Virtualizácia a Mountain Lion

Licenčné podmienky OS X Mountain Lion umožňujú inštaláciu jednej kópie systému na každý Mac, ktorý kupujíci vlastní alebo používa. Okrem toho má povolené dve ďalšie kópie vo virtualizovanom prostredí na každý Apple hardvér. Pozrime sa na niekoľko možností ako virtuálny OS X nasadiť alebo ako v ňom virtualizovať iné operačné systémy.

Pre Mac existujú tri populárne virtualizačné prostredia. Sú nimi VMware Fusion, Parallels Desktop a VirtualBox. Prvé dve menované sú pravidelne aktualizované a aktívne inovované. Využívajú aj špecifické vymoženosti OS X, ktoré zjednodušujú prácu s virtuálnymi mašinami. Už od OS X Lion ponúkajú režim na celú obrazovku, Launchpad a Mission Control pre Windows a ďalšie funkcie. Pre OS X Mountain Lion boli obe aktualizované, podporujú Gatekeeper aj samotnú inštaláciu 10.8 vo virtualizovanom prostredí.

Mountain Lion vo VMware Fusion v Mountain Lion.## Aktuálne verzie a ceny

Najnovší VMware Fusion 4 je dostupný elektronicky z store.vmware­.com za 50 EUR a u slovenských predajcov za 70 EUR. Pre podporu 10.8 je potrebná verzia 4.1.3+. Aktualizovať na ňu môžete cez Software Update alebo ju stiahnuť z vmware.com.

Aplikácia Parallels Desktop 7 stojí elektronicky 95 EUR a u slovenských predajcov do 80 EUR. Ak ju máte nainštalovanú a ešte ste neprešli na OS X Mountain Lion, určite aktualizujte na verziu 7.0.15104+. Tá je totiž potrebná na chod pod 10.8 aj jeho virtualizovanie. Ak ste tak neurobili pred inštaláciou 10.8, musíte stiahnuť update z parallels.com a nainštalovať ho. O svoje dáta sa báť nemusíte, je to len update.

Oracle VM VirtualBox je dostupný zadarmo a to zostáva jeho jedinou výhodou na OS X. Najnovšiu verziu 4.1.18 na 10.8 spustíte, ale virtualizovať vám ho nedovolí. Dá sa to síce oklamať, zmenou niektorých súborov v inštalačnom obraze OS X, ale nestojí to za to. Nepodporuje ani Gatekeeper (prípadný problém s inštaláciou pomôže vyriešiť tento článok).

Porovnanie

Mnohých určite pred rokom potešilo zlegálnenie virtualizovania OS X. Licenčná zmluva povoľuje virtualizovať OS X Mountain Lion za účelmi vývoja a testovania softvéru, inštalácie OS X Server a ďalšieho nekomerčného použitia. Na Macu sú však virtualizačné prostredia hlavne kvôli Windows. Tie už dokážu spúšťať aj natívne nainštalovaný OS cez Bootcamp. Dlho medzi sebou súperia práve Parallels DesktopVMware Fusion v tom, kto ponúkne lepší zážitok z používania Windows na Macu. Ak neviete, čo všetko dokážu, navštívte ich stránky. Pre ostatné operačné systémy, hlavne z rodiny unix-like, netreba nad výberom VM polemizovať, postačí aj VirtualBox.

Svetová jednotka vo virtualizácii je VMware a subjektívne tvrdím, že ponúka väčšiu stabilitu a podporu. Parallels však v nástrojoch a funkcionalite vôbec nezaostáva. Obe majú svoje výhody aj nevýhody a myslím, že väčšina by sa zhodla na tom, že Parallels je lepší pre virtuálny Windows. Osobne však používam VMware a nemôžem si sťažovať. Svoje skúsenosti s virtualizovanými systémami môžete zdeliť aj v diskusii a možno spolu dáme väčšiu výpovednú hodnotu o tom, ktorá aplikácia sa za nemalú sumu viac oplatí.

Treba dodať, že ak na svojom Macu virtualizujete Linux kvôli programovaniu, skriptovaniu alebo testovaniu a/alebo Windows kvôli serverovým funkciám, tak sa oplatí použiť niektorú z mnohých IaaS cloudových služieb na internete (BeeScale, Virtualmaster, T-Mobile Cloud a ďalšie). Ponúkajú široké možnosti nastavenia virtuálneho hardvéru a výber operačných systémov za sumu, ktorá vôbec nemusí byť veľká. Najlepšie je, že vám to z Macu (alebo aj PC) neuberá vôbec žiadny výkon. Nenahradia takmer plnohodnotne virtualizovaný Windows pod OS X, ale dokonale poslúžia na istú podmnožinu použitia lokálnych virtuálnych prostredí.

komentárov
  1. Už dlho používam každý deň Parallels. Som vývojárom a denno denne píšem kód pod Visual Studiom a SQL SERVER managementom + vkuse zapínam Pixelmator a editujem obrázky pod Windowsom … Mám zakúpený aj VMware Fusion …

    Parallels:
    1. je oveľa rýchlejší ako VMware Fusion
    2. kúpil som ho na české koruny, lebo vyšiel oveľa lacnejšie ako za EURá (neviem ako to je teraz)
    3. mal som Parallels 5, Parallels 6 a teraz mám Paralles 7
    4. zabudli ste uviesť ešte dôležitú vec a to, že Parallels má mobilnú verziu stránky (za pár EUR), takže na svoj iMac, MacBook a virtuálny Windows či Linux je možné bez mesačných poplatkov spravovať cez iPad, iPod alebo iPhone čo v Retine netreba ani zoomovať. Pripojenie je cez internet, takže bye bye GoToMyPc alebo pevná IP. Neviem ako to robia, ale počítač sa dá ovládať aj v Sleepe.
    5. Parallels mi bežal na 4 GB rámke bez toho aby som to cítil, VMware mi proste nešiel, Windows išiel veľmi zle a rovnako aj OSX + disk mal muziku ako orchester.
    6. Parallels je celkovo lepšie urobený, drag and drop a sharevanie sa nedá porovnať (možno to už opravili v VMware Fusion 4).
    7. čo je horšie je Windows 8 … pretože keď dá človek akože Štart a Metro sa zapne na Fullscreen … proste zle!
    8. VirtualBox nejdem ani spomenúť, je to free a tak to aj vypadá a ide
    9. Na VMware fusion sa mi páčil štart, aj keď bol odosť pomenší

    Ak mám odporučiť, používajte Parallels. Za tie prachy to stojí, je to brutalita. VMware má tradíciu vo virtualizovaní, ale chlapci z Parallels to urobili omnoho lepšie.

    0
    0
  2. mam skusenosti len s prallels 6 a 7 ale mozem odporucit, idealne je kupit ho v nejakom bundle – skoro kazde tri mesiace sa objavi v nejakom za 50 dolarov, tak som ho aj kupil spolu s dalsimi 11 aplikaciami, aj ked z nich pouzivam len dve aj tak sa to oplati uz len kvoli samotnemu parallels, videl som ho uz minimalne v 3 za posledny rok

    0
    0
  3. Tiež som kupoval Parallels 7 v akcii a nemožem si stažovať jedine ked dam uspat Win XP tak sa dlhšie preberá ako ked ho vypnem. ale zatial jediná nevýhoda.

    0
    0
  4. Ahojte. prosim vas naistaloval som si moutain lion a ma tu byt podpora fb.
    ale vobec ho tu nemam. ani hlasenia ani v nastaveniach , ani v safari v polozke Zdielat. je tam len twitter.
    neviete kde je problem ? treba to stiahnut dodatocne ? dakujem.

    0
    0
  5. Uz dlhe roky pouzivam VMware a rozhodne by som nemenil za Parallels.
    Problemy, ktore opisuju ludia vyssie som rozhodne nemal – i na pomalsich strojoch s malo RAM mi Win bezal bezproblemov.
    Prave stabilita a vykon ma presvedcili, ze Parallels nie.

    Ale pri hw narocnych veciach nema vyznam virtualizovat – bootcamp je jedina moznost.

    0
    0
  6. Taky používám už dlouhá léta oba programy(podle toho který koupím v akci).Raději mám Parallelsy, protože tam běhá všechno hned, včetně zvukovky. Fusion mám kvůli tomu, že ve verzi 4.1 lze vitrualizovat normálně i předchozí masoxy( soudruzi z NDR udělali v této verzi “schválně” chybu..) Ve všech dostupných testech Para Fusion drtí, ale to nehraje pro normální práci roli. Navíc jsou česky. Sice jsem si Fusion taky skoro počeštil.
    Každopádně proti virtualizaci na Power PC je to balada v obou případech

    0
    0
  7. Mám oboje.

    V Parallels mi nejde nainstalovat Mountain Lion. Mám Parallels aktualizovaný na poslední verzi. Ve Vmeare šel Mountain Lion nainstalovat bez problémů.

    Nějakou vetší rychlost Parallels nepozoruji. Asi to byla zbytečná koupě.

    0
    0
  8. jednoznacne parallels desktop, su v tom najlepsi + dovoluju viacere instalacie na viacerych pocitacoch. slapu v nich aj citacky tatra banky a ine featury co vo VMware nefunguju.

    0
    0
  9. Tak vcera som rozbehol bez problemov to PROEcko cez Parallels ostal som naozaj prekvapeny lebo je to nromalne pouzitelne! Ked si clovek zapne full screen tak je to ako keby som bol vo WIN.

    Mac Mini i5 8GB ram

    dodo

    0
    0
  10. Ktoré? To farebné?
    To je jedno z predvolených v 10.8. Klik pravým na plochu -> **Change Desktop BG -> Desktop -> Desktop Pictures** a jeho názov je Shapes.

    0
    0
  11. Pripajam sa k Parallels desktop,WMware som mal problem s bootovanim pri prechode na Mountain Lion(myslim ze to nemaju vyladene s bootcamp).Teraz to ide Ok pri 8 GB RAM a SSD HHD Win 7 start za par sekund.Mam prosbu: pri Parallels desktop sa vyskytol mensi bug: hodiny na liste vo Win 7 idu absolutne nepresne – nepomoze ani zmena synchr.servera .Stretol sa s tym niekto?Riešenie?Vdaka:)

    0
    0
  12. Mam oba programy. Dlho som používal Parallels, od verzie 5, upgrade na 6, upgrade na 7, a bol som spokojný. V jednom softvérovom balíku som mimo iné kúpil aj VMware Fusion 4. Zo zvedavosti som ho vyskúšal. Odvtedy používam výhradne už iba VMware Fusion.

    EŠTE “DETAIL” OĽADNE LICENCIÍ:
    – Parallels 7 vyžaduje 1 licenciu na 1 computer! Takže keď máte napr. desktop a MacBook musíte (mali by ste) si kúpiť ďalšiu licenciu v plnej cene.
    – VMware Fusion dovoľuje neobmedzený počet inštalácií na všetky Mac-y ktoré vlastníte.

    INŠTALÁCIA:
    – Parallels sa inštaluje inštalátorom (takže sa vám “rozlezie” do celého systému).
    – VMware Fusion 4 sa inštaluje “drag and drop” ako bežná aplikácia.

    0
    0
  13. Chalaniská a čo takto BootCamp snažil som sa ho spojazdniť s win7 ale nejako to nevydalo, vypísalo mi že musím vytvoriť partíciu disku a to sa bojím nech mi neformátne celý HDD.
    Chcel som sa opýtat na výhody a nevýhody Boot Campu.
    Bol som uživatel parallels od 5+ ale nebol som spokojný pomalé to bolo.

    0
    0
  14. Ja pouzivam len virtual box. Je mozne, ze cez naho nejde na osx 10.8 vituáizovat osx 10.8, ale to potrebuje len par vyvojarov. Vascine ludi dokaze velmi kvalitne zvirtualizovat windowsy. Aj linux. Btw, vzdy podporoval fullscreen, v tomto sa autor clanku myli. Virtual box je obela lepsi ako to vyznieva z clanku

    0
    0
  15. Pouzivam Parallels aj VirtualBox na virtualizovanie WIN aj LIN pod OSX. Parallels je mozno o cosi malicko pohodlnejsi ale pri normalnej praci je rozdiel uplne bezvyznamny. Virtualbox ktory je zadarmo urobi prakticky tu istu robotu. A este cosi. VirtualBox je zadarmo nielen pre OSX ale aj WIN, LINUX a pod. V praxi tak mozete VBoxove VM stroje uplne jednoducho roamovat a spustat si tie masiny z USB kluca na comkolvek…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť