Recenzia: Apple iPad mini

Od momentu, keď nebohý Steve Jobs ukázal prvý iPad, ľudia začali rozprávať o iPade mini. Mal byť menej výkonný, ale zároveň menší a ľahší. Trvalo to takmer tri roky a mnohí už aj prestali dúfať, pred mesiacom ale Apple ukázal, že počúva prosby, a odhalil iPad mini.

Paradoxne, reakcie boli zmiešané. S uhlopriečkou obrazovky 7,9 palca sa zariadenie stavia medzi štvorpalcový iPhone a desaťpalcový iPad. Pre niektorých je to presne to, čo chceli. Mnohí sa však pýtajú, či je zariadenie dostatočne odlíšené a či vlastne nie je zbytočné. Kritizujú tiež menej kvalitný displej a slabší procesor.

Aký je iPad mini v skutočnosti, na čo sa dá využiť a či sa ho oplatí kúpiť, to všetko sa dočítate v najkrajšej a najdetailnejšej recenzii na Slovensku a v Česku. Len na serveri MacBlog.sk.

Obsah:

  1. Čo je iPad mini?
  2. Na čo je dobrý?
  3. Dizajn
  4. Displej
  5. Rýchlosť
  6. Batéria
  7. Fotoaparát
  8. Balenie
  9. Softvér
  10. Resumé
Apple iPad mini, malý tablet

Má menší iPad nejaký význam? Apple si myslí, že áno. Zariadenie s uhlopriečkou 7,9 palca vysvetľuje ako tablet, ktorý dokáže všetko to, čo jeho väčší brat, ale dá sa držať aj v jednej ruke, vďaka čomu sa dá používať aj v ďalších situáciách.

A má úplnú pravdu. Rozlíšenie obrazovky či procesor sú rovnaké ako na iPade druhej generácie. Ponúka teda rovnaké možnosti a spúšťa rovnaké aplikácie. Len je všetko trochu menšie. Na oplátku ponúka lepšiu mobilitu. Vďaka menšej šírke, ale najmä váhe, ktorá činí polovicu veľkého iPadu, nie je žiaden problém držať ho v jednej ruke. Je to asi ako rozdiel medzi čítaním väčšej knihy s hrubou väzbou a tenkou brožovanou knižkou. iPad mini sa drží ľahšie a pracuje sa s ním pohodlnejšie.

Apple iPad mini, malý tablet Apple iPad mini, malý tablet

Najdôležitejší prvok na iPade je jeho displej. Kým uhlopriečka veľkého iPadu je 9,7 palca, pre iPad mini to je 7,9. Bola by hlúposť napísať, že na tom nezáleží – dvadsať percent je rozdiel, ktorý si všimne každý. Napriek tomu to nemusí byť až taký problém, ako by sa mohlo zdať. Tablet sa stále ovláda takmer vo všetkých prípadoch ľahko.

Vďaka dvadsaťpercentnému rozdielu má človek pocit, že iPad je zrazu celkom iné zariadenie. S iným využitím a možno aj pre inú cieľovú skupinu. Cena (iPad mini začína na sume 329 eur, čo je o 170 eur menej ako iPad štvrtej generácie) môže vyvolať dojem, že je to lacnejšia a menej schopná alternatíva pre tých, ktorí chcú ušetriť. To je ale veľmi nesprávny pohľad. iPad mini nie je o nič horší, rovnako ako nie je športové auto horšie od terénneho. Je to iný produkt.

Apple iPad mini, malý tablet

Narozdiel od veľkého iPadu, iPad mini už nechce byť konkurent laptopov, ale skôr doplnok. Skvelý je na bežné použitie doma – napríklad čítanie magazínov a kníh pri rannej káve alebo surfovanie počas večerného oddychu. Vďaka nižšej váhe nie je nepríjemné nosiť ho stále so sebou. A je veľmi jednoduché vytiahnuť ho počas dňa na päť minút z pracovnej tašky, keď chcete skontrolovať emaily.

Naopak, kúpiť si ho do školy na písanie poznámok, na pracovné cesty alebo prezentácie by asi bola hlúposť. Rovnako sa na iPade ťažšie sleduje video a hrajú niektoré hry. V prípade, že vám záleží hlavne na tom, lepšie vám poslúži iPad druhej (od 390 eur) alebo štvrtej generácie (od 499 eur).

Toto sú ale len príklady. Je možné, že vy budete na iPade robiť niečo celkom iné a konkrétne rozhodnutie – veľký alebo malý tablet – je iba na konkrétnom používateľovi alebo používateľke. Oni musia porozmýšľať, ako chcú tablet využívať a ktorý je pre ten účel vhodnejší.

Apple iPad mini, malý tablet

Rozmery

iPad mini nie je tak celkom zmenšeninou klasického iPadu. Kým ten má na každej strane hrubý rám, iPad mini ho zachováva len z hornej a dolnej strany, na ľavej a pravej je už len minimálny. Pri držaní v ruke je teda možné, že vám prsty spočinú na obrazovke. To našťastie nie je taký problém, keďže Apple zabudoval softvér, ktorý rozoznáva a ignoruje náhodné dotyky na kraji displeja.

Celé zariadenie je veľké len 20 × 13,5 cen­timetra [ Apple ], teda približne také, ako zošit A5. Rovnako bolo ubraté na hrúbke, so 7,2 milimetrami sa jedná o najtenší tablet na svete a je dokonca o desatinu milimetra tenší než iPhone 5.

Najvýraznejší pokrok je však vo váhe. Kým veľký iPad má 652 gramov, iPad mini váži menej ako polovicu – 308 gramov. Vďaka týmto parametrom je to konečne tablet, pre ktorý je akákoľvek pozícia pohodlná a prirodzená. Už vás viac nebudú bolieť ruky a nebudete si musieť tablet opierať o nohu, stôl či hruď.

Apple iPad mini, malý tablet Apple iPad mini, malý tablet
Apple iPad mini, malý tablet Apple iPad mini, malý tablet

Prevedenie

Apple jednoducho vie, ako robiť dizajn. iPad mini necháva ostatné tablety v prachu, bez ohľadu na to, či hovoríme veľkom iPade alebo iných značkách. Keď postavíme vedľa neho iné tablety, hneď je jasné, ktoré zariadenie je najnovšie. Napriek tomu, že túto formulku opakujem v každej recenzii iPadu a iPhonu, musím ju zdôrazniť aj teraz – spracovanie je kvalitné a zariadenie pôsobí veľmi pevne.

Tablet si môžete kúpiť v dvoch farebných prevedeniach – čiernom a bielom. Predná strana tabletu je prekrytá sklom, a okrem displeja, tlačidla home pod ním a FaceTime fotoaparátu nad ním, tu nenájdeme nič. Sklo má podľa zvoleného variantu buď čierny alebo biely podklad.

Zadná strana je zasa plochá hliníková, s okrajovým zaoblením pripomínajúcim staršie MacBooky. Hrana je zaoblená prudšie ako pri veľkom iPade, čo však nepredstavuje problém. Spracovaním zadnej strany sa malý tablet inšpiroval v iPhone. V prípade bieleho modelu má zadná strana prirodzenú svetlosivú farbu. Čierny model má zadnú stranu zafarbenú do matnej čiernej farby. Vzhľad iPadu je vďaka tejto zmene čistejší a elegantnejší.

Apple iPad mini, malý tablet Apple iPad mini, malý tablet
Apple iPad mini, malý tablet Apple iPad mini, malý tablet

Tlačidlá, porty

Napriek tomu, že pri celkom novom produkte si mohol Apple dovoliť experimentovanie, nestalo sa tak. Tlačidlá má iPad mini také, ako jeho predloha. Pod obrazovkou sa nachádza tlačidlo home, na hornej hrane tlačidlo na zamknutie a odomknutie, na pravej hrane je ovládanie hlasitosti a spínač, ktorý sa dá nastaviť buď na zamknutie orientácie alebo stíšenie zvuku.

Medzi portami je to trochu pestrejšie. Namiesto 30-pinového dock konektoru obsahuje malý iPad nový Lighting port. Nachádza sa na spodnej hrane a slúži na synchronizovanie zariadenia s počítačom a zároveň na nabíjanie.

Okrem toho je na spodnej hrane aj reproduktor. Mini je prvý spomedzi iPhonov a iPadov, ktorý vydáva stereo zvuk, zmenu však v bežných situáciách ťažko začujete. Kvalita reproduktoru je zhruba taká, akú očakávame od zariadenia danej veľkosti a hrúbky. Nie je hrozná, ani skvelá. Je preto dobré, že na hornej hrane zariadenia sa nachádza klasický 3,5-milimetrový port. Cez ten môžete pripojiť slúchadlá či reproduktory.

Apple iPad mini, malý tablet

Uhlopriečka

Nevyhnutný dôsledok menšieho zariadenia je menší displej. Zatiaľ čo iPad má obrazovku s uhlopriečkou 9,7 palca, pri iPade mini je to 7,9 palca.

V našich jednotkách, kým displej veľkého iPadu je vysoký 19,7 centimetra, na iPade mini len 15,9. Rovnakým pomerom je zmenšená šírka, vďaka čomu je celková plocha oproti pôvodnému zariadeniu menšia o viac ako tretinu – 36 percent. To je dosť veľký rozdiel, obrazovka je však napriek tomu stále pomerne priestranná.

iPad mini v tomto obstojí aj v porovnaní s hlavnými rivalmi. S uhlopriečkou 7,9 ponúka viac priestoru ako jeho najäčší sok Google Nexus 7, ktorý má len rovných sedem palcov. Telo zariadenia je pritom takmer rovnaké.

Apple iPad mini, malý tablet

Pomer strán na malom iPade je štyri ku trom. To je ideálne na surfovanie alebo čítanie, avšak pri prehrávaní videa je veľká časť obrazovky nevyužitá. Konkurenti iPadu ponúkajú širokouhlé obrazovky 16:9.

Rozlíšenie

Na iPadoch, iPhonoch, dokonca aj nových MacBookoch Pro sme si zvykli na retina displeje. iPad mini s rozlíšením 1024 × 768 tento trend nekopíruje a je to vidieť. Obraz je menej detailný, čo sa prejaví hlavne pri prezeraní webových stránok s množstvom textu alebo pri listovaní magazínu.

Práve rozlíšenie je označované za jeden z najväčších problémov iPadu mini a porovnanie s konkurenciou to len potvrdzuje. Tablety od Googlu, Amazonu či Samsungu majú v rovnakej veľkosti rozlíšenie vyššie.

Rozlíšenie malého tabletu je rovnaké, ako na staršom iPade 2. Oproti tretej a štvrtej generácii, ktoré majú retina displej, je štvrtinové. Keďže je však displej o niečo menší, aj hustota bodov je vyššia a zhoduje sa s detailnosťou iPhonu 3GS.

Po ostatných stránkach sa nie je veľmi k čomu vyjadrovať. Pozorovacie uhly, farby alebo kontrast sú veľmi podobné ako na veľkom iPade alebo novom iPhone a v konkurencii ostatných zariadení sú nadpriemerné.

Apple iPad mini, malý tablet

Zhustený obraz

Zatiaľ vždy doteraz Apple tvrdil, že aplikácia by mala byť prispôsobená pre každú veľkosť obrazovky zvlášť. Aj preto vyzerá softvér na iPade celkom inak ako na iPhone. Teraz to však mení a rozhodol, že na iPade mini budú bežať rovnaké aplikácie ako na veľkom, iba zmenšené.

To znamená, že pre iPad mini je už teraz dostupná knižnica vyše tristotisíc programov. Zároveň ale musí človek rátať s tým, že softvér bol pôvodne navrhnutý pre väčší displej. To znamená, že všetky prvky, vrátane textu a tlačidiel, sú menšie. Aj keď to môže vyvolať všelijaký dojem, v praxi to nevyzerá vôbec zle.

A to neplatí len na hry, pri ktorých na veľkosti nezáleží, ale aj aplikácie, či už zabudované alebo stiahnuté z App Storu. Tlačidlá a zoznamy sú síce menšie ako na veľkom iPade, pokiaľ však používate smartfón, nebude to šok.

Problém predstavuje asi len zmenšenie klávesnice, na ktoré si budete musieť nielen zvykať, ale asi nikdy sa vám nebude ovládať tak dobre ako na plnoformátovom tablete. Trochu zvláštne pôsobí tiež domovská obrazovka, kde sú rozostupy medzi ikonami príliš veľké vzhľadom na ich celkové rozmery.

Apple iPad mini, malý tablet

Procesor a výkon

Menšia verzia iPadu je od väčšej o 170 eur lacnejšia a nižšia cena je dosiahnutá aj použitím slabších vnútorností. Pod kapotou drobca nenájdeme to isté čo u iPadu štvrtej generácie, ale iba ponuku minuloročného modelu – čipset Apple A5 s rýchlosťou 1 GHz a operačnú pamäť s objemom 512 MB [ iFixit ] [ AnandTech ].

Tieto parametre sú slabé, či už ich porovnáme so súčasnou ponukou Apple alebo inými výrobcami. Napríklad spomínaný Nexus 7 má procesor s rýchlosťou 1,3 GHz a dvojnásobné množstvo RAM. Podobne je na tom aj Galaxy Tab 7.7. Ak by ste si však mysleli, že iPad je pomalý, mýlili by ste sa.

Vďaka výbornému systému je to presne naopak. Tablet zvládne hravo všetky úlohy, v praktickom testovaní sme dokonca zistili, že v niektorých predbehne iPad 3. Naštartuje sa za slušných 17 sekúnd a problémy nemá ani s náročnejšími aplikáciami a hrami. Pri spúšťaní aplikácií, kde sa rýchlosť prejavuje asi najviac, to vychádza zhruba pol na pol – v niektorých prípadoch je rýchlejší drobec, inokedy jeho veľký brat.

Apple iPad mini, malý tablet

Wi-Fi a LTE

Podľa toho, či chcete na tablete aj mobilný internet si môžete vybrať jednu z dvoch verzii. Lacnejšia Wi-Fi verzia (od 329 eur) je vybavená pripojením Wi-Fi 802.11 a/b/g/n a Bluetoothom 4.0. Drahšia Cellular verzia (od 459 eur) sa okrem toho pripojí aj na siete GSM, UMTS, CDMA a tiež LTE, ktoré je však u nás zatiaľ stále len v testovacej prevádzke.

Či sa to za 130 eur oplatí, záleží na tom, ako chcete iPad využívať. Ak najmä doma, bude vám stačiť lacnejší model. Pokiaľ však s iPadom plánujete často cestovať a päť či desať euro mesačne za internet vám nebude ľúto, kúpte si Cellular model.

Apple iPad mini, malý tablet

Výdrž na jedno nabitie

Apple iPad mini, malý tablet

Hrúbka a váha iPadu mini vyráža dych. Riadiac sa logikou sme teda boli pri testovaní batérie pripravení na najhoršie. A ostali sme veľmi prekvapení. iPad mini má najlepšiu výdrž spomedzi všetkých iPadov. Applom udávaných desať hodín prekonal dokonca o takmer dvadsať percent.

Pomáha mu v tom okrem iného aj menší displej s nižším rozlíšením a menej výkonný procesor. Vďaka nim môže mať aj pri výrazne nižšej kapacite batérie vyššiu výdrž. Zatiaľ čo predposledný model veľkého iPadu vydržal na jedno nabitie deväť hodín kombinovanej prevádzky, iPad mini takmer dvanásť a vyzeralo to, že vybiť sa mu nechce.

Podľa testov zahraničného blogu prekonáva s výrazným náskokom aj konkurenciu [ Which ]. Toto robí z iPadu mini skutočne výborné zariadenie na cesty a pri primeranom používaní ho bude stačiť nabíjať jeden alebo dva razy za týždeň.

Apple iPad mini, malý tablet

Špecifický test a nabíjanie

iPad mini sme podrobili aj jednému špecifickému testu, ktorý bol zameraný na samostatnú činnosť. Aj tam sa iPadu darilo, aj keď už nebol najlepší. Pri prehrávaní videa (polovičný jas, polovičná hlasitosť na slúchadlách) vydržal drobec o hodinu a pol viac, ako má na konte iPad tretej generácie.

Zmenšenie zariadenia a teda aj kapacity batérie pri zachovaní jej výdrže má jeden veľmi pozitívny bočný efekt – nabíjanie trvá výrazne menej. iPad mini sme s priloženou nabíjačkou nabiliz prázdnej batérie doplna za štyri hodiny, zatiaľ čo veľkému to trvalo šesť.

Apple iPad mini, malý tablet

Zadný fotoaparát/iSight camera

Ľudia fotia s tabletmi stále viac a viac. Aj napriek tomu, že takéto využitie je veľmi nepraktické a mnohí z nás majú smartfón s podobným alebo lepším fotoaparátom, niekedy jednoducho iná možnosť nie je.

V takom prípade poteší, že menší iPad je na fotenie rozhodne vhodnejší ako veľký. Vytiahnuť ho už nie je také zvláštne, nebudí toľko pozornosti a aj manipulácia s ním je jednoduchšia. V kombinácii s 5-megapixelovým čipom, podobným, akým disponuje najnovší iPad alebo iPhone 4, je to slušné fotografické zariadenie. Aj keď asi nebudete mať dôvod fotiť tabletom ľudí či krajinu, minimálne na sporadické zachytenie dokumentov alebo neopakovateľnej situácie môže poslúžiť veľmi dobre.

Fotoaparát je veľmi rýchly, aj keď nie taký rýchly ako iPhone 5, a uspokojivý po všetkých stránkach. Zábery sú dostatočne detailné, aj pokiaľ fotíte napríklad hárok A4 plný textu. Trochu na horšej úrovni je farebnosť snímkov.

Apple iPad mini, malý tablet Apple iPad mini, malý tablet
Apple iPad mini, malý tablet Apple iPad mini, malý tablet

Predný fotoaparát/FaceTime camera

Okrem zadného snímača obsahuje iPad mini aj jeden nasmerovaný dopredu. Ten má využitie omnoho lepšie, keďže umožňuje obrazovú komunikáciu cez FaceTime či Skype. VGA fotoaparát na iPade 3 sa nám javil archaický, menší tablet bol vylepšený a má teraz rozlíšenie 1280*960, čo je dvakrát toľko po každej strane.

V praxi to znamená, že druhý človek by vás v komunikácii mal vidieť o niečo jasnejšie. Rovnako lepší výsledok dosiahnete, keď budete potrebovať odfotiť rýchlu portrétovú fotku.

Apple iPad mini, malý tablet

Video

Je samozrejmosťou, že tablet dokáže svojimi dvoma fotoaparátmi zachytiť nielen fotografie, ale aj video. A tu sa kvalita predvádza oveľa lepšie ako pri statických záberoch. Predný fotoaparát zachytáva video v rozlíšení 720p, zadný dokonca až 1080p.

Tak, ako sme zvyknutí aj z predchádzajúcich generácií iPadu, video je v naozaj vysokej kvalite. Zábery sú naviac automaticky stabilizované, tak ako na iných súčasných produktoch od Apple. Okrem toho, že človek nemá pri nahrávaní toľko možností ako na naozajstnej kamere, sa výsledok v mnohom približuje nástrojom za pár stovák eur.

Apple iPad mini, malý tablet

Aj keď Apple robí balenia spravidla minimalistické, pri malom iPade je to ešte zdôraznené. Škatuľa samotná je iba tak veľká ako iPad, s hrúbkou o niekoľko centimetrov väčšou. V balení nájdete len to najdôležitejšie: tablet (podľa výberu 16, 32 alebo 64 GB, s alebo bez LTE pripojením), kábel USB – Lightning a praktickú nabíjačku, ktorá je menšia ako pri veľkoformátovom i­Pade.

Apple iPad mini, malý tablet

Tak ako pri iPade štandardnej veľkosti, v balení nie sú sluchádla, puzdro, ani žiadne ďalšie príslušenstvo. Záujemci si môžu z oficiálneho Apple príslušenstva zakúpiť obal iPad mini Smart Cover alebo adaptéry z Lightning na VGA či Digital AV. Dostupná je taktiež čítačka SD kariet, USB prípojka na foťák a veľké množstvo príslušenstva tretej strany, napríklad obaly, tašky či klávesnice.

Apple iPad mini, malý tablet

iOS 6

Na iPade nájdete systém iOS 6, dôverne známy z iPhonu, iPodu touch či veľkého iPadu. To, že s ním náhodou nie ste zoznámený, vôbec nevadí, keďže ovládať sa ho naučíte za chvíľu. Po odomknutí máte dostupnú plochu s ikonami, ktoré reprezentujú jednotlivé aplikácie. Programy zaberajú vždy celú obrazovku, takže naraz možno používať len jeden, i keď spustené môžu byť viaceré.

Tento koncept, ktorý upriamuje pozornosť na aplikácie, funguje veľmi dobre. Nečudo, na iPad je dostupných momentálne 300-tisíc a toto číslo každým dňom rastie. Nielen kvantita, ale aj kvalita softvéru tretej strany je pri iPade vyššia, ako v prípade konkurenčných tabletov.

Apple iPad mini, malý tablet

Okrem aplikácii na zábavu nie je problém nájsť aj softvér, ktorý umožňuje vytvárať – QuickOffice, Adobe Photoshop Touch, Blogsy, Gusto, SketchBook, Pages, iPhoto, GarageBand. Zoznam nekončí. Človek by si ale mal uvedomiť, že pokiaľ chce robiť tradičné veci, určite mu lepšie poslúži malý MacBook Air alebo iný laptop.

Čo iPad nevie

Systém vo svojej šiestej verzii (štvrtej na tablety) je zbavený prakticky všetkých prvotných neduhov a takmer dokonale vyladený. Komunikuje po slovensky a dokáže rýchlo prepínať medzi aplikáciami. Napriek tomu má ale stále niektoré fundamentálne nedostatky, ktoré nie sú spôsobené odfláknutým vávojom, ale skôr rozhodnutiami vývojárskeho tímu.

Tak napríklad, iPad mini nepodporuje widgety. Ak chcete zistiť počasie, nestačí sa pozrieť na zamknutú obrazovku alebo plochu, ale treba otvoriť konkrétnu aplikáciu, ktorá vám to povie. Rovnako keď chcete vypnúť Wi-Fi alebo zapnúť Bluetooth, musíte blúdiť v aplikácii Nastavenia.

Problematická je aj komunikácia s inými zariadeniami. Aj keď k iPadu môžete s redukciou pripojiť USB kľúč, tablet nebude vedieť, čo s ním, a s vínmkou fotografií odtiaľ nebude vedieť nič stiahnuť.

Apple iPad mini, malý tablet

iPad mini je produkt prvej generácie. Dajú sa na ňom teda nájsť veci, ktoré mu možno vytknúť. Tak napríklad – lepší displej a väčšie množstvo RAM by sme neodmietli. Dôležitejšie však je, že napriek malým nedostatkom Apple veľkosťou a váhou trafil do čierneho. Aj keď nie je náhradou veľkého, ale zariadením pre iné využitie, má potenciál osloviť viac ľudí ako sa to podarilo pôvodnému tabletu.

Menší iPad som si počas testovania obľúbil natoľko, že ak by som si kupoval nový tablet, bol by to určite práve tento. Pokiaľ váhate a myslíte, že by vám mohlo vadiť nižšie rozlíšenie obrazovky, oplatí sa vám počkať. Ďalšia generácia malého iPadu pravdepodobne vyrieši všetky jeho súčasné nedostatky.

Apple iPad mini, malý tablet

S cenou 329 eur za základný model išiel Apple veľmi nízko. Ak ho však porovnávame s tabletom Google Nexus 7, je to stále o 100 eur viac a za svoje peniaze nedostanete viac funkcií. Prinesú vám ale lepší dizajn, dlhšiu výdrž batérie a kvalitnejšie aplikácie.

A oplatí sa vôbec kupovať niečo také? Tablet nie je jedlo ani telefón. Človek si ho nekupuje preto, že ho potrebuje, ale preto, že chce. To, že Apple predal sto miliónov kusov, však rozhodne nie je náhoda. Znamená to, že aj keď tablety nie sú nevyhnutné, sú rozhodne dobre využiteľné zariadenia. Či ho využijete aj vy, viete najlepšie sami, ak ste sa však dočítali až potiaľto, je to veľmi pravdepodobné.

Test zariadenia prebiehal 5 dní.

Foto: Lucia Zavarčíková

Autor: Alexander Mravčák

komentárov
  1. Tak napr. moj rekord vydrze baterie na “minicku” je 16 a pol hodiny pouzivania pricom pohot.rezim bol 3 dni a 4 hodiny…
    myslim ze velmi slusne :) to ze tam nieje retina je v tomto smere vyhoda :P

    0
    0
  2. Ahojte jablcka,

    povedzte mi uprimne ci iPad mini je absolutne nevyuzitelny na pracu prezentacii v skole alternativne vyuzitie Keynote a Numbers. Nechcem sa sklamat vo velkosti a rad by som vedel, ci tato hracka je hodna len citania sprav alebo ho viem vyuzit aj skolsko/pracovne, alebo mam ist rovno do normalneho iPadu.

    Dakujem za kazdy prispevok, ulahcite mi tym sklamanie ku ktoremu mozno dojde :-)

    Diky
    peter

    0
    0
  3. peter: Řekl bych, že to záleží na tom jak velké máš ruce. Já mám užší prsty a normálně si ve škole na “miničku” píšu zápisky a jsem i přes jeho velikost pořád rychlejší než spolužáci s propiskama. Pokud mám mini v rukou a surfuju, tak pohodlně píšu v “portrait” módu (FB, Twitter, …), ve škole ho mám na lavici položený jako “landscape”, psaní je ještě o něco rychlejší a pohodlnější. V těchto ohledech je pro mě osobně mini lepší než klasický iPad, který je pro mé ruce při psaní méně pohodlný. Přikládám porovnání s Apple Keyboard, kde jde vidět, že je na 7 klávesách o jednu (a něco) menší.
    https://dl.dropbox.com/u/365656/keyboard_comparison.jpg

    0
    0
  4. dakujem za super recenziu, velmi sa mi pacia styling fotiek, vsak vlastne ako pri vsetkych ostatnych recenziach tu :)

    mam ale taky pocit, ze ipad mini 2 este nebude mat retinu. apple nas necha este cakat

    0
    0
  5. Radek, velmi pekne dakujem, ocakavaj moznu staznost, rozhodol som sa teda pre mini na zaklade Teba :-)))

    Pekne vianoce kolektiv a vela Jablciek pod stromcekom:)

    0
    0
  6. iPadu 1. a 2. generácie sa Retina display hodil. Tu však je ten displej o niečo menší, takže až také nevyhnutné to nie je a pozerá sa na neho dobre. Mám iPad 2 a pri porovnaní s iPad mini je ten obraz aj tak lepší, hoci menší. :) Ta váha ma pri prvom chytení fakt veľmi milo prekvapila a rovnako aj v recenzii otestovaná výdrž. Rozmýšľam nad výmenou, avšak neviem, či by mi veľkosť displeja vyhovovala, využívam ho v poslednej dobe hlavne na hry. Môcť si ho tak niekde požičať na týždeň-dva … :)

    0
    0
  7. Fotky fakt super..
    Inak osobne si nemyslím, že by mal mať iPad Mini retinu…kvôli rozlíšeniu. Určite by len tak nepridali nové a myslím, že kým to aktuálne zdvojnásobia to si ešte počkáme..to by bola riadna retina :)

    0
    0
  8. Velmi pekna recenzia s ktorou vo vatsine aj suhlasim..
    Ja som skusal iPad mini tiez cca tyzden ale iPad je proste iPad a jeho novy bracek mi moc nevyhovoval jedine co sa mi na nom paci viac je dizajn je sice podobny iPadu ale tento novy dizajn milujem aj na iPhone a na velkom iPade mi chyba…

    0
    0
  9. iPad mini mám nejaký mesiac a som nadovšetko spokojný a Retina mi vôbec nechýba aj keď je to možné tým že pred tým som mal iTouch ktorý ju tiež nemal :D

    0
    0
  10. Neutralna recenzia. Korektorka mala asi dovolenku, lebo je tam dost preklepov a zopar slovnych spojeni mi nezneli najlepsie “zafarbeny na matnu farbu”…ale nemam v plane kritizovat – stane sa.

    iPad mini chcem uz 2 tyzdne, no zial v Bratislave 16GB verziu nekupim momentalne nikde, nakolko predpokladam, ze do vsetkych troch prominentnych obchodov ich dodava 1 spolocny dodavatel…skoda. Vyzera to tak, ze do vianoc uz nebudu.

    Kazdopadne vdaka za dlho ocakavanu recenziu, na iPad mini si pockam. Absencia retiny mi vobec neprekaza ani po 2 rocnom pouzivani iPhonu 4 s retinou. Po ochytani “minicka” v Mzone a otvoreni rovnakej knihy na iPade 4th gen. a porovnani telo na telo to nieje vobec tak zle, ako to maluju na stenu ludia, co ho ani v ruke asi nemali…tenkost a vaha vyraza dych.

    Okrem toho si pockam este 2 tyzdne na Book Book pre iPad mini od Twelve South a az potom pre mna nastanu vianoce

    0
    0
  11. momentalna vydrz mojho ipadu4: pohotovostny rezim 3 dni a 18 hodin, z toho pouzivany 19 hodin. Pricom WIFI zapnuta nonstop, obcas FIFA, inak surfovanie, jas na automatike, vacsinou pred polkou jasu. Sam som bol zvedavy na vydrz baterky na ipade4, ale som prekvapeny a sam nechapem….minule pouzivanie tiez okolo 18 hodin.

    0
    0
  12. mne sa ipad 2 nabil za 3,5 hodiny, takze zase to trva dlhsie

    – ipadu vseobecne – stale nedava apple do balenia sluchatka – ipod touch
    v rovnakej cene ich ma
    – zase A5 procesor, mohli dat A6
    – zase 5mpx, mohli dat 8

    proste u applu ten pokrok nejak zamrzol, co sa tyka dizajnu a krabicky to je vzdy dokonale softver je tiez fajn, ale vytraca sa to podstatne – inovacie, nejake prevratne novinky

    0
    0
  13. @Anmart

    Ty si nic nepochopil. Nikomu pokrok nezamrzol. Mohli tam dat aj retinu aj A6X aj 8Mpx. A cena? Bola by 500 euro, cim by si uplne zrusili predaj velkeho iPadu, ktory ma stale svoje opodstatnenie na trhu. Aby mohli mat 2 produkty s dobrym predajom u oboch, museli ich odlisit. Navyse mini s A6X by sa kruto prehrieval a bol by na dotyk teplejsi ako velky iPad.

    Cierny sa da zohnat v 32GB, v Traco mali vcera 3 kusy, mne ide o 16GB (uplne taci) a Poprad je trochen daleko. Nechcem riskovat slovensku postu alebo kuriera ked ide o takto delikatnu techniku. Raz mi dosiel fotak z Kosic s praknutym displejom

    0
    0
  14. Velmi zaujimavo urobena recenzia! Tak isto mam zaujem o Ipad mini no uz dost dlho cakam na IPAD MINI 32GB Cellular nikde nieje..Nemate niekto informacie kedy asi bude na slovenskom trhu? a ci sa mi uz neoplati pockat si na Ipad mini s retinou?? Dakujem za vsetky nazory

    0
    0
  15. Bruno:

    Cakat na retinu je macka vo vreci. Mozno ju tam nedaju a ani by som sa nedivil, pretoze a drasticky skrati vydrz baterie a narastie cena…to ze ju 100% bude mat je len kacica

    iPady niesu nikde, zial. Stredu dostali do SWP v Bratislave 32GB model, ale neviem ci cellular. Je velky dopyt, odporucam i ju objednat v Mzone, a cakat, nakolko sa mi zda, ze objednavky sa vybavuju prioritne a ked som tam volal, vraveli mi ze su objednane

    0
    0
  16. Vlado: dakujem za radu;)
    este som nemal nejake skusenosti s vyrobkami od applu a ipad mini bude snad moj prvy:P a preto ma trapi este jedna otazka viac ako retina display kedze som zatial nepracoval s retinou tak si myslim ze budem spokjny s dysplajoma s jeho farbami (mozno kebyze uz pracujem dlhsiuobu s retinou a mam prejst na produkt bez mozno vtedy by to vadilo) ta zavaznejsia otazka je ako sa daju ukladat rozne wordovske, exel atd. dokumenty do internej pamate ipadu som student a rad by som si tam aj pracoval vo worde taktiez ak by mi prisiel mail s prilozenym dokumentom da sa to z mailu nejak stiahnut a ulozit? Alebo ako sa tam daju daavat taketo dokumety na pracu? Kedze to nema usb port tak neviem ako to ide?dakujem za poskytnute rady

    0
    0
  17. pod kapotou to iste…ako u iPadu 2, .t.j. druhej generacie, nie stvrtej. alebo sa ja mylim? nie je v  texte chyba?? Marian

    Procesor a výkon

    Menšia verzia iPadu je od väčšej o 170 eur lacnejšia a nižšia cena je dosiahnutá aj použitím slabších vnútorností. Pod kapotou drobca nenájdeme to isté čo u iPadu štvrtej generácie(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!), ale iba ponuku minuloročného modelu – čipset Apple A5 s rýchlosťou 1 GHz a operačnú pamäť s objemom 512 MB [ iFixit ] [ AnandTech ].

    0
    0
  18. to Marian: “Menšia verzia iPadu je od väčšej o 170 eur lacnejšia a nižšia cena je dosiahnutá aj použitím slabších vnútorností. Pod kapotou drobca NENAJDEME to isté čo u iPadu štvrtej generácie(!!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!), ale iba ponuku minuloročného modelu” – minulorocny model je iPad 2 (2011), nie je tam ziadna chyba:)

    0
    0
  19. Zdravím čítam si tu tie komentáre a v každom je spomínaná retina ….áno keď sa pozriete na ipad mini zo vzdialenosti 5centimetrov vidíte kocky. Ale keď ho máte asi 30 až 40cemtimetrov od oči nepoznáte rozdiel medzi kvalitou displayu ipadu 4a minicka a pričom mal som možnosť mat a porovnať 4ipad a mini a poviem Vám 4by som nechcel…hmotnosť a neskutočné sa nahrieva po pár hodinách hrania hier som ho nemohol udržať v ruke áno je to pracovný nástroj ale aj pri nejakých náročnejších aplikaciach sa nahrieval ale odbocil som…ti co vycitaju ipadu mini že nemá retinu sú ľudia ktorý ho nemali reálne v rukách a posudzuju toto zariadenie len podľa toho comvideli a citali na YouTube …a som veľmi spokojný vlastník ipadu mini a nevymenil by som ho za noc iné :-)

    0
    0
  20. super vec, vrelo odporúčam…výdrž batérie-nechápem používanie 18h29min, pohot.režim 2dni 18hodin a batéria ešte 35%… ide na slnečnú energiu???

    0
    0
  21. ahojte, cchem sa spýtať, či je možé sa pripojiť na internet v mobile prostredníctvom Apple mini wi-fi. Myslím to tak, že si v mobile zapnem internet, a potom si spustím Wi-fi vyhladávanie na tablete a tak s pripojím k internetu v mobile. Je to možné? Chcem kúpiť Apple mini 16 Gb, Wi-fi
    ďakujem za odpoveď

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.