Recenzia: Nový iPad 3

Po predstavení nového iPadu tretej generácie ostal asi málokto prekvapený. Nový tablet sa takmer presne zhodoval s analýzami odborníkov a očakávaniami zákazníkov. Všetky zmeny, ktoré sa ho dotkli – retina displej, vyšší výkon, lepší fotoaparát a LTE čip – sa dajú zhodnotiť ako evolučné.

Firma povylepšovala čo sa dalo tak, aby zariadenie stále ostalo v podstate rovnaké. To sa ukázalo ako správny krok o tablet bol ešte väčší záujem ako o predchodcu. Veľmi rýchlo sa však začali dostávať na povrch aj problémy – tento raz s prehrievaním.

Všetko na novom iPade sme podrobne a jasne zhodnotili. V troch tisíckach slov iba na serveri MacBlog.sk.

Obsah:

  1. Balenie
  2. Dizajn
  3. Displej
  4. Rýchlosť
  5. Batéria
  6. Sieť
  7. Fotoaparát
  8. Softvér
  9. Resumé

Apple nový iPad 3 recenzia

Škatuľa nového iPadu vyzerá takmer totožne s predošlým modelom. Líši sa len iným pozadím na vyfotografovanom tablete a lesklou ikonou iCloud umiestnenou na strane balenia. Rovnaká bola aj na škatuli od iPhonu 4S – je zrejmé, že Apple sa snaží novú internetovú službu promovať ešte viac ako jej predchodcov a zákazníkov uisťuje o kompatibilite už na balení.

Apple nový iPad 3 recenzia

Nič nové nie je ani dnu. V škatuli nového iPadu nájdete len presne to, čo pri starých modeloch: Jeden kus tabletu; imidžovú príbalovú informáciú s odkazom na stiahnutie kompletného manuálu v češtine; Apple nálepky; kábel na pripojenie do počítača a nabíjačku do elektrickej zásuvky (tú si musíte zložiť ako lego).

Keď som však iPad vytiahol a prvýkrát naštartoval, jedna vec ma predsa veľmi potešila. Tablet sa už nepýtal pripojiť k iTunes, ako jeho dvaja predchodcovia, ale aktivoval sa sám cez Wi-Fi a správal sa celkom samostatne. To je novinka systému iOS 5.


Apple nový iPad 3 recenzia

Minulý rok sme napísali, že iPad 2 je natoľko podobný prvému, že bežný človek rozdiel ani nespozná. Tento raz je zmena taká jemná, že vypnutý iPad 2 a iPad 3 nerozozná ani najväčší Apple zanietenec. Dizajn, tvary a detaily ostali rovnaké a rovnako jednoduché.

iPad je tenká tabuľka, o málo menšia ako časopis, spredu čierna a zozadu strieborná. Takmer celú prednú časť zaberá desaťpalcový displej. Na dvojcentimetrovom čiernom alebo bielom okraji, ktorý obkolesuje celý displej, je home tlačidlo a webkamera. Všetko ostatné má iPad na zadnej strane: Vstup na pripojenie slúchadiel či reproduktorov; mikrofón; zapínacie tlačidlo; fotoaparát (teraz 5-megapixelový); tlačidlá na ovládanie hlasitosti a prepínač tichého režimu; reproduktor; proprietárny dock konektor a veľké čierne jablko.

Apple nový iPad 3 recenzia Apple nový iPad 3 recenzia

Aj keď je dizajn rok starý, iPad pôsobí stále futuristicky, elegantne, čisto, veľmi kvalitne a pevne. Veľkú zásluhu na tom majú použité materiály, ktorými Apple prekonáva tablety ostatných značiek. Plast na tablete nájdete len na tlačidlách. Predná strana je celá z pevného skla, zadná zas z jedného kusu hliníka, pekne zaobleného, aby sadol do ruky.

Zmeny

Oproti predchodcovi sa zmenili len dve veličiny – hrúbka a váha. Obe o niečo k horšiemu. Ak mám byť úprimný, tá prvá zmena vás nemusí zaujímať vôbec. Aspoň pokiaľ nechcete s novým iPadom používať obal na druhú generáciu, keďže tie nie vždy sedia. Nárast hrúbky o sedem percent, z 8,8 na 9,4 milimetra je ale inak úplne zanedbateľný a nepostrehnete ho ani keď sa na iPad pozriete, ani keď ho chytíte do ruky.

Apple nový iPad 3 recenzia Apple nový iPad 3 recenzia

Váha sa ale na ľahkú váhu brať nedá. Keďže tablety pri používaní takmer vždy držíte v rukách, je hmotnosť niečo, na čom pri tomto druhu zariadení naozaj záleží. Oproti predchodcovi stúpla váha nového iPadu o osem percent. Wi-Fi model má 652 gramov, 4G verzia 662 gramov [ 1 ]. Aj keď táto zmena nepoteší, je zaujímavé, že ju pri zdvihnutí tabletu vedome nepostrehnete.


Apple nový iPad 3 recenzia

Retina

Tim Cook nazval obrazovku tretieho iPadu najlepším mobilným displejom vôbec. Neklame. Všetky dôležité faktory displeja – pozorovacie uhly, jas, farebnosť a ostrosť obrazu – sú skvelé. Od minula sa zlepšil hlavne ten posledný. Apple v iPade 3 zdvojnásobil rozlíšenie starého modelu po každej strane a dostal 2048×1536 pixelov.

Na desaťpalcovej obrazovke nového tabletu je štyrikrát toľko obrazových bodov ako na iPade 2. Trikrát toľko ako na jedenásťpalcovom MacBooku Air alebo Samsungu Galaxy Tab. A o polovicu viac než na velikánskom Full HD televízore alebo na 21″ iMacu.

Rozlíšenie Apple násobil už pred dvoma rokmi na iPhone 4 a novú obrazovku vtedy rovnako nazval retina displej. Retina z anglického sietnica – Apple mieni, že obrazové body sú natlačené tak blízko k sebe, že pre sietnicu ľudského oka je prakticky nemožné ich od seba oddeliť. Obrazovka je tým pádom taká ostrá ako realita. Na iPhone sa to skutočne podarilo. Na iPade, ktorý má hustotu o niečo menšiu (264 ppi), sa spozorovať dajú, ale musíte sa naozaj sústrediť.

Pri bežnom používaní je displej taký kvalitný, že všetko vyzerá ako skutočné. Kontúry textu sú ostré ako v knihe, fotografie vyzerajú ako vyvolané na kvalitnom fotografickom papieri. Vďaka vyššiemu detailu je všetko krajšie a objavil som aj veci, ktoré som si predtým ani nevšimol. Napríklad, že Safari Reader nie je zobrazený na jednoliatom podklade, ale má jemnú papierovú štruktúru.

Apple nový iPad 3 recenzia

Pripravenosť

Na to, aby sa obrazovka prejavila, je nutné mať aj obsah pripravený vo veľkom formáte. Prispôsobený na retina displej je dnes systém a všetky integrované aplikácie. Aktualizácie dostali aj ostatné programy od Apple, ktoré sa dajú stiahnuť cez App Store (iBooks, Pages, Keynote, Numbers, GarageBand, iMovie).

Problémové ale ostávajú aplikácie od ostatných vývojárov – tí potrebujú na aktualizáciu čas. Situácia na tablete je teda podobná, aká bola krátko po predstavení iPhonu 4. Podporu pre retina displej má zatiaľ máloktorá aplikácia z dielne stredného či menšieho štúdia. Našťastie, tie najdôležitejšie veci – text a univerzálne grafické prvky – sú vykreslené v najväčšej ostrosti aj na neaktualizovaných programoch, takže zlepšenie je viditeľné.

Hry, ktoré nie sú aktualizované, sa zväčšujú na štvornásobné rozlíšenie interpoláciou. Tá neprináša kvalitu naviac a na retinový štandard je jemne rozostrená. Celkovo sa ale aj na takýto obraz nepozerá zle a defekty sú badať málokedy.

Ani v Safari nevyzerá všetko tak, ako by malo. Aj keď program samotný je prispôsobený, webový obsah v dvojnásobnom rozlíšení nie je a zrejme najbližších desať rokov nebude. Na iPhone tento problém nevznikol, pretože tam je štandardne všetko drobné. Na tablete ale nastáva, pretože stránku so šírkou tisíc bodov vykreslí na dvetisíc aj bez priblíženia. Problém je ale opäť len s obrázkami, ktoré sú zreteľne menej kvalitné a rozmazané. Text a rovnako jednoduché grafické elementy (čiary, boxy, rámčeky) sa prispôsobia a sú ostré.

Apple nový iPad 3 recenzia

Farby a jas

Podľa oficiálnych informácií má nový iPad o 44 percent lepšiu sýtosť farieb ako dvojka. Čo si pod tým predstaviť? Nuž, čierna je hlboká a odtiene farieb sú naozaj pekné a výrazné, aj keď nie sureálne. Rozdiel oproti predošlému modelu je vidieť, ale zároveň nie je veľmi výrazný. Nami testovaný kus nového tabletu mal nadôvažok o niečo teplejšie sfarbenie obrazu ako predchodca.

Apple nový iPad 3 recenzia

Dôležitý je taktiež jas. Tretí iPad je pri maximálnom podsvietení rovnako jasný ako iPad 2 a dá sa, i keď s ťažkosťami, používať aj na priamom slnku. Minimálna hranica jasu klesla a je teraz nízko ako na iPhone. Človek si tento fakt pri bežnom dennom používaní nevšimne, ale v noci, alebo keď bude musieť šetriť batériu, ho iste ocení.

Keď sa spoja všetky aspekty, displej vyzerá možno až neprirodzene dobre. Vďaka ostrosti sa ani nezdá, že by ste sa pozerali na obrazovku ale na vytlačený dokument. Zahraniční recenzenti displej prirovnali k svietiacemu papieru a my môžeme povedať, že porovnanie je to veľmi dobré.


Apple nový iPad 3 recenzia

A5X

Tretí iPad sa drží tradície a rýchlosť oproti predchodcovi opäť zlepšuje. Počet procesorových jadier však tento raz nerastie, násobí sa len počet výpočtových jadier na grafiku. Komponenty sú zabalené v čipe Apple A5X a názov naznačuje, že oproti minuloročnému A5 to je zmena nie veľmi výrazná, ale predsa dôležitá.

Podľa Apple je grafický výkon dvakrát taký silný ako na iPade 2 a rýchlejší aj ako Android konkurencia. Tieto slová nevieme vedecky overiť, ale po pár dňoch testovania o nich nepochybujeme.

Hry, ktoré dali zabrať aj iPadu 2, bežia na novom tablete rovnako plynulo pri štvornásobnom rozlíšení. Plynulejšie ako predtým sú všetky systémové animácie či skrolovanie internetovými stránkami a zdá sa, že výkonová rezerva je veľká.

Keďže ale hlavný procesor ostal rovnaký, rýchlosť zapínania zariadenia a spúšťania aplikácií sa na novom tablete nezlepšili. Práve naopak. Pravdepodobne vďaka vyššiemu rozlíšeniu obrazovky sa iPad 3 štartuje 23 sekúnd, o sedem dlhšie ako iPad druhej generácie. Spúšťanie programov trvá tiež o pár stotín dlhšie. Obe zariadenia sme testovali po čerstvom reštarte na iOS-e 5.1.

Apple nový iPad 3 recenzia

Ako pri druhej generácii, zdvojnásobuje sa objem RAM, ktorý teraz tvorí 1 GB. Väčšie množstvo pamäte zaručí možnosť mať naraz načítaných viac aplikácii, čo kompenzuje malú stratu v rýchlosti ich prvého zapnutia. Zároveň to znamená, že Safari už nevypadávajú z pamäte neaktívne taby. Pri testovaní sa nám udržali načítané všetky stránky, aj keď sme otvorili maximálny možný počet – deväť.

Prehrievanie

Apple nový iPad 3 recenzia

Safari udrží deväť tabov

Veľa sa rozpráva o problémoch s prehrievaním. Ani nám netrvalo dlho, aby sme postrehli, že pri používaní je nový iPad na zadnej hliníkovej strane teplejší. Nie však teplý natoľko, že by to nejako znepríjemňovalo či obmedzovalo používanie. Najviac sa pri našom používaní zahrieval tablet pri nabíjaní a sledovaní videa na YouTube, čo bude zrejme dôsledok namáhavej práce so sieťou a grafikou.

Vyššia teplota nie je defekt, ale celkom logický dôsledok – výkonnejšie súčiastky vyžarujú viac tepla a iPad sa stále chladí len pasívne. Pri maximálnom vyťažení má podľa testu Tweakers.net procesor nového iPadu o päť stupňov viac ako v prípade iPadu 2. Stále je ale teplota iba 34 stupňov Celzia, čo je menej, ako má ľudské telo a v porovnaní s čipmi laptopov, ktoré sa zahrievajú až na 90 stupňov, je to nič. Horúceho tabletu sa vôbec báť nemusíte.


Apple nový iPad 3 recenzia

Väčšia batéria, kratšia výdrž

Apple nový iPad 3 recenzia

Dlhá výdrž batérie je jedna z najväčších výhod tabletov v porovnaní s laptopmi. Apple o ňu nechcel prísť, a keďže kvalitnejší displej a vylepšené vnútornosti sú žrút energie, musel zväčšiť objem akumulátora. Nový iPad má batériu s kapacitou 42,5 watthodiny, čo je o sedemdesiat percent viac ako predchodca.

To však dlhšiu výdrž v praktickom používaní neznamená. Tretí iPad pri našom teste vydržal deväť hodín pri kombinovanej prevádzke (web, aplikácie, hry, knihy, filmy). To je čas o pol hodinu menší ako iPad 2 a o 90 minút kratší od prvého iPadu. Pri podobnom čase je to ale len malá odchýlka a tablet stále vydrží celý pracovný deň.

Používatelia tak efekt väčšieho akumulátora pocítia hlavne na tom, že iPadu bude trvať omnoho dlhšie, kým sa nabije. Zatiaľ čo predchodca sa nabil asi za tri a pol hodiny, nový iPad sa v našom teste z nula na sto percent pozviechal za rovných šesť hodín. Použili sme pri tom originálnu výkonnú nabíjačku. To je dosť nepríjemné – takúto dobu sa nenabíja asi žiaden smartfón, tablet či laptop.

Špecifické testy

Apple nový iPad 3 recenzia

Výdrž tabletu sa mení podľa toho, aké funkcie na ňom človek využíva, či je pripojený na mobilnú sieť a asi najviac záleží na intenzite podsvietenia. Tak ako vlani, urobili sme aj dva špecifické testy výdrže, v ktorých sme iPad umelo otestovali iba pri jednej činnosti.

Prvý sa zameriaval na prehrávanie videa (pri polovičnom jase a polovičnej hlasitosti na slúchadlách). iPad 3 v ňom vydržal 10:16 hodín, čo je o necelé štyri hodiny menej ako na predchodcovi. Druhý testoval prehliadanie webu (polovičný jas, nová stránka načítaná každých 30 sekúnd), kde iPad vydržal 9:55 hodín, takmer rovnako ako druhá generácia.


Apple nový iPad 3 recenzia

Možnosti mobilnej komunikácie sa dočkali veľkého vylepšenia. Záleží ale na tom, ktorú z dvoch verzií si vyberiete: základný Wi-Fi model alebo rozšírenú 4G verziu, ktorú pripojíte na internet aj cez sieť mobilného operátora.

My sme testovali len verziu, ktorá sa pripája cez Wi-Fi 802.11 a/b/g/n a nový Bluetooth 4.0. Detaily sú však známe aj o mobilnej verzii. Tá je vybavená šuplíkom na micro-SIM kartu a pripojiť sa vie na siete troch generácií: EDGE (2G), HSPA (3G) a LTE (4G).

Apple nový iPad 3 recenzia

Rýchle 3G je v mestách. Foto: Flickr:Bart Heird

Zamerajme sa najprv na sieť 3G. Aj keď to je už dnes štandard, iPad ho posúva na ďalšiu úroveň a pridáva podporu pre technológie HSPA+ a DC-HSDPA. Vďaka tomu je teoretické maximum pre download na tejto sieti 42 Mbps. Toto tempo máte možnosť využiť s dvoma väčšími operátormi aj na Slovensku. Treba si ale uvedomiť, že rýchlosť je iba teoretická, dostupná len na obmedzenom území a iba s niektorými dátovými balíčkami.

Podpora siete štvrtej generácie (LTE), ktorá údajne dosahuje až rýchlosť 73 Mbps, našinca zatiaľ zaujímať nemusí. Táto technológia medzi slovenských operátorov ešte neprenikla a nemá ani jasný časový horizont. O2 však čoskoro začne s testovaním a Orange sa zaviazal spustiť naostro sieť do roku 2015.

Možnosti siete sú s iPadom 3 veľmi dobré a tak je pozitívnou novinkou, že od svojho menšieho brata odkukal tablet funkciu zdieľania siete. V Nastaveniach môžete zapnúť zdieľanie cez kábel, Bluetooth alebo Wi-Fi a pripojiť sa dá akékoľvek zariadenie, vrátane iPhonu a laptopu.


Apple nový iPad 3 recenzia

Predný fotoaparát

Tretí iPad je osadený dvoma fotoaparátmi. Jeden sleduje, čo sa deje pred zariadením a druhý za. Ten prvý je určený hlavne na videotelefonovanie – či už cez integrovanú službu FaceTime alebo aplikáciu Skype. Druhým by ste mali robiť fotografie a video, nie je ale veľmi pravdepodobné, že naozaj budete.

Je preto škoda, že celkovo užitočnejší predný foťák (Apple ho nazýva FaceTime kamerou), neobdržal žiadne vylepšenie a je stále dosť nekvalitný. V snímanom rozlíšení 640×480 vás druhá strana uvidí v priateľnej kvalite, ale nie tak dobre, ako by sa čakalo od najnovšej technologickej hračky. Môžeme iba hádať, že Apple nechal starú optiku, aby nemal prácu s integráciou nového hardvéru a aby nezvýšil dátové nároky. To je zlé. Keby predná kamera snímala aspoň v 1280×960 a s nižším šumom, na rýchlej sieti by to používateľ ocenil.

Zadný fotoaparát

Apple sa namiesto toho rozhodol vylepšiť zadný fotoaparát. Ten je teraz kombináciou optiky z iPhonu 4S a fotočipu zo staršieho iPhonu 4 a kvalitatívne je teda niekde medzi dvoma smartfónmi. Ak ste nevideli fotografie z týchto mobilov, stačí vám vedieť, že tablet robí naozaj veľmi pekné snímky. Fotky z iSight fotoaparátu (zadný nazýva Apple takto) sú detailné, s dobrou farebnosťou a kvalita sa veľmi neznižuje ani pri slabom svetle.

Apple nový iPad 3 recenzia Apple nový iPad 3 recenzia Apple nový iPad 3 recenzia Apple nový iPad 3 recenzia Apple nový iPad 3 recenzia Apple nový iPad 3 recenzia

Program na snímanie fotiek dostal praktický facelift a tlačidlo spúšte bolo posunuté na pravý okraj obrazovky – teda tam, kde má človek väčšinou palec. Softvér tiež automaticky rozpozná tváre na snímke a vzápätí na ne zaostrí a vyváži podľa nich expozíciu (ak tváre na fotke chýbajú, zaostruje štandardne na stred). Na iPade však stále nenájdete blesk a chýba aj možnosť robiť HDR snímky, napriek tomu, že kvalitou a rýchlosťou na to zariadenie rozhodne má.

Apple nový iPad 3 recenzia

Ešte jedna vec ostala nezmenená. Idea fotenia s veľkým tabletom sa zdá stále absurdná a keď sa odhodláte k činu, zistíte, že zdanie neklame. S desaťpalcovým iPadom sa manipuluje pri fotografovaní neprakticky a jeho využitie ako kamery vyvoláva na verejnosti udivené reakcie. Sami si nevieme veľmi dobre predstaviť situáciu, kedy by sme zadný fotoaparát na iPade využili v reálnom živote – predsa skoro vždy je po ruke mobilný telefón, ktorý fotí podobne kvalitné snímky a manipuluje sa s ním omnoho jednoduchšie.

Video

Okrem statických snímok vie tablet natáčať aj veľmi pekné video. Formát, ktorý sa zvýšil na 1920×1080, je dobrý marketingový ťah, my však máme tradičné výhrady: Šesťminútové video v takomto formáte zaberá približne gigabajt, takže si budete musieť vyberať, čo natočiť. Video v takom veľkom rozlíšení tiež môže spôsobovať problémy vášmu počítaču – môj štvorročný iMac ho napríklad v QuickTime prehrával len trhane.

S kvalitou jeho Full HD nahrávok ale rozhodne nespokojní nebudete – a na tom záleží asi najviac. Softvér upravuje počas nahrávania expozíciu naozaj veľmi dobre a video je po novom aj stabilizované, i keď sme to, popravde, veľmi nespozorovali.


Apple nový iPad 3 recenzia

iOS 5

Vo svete post-PC je neustále zlepšovanie softvéru dôležitejšie ako aktualizácie hardvéru. Apple si to uvedomuje a tak je aj nový iPad lepší ako bol pred rokom iPad 2. Tablet je vybavený systémom iOS vo verzii 5.1, ktorý so sebou nesie mnoho vylepšení. Najdôležitejšie je azda to, že iPad teraz dokáže fungovať plnohodnotne samostatne.

Apple nový iPad 3 recenzia

Dlho bolo jedno z najväčších negatív iPadu to, že bol len prívesok k počítaču. To už neplatí. Nový iPad môžete cez internet sami aktivovať, hudbu a filmy si z iTunesu nahráte už aj cez Wi-Fi. Kontakty a kalendáre zase zosynchronizujete pomocou iCloudu, ktorý je na rozdiel od svojho predchodcu dostupný zadarmo. Na iCloud si môžete dokonca zariadenie aj zálohovať a neskôr obnoviť zo zálohy. Pripájať k počítaču nemusíte ani kvôli aktualizáciám, tablet si ich vie stiahnuť a nainštalovať sám.

V poradí piaty iOS prináša aj ďalšie vylepšenia. Zhrnuli sme si ich už v samostatnej recenzii, takže v skratke dôležité: Výsuvná lišta s upozorneniami a lá Android. iMessage. Malá klávesnica pre písanie dvoma palcami. Safari Reader. Prepínanie aplikácií štyrmi prstami a zatváranie piatimi. Praktickejšia aplikácia Hudba. Twitter. Všetky tieto novinky si môžu po aktualizácii vychutnať aj majitelia iPadu 2.

Diktovanie

Apple nový iPad 3 recenzia

Úplnou novinkou je možnosť diktovať iPadu text, ktorý bude prepisovať. Napriek tomu, že bolo diktovanie prezentované ako jedna z hlavných noviniek, je dosť skryté. Najprv musíte v nastaveniach klávesnice povoliť možnosť diktovania a potom si musíte nastaviť klávesnicu jedného z jazykov, ktorým iPad rozumie – angličtina, nemčina, francúzština alebo japončina. Až potom sa na virtuálnej klávesnici zjaví malý mikrofón, môžete ho stlačiť a diktovať.

Tak ako pri Siri, aj tu veľmi záleží na správnom vyslovovaní slov a prízvuku a preto bude asi máloktorému Slovákovi fungovať bez chyby. Mňa pri zložitejších vetách diktovanie poslúchalo dosť málo, čo však neznamená, že je funkcia zbytočná, alebo že vaše slová nebude prepisovať presnejšie.

App Store a iPhoto

Na tablete nájdete dvadsať kvalitne spracovaných aplikácií, ktorých charakter je v prevažnej miere prezerací a oddychový. Nájdete tu internetový prehliadač, emailový klient, prehrávač videa a hudby či prehliadač obrázkov. Väčšinu času budete zrejme využívať tieto programy.

Ak ale chcete na tablete vykonávať aj špecifické úlohy, nemusíte zúfať. V App Store je dostupných na stiahnutie 200-tisíc iPadových programov a ďalších takmer 400-tisíc pre iPhone, ktoré môžete na tablete spustiť v nižšom rozlíšení. Je teda pravdepodobné, že tu nájdete aplikáciu pre každý účel.

Apple nový iPad 3 recenzia

Okrem vývojárov tretích strán ponúka v App Store svoj softvér aj firma Apple. Nájdete tu praktický kancelársky balík iWork, pozostávajúci z programov Pages, Keynote a Numbers (po 7,99 €), čítačku kníh iBooks (zadarmo), program na strih videa iMovie (3,99 €) a kreatívnu aplikáciu na nahrávanie hudby GarageBand (3,99 €). Pri predstavení iPadu 3 k nim pribudla ešte jedna – softvér na úpravu fotografií iPhoto (3,99 €).

iPhoto sa spomedzi ostatných Apple programov v App Store drží svojej počítačovej predlohy asi najmenej a snaží sa čo najefektívnejšie využiť dotykovú obrazovku. Aj vďaka tomu na vás možno na začiatku bude pôsobiť trochu chaoticky, ale čokoľvek som od aplikácie potreboval, som vždy veľmi rýchlo našiel. V programe sa dajú fotografie prehliadať, ale určený je hlavne na úpravu. Dostupné je veľké množstvo nástrojov na farebnú korekciu alebo retuš a pripravená je aj škála predvolených filtrov.


Apple nový iPad 3 recenzia

Všetky veci, ktoré nám vadili pri recenzovaní prvého a druhého iPadu (žalostne málo RAM, viazanosť na počítač, nepodporovanie slovenčiny, rozlíšenie displeju), sú s novým iPadom už vysporiadané. Apple teda treťou verziou vytvoril možno nie dokonalý tablet, ale minimálne tablet bez chyby, a splnil si víziu, ktorú mal zrejme už na začiatku, ale bolo ťažké ju zrealizovať.

Ľudia chcú od novej technológie aby bola výrazne zmenená. Nie vždy sa im to splní. A tak aj nový iPad nie je celkom nový iPad, ale skôr vylepšený iPad. Ak by to bola kniha, nebola by dejovým pokračovaním iPadu 2, ale nové vydanie, s krajšou typografiou, opravenými preklepmi a pevnejšou väzbou.

Či sa vám oplatí kúpiť nový tablet – od 479 € pre Wi-Fi a 599 € pre 4G – záleží, samozrejme, len na vás. Ak už máte predchádzajúcu generáciu, nový iPad nepotrebujete, ledaže by ste na tablete naozaj veľa čítali časopisy a knihy. Pokiaľ však tablet ešte nemáte a o jeho kúpe uvažujete, nikdy nebol vhodnejší čas ako práve teraz.

Test zariadenia prebiehal štyri dni

Autor: Alexander Mravčák

Foto: Michal Matloň

komentárov
  1. takto si predstavujem recenziu, 4 dni testovania a potom treba pisat skusenosti a nie sa hnat za tym aby to bolo prve v CR/SR a pisat recenziu po par hodinach pouzivania, vyborne macblog len tak dalej, a mimochodom dik :)

    0
    0
  2. Macbog robí tie najlepšie recenzie z česko-slovenských webov…. nádhere, ďalší príklad ukážkovej recenzie… iné weby by si z vás mali brať príklad….

    teraz k ipadu….
    ja sa práve rozhodujem ktorú verziu a asi pôjdem do 32gb wifi only white tu….. rozmýšlal som aj nad 4g verziou ale tu na slovensku sa to neoplatí plus sa mi neche platiť druhý internetový paušál keď už mám jeden v iphone kde môžem v krajnej núdzi vytvoriť hot spot pretoźe aj tak je všade wifi….
    a rozmýšlal som nad veľikosťami a to sa neviem rozhodnúť či 64 alebo 32… pretože všetko bude záležať na aplikáciách a tie čo už sú tak nepoukazujú až také náramné navýšenie kapacity ako by som pri takom rozlíšení očakával tak asi ešte počkám nejaký týždeň nech sa objavia nejaké iné veľké apliácie ktoré by ma presvedčili o 64gb verzií ale skôr to vidím tak že sa uskromním a pôjdem do 32 verzie :)

    trochu ma ale podls vášhotestu sklamala tá rýchlosť že to je ešte pomalejšie ako predchádzajúca verzia aj napriek lepšiemu grafickému chipu a ram…. trochu by ma ešte zaujímalo koľko tabov v safari môžem mať naraz otvorených aby sa mi neprenačítavali a aby ostali zapísané v Ramke… a koľko aplikácií môže bežať v mustitaskingu bez toho aby sa úplne ukončil proces….
    sklamala ma aj tá predná kamera pretože skype je moja každodenná činnosť a bol by som mile rád keby tú kameru otočili.. aby v predu bola full hd/hd a v zadu nech nič nie je alebo nech tam dajú tu vga…. veď kto fotí iPadom ? keby som niekoho takého videl tak si pomyslím že nemá všetkých pohromade :D

    prehrievanie je len mýtus :)
    keď sa mi pred tým zahrievali počítače a telefóny tak som enmal strach z toho źe to je horúce ale vedel som že mi rýchlejšie mizne baterka a keď viem že ipadu pri zahriatí baterka nemizne tak toje možno aj plus :D
    môže ma to trošku zahriať vstudených večerocha nechápem prečo tomu ľudia čo vyčítajú….

    ja plánujem využívať iPad na čítanie kníh, časopisov a internetu… možno z času na čas ako mp3 prehrávač na cesty , zápisník, skype-počítač a možno tomu nájdem aj pár pekných aplikácií na cesty a možno nejaké jednoduché hry :)
    tu v usa ma výjde 32 gb wifi only veriza 650$ čiže nejakých pekných 488€ čiže dobrá kúpa a ak sa mi to nebude páčiť tak po návrate na slovensko to môžem ešte predať tak že na tom prakticky ani neprerobím :)

    a ja prechádzam z ipadu 1g ;) ten už bol strašnepomalý a väčšina aplikácií padala, plus tam nebola žiadna kamera a pri čitaní som proste tie pixle videl :) takže iPad3 bued adekvátna náhrada ;)

    0
    0
  3. Pekna recenzia, aj ked teraz SuperApple jasne dominuje, ale zas to neznizuje kvalitu tejto.

    Ako je to vlastne teda s LTE v Europe? Nam to moze byt uplne jedno, nevyuzijeme poriadne ani zrychlenu verziu 3G ale v Nemecku (alebo ja neviem vo Svajci) kupujuci maju sancu vyuzit aj LTE? (odhliadnuc od mojej uz skorej napisanej pochybnosti, ci vobec aj novy iPad je schopny vyuzit HSPA+, ci dokaze dostatocne rychlo spracovat data a ulozit na storage ). Alebo proste smola, LTE len v U.S. / Canada?

    0
    0
  4. Tak ja som kupil ipad 3 priamo v apple a predaval som ho za 2 dni co sa tyka prehrievania.recenzia je sice pekna ale co sa tyka tej teploty pri pouzivani ipadu ma az prsta palili po hodine hrania hry blade.vratil som sa k ipadu 2 a menit ho nemienim pokial apple nevyda nejaku prevratnu zmenu ipadu.to ze ich je dostatok svedci o tom ze su chybne.apple si chybu neuzna a ak vyda update tak bude upraveny graf cip tak aby sa nezohrieval co bude mat zase dopat na celu grafiku.na kolko isiel o dost dole cenovi ipad 2 vrelo odporucam, na kolko neviem ci niekdo foti z gigantom ale ja som kameru napriklad nikdy nevyuzil a myslim ci ze na citanie 2 jka nadmerne postaci

    0
    0
  5. To ze ich je dostatok znamena, ze sa Apple pripravil na predaje, ako informoval uz niekolko dni pred predajom ;)

    Recenzia super, v podstate nic nove, ale je to pekne napisane ;) Super !!!

    0
    0
  6. Ja si ho chcem kupit na surfovanie po internete, citanie sprav hlavne atd.. Dufam ze pri takychto cinnostiach sa velmi prehrievat nebude.

    0
    0
  7. the New iPad je vynikajuci, predtym som nebol vlastnikom iPadu a akonahle som sa dozvedel ze 16 marca resp ocosi neskor na SR vyjde ipad novy nevahal som.
    S recenziou suhlasim, neviem ako sa prehrieval neprehrieval ipad 2 ale ked browsujem net intenzivne na novom ipada je teplejsi ale nie horuci je teplejsi troska. Hru si zahram max tak ma 30min takze prehrievanie ma nejak moc netrapi. Dvojkovy ipad by som nechcel i ked jeho cena sla dolu, i ked spm nad tym rozmyslal ale ked uz sa niekto rozhodne pre ipad je uz asi jedno tych 100 dolarov(€) hore dolu.

    Najvaci fail u noveho ipadu je nabijanie…. 6 hodin je vela. Ale vnoci mi to je jedno. Horsieje ked mi to vyjde tak ze cez den musim nabijat plus ho este potrebujem k dispozicii.

    0
    0
  8. Recenzia super, tiez ho uz mam par dni. Uprimne, ziadne prevratne prehrievanie necitim, a to som uz hral hodinu vkuse Air Supremacy HD – len klasicky teplejsia zadna cast. U mna 100% spokojnost, ten display je genialny, odozva systemu bezkonkurencna.

    0
    0
  9. Ja som novy iPad kupil s tym, ze dvojka potom predam. Ale po tyzdni pouzivania sa tak nestane, vratim ho a necham si iPad 2. Najviac ma sklamala vaha a dlhe nabijanie. LTE u nas nefunguje a fotoaparat nepouzivam, radsej mali vylepsit prednu kameru, VGA pri retine je vysmech. Rozlisenie displeja je super, ale az nie tak super ako na iPhone 4. A len kvoli rozliseniu prechadzat nebudem.

    0
    0
  10. maiob: ak myslis tu konkretnu “recenziu” tak to recenzia ani nie je, len zhrnute skutocnosti ktore boli uz zname :)

    – iPad sa mi nezahrieva zatial som nejako nextra nehral ale pri normalnom surfovani nic rusive necitim…
    – nabijanie sice trva dlhsie ale zatial mi to vyslo vzdy na noc alebo den… je pravda ze som ho nabijal zatial iba 2x :) od piatku
    – ci 3G alebo nie to je na kazdom zvlast mam 32GB Wifi a myslim si ze to je zlaty stred 3G som nechcel koli dvom pausalom a hlavne koli tomu ze iPad je a bude stale doma. Troska zamrzi to GPS ze je iba v 3G verzii.
    – Jedina vec ktoru som si vsimol ze mi troska vadi je vaha aj ked ho mam iba polozeny na nohach a pridrziavam si ho rukov aby som ho mal troska kolmejsie tak citim zapastie. Povacsinou vsak mam iPad polozeny na nohach na lezato a oprety o Smart Cover.
    – Display je neskutocny a rychlost tiez.

    Jedine negativum teda u mna zatial ta vaha.

    dodo

    0
    0
  11. Krasa, preciznost, spolahlivost
    Moja radost

    prepacte, tiez som hral rozne hry (Rainbow6, Battlefield, RealRacing HD), ale to prehrievanie by som nenazval prehrievanim
    iba ze citim ze je tam teplejsie ako inde
    ale prehrivanie si predtavujem tak okolo 60stupnov ze si popalim prsty
    ale nic hrozne

    Dakujem za recenziu :)

    0
    0
  12. Mám iPad 2 a som s ním spokojní kvôli displeju nový kupovať nebudem. A pri Retina displeji by som očakával rozšírenie pamäte aspoň na 128gb nakoľko programy ktoré len prídu budú niekoľko gigove. Čiže nákup 16,32gb verzie my príde ako zbytocnost. A k prehrievaniu len toľko že iPad sa zohrieva len na nejakých 35 stupňov a notebook sa hraje na 90 stup. a to ešte nevravim ako potom hučí.

    0
    0
  13. recenzia je fajn, dozvedel som sa v podstate všetko čo som chcel vedieť, no podľa toho viem, že nový ipad má pre mňa osobne viac mínusov ako plusov, lebo väčšia hrúbka a hmotnosť je u mňa neprijateľná, tiež pomalšia odozva pri spúšťaní aplikácií ma zarazila, tiež nižšia výdrž batérie a zahrievanie ma sklamalo, nakoľko teraz má 34 C tak pri používaní v lete bude mať určite viac ako 35 C teda presiahne applom odporúčanú teplotu a prehreje sa,

    + potešil ma akurát nový retina displej, lebo fotoaparát je na tak veľkom zariadení nepraktický predsa len ipad nenosí nikto vo vrecku, iphone vytiahnem kedy potrebujem a fotím, ale to sa s ipadom nedá, je skôr na domáce fotenie

    0
    0
  14. Dobry den
    New Ipad vlastnim od 23.3. 10:00 ked otvorili predajnu mam 16gb wifi verziu a moje dojmy ;)
    Display – je uzasny bezkonkurencny som z neho nadseny konecne sa nemusim pri pozerani webu “slepit” nad iphonom4 a ostrost ostala ;)
    System – je rychly aj ked mozno o nejake stotiny pomalsi ako ipad2 ale pri beznom pouzivani necitit
    Prehrievanie – no mozem povedat ano pri 2-3 hodinovom hrani order and chaos online je ipad cititelne teply ale nie horuci – ipad mam v “gumenom puzdre” takze osobne ziadne prehievanie necitim ani neprijemne pocity
    Bateria – ano nabija sa dlhsie ale ma 2x vacsiu kapacitu a retina display si berie svoju “dan” no nevnimal by som to ako zapor skor … chceli sme retina display mame ho chceli sme +8 hod vydrz mam ju a velkost s vahou sa zvacsila v ramci p ar percent… A pride mi trosku uletene ze ludia ocakavali ze bude tensi lahsi a neviem co este oproti ipadu2 …
    Ipad2 ci new ipad – ja by som volil new ipad je to kazdeho osobna vec no mam moznost vedla seba vidiet ipad1 ipad2 a new ipad a moja volba je jasna

    Pekny den ;)

    0
    0
  15. iPad3 je super…..prehrievanie?po hodine hrania je teply, asi ako kazda elektronika generujuca odpadove teplo.prehrievanie ma HP a nie iPad :D

    0
    0
  16. Pre Amnarta:

    35 stupňov je prevádzková teplota, teda teplota okolia, nie teplota zariadenia. To samotné môže mať podstatne menej alebo viac stupňov. Nesúvisí to navzájom.

    0
    0
  17. Skvela recenzia… Ja mam novy iPad par dni a samozrejme som velmi spokojny :) Lenze ja som na novy iPad presiel z prvej generacie a to stalo naozaj za to, rozdiel je hlavne vo vykone priepastny. Ale z iPad2 na novy iPad by som neprechadzal…

    0
    0
  18. “ale minimálne tablet bez chyby”? nezda sa vam toto tvdenie trochu tendencne a odvazne :D myslim si ze pre odborny clanok absolutne nevhodne

    0
    0
  19. hmm…preco sa v recenzii nespomina rozdiel v absencii GPS medzi 4G a nie 4G verzie? Ja viem, ze zdatni applaci maju v tom jasno ale to mame rovnako jasno aj v tom, ze aj novy iPad ma display aj ked nie sme az tak zbehnuti s iPadom…

    inak navigacia na iPade vyzera skele :) 10″ je proste 10″ ale bez 4G verzie mozete uvazovat iba o navigacii cez nejaky google hybrid ci co
    A tiez som sa nedocital nejake doporucenia ohladom velkosti pamate….je tych 16GB dostatocne na retina aplikacie alebo je to hole minimum? Co vsetko mal recenzent nainstalovane na novom iPade a kolko mu to z celkoveho miesta zaberalo? Kolko miesta zostalo volneho?

    Trosku by som tu recenziu este doplnil o urcite informacie. Co sa tyka dizajnu a zrozumitelnosti textu tak nemam inak vyhrady.

    0
    0
  20. Ja by som rad presiel z iPadu 1 na novy iPad, ale neviem, co by som robil s dvomi iPadmi, kedze vlastnim prvu generaciu a tu je problem predat za rozumnu sumu :( a za par eur sa ho vzdat mi je luto.

    0
    0
  21. Velmi pekne recenzia ale vadi mi tam mala drobnost nieje to iPad 3 ale proste iPad (2012) … u novych Macov ci iMacov atd tiez nepoviete iMac 5 ale proste iMac (early 2012) atd… Apple sa rozhodol aj iPady takto oznacovat a podla mna je to dobre snad aj novy iPhone bude uz novy iPhone…

    0
    0
  22. ja som mal iPad Wifi 32 GB , iPad 2 Wifi+3G 16GB a teraz som kupil novy iPad Wifi + 4G 64 GB. Rozdiel medzi prvym iPadom a iPad 2 bol priepastny v rychlosti. Rozdiel medzi iPad 2 a novym iPadom je priepastny v kvalite obrazovky.

    Obrazovka na novom iPade je tak dobra, ze mi zacalo vadit rozlisenie monitora v praci a ked sa pozriem na iPad 2 tak mam zrazu pocit, ze ho niekto rozostril. Ak ma niekto iPad 2 a nema ho komu posunut, prechod na novy iPad asi nie je nevyhnutny, ale ak si to mozete dovolit, tak si ho urcite kupte.

    Prehrievanie – iPad mam v obale, nic necitim. V showroome boli tie iPady teple na dotyk, ale neboli vobec horuce. Je uplne normalne, ze sa zahreje pri nabijani, alebo pri hrani hry, ved je to pocitac a ta hlinikova cast je pasivny chladic. Dalsie verzie budu uz iba teplejsie :) Tablety pre Android maju rovnaku teplotu.

    Nabijanie. To ze baterka ma dvojnasobnu kapacitu sa asi neda oklamat. Fyzika je fyzika a kabel, kt. sa iPad nabija vyssi nabijaci prud asi neznesie. V dalsej verzii mozno zmenia konektor aby sa dalo rychlejsie nabijat. Resp. je mozne, ze by aj nabijacka musela byt trosku vacsia, ale to nech povie nejaky technik.

    Moj pocit. Kupoval som novy iPad hlavne preto, ze 16 GB mi nestacilo. Odporucam kupit aspon 32 GB verziu, najma ak mate vela hudby a fotiek.

    0
    0
  23. tiez ho mam od 16.3. a o nejakom prehrievani vobec neviem. displej je fajn a podla mna je ipad lepsi ako android tablety, ktore su take trhane. som spokojny.

    0
    0
  24. Mám nový iPad 2 týzdne, prešiel som z iPad1. Recenzia je dobrá, zhrnutie vsetkého podstatného je v poriadku.
    Fotoaparát by bol vhodnejší 8 Mpx, vzhľadom na cenovú kategóriu. Ale i existujúci je celkom slušný. Používam Photoshop, vydarená aplikácia, výkon tabletu je dostatočný a display je skutočne kvalitný. Veľmi ma sklamala ďalšia aplikácia od Adobe – Ideas, má k Illustratoru veľmi ďaleko. Tieto aplikácie posúvaju iPad od peknej drahej hračky k zariadeniu, ktoré na cestách nahradí NB. Veľmi kvalitný Office2 HD, iPocket Draw (CAD aplikácia), Inkpad (Takmer Illustrator) + aplikácie dodávané s iOS5 a navigácia Sygic – s takouto SW konfiguráciou sa dá pracovať na cestách. Konečne tablet pre prax. A nehreje sa, váha je však trošku problém.

    0
    0
  25. Ahojte.
    Recenzia super,tiež rozmýšľam nad kúpou nového iPadu, teda môjho prvého tabletu celkovo a apple výrobku, tak sa moc do applu nevyznám, tak mám pár otázok, ako je to s tým flash playerom, aký prehliadac je dobrý aj na prezeranie flashu, či je to až tak veľký problém pri browsovani a taktiež by som chcel poradiť ohľadom toho, či si zobrať 4G alebo nie, ako datovy paušál si do neho brať nechcem, lebo už mám v mobile, ale ide mi o gps a offline navigaciu, či mi to bude robiť nejaký problém, keďže je to už a-gps alebo mi pôjde v pohode gps aj bez sim karty a aku offline navigaciu mi odporucate do iPadu? Diky za odpoveď

    0
    0
  26. Tak som si doprial novy iPad 64 4LTE a som nadmieru spokojny. Toto je uz moj 4 iPad po 1, 2, 2+3g. Ako je spomimane vyssie, nema moc vyznam kupovat verziu pod 32GB, lebo pokial iPad chcete skutocne poriadne vyuzivat, tak 16GB bude coskoro zalostne malo. Zatial sa nijak extremne neprehieva a to na nom dost casto robim, oi prezentacie zakaznikom a upravujem foto. WiFi tak isto ziadny problem a vahovy rozdiel je pre mna nepostrehnutelny :) . Obraz je uplne fantasticky, ale to najhlavnejsie je, ze na iPad existuje velke mnozstvo profi softu za viac nez prijatelne ceny. A pokial si date namahu a prebehnete niektore blogy, prip. citate Flipboard, skoro kazdy den je nejaka akcia na hry/aplikacie zadarmo, prip. za znizenu cenu. Napr. cez velkonocne sviatky znizili EA Games niektore ceny az o 80%… Plne odporucam.

    0
    0
  27. To Mirec: Ak sa da urcite zober 4G, navi pre iPad / iPhone je dost. Ja osobne mam Sygic Central Europe a Navigon Europe (na ten bola napr. teraz polovicna zlava, ako som pisal vyssie oplati sa sledovat akcie). Navi na iPade ide uplne bez problemov, GPS modul sa chyta velmi rychlo. Pokial uvazujes nad najnovsim iPadom, je tam uz celkom dobry fotak, a ked mas 4G tak ti samozrejme ak povolis uklada do foto aj GPS suradnice. Na nete existuje uz aj dost drziakov do auta pre iPad a napr. na nejakej dodavke prip. kamione je iPad ako navi uplne super, bez toho aby ti obmedzoval vyhlad von. Ja napr. vyuzivam Sygic v mode pre pesich ked som niekde na dovolenke, napr. naposled v Prahe a bez problemov ta dovedie trebars k najblizsej lekarni…

    0
    0
  28. To mtone: diky za odpoveď, pozeral som pár videi a pri navigacii, keď vypli datove prenosy, tak dosť skákal gps signál, tak preto sa pýtam, že keď tam nebudem mať sim, či s tým tiež nebudú také problémy, preto by som rád vedel vaše skúsenosti a presne do kamiónu to vyzerá byť super navigacia. A viete mi odpovedať ešte ohľadom toho prezerania flashu pri browsovani?

    0
    0
  29. Ja som nespozoroval ziadne zmeny ci su zapnute data, alebo nie. Ked mam ipad ako navi, tak mam vypnute aj data, aj wifi. Flash ide dost na… ale nastastie vela webov uz postupne prechadza od flashu na html5… A velmi tomu nepomozu ani prehliadace tretich stran.

    0
    0
  30. zdravim dnes som si kupil novy ipad je to moj prvy produkt od apple vie niekto poradit kde najst vsetky potrebne pravdive informacie aby som z tohto pristroja vytazil maximum?

    0
    0
  31. Rozmyslam ci notebook alebo iPad. hcem to na hry,internet,powerpoint alebo word,trochu este hudba. Co je pre mna lepsie?

    0
    0
  32. Vela ludi si mysli, ze tablet je nahrada notebooku a potom su sklamani… Zjednodusene povedane, notebook je plnohodnotny prenosny pocitac a tablet (sice tiez prenosny) je urceny prevazne na “konzumaciu” obsahu, tj internet, hry, socialne siete… Samozrejme aj na iPad existuje kopa softu na produktivitu, ale ovladanie a komfort nikdy nebudu na urovni notebooku, takisto hra na iPade sa bude ovladat uplne inak… Dalsia, pre mnohych podstatna vec, na notebook – macbook – mozes dat aj Win a pouzivat softy, ci zahrat si hry co na macka este nie su… A netreba zabudat, ze aj ten naj iPad ma maximalne len 64GB…

    0
    0
  33. Ano, mtone ma pravdu, iPad NB uplne nenahradi. S vykonom noveho iPad sa toto zariadenie podstatnym sposobom priblizilo k pracovnemu nastroju. O samotnom HW a iOS5 zrejme pisat netreba, skusim zhrnut mesacne skusenosti so SW.
    V spojeni s mailom na cesty, office je vynikajuca aplikacia invoice2Go – faktúry, objednávky, ponuky, aj s DPH. Hotový dokument je mozne otvorit v PDF Expert, kde sa da pridat peciatka a podpis (i obrazky, poznamky atd) – a poslat mailom. V podstate urobim vsetko co v Adobe Acrobat. Dalsia vyborna aplikacia Receipts HD umoznuje vedenie jednoducheho uctovnictva, ma vynikajuce PDF zostavy, vyrobca slubil DPH. Mam v tom dost velku neziskovku a niekolko fyzickych osob. Da sa vytvorit celkom slusna uctovna osnova. Na iPad sa da pracovat aj grafikou – inkpad (vektorovy editor s vrstvami), CAD – cadTouch, obrazky PSTouch.
    Je logicke, ze tyh funkcii je meniej ako na “velkych” OS v NTB, ale na cesty a denne nosenie idealny stroj pre prax. NTB uz takmer nenosim…

    0
    0
  34. Co nova aktualizacia na 5.1.1 ? Je to moj prvy apple produkt tak nemam skusenosti. Som spokojny zatial tak si to nechcem pokazit. Ma niekto novy ipad a aktualizoval na 5.1.1 ?

    0
    0
  35. To Matus: aktualizaciou iOs nemas co pokazit, samozrejme mam ho uz aj na iPade, aj na iPhone… Co opravuje mas napisane pred aktualizaciu, prip. na strankach Apple.

    0
    0
  36. Je treba novy ipad 3 sem tam vypnut? mam ho asi mesiac…zatial spokojnost nabijam ked mam 10% ale premyslal som nad tym ci restartovat raz za cas…

    0
    0
  37. 2 otazky na majitelov iPadu.

    Da sa rozsirit interna pamat cez nejaku SD kartu,alebo nieco podobne? Predpokladam,ze na “klasickom” iPade to asi nepojde,ale hadam by mohol pomoct JB.

    Nemam velmi chut kupovat 3G verziu, skor by som chcel v pripade potreby pouzit iPhone ako hotspot pre iPad, slo by to?

    0
    0
  38. to Jano: prečitaj si po sebe prvú otázku, prosím ťa. Rozšíriť pamäť Ipadu? A rozšíriť ju o slot na pamäťovú kartu prostredníctvom JB?
    a k tomu wifi… áno, Iphone sa vie správať ako mobilný hotspot.

    0
    0
  39. jano: tak rozšíriť softvérom hardvérovú výbavu, ty si iný frajer :)

    Samozrejme z iphonu sa dá vytvoriť wifi hot spot a wifi ipad naň pripojiť

    0
    0
  40. Zdravim, uz mam NEW iPad ( iPad 3) pred som kupil cca 4dni a ked hravam a po polhodinu horuce kryty, niekedyx ked s WiFi tiez horuce. Viete preco nieco spatne, alebo normalne? Dakujeme za odpovedajte Michal

    0
    0
  41. peter + dodo

    “dakujem za vysvetlenie” ale to nebola hlupa otazka, ja som samozrejme namal na mysli rozsirenie RAM ale storage a podla zahranicnych for, to ide aj ked to nie je idealne riesenie.

    Za odpoved na tu wifi, dakujem.

    0
    0
  42. Ja som uz dlho uvazoval o kupe 2 ale pockal som si na 3 aa nelutujem do skoly pre studentou prakticka vecicka krasne prehrava hudbu appliakcie su perfeknte len platene :-/ ale jailbreik viriesi snad vsecko PS krasne sa z neho pise napr. Aj tento koment

    0
    0
  43. Nevadí mi váha, prehrievanie, nič podobné, ale to, že si Apple sťahuje moje kontakty, polohu, hudbu a pod. pre použitie “tretích strán”, že musím Applu vystaviťť bianko šek aby si mohol kedykoľvek sťahovať z moje kreditky to mi vadí natoľko, že asi v pondelok Ipad vrátim – mám ho od piatku. Čo je jo za blbosť. Musím akceptovať súlad z Americkými zákonmi, ktoré pochopiteľne ani nepoznám, nemôžem nainštalovať žiadnu, ani free aplikáciu – ani len skype, proste nič bez toho, aby som súhlasil s bianko šekom. Všetky podstatné stránky sú v angličtine, ak syn alebo hoci aj ja omylo šiahnem na niečo platené, tak mi to Apple hneď a bez môjho súhlasu stiahne z účtu a to pri otváraní účtu musím súhlasiť s pokutami, penálami a pod. Tie si automaticky stiahnu z môjho účtu. Ak má byť recenzia dobrá, mala by obsahovať aj tieto údaje. Nemyslíte? Urobili ste len reklamu, za peniaze typujem. Ale prevdu ste ľuďom ako ja nepovedali. Teraz ma čaká odstúpenie od kúpy a to bude nepríjemné. Ale máte recept ako si stiahnuť iTune a pár free aplikácií bez toho, aby som sa musel zaviať bianko šekom? A ešte si nechávate platiť za reklamu vo forme kontrolnej otázky. Otras. Ten nápoj sa určite má volať brindacola

    0
    0
  44. Hektor

    suhlasim s tebou,ale polemizovat dalej o obchodnej politike spolocnosti apple nema vyznam, to je na hlbsiu diskusiu…

    Predpokladam sice,ze to asi vies,ale ak predsa len nie, tak si mozes zaregistrovat ucet bez kreditky a nehrozi ti ziadny financny malus.

    0
    0
  45. Chcem sa trošku informovať….chcem si kupiť tablet, ale vela ludí ma odhovára od ipadu, kvoli cene a neprístupnosti aplikácii ( kupovania si ich a podobne). Neviem či ste zanietení len pre apple, tak preto sa pýtam, či mi viete poradiť…mám si kupiť apple, ale niečo iné ako napríklad nexus 7? lepšie horšie? naozaj som už bezradná…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.