Najpopulárnejšie články na MacBlogu za rok 2011

Uplynulých dvanásť mesiacov bolo pre Apple pomerne búrlivých. Firma vypustila nový model iPadu a iPhonu, ktoré, aj keď nenaplnili všetky očakávania zákazníkov, sa predávali výborne. Zároveň to bol ale rok, keď Steve Jobs najskôr zostúpil z riaditeľskej pozície a neskôr zišiel celkom zo sveta. Naši čitatelia boli na výtvory firmy počas celého obdobia mimoriadne zvedaví. Z článkov, ktoré vás zaujímali najviac sme vytvorili rebríček.

1. Recenzia: Apple iPad 2

Desať najpopulárnejších článkov

9. 4. – Recenzia na tablet sa drží tradície a už druhý rok za sebou skončila v rebríčku popularity na prvom mieste. V podrobnej štvortisícslovnej recenzii sa dozviete všetko od malých hardvérových vylepšení až po softvérové možnosti. Nájdete v nej aj testy rýchlosti a množstvo fotografií. S tenším profilom, nižšou váhou, vyššou rýchlosťou a fotoaparátom sme označili vylepšenia za priaznivé, ale za príliš malé pre druhú generáciu. Samostatne sme zrecenzovali puzdro Smart Cover, ktoré sa tiež umiesnilo vysoko.

2. Tip: Sledujte televíziu na iPhone cez košický Antik

Desať najpopulárnejších článkov

10. 1. – Veľkú pozornosť si vyslúžil článok o sledovaní televízie na iPhone a iPade. Košický provider Antik umožňuje na iOS zariadení cez internet sledovať slovenské a české kanály ako napríklad STV 1, STV 2, Markíza, Joj, Ta3 alebo ČT1 či ČT2. Podobný článok sme publikovali už v roku 2010 a tiež sa umiestnil v rebríčku, na deviatom mieste. Vtedy ale provider na publicitu nezareagoval veľmi dobre.

3. 10 najlepších aplikácií pre iPad

Desať najpopulárnejších článkov

2. 2. – Zoznam tých najlepších aplikácii určený pre nových majiteľov tabletu sa umiestnil tretí. Vybrali sme v ňom desiatku zaujímavých voľných a platených aplikácií, ktoré by nemali chýbať na žiadnom iPade. Sú tu programy pre všetky využitia — na kreslenie, tvorenie poznámok, čítanie aj sledovanie videa. Okrem toho vás tento rok zaujal aj článok, ktorý zhrnul desať najlepších hier pre iPad.

4. Recenzia: iPhone 4S

Desať najpopulárnejších článkov

29. 10. – Aj keď iPhone 4S bol najpredávanejším telefónom od Apple vôbec, naša recenzia sa umiestnila až na štvrtom mieste za rok, čo je oproti minulému modelu pokles. V teste sme sa venovali všetkým drobným aspektom telefónu, ako rýchlosť, batéria či fotoaparát. Samozrejme, s najväčším dôrazom sme rozobrali tú najočakávanejšiu novinku — virtuálneho asistenta Siri. Zhodnotili sme, že nový iPhone 4S nie je dostatočne zaujímavý, aby zaujal majiteľov predošlej generácie, čo ale zároveň nemôžeme očakávať.

5. Recenzia: iOS 5 na iPhone

Desať najpopulárnejších článkov

12. 10. – Nielen hardvér, ale aj softvér je zaujímavý. iOS 5 priniesol mobilným zariadeniam Apple veľké množstvo vylepšení a o kritickú recenziu bol pomerne veľký záujem. Popísali sme Čítačku, vylepšenia aplikácie Fotoaparát, iMessage, Centrum hlásení a množstvo ďalších drobností. Update sme ohodnotili kladne, aj keď sa nám nepáčilo, že sa jednoduchý systém stáva čoraz zložitejším. Okrem toho sme recenzovali aj iOS 5 z pohľadu iPadu.

6. Recenzia: Mac OS X Lion

Desať najpopulárnejších článkov

20. 7. – Detailný test dlhoočakávaného updatu pre Mac OS X sa umiestnil tesne pod recenziou na mobilný operačný systém. Potvrdzuje to teóriu, že gro Apple momentálne už netvoria počítače, ale práve iPhony. V recenzii systému OS X Lion sme boli neľútostní. Nepáčilo sa nám nedotiahnutie funkcií Launchpad, AirDrop, Resume, Auto Save a Versions. Okrem toho z Lionu viacero vecí ubudlo: klasické Exposé, Spaces, Front Row a možnosť spúšťať PowerPC softvér.

7. Ako inštalovať Mac OS X Lion z DVD alebo USB a minimálne požiadavky na hardvér

Desať najpopulárnejších článkov

11. 7. – Apple oznamoval, že Lion sa dá štandardne nainštalovať len cez internet. Tí, ktorým toto riešenie nevyhovovalo, sa zaujímali aj o iné cesty. V článku sme popísali spôsob, ako sa dá OS X Lion stiahnuť cez Mac App Store na jednom počítači, napáliť na DVD, a nainštalovať na druhom — kde napríklad nie je internetové pripojenie alebo je veľmi pomalé. Apple neskôr vydal utilitu, ktorá toto robí automaticky.

8. NoteSlate – moderný tablet od českých výrobcov za 99 USD

Desať najpopulárnejších článkov

28. 1. – Primitívny čiernobiely tablet, na ktorý sa kreslí stylusom a stojí sto dolárov bol jedným z najzaujímavejších gadgetov minulého roka. S hrúbkou šesť milimetrov, váhou len štvrť kila, silnou batériou a možnosťou posielať poznámky priamo z tabletu je zariadenie ideálnym spoločníkom do školy či k práci. Žiaľ, českej firme sa ho nikdy nepodarilo vyrobiť a neskôr sa ukázalo, že chceli hlavne získať pozornosť.

9. Ako by mal vyzerať iPhone 5? Dizajnové návrhy fanúšikov

Desať najpopulárnejších článkov

18. 2. – O tom, ako bude vyzerať nový iPhone sa viedli debaty dlhé mesiace. Jedny z najzaujímavejších návrhov vznikli už vo februári. Mali displej až po okraj tela telefónu alebo hrúbku len pár milimetrov. Nakoniec sa ukázalo, že nový iPhone vyzerá rovnako a dokonca sa ani nevolá iPhone 5, ale 4S.

10. Riaditeľ Apple Steve Jobs na fotografiách

Desať najpopulárnejších článkov

25. 8. – Fakt, že v roku úmrtia Steva Jobsa nie je správa o jeho odchode v prvej desiatke nás veľmi prekvapil, ale zároveň aj celkom potešil. Znamená to, že sa naši čitatelia stále zaujímajú väčšinou o to pozitívne. Jedna správa o Stevovi sa ale predsa len dostala do rebríčka. Je to zbierka zaujímavých a nevšedných fotografií zo života technologického vizionára, ktorú sme vydali pri príležitosti odstúpenia Jobsa z funkcie riaditeľa Apple v auguste.

Foto: Apple, MacBlog, NoteSlate, MacRumors, Diana Walker.

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť