Je načase bojkotovať Apple?

Denník New York Times predminulý týždeň publikoval reportáž o drsných pracovných podmienkach vo výrobných linkách čínskej továrne na elektroniku Foxconn. Foxconn, najväčšia čínska exportná spoločnosť, vyrába produkty pre celý rad známych značiek, ako napríklad Amazon, Nintendo či Microsoft, a taktiež pre Apple. Spolu stojí za výrobou asi 40 % spotrebnej elektroniky na svete.

Zdroj: FlickrKvalitne napísaná a komplexná reportáž autorov Charles Duhigg a David Barboza, vychádzajúca z analýzy množstva údajov a vypočutí niekoľko desiatok súčasných a bývalých zamestnancov Foxconnu a Apple mala za cieľ ukázať, v akých zlých podmienkach musia pracovať zamestnanci Foxconnu pri výrobe iPadov. Článok si získal pomerne veľkú publicitu a písalo sa o ňom po celom svete.

V ten istý deň, ako reportáž vyšla, rozoslal CEO Apple Tim Cook e-mail, v ktorom hovoril o postoji Apple k pracovným podmienkam v továrňach jeho dodávateľov. Tento e-mail krátko na to publikoval server 9to5Mac. Cook v ňom uviedol, ako veľmi Apple záleží na podmienkach, v akých sú jeho produkty vyrábané. Hovoril o všetkom, čo Apple podniklo a podniká na zlepšenie týchto podmienok a ich kontrolu. Za pozornosť však okrem obsahu e-mailu samotného stoji aj to, že e-mail nebol zároveň tlačovým vyhlásením Apple a nebol ani adresovaný spravodajským agentúram či serverom. Bol to e-mail od CEO adresovaný samotným zamestnancom Apple. Server 9to5Mac publikoval jeho kópiu.

Reportáž sa mohla zaoberať akoukoľvek väčšou firmou. Foxconn je dodávateľom pre veľkú časť z nich. Autori si vybrali Apple, lebo Apple je dnes, nie len podľa finančných výsledkov posledného štvrťroka, jednou z najúspešnejších spoločností na svete a reportáž spojená s týmto menom automaticky budí pozornosť. To ale zároveň znamená, že rovnaká reportáž by mohla byť napísaná o väčšine firiem predávajúcich elektroniku, čo je žiaľ len konštatovanie veľmi smutnej reality dneška.

Zlé podmienky vo Foxconne nie sú novinkou. Vieme o nich z výpovedí ľudí, ktorí tam pracovali, ba dokonca z dokumentov, ktoré vydali spoločnosti samotné. Boli o nich napísané mnohé články a natočené viaceré dokumenty. Problémová je, dlhá pracovná doba, ubytovanie v zlých podmienkach, dlhé státie za pásmi, z ktorého pracovníkom opúchajú nohy, práca mladistvých, a taktiež bezpečnosť.

V máji minulého roku došlo k výbuchu v jednej z tovární, pri ktorom zomreli dvaja ľudia a desiatky boli zranené. Príčinou výbuchu bol hliníkový prach, ktorý sa využíva pri výrobe obalov na iPad. Pred dvoma rokmi bolo 137 pracovníkov zranených potom, ako dostali za úlohu použiť jedovatú chemikáliu na čistenie displejov iPhone. Viacero zamestnancov už spáchalo na protest proti podmienkam vo Foxconne samovraždu.

Zaujíma to niekoho?

Apple nie je jediná firma, ktorej produkty boli preukázateľne vyrábané v zlých podmienkach. Týka sa to prakticky všetkých väčších firiem vyvíjajúcich elektroniku ako Amazon, HP, Samsung, Nokia, Dell, I.B.M., Lenovo, Motorola, Sony, Toshiba či iné.

Apple už podniklo viaceré kroky na zlepšenie podmienok v továrňach svojich dodávateľov. V roku 2005 vydalo kódex správania, ktorý pojednáva o štandardoch bezpečnosti a všeobecných podmienkach práce. Určuje, že pracovné podmienky musia byť bezpečné, so zamestnancami musí byť nakladané s úctou a rešpektom a výroba musí prihliadať na životné prostredie. Ak Apple príde na to, že niekto z jej dodávateľov tieto zásady porušuje, bude vyžadovať nápravu.

Práve každoročné správy o zodpovednosti dodávateľov, ktoré Apple vydáva od roku 2007, sú často prvým zdrojom, z ktorého sa verejnosť dozvedá o porušení týchto zásad. Len v minulom roku Apple preverilo 396 tovární (vrátane priamych dodávateľov a dodávateľov dodávateľov), čím sa tento program stal jedným z najväčších svojho druhu v elektronickom priemysle. V ja­nuári 2012 navyše po prvý krát vydalo kompletný zoznam svojich dodávateľov. Hoci sú však mnohé porušenia kódexu zdokumentované, naďalej ostáva problémom dosiahnutie ich nápravy. Mnohí dodávatelia sa každoročne dopúšťajú porušenia aspoň jedného z bodov, no aj tak s nimi Apple stále spolupracuje.

Na jednej strane je tlak na dodávateľov zlepšiť pracovné podmienky na výrobných linkách, na druhej stane je však obrovský tlak vyrábať čo najviac. Apple má práve za sebou najúspešnejší štvrťrok v histórii firmy a jeden z najúspešnejších štvrťrokov v histórii všetkých spoločností vôbec. Pri tržbách 46,3 miliárd USD dosiahlo rekordných 13,06 miliárd zisk. Pre porovnanie, tržby obchodného reťazca WalMart za posledný štvrťrok boli 109,5 miliárd, no čistý zisk 3,3 miliárd. A to sa vedenie Apple zhoduje na tom, že tržby by boli ešte vyššie, ak by dodávatelia Apple dokázali vyrobiť viac.

Foxconn je jednou z mála, ak nie jedinou spoločnosťou na svete, ktorá dokáže ako tak kapacitne pokryť potreby Apple, hlavne pokiaľ ide o výrobu iPhone a iPad. Apple sa tak dostáva do veľmi komplikovanej situácie. Ak by aj chcelo prerušiť spoluprácu s Foxconnom, zrejme by v najbližšej dobe nenašlo nikoho, kto by dokázal jeho produkciu nahradiť, čím sa na ňom stáva de facto závislé.

Je Foxconn naozaj ten zlý?

Na jednej zo stien v továrni Foxconnu v meste Chengdu stojí nápis: „Pracuj tvrdo vo svojej práci dnes, alebo pracuj tvrdo pri hľadaní novej práce zajtra.“ Mali by sme preto bojkotovať všetky iPhony a iPady? Podobné výzvy sa skutočne objavili a možno sa na prvý pohľad môžu zdať logické.

Ak sa však nad tým len trochu zamyslíme, je zrejmé, že by to aj tak nepomohlo ničomu. Len by sme nahradili jednou značku inou, ktorá svoje zariadenia pravdepodobne vyrába v tých istých alebo podobných továrňach ako Apple. Mali by sme radšej bojkotovať Foxconn? Vzhľadom na to, čo všetko od tejto spoločnosti pochádza, by to bolo skôr sci-fi, ale ak by sa to aj podarilo, nebola by to práve výhra. Foxconn v súčasnosti zamestnáva 1,2 milióna ľudí, čím je jedným z najväčších zamestnávateľov v Číne. Čo by sa asi stalo, ak by ho zajtra zavreli?

Okrem toho, mnohí z jeho zamestnancov vlastne sami chcú robiť práve tam. New York Times v reportáži popísal príbeh zamestnanca Laj Siao-tunga. „V továrni Foxconnu v Shenzhen často trávil dvanásť hodín denne, šesť dní v týždni. Jeho denná mzda, vrátane nadčasov, sa pritom pohybovala okolo 22 dolárov.“ 22 dolárov na deň je v danom regióne viac než nadštandardný zárobok.

Foxconn tak paradoxne pri všetkom, čo sa tam deje, prispieva k lepšej životnej úrovni tých, o ktorých práva nám – tvárime sa – ide. Riešenie problému je teda oveľa zložitejšie, ako by sa mohlo zdať. Určite sa tiež nedá vyriešiť zo dňa na deň. K istým zlepšeniam po tlaku Apple skutočne došlo a tak možno nakoniec predsa len je niečo na závere Tima Worstallz z Forbes – podporovať robotníkov vo Foxconne kupovaním Apple výrobkov na úkor výrobkov firiem, ktoré sa o podmienky u svojich dodávateľov starajú menej alebo vôbec. Hodné zamyslenia je určite grafické vyobrazenie na konci jeho komentára:

Apple Boycott

Je pracovať vo Foxconne skutočne také hrozné? Zdroj: Forbes

Netvrdím, že takéto porovnanie všetko rieši. Je potrebné ďalej skúmať dáta, z ktorých vychádza, ako boli získané a čo sa vlastne porovnáva. Okrem toho, k mnohým problémom vo Foxconne určite dochádza a zlo nemožno ospravedlniť menším zlom. No na druhej strane, niekde sa začať musí.

Máte radi elektroniku?

Sú Apple produkty vyrábané v továrňach so zásadnými rezervami v oblasti prístupu k pracovníkom, bezpečnosti pri práci či detskej práci? Áno, často krát žiaľ sú. Rovnako, ako drvivá väčšina elektroniky, ktorú dnes používame či mnoho šiat, ktoré si obliekame. Problém je teda oveľa zložitejší, ako to, že by si Apple zakrývalo oči pred tým, čo sa deje u jeho dodávateľov, v slepej honbe za ziskom. Ako píše MG Siegler na svojom blogu, podobné reportáže sa objavujú každú chvíľu. No a zmenilo sa niečo? Nič. Znie to možno tvrdo, ale je to tak. Aj my sme súčasťou tohto problému a všetci o tom dobre vieme.

Očakávame že každý rok budeme mať nové a nové hračky. Vždy kvalitnejšie ako tie predošlé a najlepšie za nižšiu cenu. To hrá do karát Foxconnu. Ak by jeho služby Apple nevyužíval, prišiel by s lacnými mobilmi niekto iný a my by sme si ich kúpili aj tak. Apple aspoň posiela do tovární svojich ľudí, aby podmienky monitorovali, publikovali správy a snažili sa vytvoriť tlak na ich zlepšenie. A my si čas od času si prečítame články ako je ten v New York Times, zamyslíme sa nad nimi, chvíľu sme smutní, potom to z nás tak nejak opadne ide sa ďalej.

komentárov
  1. Pekny clanok, pekne skonstatovany. Len mi prislo trosku smiesno pri vete
    “Ak by jeho služby Apple nevyužíval, prišiel by s lacnými mobilmi niekto iný a my by sme si ich kúpili aj tak”

    Apple zrovna lacne mobily nepredava :)))

    0
    0
  2. Na to jestvuje jedine riesenie: ponukat tie iste produkty vyrabane v EU/USA tak, aby boli odlisitelne (znak/farba?) od cinskych.
    Nemyslim, ze by to bol prepadak. Mnozstvo ludi je ochotnych za toto zaplatit. Kupovat cinske produkty je moralne odporne. Zial – aj moj prvy Palm bol z Ciny. Ak by jestvovala napr. o 50% drahsia alternativa, co by to prinieslo?

    0
    0
  3. chinatown: Ano vyrobky z USA/EU ale uvedom si ze tymto by si zobral pracu ludom v cine / samozrejme aj ludia v EU/USA potrebuju pracu no kazdej firme ide vzdy o zisk pre nic ine sa to nerobi. Pochybujem ze by sa naslo tolko ludi co by kupovali vyrobky o niekolko desiatok percent drahsie len kvoli tomu aby si povedali ze podporili ludske prava / zobrali pracu cinanom….

    0
    0
  4. a pritom by stacilo, aby si vrcholovy management nevyplacal stamilionove odmeny za vykonanu pracu a mohli by mat aj radovi zamestnanci slusnejsie podmienky…. vsimnite si vyvoj za posledne desatrocie, coraz chudobnejsia stredna vrstva, kt dokonca postupne zanika a coraz bohatsia uzka vrstva top managementu ;)

    0
    0
  5. dva identicke iPhone 4S 64GB na stole….
    jeden stoji 829€ a jeden 900€
    jeden ma vzadu “china” a druhy “slovakia”

    kto z vas si kupi ten drahsi? ruku na srdce….

    0
    0
  6. ta porovnavacia tabulka ma vypovednu hodnotu minus desat.

    ak niekto takto primitivne ohnutu statistiku poklada za nejaky argument, tak si zasluzi odobrat obciansky preukaz.

    0
    0
  7. Hmm klasicka externalizace problemu, on stejne nekdo bude nekoho nekde vykoristovat, takze nema cenu vubec proti tomu cokoliv delat, hlavne, ze mame neomezeny pristup novych siditek, primitivni, odporne, kratkozrake…

    Ma cenu tlacit na vyrobce, klidne i bojkotem zbozi, vybirat si primarne vyrobce, kteri se chovaji ke svym zamestnancum eticky, myslim, ze rozmyslet se komu dat svy penize je to minimum co muze konzument ze zapadu pro zlepseni pracovnich podminek i ve tretim svete udelat….
    Apple myslim, ze muze udelat o dost vice a kdo jiny nez leader oboru by mel ukazat smer ostatnim?
    http://www.ethicalshopping.com

    0
    0
  8. :) taketo clanky su smiesne. Ktory vyrobca nezadava vyrobu do Ciny? Este aj Kosicky Antik si HW nechave robit v Cine. Preco? Lebo oni su v tom najlepsi. A obycajne firma dodavajuca potrebne suciastky na montaz sidli o blok vedla. P.S. Ten zly Foxconn vyraba aj notebooky pre HP, xbox pre MS, kindle pre Amazon ..atd.

    0
    0
  9. Ide len o snahu okydat Apple… Vo Foxconne si nechavaju vyrabat aj Cinske/Taiwanske firmy ako Benq, Acer, Asus, Prestigo, Lenovo, Genius a podobne…

    Aj vdaka Americkej firme Apple ma v Cine pracu milion Cinanov a Cinska ekonomika ma vdaka tomu peniaze…kym v EU a USA je vela nezamestnanych a tym, ze si kupime vyrobok vyrobeny vo Foxconne tak peniaze idu do Ciny.

    0
    0
  10. @ Pavel S.

    kiez by aj ostatne spolocnosti co si nechavaju vyrabat svoje vyrobky vo Foxconne robili aspon tolko co ten Apple vsak?

    0
    0
  11. Apple zadáva výrobu a platí, foxconn ako subdodávateľ vyrába.. To ako sa vyrába v jeho továrňach má na starosti samotný foxconn, poprípade pracovné agentúry.. Čo s tým má apple nechápem..

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.