LTE v iPade 3 nevyužijeme na Slovensku ešte dlho

Bezdrôtová technolģoia LTE na novom iPade je veľkým lákadlom. „Ultrarýchlu sieť“, ako ju nazýva Apple, ale na Slovensku zatiaľ nevyužijeme a dlho sa to nezmení.

Kým predošlá generácia tabletu bola vybavená iba 3G alebo CDMA čipom, nová pridáva aj LTE, tiež prezývané 4G. Siete LTE sú zatiaľ rozšírené okrem USA iba v hŕstke technologicky vyspelých krajín, na Slovensku takúto sieť neprevádzkuje zatiaľ žiaden operátor.

MacBlog oslovil troch najväčších tunajších mobilných prevádzkovateľov (Orange, Telekom, O2), aby zistil viac aspoň o plánoch v tejto oblasti. Z ich odpovedí vyplynulo, že na LTE pokrytie budeme čakať ešte dlho. Konkrétny termín neprezradil nikto, pretože Telekomunikačný úrad ešte frekvencie nepridelil.

Operátori, ktorí podporujú sieť LTE

Zlepšené HSDPA: 42 Mbps

To, že LTE v tablete Slovák nevyužije ale neznamená, že nový iPad je na mobilnej sieti rovnako rýchly ako starý. Apple totiž zlepšil aj jeho 3G čip a pridal podporu pre DC-HSDPA. Maximálna rýchlosť sťahovania cez 3G tak stúpa z 7,2 Mbps na 42 Mbps. Orange a Telekom sa tomuto vyrovná.

Sieť s rýchlosťou 42 Mbps je ale dostupná iba v najobývanejších častiach krajiny. Naviac je rýchlosť len teoretická, v skutočnosti budete súbory sťahovať niekoľkokrát menšou.

Operátori: Frekvencie sme ešte nekúpili

Orange (Alexandra Piskunová, Media Relations Coordinator)

Samozrejme, radi by sme LTE na Slovensku spustili a táto technológia patrí medzi naše jednoznačné priority. Konkrétny časový horizont však zatiaľ nevieme uviesť, nakoľko Telekomunikačný úrad ešte len pripravuje predaj licencii na frekvencie, ktoré sú vhodné pre LTE.

Telekom (Michal Korec, Poradca korporátnej komunikácie)

Naša spoločnosť má záujem o uvedenie LTE na Slovensku, ale v súčasnosti nie sú ešte vyjasnené viaceré otázky pre štart technológie ako napríklad frekvencie, na ktorých bude LTE fungovať. Aktuálne na Slovensku prevádzkujeme 3G sieť s pokrytím 65 percent populácie, zákazníci teda budú môcť využiť jej možnosti na novom iPad Wi-Fi + 4G až do rýchlosti 42 Mbps pre sťahovanie, resp. 5,8 Mbps pre odosielanie dát podľa pokrytia územia.

O2 (Martina Jamrichová, Spokesperson)

Aktuálna situácia na slovenskom trhu je taká, že sa v súčasnosti ešte len čaká na vyhlásenie tendra na prideľovanie licencií pre potreby LTE siete. Zároveň neboli zverejnené ani podmienky, na základe ktorých by sa licencie prideľovali. Preto je predčasné vyjadrovať sa k špekuláciám spustenia LTE siete. Ako prvý operátor sme LTE sieť na Slovensku testovali. Na trhu je však ešte stále málo zariadení, ktoré dokážu fungovať na báze 4G. Celý proces však veľmi pozorne sledujeme, prejavili sme záujem o licenciu a o ostatnom sa budete musieť nechať prekvapiť.

iPad 2

Foto: The Verge, MacBlog

komentárov
  1. dik za info, chcelo by to testy rychlosti internetu noveho ipadu v nasich podmienkach. A mozno i nejaku tu mapu pokrytia s najrychlejsim netom… Super clanok, dik

    0
    0
  2. Och bože, mohlo by sa O2 konečne pochlapiť a prísť s niečím novým…alebo aspoň dobehnúť zvyšných dvoch operátorov…

    0
    0
  3. Nemozem si pomoct, ale LTE pre mobilne zariadenie mi pride ako totalny nezmysel. Mam doma optiku, a n-kovy WiFi router. Mam teda daleko rychlejsi prenos, ako 42Mbps (co uz by mal byt schopny aj 3G chip v Ipade). Ani tych 42Mbps ale predsa nedokazete vyuzit. Stiahli ste si doma niekedy attachment z mailu 5 MB /s? To tazko. Alebo kolko trva sync nejakej hry, ja neviem FIFA 12 , ktora ma cez 1GB cez wifi do iPadu/iPhone? 5MB/s to tam nie ste schopni dostat pomaly ani cez kabel…

    mat ale wireless internet pripbojeny k notebooku cez LTE by mohla byt uz “ina kava”. Toho sa ale zrejme naozaj tak skoro nedockame

    0
    0
  4. Ja som bol na tlacovke orangu a tam sa o LTE sietach vyjadrovali ze je to ich nasledujuci ciel. Samozrejme sa to neda stihnut za mesiac ale myslim ze to bude urcite skor ako v 2015. A co sa tyka zbytocnosti – pokial budu vsade vysokorychlostne siete mozu byt na nete streamovane online HD videa kde uz ta rychlost urcite na skodu nebude.

    0
    0
  5. No ja neviem ale mam taky pocit ze LTE na iPade nevyuzije v europe nikto…fesaci podporuju len americku frekvenciu ktora je ina

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť