje čip, ktorý umožní bezkontaktné platby na NFC termináloch. Všetky potrebné informácie o platobných kartách budú uložené v iOS a pri uskutočnení platby sa vygeneruje unikátny kód platby, vďaka ktorému sa sprostredkujú potrebné informácie medzi predajcom a bankou. Žiadne dáta o platobnej karte sa teda k predajcovi nedostanú. Apple znovu pripomína, že nemá biznis založený na uchovávaní používateľských dát a preto nakúpené položky, ceny ani adresy predajcov vôbec neuchováva na svojich serveroch. Ak by prišlo k odcudzeniu alebo strate zariadenia, tak sa vzdialene cez službu Find My iPhone dajú platby zablokovať. Netreba tak rušiť celú kartu, ako sme tomu nabádaní dnes.

Tim Cook predstavuje Apple Pay. Zdroj: theverge.com Pay štartuje v USA pre karty American Express, MasterCard a VISA. Karty z iTunes môžu byť použité priamo, nové sa dajú pridať jednoducho — odfotením alebo opísaním potrebných údajov. Apple naviazal spoluprácu so šiestimi bankami (CitiBank, Bank of America, CapitalOne, Wells Fargo, Chase a  American Express), ktoré generujú 83% platieb kreditných kariet v USA. Okrem týcho budú do systému integrovaní predajcovia ako Bloomingdale’s, Disney, Subway, McDonalds, samozrejme kamenné obchody Apple a mnohí ďalší, spolu až 220 tisíc.

Hlavné trháky platobného systému od Apple majú teda byť súkromie, bezpečnosť a pohodlnosť. Pri platbe v obchode sa za tovar dá zaplatiť jedným priložením iPhonu k terminálu, podobne ako u bezkontaktných kariet. Pri nákupe cez internet sa len kliknutím na tlačidlo Apple Pay uskutoční celá platba pre všetky podporované systémy. Na začiatku medzi nimi budú GroupOn, Starbucks alebo OpenTable, no Apple s iOS 8 vypustí aj API na integráciu systému do ďalších aplikácií.

Apple Pay bude dostupné od októbra v Spojených Štátoch a pracuje aj na príchode do ďalších krajín.

komentáre
  1. To by nebol Apple, aby veci zbytocne “nekomplikoval”. Najme to rozsirenie do EU ma zaujima, ci sa to k nam vobec dostane. Preco vlastne potrebuju zazmluvnovat predajcov? Ked spravia zmluvy s bankami, ktore predajcom poskytuju bankove terminaly s moznostou bezkontaktnej platby.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.