Slovenská klasika sa dostala aj na iPad

Ak chcete čítať klasickú slovenskú literatúru, môžete tak robiť už aj na iPade alebo iPhone. Vydavateľstvo Petit Press (vydavateľ denníka Sme) sprístupnilo na iBookstore sedem významných slovenských diel.

Knihy od Dobšinského, Vajanského, Vansovej a iných sú obohatené o nápadité obálky v komixovom štýle a stoja po 5 eur s dvomi výnimkami, ktoré sú lacnejšie. Do série majú podľa informácii MacBlog.sk pribudnúť čoskoro ešte ďalšie tri knihy a bude ich tak desať.

Zoznam dostupných kníh:

Na iBookstore sa momentálne nachádza už niekoľko desiatok slovenských kníh. Klasickí vydavatelia ale v elektronickom obchode zatiaľ príliš nepôsobia. Prevažná časť dostupnej literatúry v slovenčine pochádza zo štúdia iAdverti, ktoré stojí aj za niekoľkými iPhone a iPad aplikáciami. –Petit Press je prvé z väčších slovenských vydavateľstiev, ktoré sa vybrali cestou iBookstore.– Oprava: Na iBookstore publikuje už viacero známych slovenských vydavateľstiev: Artforum, Forza Music a Vydavateľstvo spolku slovenských spisovateľov.

Séria ide do obehu akurát vhod pred ústnymi maturitami, ktoré sa vo významnej miere zaoberajú práve týmito dielami. Knihy boli do obchodu vložené v polovici apríla, stiahnuť sa dajú odvčera.

Zo Zlatého fondu

Šesť kníh, ktoré Petit Press vydal, pochádza z projektu Zlatý fond denníka Sme, ktorý zbiera klasickú literatúru. Autorské práva na texty sú už vypršané a diela sú na webe dostupné zadarmo, na iPade však nie. „Myslíme si, že tie knihy majú svoju hodnotu a preto ich nerozdávame zadarmo. Pohybujeme sa v škále od 0,99 do 4,99 eur,“ hovorí Radoslav Augustín, hlavný projektový manažér elektronického publikovania v Petit Presse.

„Vytipovali sme desať kníh, o ktorých si myslíme, že majú v rôznych skupinách zákazníkov potenciál, pozorne sme skontrolovali kvalitu digitalizácie a dali sme urobiť obálky, ktoré sú ako iPad: moderné, pekné, štýlové. Chceli sme dať špičkovým klasickým slovenským dielam špičkovú súčasnú slovenskú grafiku. Túto edíciu nám nakreslil Martin Melicherčík, ktorý inklinuje ku komixu, piktogramom či graffiti,“ povedal. Petit Press má podľa neho v dohľadnej dobe aj ďalšie plány v elektronickom publikovaní pre iPad.

komentárov
  1. Vydali diela na ktoré sa nevzťahujú autorské práva. Pýtajú za to 5 eur, ale pozor urobili peknú obálku (teda aspoň podľa nich, podľa mňa je to čistý hnus), “pozorne sme skontrolovali kvalitu digitalizácie” a to všetko len za 5 eur, čo je v súčastnosti zadarmo a legálne. Odôvodnenie, lebo majú hodnotu a preto by sa za ne malo platiť 5 eur.
    Správne som to pochopil?

    0
    0
  2. Nie som sice zgrlos, ale 5 eur mi pride dost vela za knihu, ktoru mozem mat zadarmo (a legalne) v iPade v PDFku. Takze za tu cenu dali spravit obal grafikovi? Su pekne, to bez debaty. Ale aj tak. Alebo su este aj ine vyhody knizky z ibookstore oproti PDF?

    0
    0
  3. Zasadny rozdiel medzi medzi pdf-kom (niektori to prezentuju ako elektronicke knihy) a epubom je vo funkcnosti knihy.
    epuby pouzivaju flow text a inline pictures co je samozrejme obmedzujuce z hladiska grafiky ale co sa tyka funcionality su epuby daleko lepsie, nakolko “zivy text” vie ipad, ci iPhone citat, dynamicke vyhladavanie textu, robenie poznamok a praca s textom, odosielanie vynatkov z textu atd, atd, tych veci je vela. PDF-ako take je uzavrety format ktory sice dodrziava layout tlacenej predlohy , ale dan za to je to , ze nema “tecuci ” text a vsetky vyssie spomenute vyhody. Epub je standard a ako taky ma mnoho obmedzeni – inak by nebol standard, ale jeho funkcnost a praca s hardwarom v ktorom mas knihu je vysoko nadstandardna. Navyse ani Apple , ani Amazon, ano Barnes Noble neumoznuju vypublikovat na ich store’s  cisty pdf-format.

    0
    0
  4. Nenájde sa niekto aktívny, čo by cez iBooks Author hodil tieto knihy zadarmo do iBooks Store aby sme týmto magorom vypálili rybník?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť