Apple Lightning Digital AV Adaptér má v sebe zabudovaný miniatúrny počítač

Firma Panic, ktorá je známa najmä vývojom aplikácií Coda a Transmit, počas práce na novom projekte využívajúcom HDMI výstup na iOS zariadeniach cez Lightning konektor spozorovala problém s kvalitou signálu. Rozlíšenie vychádzajúce z Lightning AV Adaptéra nie je ani pri maximálnom nastavení full HD, teda 1920 × 1080. Namiesto toho je maximálne podporované rozlíšenie na výstupe 1600 × 900 obrazových bodov. Druhým problémom je kvalita obrazu, na ktorom sa zobrazovali artefakty pripomínajúce MPEG kompresiu (na obrázku). Pritom na starom Dock Connector AV Adaptéri fungovalo všetko tak, ako malo (1080p a čistý obraz).

Zdroj: Panic Blog z Panic netrvalo dlho, aby si všimli ďalšiu zaujímavú vec, a  síce, že tieto isté vlastnosti (menšie rozlíšenie a kompresia) sú charakteristické pre obraz streamovaný cez AirPlay. Nedalo im to a Lightning AV Adaptér rozrobili. To, čo našli vo vnútri, by nečakal snáď nikto. Nový adaptér má v sebe vlastný ARM procesor a 256 MB RAM!

lightning

Zdroj: Panic Blog

lightning

Zdroj: Panic Blog

Panic sa na blogu pustili do teoretizovania o tom, čo môže byť podstatou celej veci. Viac svetla priniesol jeden z komentárov pod článkom od anonymného autora. Komentár budí dojem fundovanosti a znalosti pozadia vývoja adaptéru a ak je pravý (podľa množstva uvedených technických detailov je tomu ľahké uveriť), jeho autorom je zrejme vývojár Apple, ktorý na adaptéri pracuje.

Uviedol, že adaptér má nie len svoj procesor a pamäť, ale bootuje miniatúrny operačný systém, ktorý prijíma cez Lightning konektor tie isté dáta, ktorá sú pri streamovaní cez AirPlay posielané vzduchom. Tie následne v reálnom čase konvertuje do podoby vhodnej pre HDMI resp. DisplayPort a posiela do príslušného konektora.

Zmyslom tohto riešenia je vraj preniesť viac výpočtov na adaptér a odľahčiť tak samotný Lightning konektor. To do budúcna umožní vytvárať adaptéry na akékoľvek rozhrania bez toho, aby bolo potrebné aktualizovať špecifikáciu Lightning konektora. Daňou je komplexnosť AV adaptéra, jeho cena (u nás 49 EUR) a najmä znížená kvalita výstupu oproti predchodcovi.

Anonymný diskutér však čitateľov uistil, že Apple si je tohto nedostatku vedomý a aktívne pracuje na jeho vyriešení. Keďže operačný systém je uložený v RAM adaptéra, je možné ho aktualizovať prostredníctvom aktualizácií iOS.

komentáre
  1. Nevolal by som to “konektor”, konektor je napr. klasicky 30-pin dock konektor, lightning konektor, magsafe konektor. To o com sa tam hovori je redukcia/adapter lightning -> hdmi ktora ma 2 konektory (lightning a hdmi) alebo. Takze adapter/redukcia ma ARM cpu, nie konektor :)

    0
    0
  2. Máš pravdu. Niekedy som používal konektor a niekde adaptér ale myslím, že by to malo byť skôr tak, ako hovoríš. Zmenil som to všade na adaptér.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť