Recenzia: Logitech Wireless Solar Keyboard K750 for Mac

Ak sa niekto rozhoduje medzi bezdrôtovou klávesnicou a tou na kábel, prvá voľba má na pohľad všetky výhody – je mobilnejšia a na stole je o ďalší kábel menej. No má jednu nevýhodu – treba v nej meniť batérie. Dnes to už nie je veľmi často a ak si človek stráži ich kapacitu, môže sa na to dopredu pripraviť. Aj tak to ale predstavuje určitý diskomfort, najmä ak sa minú v tej najhoršej chvíli.

Logitech sa to rozhodol vyriešiť vo svojej rade Logitech Wireless Solar Keyboard K750 tým, že klávesnicu nabíja solárne. Od konca minulého roka je táto periféria k dispozícii už aj vo verzii pre Mac a my vám môžeme priniesť naše skúsenosti z jej používania.

Prostredníctvom oficiálneho e-shopu na stránkach Logitech je Logitech Wireless Solar Keyboard K750 for Mac pre Európu k dispozícii za 79,99 €.

Solárne nabíjanie

So svetelným dobíjaním sa už zrejme každý z nás stretol minimálne pri kalkulačkách, ktoré na slnečné svetlo fungujú celkom dobre. V poslednej dobe sa objavujú napríklad solárne nabíjačky pre telefóny, často je ale ich praktické využitie skôr otázne. Wireless Solar Keyboard K750 for Mac chce využitím solárnej energie vyriešiť dilemu, ktorú mala doposiaľ istá skupina zákazníkov rozhodujúcich sa pre novú klávesnicu.

Periféria má na hornej časti nad najvyšším radom tlačidiel dva veľké solárne panely. Okrem toho je v nej zabudovaná iba malá hodinová batéria. Svetlo je tak jediný zdroj energie, ktorý klávesnica má. Nemožno ju pripojiť káblom, ani pridať ďalšie batérie.

Napája sa ako z denného, tak z umelého osvetlenia. Nevyžaduje priame svetlo. Stačí jej bežné osvetlenie v izbe. Výrobca udáva, že po plnom nabití by v úplnej tme mala vydržať až tri mesiace, čo sme síce pri dobe testovania necelé dva týždne overiť nemohli, ale môžeme potvrdiť, že počas nášho testu sme nedostatok energie nezaznamenali ani raz.

Klávesnica obsahuje špeciálne tlačidlo, ktoré indikuje, či je, alebo nie je v miestnosti pre klávesnicu dostatočné osvetlenie (svietením na zeleno alebo červeno). Komu by to nestačilo, môže si stiahnuť aplikáciu Logitech Solar App, ktorá je distribuovaná aj cez Mac App Store.

solar app

Zľava: Počas dňa, v noci pri veľkom svetle a v noci pri lampičke.

Dizajn aplikácie je veľmi prehľadný a jednoduchý. Nie je to už viac komplikovaná utilita od tvorcov hardvéru s mnohými nezrozumiteľnými nastaveniami a funkciami a môžete nastaviť, aby sa spustila pri stlačení príslušného tlačidla na klávesnici. Program zobrazuje aktuálny stav batérie a tiež presnú informáciu, koľko svetla práve klávesnica prijíma.

Ako je možné vidieť z obrázku, z izbového osvetlenia získa klávesnica výrazne menej svetla, ako zo svetla slnečného. Aj to však bohate postačuje na to, aby mohla periféria bezproblémovo fungovať. Okrem toho výrobca uvádza, že klávesnica sa nabíja, aj keď je práve vypnutá a tak by sa aj v prípade, že na nej pracujete hlavne v noci po tme, mala vždy dostatočne dobiť cez deň sama.

solar app

Takéto osvetlenie bolo v miestnosti, keď klávesnica ešte vždy získavala 11 luxov.

Snáď jeden z mála scenárov, kedy by klávesnica skutočne nedostávala takmer žiadne svetlo, by nastal, ak by s ňou niekto pracoval výhradne v noci a zároveň ju mal položenú na vysúvacom šuplíku, ktorý by vždy zasunul naspäť a klávesnica by tak bola vlastne stále v tme. Ak sa taký niekto nájde, má asi smolu. Zvyšných 99 % používateľov sa však s problémami s nedostatkom energie nestretne.

Používanie na Macu

Toľko k vlastnostiam solárneho dobíjania. Poďme sa však pozrieť na to, ako si klávesnica počínala pri každodennom používaní. Ako referenciu sme použili klasickú Apple Wired Keyboard s numerickou časťou, ktorú síce už Apple zo svojej ponuky vyradilo, no rozloženie, veľkosť a spracovanie tlačidiel je totožné s aktuálnym modelom.

solar app

Porovnanie Apple Wired Keyboard a Logitech Wireless Solar Keyboard K750 for Mac

Rozloženie kláves majú obe klávesnice prakticky rovnaké. Logitech klávesnica je plne optimalizovaná pre Mac vrátane všetkých špeciálnych kláves. Ovládanie jasu, Mission Control, ovládanie zvuku či vysunutie optického disku. Všetky tieto tlačidlá sú presne tam, kde by ste ich hľadali. Klávesy majú navyše veľmi podobné rozmery. Kto je zvyknutý písať na Apple klávesnici, nebude si na novú klávesnicu prakticky vôbec musieť zvykať.

Oproti Apple Wired Keyboard chýbajú klávesnici od Logitechu len štyri tlačidlá. Ide o horný rad nad numerickou časťou, klávesy F16 až F19. Na ich mieste sa nachádza určovateľ svetla.

Testovaná verzia neobsahovala slovenské znaky a samotné popisky na tlačidlách boli len nalepené. Počas testu sa síce nezačali ani trochu odliepať, celkovo to ale budilo lacný dojem.

solar app

Nápoveda Logitech Solar App už s používateľom nekomunikuje suchým inžinierskym jazykom.

Spojenie s Macom

Zásadný rozdiel je v pripojení s Macom. Klávesnica nevyužíva narozdiel od všetkých Apple bezdrôtových periférií Bluetooth, ale vlastné 2,4 GHz bezdrôtové pripojenie.

Prijímač sa zasunie do USB, ako sme na to zvyknutí z väčšiny bezdrôtových zariadení z PC. Vzhľadom na minimalistický prístup Apple k počtu konektorov na svojich zariadeniach tak môže obsadenie jedného portu predstavovať istý problém. Ako taký však patrí k tým najmenším na trhu a vystupuje z konektora iba naozaj minimálne. Trochu prekvapujúce je rozhodnutie dizajnérov zafarbiť ho na čierno, keď je klávesnica biela.

Samotné pripojenie je prakticky okamžité. Po prvom zapnutí sa automaticky spustí softvér, v ktorom sa nastaví správne rozloženie kláves a klávesnicu možno začať používať. Driver je prítomný už v systéme, vôbec nič netreba inštalovať a Logitech ku klávesnici ani žiadne prídavné ovládače nedodáva. Jediný softér, ktorý je možné použiť navyše (pre fungovanie klávesnice však nie je nevyhnutý) je už spomínaná Logitech Solar App.

solar app

Ergonómia

Najdôležitejšiu činnosť, pre ktorú bola vyrobená, teda písanie, zvláda klávesnica veľmi dobre. Klávesnica je v tomto ohľade veľmi podobná Apple Wired Keyboard. Možno charakterizovať niekoľko menších rozdielov, tie sú však na úrovní subjektívnej preferencie každého používateľa a nemožno povedať, že by bola jedna z nich lepšia alebo horšia.

Tlačidlá Wireless Solar Keyboard majú o niečo menšiu plochu. Pri lepšom pohľade je to možné poznať aj podľa obrázkov, hoci rozdiel je minimálny. Zároveň sú mierne hlbšie a majú väčší odpor, čo môže byť najmä pri dlhom písaní pre niekoho príjemnejšie.

V porovnaní s Apple klávesnicou je Solar Keyboard dlhšia a má mierne väčší sklon. Narozdiel od nej má tiež výklopné nožičky a tak komu sklon nevyhovuje, môže si klávesnicu sklopiť a používať ju vo vodorovnej polohe. Nožičky samotné sú veľmi tenké a vôbec by nebolo prekvapením, ak by sa po čase pri neopatrnom manipulovaní zlomili.

solar app

Nožičky pôsobia trochu krehko.

Resumé

Klávesnica bezpochyby nemá taký elegantný dizajn, ako Apple modely. S odporúčanou cenou 79,99 € je tiež o desať eur drahšia ako originálna klávesnica. Dodatočné funkcie nemá a tak jedinou a zároveň najdôležitejšou konkurenčnou výhodou zostáva možnosť fungovať bezdrôtovo a zároveň bez batérií. To zvláda veľmi dobre.

solar app

Logitech ukázal, že svetlo ako zdroj energie pre klávesnicu bohate postačuje. Jeho riešenie si nepochybne nájde svojich priaznivcov, ale zrejme sa z neho nestane masová záležitosť.

Navyše pridanie solárnych panelov klávesnici v porovnaní s jej Apple oponentom ubralo na kráse, čo je zrejme hlavný dôvod, prečo sa takéhoto riešenia takmer určite od Apple nedočkáme a naďalej bude výsadou alternatívnych poskytovateľov hardvéru.

Logitech Wireless Solar Keyboard K750 for Mac zapožičala spoločnosť Logitech

Test zariadenia prebiehal 12 dní. Foto: MacBlog.sk

komentárov
  1. na Apple Wireless klavesnici mi chyba jedine – numericky blok a blok s Delete.

    Baterie tiez mozu byt problem. Ak je tento model co sa tyka ergonomie (teda makkost, zdvih klaves, hladky a tichy chod) podobny ako na klavesnici od Apple, preco nie?

    Skor ale uprednostnim kabel. K bezdratu moc doveru nemam. Magic Mouse je fajn, ale utekanie obsahu v Adobe aplikaciach je extremne frustrujuce. Ci je to problem Adobe alebo Apple netusim, od vzniku Magic Mouse s tym ale nikto nic nevyriesil. Ak sedite s klientom nad navrhom v Indesigne a obsah vam necakane lieta hore dole, necitite sa dvakrat prijemne.

    0
    0
  2. Tiez pracujem s Adobe aplikaciami a tiez mam Magic mouse, ale ziadne lietanie som si nevsimol. Skor mi nevyhovuje, ze v mysi musim casto menit baterie. Bodaj by spravili aj solarnu mys :-)

    0
    0
  3. No z recenzie sme sa dozvedeli akurat nieco o krase tak mam este par otazok:

    1. Funguje klavesnica aj v bootcampe pod Windows ? Ci treba nejaky driver?
    2. Aky je dosah v metroch ?
    3. Da sa bez problemov pouzivat uz pocas bootovania maca (napr. preprnutie do single user, alebo disk target mod, alebo vyber bootovacieho disku) ?
    4. Daju sa preprogramovat klavesy napr pomocou DoubleCommand utility ?

    0
    0
  4. 1. Netestovali sme.
    2. Netestovali sme, ale bude obdobný, ako pri iných klávesniciach využívajúcich rovnakú technológiu.
    3. Áno.
    4. Netestovali sme.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť