Toshl: Získajte kontrolu nad svojimi financiami

Je to nuda. Je to otravné. Je to pre tých, čo nerobia nič iné, len počítajú peniaze. Počítanie výdavkov a príjmov (všetkých – na obed, kávu či na lístky do kina) ľahko vyvolá dojem posadnutosti peniazmi. Pravdou však je, že vedieť, kam peniaze plynú a v akých množstvách, je prvým a nevyhnutným krokom k zodpovednejšiemu prístupu k domácemu rozpočtu.

Nikdy v minulosti sa to nedalo robiť jednoduchšie, ako dnes vďaka smartfónom s non-stop internetovým pripojením, ktoré máme stále pri sebe. Dnes si predstavíme jednu z aplikácií určených práve na to. Volá sa Toshl a vyvíja ju slovinská spoločnosť Toshl Inc.

Využívanie počítačov na kontrolu výdavkov a príjmov nie je ničím novým. S príchodom smartfónov sa to však stalo ešte jednoduchšie, keďže ich má väčšina ľudí vždy pri sebe a sú tiež neustále online. Vďaka tomu je možné zaznamenať akýkoľvek výdavok či príjem rovno na mieste a v reálnom čase ho synchronizovať s online databázou. S minimálnou námahou tak človek môže mať prehľad o tom, koľko, kedy a na čo minul, na čo míňa najviac alebo ako sa jeho výdaje (a príjmy) menia v priebehu mesiacov. Užitočné.

Z čoho vyberať

Od otvorenia App Store v roku 2008 sa takéto aplikácie množili ako huby po daždi. Dnes je ich ponuka už veľmi pestrá od tých najjednoduchších až po veľmi komplexné riešenia správy financií.

Ak by sme ich mali rozdeliť do niekoľkých skupín, sú tu priamo aplikácie jednotlivých bánk (u nás má veľmi vydarené aplikácie napríklad Slovenská sporiteľňa či Tatra banka”:http://www.bezkontaktnaplatba.sk/…ym_telefonom). Tie spravidla ponúkajú prehľad o stave účtov, výške zostatku a histórii prichádzajúcich a odchádzajúcich platieb. Neponúkajú však už možnosť zadávať iné výdavky v hotovosti. Naopak výhodou je, že sa všetky platby evidujú automaticky bez potreby ich individuálneho zadávania používateľom.

Druhou skupinou sú komplexné systémy správy príjmov a výdavkov, ako napríklad Mint alebo Koku. Tieto ponúkajú možnosť prepojenia s bankovým účtom, vďaka čomu získavajú automaticky všetky dáta o bankových prevodoch, no zároveň umožňujú ručné zadávanie hotovostných výdavkov.

Aplikácie sú previazané na webové služby a ako výstup ponúkajú štatistiky a grafy, či v prípade povedzme služby Mint dokážu priamo odporučiť produkty na finančnom trhu (sporenie, pôžičky), ktoré by sa používateľovi na základe jeho finančných možností a budúcich cieľov resp. potrieb najviac hodili (Mint je týmto spôsobom aj financovaný). Nevýhodou je, že takéto služby sú spravidla šité na mieru americkému trhu a lokálne banky nebývajú podporované.

Toshl

Slovenská sporiteľňa ponúka už trojicu aplikácií, z ktorých Účty slúžia na získanie prehľadu o bankových pohyboch a zostatku na účte.

Pravým opakom sú úplne jednoduché programy, neraz celkom bez webových služieb, ktoré ponúkajú jednoduchú možnosť zadávania výdavkov a následného sledovania spotreby. Príkladom je okrem iného Left to spend alebo Pennies.

Toshl

Jedným z týchto jednoduchších programov, ale previazaným na vydarené webové rozhranie a s registráciou a aplikáciou zdadrma, je aj Toshl.

Toshl je multiplatformná aplikácia (okrem iOS je tiež verzia pre Android, Nokia Symbian 3, Windows Phone, BlackBerry a MeeGo) a webová služba rovnomenného vývojárskeho tímu. Nedisponuje pokročilými funkciami ako napríklad Mint, no na druhej strane ponúka jednoduchý a hlavne rýchly spôsob evidovania výdavkov a od nedávno predstavenej verzie 1.7 aj príjmov. Práve absencia evidovania príjmov bola v mojom prípade najväčším nedostatkom a ich pridanie bolo vôbec jedným z hlavných popudov k napísaniu tejto recenzie.

Po prihlásení sa Vás aplikácia vyzve na zadanie alebo vytvorenie používateľského účtu a následne synchronizuje všetky údaje o výdavkoch a príjmoch na server, kde po prihlásení sa na Toshl.com vidíte svoju históriu.

Katalogizácia vstupov je riešená pomocou tagov (napríklad jedlo, bývanie, káva, gadgets a pod.). Zadanie nového údaju je otázkou štyroch úkonov – spustenia aplikácie, voľby možnosti zadať nový údaj, napísanie sumy a výber zodpovedajúce­ho tagu.

Toshl

Dialóg na zadávanie výdavkov.

Samotná aplikácia je dostatočne rýchla na to, aby používateľa neodrádzala od jej použitia ju po každom platení. Prinajmenšom pre mňa sa po niekoľkých dňoch stal tento niekoľkosekundový proces takmer celkom podvedomým.

Synchronizácia prebieha vždy pri spustení aplikácie a po zadaní nového údaju. Za asi pol roka používania som nezaznamenal, že by synchronizácia nefungovala tak, ako by mala. Je veľmi príjemné prihlásiť sa do webového rozhrania a vedieť, že všetky dáta v ňom sú aktuálne.

Webové rozhranie umožňuje prehliadanie histórie výdavkov za uplynulý mesiac či za ľubovoľne definované obdobie. Výdavky podľa tagov sú zavedené do grafov, a tak je veľmi jednoduché vizuálne určiť, kam plynie väčšina vašich financií.

Nevýhodou je, že takéto dynamické grafy sú robené iba vo flashi. Na prehliadači bez neho si ich nepozriete vôbec, hoci rovnaká funkcionalita by sa s najväčšou pravdepodobnosťou dala bez problémov dosiahnuť aj použitím HTML5.

Aplikácia a základné funkcie služby sú zdarma. Po priplatení si za Pro účet, ktorého výška je 19,99 USD na rok, získavate možnosť pridávať viac ako jeden príjem mesačne, vytvárať viac ako jeden rozpočet (limit výdavkov na mesiac, čo je užitočné, ak si napríklad chcete určiť maximálny limit na jedlo alebo elektroniku), exportovať svoje dáta do rôznych formátov a podobne.

Toshl

Webové rozhranie ponúka možnosť zoradiť výdavky do prehľadných tabuliek.

Záver

Toshl vás neupozorní, že treba zaplatiť účet. Ani to, koľko ešte budete splácať hypotéku, alebo aký produkt na finančnom trhu by sa Vám práve hodil.

To, čo robí, však zvláda dobre. Disponuje rýchlym a prehľadným GUI, rýchlo a spoľahlivo sa synchronizuje s webovou službou a zo zadaných údajov vytvára dobrú predstavu o tom, kde sa strácajú naše peniaze. Jedinou podmienkou je, aby bol používateľ poctivý a všetko do aplikácie zadával ručne, čo je tak trochu otrava. Autori však spravili maximum, aby to nebolo o nič otravnejšie, ako je nevyhnutné.

Evidujete svoje výdavky a príjmy prostredníctvom nejakých programov? Ak áno, čo a ako používate?

Za poskytnutie Pro verzie ďakujeme vývojárovi.

komentárov
  1. Ahoj,

    ja pouzivam Money – platenu aplikaciu od jumsoftu. Sync medzi Iphonom a Macom super tak isto ako grafy, investicie, reminder a pekny prehlad.

    0
    0
  2. Da sa v nejakej aplikacii takehoto typu nastavit aj mesacny interval 15-teho az 15-teho? Prezoze co som skusal podobne aplikacie vzdy bol nastaveny interval pocitania vydavkov od 1. do 1.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť