Na mangy s iPadom – prehľad najlepších aplikácií

Keď sa rozšírila správa o tom, že sa Apple chystá uviesť vlastný tablet, vzbudilo to očakávania rôznych skupín ľudí. Jednou z výhod iPadu je práve to, aká rôznorodá paleta činností sa na ňom dá robiť pohodlnejšie ako na desktopoch, notebookoch, mobiloch či na papieri. Dnes si predstavíme niekoľko aplikácií na vyhľadávanie, sťahovanie a prehliadanie „japonských komiksov“ a pozrieme sa, v čom sa najlepšie čítajú mangy na iPade.

## Ako na mangy na iPade

Existuje niekoľko rôznych spôsobov, akými sú mangy na iPade poňaté jednotlivými aplikáciami. Prvou skupinou sú aplikácie, ktoré sú zároveň sami mangami. Tie sa v App Store začali objavovať ako prvé. Buď je aplikácia jeden celý príbeh, prípadne je v nej zahrnutá jedna séria alebo aplikácia zastrešuje všetko spojené s danou sériou či celým štúdiom (mangy, seriály, pozadia a podobne).

Sú to často napríklad známe série ako Naruto či iné. Nevýhoda je zrejmá. Výber je obmedzený na tie mangy, ktoré niekto prerobil do podoby aplikácie a nahral na App Store, čiže je ich úplné minimum.

Druhou skupinou sú online obchody, v ktorých sa mangy nakupujú cez in-app purchase. Patria sem aplikácie ako VIZ Manga, Digital Manga Publishing Store, Comics atď.

Tieto sú však obmedzené na výber titulov, ktoré boli preložené a vydané niektorým zo západných vydavateľstiev. Každý, kto sa považuje za fanúšika anime a máng ale dobre vie, že v západných obchodoch skončí iba malá časť titulov a aj to neraz s výrazným oneskorením.

Úlohu vydavateľstiev však už roky viac než úspešne nahrádzajú skupiny fanúšikov, ktorí vo voľnom čase scanujú, prekladajú a distribuujú mangy naprieč celým spektrom žánrov od svetoznámych titulov až po tie absolútne neznáme. Neraz navyše v neuveriteľne krátkom čase od ich vydania v Japonsku. Takéto mangy sa potom šíria napríklad prostredníctvom torrentov alebo cez špecializované stránky, kde sa dajú buď sťahovať alebo čítať online.

manga

Treťou skupinou v App Store sú aplikácie schopné pripojiť sa na tieto stránky, vyhľadať na nich požadovaný titul, pohodlne ho prehliadať a prípadne stiahnuť na čítanie bez pripojenia na internet.

Tri najlepšie

V tomto článku sme sa zamerali práve na poslednú skupinu. Náš výber sme obmedzili na tie z nich s najširšou ponukou zdrojov a vybrali sme tri najlepšie s prístupom k 6 000 až 8 000 titulom (podľa údajov ich vývojárov). Všetky tri sú v základnej verzii k dispozícii zdarma s niektorými príplatkovými funkciami.

Manga Rock

Prvou testovanou je Manga Rock od vývojárov Not A Basement Studio. Manga Rock má vlastné vyhľadávanie, takže sa netreba pripájať k jednotlivým stránkam samostatne, ale stačí napísať do vyhľadávacieho poľa hľadaný titul a aplikácia prehľadá všetky podporované zdroje za vás. Manga Rock má z testovanej trojice suverénne najkrajší dizajn a prevracanie strán je najplynulejšie.

Jej hlavnou nevýhodou je, že bezplatná verzia zobrazuje reklamy počas čítania a mangy v nej nemožno sťahovať, iba čítať online. Za USD 2.99 však tieto obmedzenia zmiznú a rázom je z nej veľmi sympatická aplikácia. Ďalšou nevýhodou, ktorá však ani s príplatkom nezmizne, no netýka sa iba jej ale všetkých troch, je chýbajúca podpora sťahovania na pozadí. Našťastie však možno začať čítať ihneď, takže ak mangu chcete rovno čítať, stiahne sa postupne popri tom.

manga rock

Manga rock vedie svojim dizajnom.

Manga Browser, Downloader & Reader

Druhou v poradí je Manga Browser, Downloader & Reader od VietMobile. Aplikácia je zdarma, Pro verzia stojí v App Store USD 2.99, no Pro funkcie možno aktivovať taktiež priamo z prostredia Lite verzie, pričom vtedy je poplatok USD 1.99. Ani Lite verzia nezobrazuje žiadne reklamy a jej obmedzenie spočíva v tom, že z každej mangy je možné stiahnuť iba prvú kapitolu, a tak sa bez zaplatenia neobídete.

Výhodou je zo všetkých troch suverénne najširšia ponuka podporovaných zdrojov. Aplikácia vie prehliadať a sťahovať mangy zo stránok MangaFox.com, MangaEden.com, MangaReader.net, Mangahere.com a MangaVolume.com. Rovnako ako Manga Rock, aj táto podporuje sťahovanie počas čítania, a to dokonca už v Lite verzii. Z troch testovaných jediná pri otočení iPadu horizontálne automaticky zobrazila dve stránky mangy vedľa seba. Ak má daný titul dostatočne veľké písmo, možno tak čítať rovnako, ako papierové mangy.

Aplikácia však nepodporuje vyhľadávanie. Namiesto toho je vybavená jednoduchým vstavaným prehliadačom, v ktorom je potrebné otvoriť jednu z podporovaných stránok, vyhľadať na nej danú mangu a zapnúť sťahovanie. Pri otáčaní stránok v mange badať jemné trhanie. Nie je to nič výrazné a pri čítaní to neprekáža, ale trochu to kazí dojem plynulosti a zvyšné dve aplikácie na tom boli lepšie. Keďže ale testovanie prebiehalo na iPade prvej generácie, je možné, že na iPade 2 sa stránky otáčajú plynulo aj tu. Manga Browser má zo všetkých najstrohejšiu grafiku.

manga browser

Vyhľadávanie nie je podporované a tak treba požadovanú mangu nájsť v prehliadači.

Manga Storm

Poslednou testovanou bola Manga Storm od Wayu Daorerk. Tak, ako Manga Rock má aj Manga Storm vlastné vyhľadávanie. Prehliada tri najpopulárnejšie stránky: Mangafox.com, Mangareader.net a Mangaeden.com. Ak chcete ušetriť čo najviac, Manga Storm ako jediná ponúka už v bezplatnej verzii všetky základné funkcie ako sťahovanie kompletných titulov a hoci v menu zobrazuje reklamy, pri čítaní zmiznú a manga tak vyplní celý priestor obrazovky. Pro verzia stojí USD 3.99 resp. USD 2.99 pri jej aktivovaní z prostredia aplikácie.

Ako jediná prekrýva pri čítaní aj stavový riadok (či už je to výhoda alebo nevýhoda). Stránky sa pri čítaní posúvajú takmer úplne plynulo, no oproti Manga Rock je predsa len možné pozorovať mierne zadrhnutie. Je však takmer nepozorovateľné a existuje veľká šanca, že ak by ste sa naň nezamerali, možno si to ani nevšimnete.

Veľmi príjemným detailom, s ktorým sme sa u konkurencie nestretli, je integrácia so službou MyAnimeList. Ide o formu sociálnej siete pre otakov, kde je možné viesť zoznamy videných anime a prečítaných máng, diskutovať či zakladať rôzne fanúšikovské skupiny. V čase, kedy sa iOS aplikácie predbiehajú v integrácii najznámejších sociálnych sietí sa na tie alternatívne tak trochu zabúda, preto túto funkciu v Manga Storm radi vidíme.

Pri prvom zapnutí aplikácia upozorní na to, že musí indexovať svoju databázu. Je to potrebné urobiť iba prvýkrát, ale chvíľu to potrvá. Na originálnom iPade to nakoniec trvalo asi pol hodinu, počas ktorej nebolo možné s iPadom nič robiť, keďže aplikácia neindexuje na pozadí. Je to trochu zvláštne, keďže vyhľadávanie podporuje aj Manga Rock a žiadne podobné zdržanie pri prvom spustení nebolo.

Hoci dizajn nie je taký strohý ako v predošlom prípade, dojem plodí snáď ešte horší. Načítavanie titulov a aj niektoré ďalšie prvky ovládania pôsobia skutočne detinsky a vôbec sa na iPad nehodia. Svoju funkciu však plnia bezproblémovo. Veľkou nevýhodou taktiež je, že na rozdiel od predošlých dvoch sa nedá čítať počas sťahovania.

manga storm

Motív víru, ktorý je použitý na mnohých miestach, pôsobí skôr komicky.

Zhodnotenie

Z uvedeného je zrejmé, že naše porovnanie nemá jasného víťaza. Ak niekto nehľadí na peniaze a ocení plynulosť a príjemný dizajn prostredia a ovládacích prvkov, najlepšou voľbou je Manga Rock. Ak naopak chcete za každú cenu bezplatné riešenie, najlepšie je na tom Manga Storm, ktorá jediná ponúka všetko potrebné už v bezplatnej verzii. Program Manga Browser, Downloader & Reader oceníte, ak hľadáte obzvlášť špecifické tituly, ktoré sa nedajú nájsť inde, no na čítanie je treba priplatiť si Pro verziu.

Máte tip na niektoré iné aplikácie, ktoré majú rovnakú alebo lepšiu ponuku titulov? V čom čítate mangy vy? Podeľte sa o to s ostatnými v komentároch.

Foto: MacBlog

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.