Čaká Apple najsilnejšie predvianočné obdobie v histórii?

Zrejme posledné podujatie tohto roka máme za sebou čo znamená, že Apple vyložil karty na stôl. Poznáme kompletnú ponuku, ktorou bude Apple útočiť na peňaženky zákazníkov v predvianočnom období. Ako každé predstavovanie noviniek Apple, ani toto sa nezaobišlo bez emotívnych sklamaní niektorých fanúšikov. Apple totiž v ostatnej dekáde prakticky neustále prinášal novinky, ktoré menily situáciu na trhu a vytvárali nové segmenty. Či už to boli iMacy, iPody, iPhony či iPady, Apple podujatia boli spojené so slávnym prídavkom Steva Jobsa, „One more thing“, ktorý všetko zmenil. Fanúšikovia si na to zvykli a očakávajú, že v tom bude Apple pokračovať každý rok.

To samozrejme nie je možné hneď z niekoľkých dôvodov. Aj keď mnohí to budú pripisovať chýbajúcej osobnosti Steva Jobsa v Apple, z hľadiska spoločnosti by bolo udržiavanie tohto tempa veľmi závažnou chybou v manažmente. Revolúcia nemá byť na dennom poriadku, a keď je spoločnosť stále o krok vpred pred konkurenciou, pričom láme svoje vlastné predajné rekordy, nie je dôvod čokoľvek meniť. Niektorí to nazývajú chýbajúcou inováciou, no v skutočnosti je za tým prirodzený vývoj prelomových produktov, ktoré sme spomínali v úvode.Málokoho by nahnevalo, ak by Apple každý rok predstavil úplne nový, revolučný smartfón, no z hľadiska nákladov by to bolo pre akcionárov zlým signálom. Každá novinka si totiž žiada úpravu výrobných technológií, prípadne úplne nové výrobné postupy, čo dokazujú napríklad nové iPhony. Za dostatkom skladových zásob iPhonov 5c nie je jednoducho nezáujem zákazníkov, ale jednoduchšia výroba. Do značnej miery sa totiž tento model spolieha na komponenty, ktoré prišli už s iPhonom 5. Náklady na ich výrobu sú nižšie a efektívnosť vyššia. Oproti tomu iPhone 5s komplikuje výrobný proces novými čipmi a napríklad dotykovým senzorom Touch ID. Práve to sú príčiny, prečo dopyt v súčasnosti vysoko prevyšuje ponuku. Každoročnou “revolúciou” by si však mohol Apple pohnevať verných zákazníkov, ktorým by sa určite nepáčilo, ak by mali už po roku zastaralé zariadenie. Väčšími zmenami pri každej druhej generácii Apple umožňuje morálnu životnosť produktov minimálne dva roky.

Apple jednoducho udáva trendy v segmentoch, ktoré sám vytvoril. Nikto netvrdí, že je vo všetkých inováciách prvý, no často ich ako prvý prináša vo forme, o ktorú majú používatelia záujem. Príkladom je Touch ID iPhonu 5s. Ten nie je prvým smartfónom so senzorom odtlačkov prstov, no je prvým smartfónom, na ktorom je senzor odtlačkov prstov vítanou novinkou, ktorá v duchu Apple „jednoducho funguje“. Dá sa predpokladať, že onedlho budú mať aj všetky konkurenčné smartfóny podobné senzory. Zatiaľ čo na papieri budú totožné alebo dokonca lepšie, v praxi na tom môžu byť značne horšie, čoho príkladom je napríklad najnovší “HTC One Max”:https://www.macblog.sk/ iphone/htc-predstavilo-smartfon-one-max-prinasa-senzor-odtlackov-prstov-ktory-sa-ale- nepodaril-7400.html, kde sa, mierne povedané, dotykový senzor nepodaril. To všetko napriek tomu, že ponúka ešte viac možností ako senzor na iPhone 5s, no v prevedení, ktoré používateľov podľa recenzií skôr obťažuje a neprináša im reálne výhody pre každodenné využívanie.

Predošlé úspechy však neznamenajú, že sa už v budúcnosti podobných revolúcií nedočkáme. Či už ide o náramkové zariadenie pripomínajúce inteligentné hodinky či televízor do obývačky, dá sa predpokladať, že práve Apple bude opäť spoločnosťou, ktorá bude určovať trendy a vytvárať nové segmenty. Otázka je, kedy spomínané revolúcie, o ktorých sa hovorí ako o poslednom odkaze Steva Jobsa, prídu. Predstavitelia Applu by zrejme odpovedali, že v “pravý čas”.

Tak či onak, blíži sa pre spoločnosti najdôležitejšie predvianočné obdobie, a Apple doňho vstupuje v plnej zbroji. Či už ide o kompletnú ponuku počítačov od najlacnejších prenosných po profesionálne desktopové, iPhony či iPady, darčeky s logom odhrýznutého jabĺčka budú opäť najžiadanejšími. Recept Apple funguje a manažéri konkurenčných firiem budú aj naďalej robiť všetko pre to, aby sa mu čo najviac priblížili.

Aký máte názor na vývoj Applu vy? Oceňujete neustále napredovanie alebo vidíte budúcnosť Applu bez Steva Jobsa pesimisticky?

komentárov
  1. Pepsi: no som na tom rovnako, co sa mna tyka tak asi pojdem do nexusu, volba ipad mini retina za 400 alebo nexus 7 za 240 je na kolabs

    0
    0
  2. Pepsi: Sak na iOS 7 si prechadzat nemusel, mohlo ta napadnut ze na iPhone ktory je o 2 generacie stary to bude asi trosku problematicke :)

    0
    0
  3. Pepsi: Gratulujem, vyjadrovanie na úrovni :)
    Amnart: Fakt myslíš že Nexus je dobrá náhrada za iPad? Apple je asi jedna z mála vecí kde platí, že si za kvalitu naozaj platíš..

    0
    0
  4. pepsi: asi mas nieco s iphonom, mam tiez IP4s a ios7 bezni normalne a bez akychkolvek problemov :) Daj mu restore a bude ok ak nie je cas na vymenu.

    0
    0
  5. @ chuck – o jaké kvalitě mluvíš ? Zarazily mne úrazy od napáječů pro Macbooky. Tak jsem jeden rozdělal. Pánové , součástky pomalu z výprodeje, amatér by to zvládl lépe a jakým způsobem je to polepený páskama a jakousi tavící hmotou je naprostá šílenost !!
    A jen se zamysli jak dlouho je na světě OSX a dodnes Apple nevyřešil problém s wifi a dá se říct i s přehříváním .
    Apple přišel s něčím co v americe neznali,s vynikajícím designem. Jinak je to stejné jak všech ostatních firem.
    A za ten design si set sakra nechají zaplatit.

    0
    0
  6. mne problemy zacali az po update 7.0.3. baterka rychlo pada .. wifi, bluetooth nejde .. mozem akurat tak naivne cakat na opravny update .. ak vobec..

    0
    0
  7. Apple je Image a to aj predava s najvacsimi marzami… :) aj ja som sa namotal s niektorymi vecami… Ale ma takisto aj plno chyb :)

    0
    0
  8. apple akurat vypustil nove cisla, bolo to s otaznikom po nastupe tima cooka ale situacia sa ukludnuje a o nove produkty je zaujem.

    0
    0
  9. Faino – jsem na Applu jednadvacátý rok. Nechci nic dokazovat, jen trochu usměrnit ty výkřiky některých oveček. Zítra sem dám odkaz na fotky. Víš měl jsem i web. Jsem hardwerář a tak jsem tam měl rady co si udělat sám , co opravit jde v domácích podmínkách a další drobnosti. Foto průvodce a servisní manuály. Musel jsem ho smazat !!

    0
    0
  10. Stojim trochu s Pavlom, obcas ma zaraza ako dokaze Apple kombinovat uplne lacne kompomenty s drahymi… Hlavne co sa tyka spominanych napajacich adapterov. Nehovoriac o tom, ze tie kable sa tak radi “vyzliekaju”. Apple mam rad, rozobral som uz niekolko Macov od starych mac bookov az po Mac Procka… ale fakt, niekedy ta kvalita k tej cene nejde.

    A co sa tyka samotnej wifi.. boze chran mat lacnejsi D-Link a snazit sa pripojit. Co je ale najhorsie je, ze Apple o tom vie a nic s tym nerobi. KEd to date na reklamacku,ze blby cip tak vam to zamietnu lebo v servise pouzivaju apple wifiny.

    0
    0
  11. iPody maju 2 rocny cyklus? Uz minule to bolo tak slabe, akoby rusili sekciu. Pody budu asi vzdy ikona, no uz sa z nich nikto nepototo. Asi je naozaj cas na novu hracku.
    Na webe zatial ziadne uniknute suciastky, tak tento rok uz asi naozaj konecna. Teda okrem dodavok zahadnych apple set-top boxov aka apple TV. Co mohlo byt zase len o preclievani, danovych unikoch alebo dalsi podsunuty viralny marketing.

    Ak v Novembry pride pozvanka so sloganom podujatia: One more thing… tak si to kupim, nech je to cokolvek :)

    0
    0
  12. No uvidime kolkeho decembra nakoniec zacnu predavat Mac Pro.. koncom decembra sa minaju budgety a od toho dost zavisi uspesnost predaja Mac Pro…

    0
    0
  13. Mne kedysi dávno na 3g po jednom update odišla wifi ale tak že nevedela nájsť hocijakú sieť tak som to išiel reklamovať a dostal som nový iphone takže nefunkčnú wifi treba ísť reklamovať.

    0
    0
  14. Mam Nexus 10, iPad, Nexus 7 II aj iPad mini.
    S kludnym svedomim mozem povedat, ze zariadenia su na rovnakej urovni za neporovnatelne peniaze ! Keby som nebol uvazneny v ios z dovodu investovania nemalych prostriedkov do alikacii, idem do Androidu. Zaujimavy pristup ma Sygic, da vam zlavu na aplikaciu pri prechode z ios na Android, ale opacne to nefunguje !

    Zhrnul by som tak, ze som vezen ios, ktory je po novom pekne hnusny…
    Nenavidim tu hnusnu spodnu nepriehladnu listu, cez ktoru nieje vidiet pozadie.

    0
    0
  15. to Jon.
    Preco ti vadi ze nennechali procka bez retiny vsak si iba zbytocne konkurovali a co sa tyka retina displejov tak vacsinu chyb uz opravili. Tak v com je problem?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.