iPad mini Event #3: Nový Mac mini

Mac mini sa dočkal aktualizácie, no dizajn mu zostal nezmenený. Od 599 USD ponúka dvojjadrový Intel Core i5 2,5 GHz alebo štvorjadrový Core i7 2,3 GHz. Oba s Intel HD Graphics 4000. Pamäte sa do neho zmestí maximálne 16 GB a pribudlo mu USB 3.0 a jeden Thunderbolt port. Stále je to zaujímavý počítač nielen pre domácnosti, ale aj ako úsporná serverová mašina.

Vzhľad Macu mini sa nezmenil, no vnútri už nájdeme hybridné disky aj štvorjadrový Ivy Bridge procesor.Apple prišiel s novou techológiou Fusion Drive, ktorá umožní spojiť jeden HDD a jeden SSD do jedného logického celku pre systém. Ten sa už na pozadí rozhodne, ktoré položky bude fyzicky ukladať na rýchlejšie flash úložisko a ktoré uloží na väčší pevný disk. Určite však samotný systém a jeho hlavné súčasti budú “sídliť” na tej rýchlejšej časti. To zabezpečí rýchlejší štart systému i chod najpoužívanejších aplikácií. Mac mini si bude možné nakonfigurovať buď s jedným SSD, jedným HDD alebo ich kombináciou. Či sa naozaj jedná o revolučnú myšlienku nie je úplne isté, pretože s hybridnými diskami prišli iní výrobcovia už dávno. Určite je to skvelá novinka pre zákazníkov Apple.

Fusion Drive urýchli dvonjásobne štart systému i ďalšie procedúry.

komentárov
  1. vsade placu,ze novy MM nie je to co cakali a ze nema dedikovanu gr.kartu atd.
    Podla mna uz lepsie ani MM nemohol dopadnut.

    Moznost objednania 4jadroveho cpu na 2,6GHz frekvencii, bez nutnosti kupovania serverovej varianty je parada, narast vykonu oproti mid modelu 2011 bude vyrazny, 4x USB 3,0 je doslova sok, od apple by som cakal 2x usb 3,0 + 2x usb 2,0 (vzdy radi setrili).

    To,ze nevymenili HDMI a FW za 2 TB porty je tiez skvela vec a 16GB RAM je velmi prijemny bonus.

    V tejto konfiguracii je to vyborny stroj na kazdodenu pracu (minimalna spotreba) a urcite bude hravo zvladat akekolvek 2D aplikacie.

    Kto chce pocitac na hranie,alebo na 3D modelovanie, nech sa pozrie po niecom inom, moznosti je dost.

    0
    0
  2. jozo: Zdielam podobne pocity – na take to bezne domace internetovanie (web, maily, nejaky youtube, itunes) je to idealny pocitac. Mini z roku 2007 zatial sluzi, ale vazne uvazujem buduci rok nad vymenou.

    0
    0
  3. a je mozne namiesto multimedialneho centra pouzit prave mac mini? hudba, youtube zrejme problem nebude, ale co tak filmy 1080p, mkv a pod., pripadne filmy s vysokym datovym tokom, 10-15gb subory? ako vam to bezi/nebezi na starsich mini? asi jedine cez movist, alebo nieco lepsie? ak vobec.. Dakujem

    0
    0
  4. to jimbo:
    Mám Mac Mini z 2010 (Core2Duo, GeForce 320M), na přehrávání filmů je to tak na hraně. Hlavně disk (5400rpm) je pomalý. Už dlouho přemýšlím, že ho vyměním buď za 7200rpm nebo rovnou za ssd (ten je ale malý). 10GB soubor je velký a přehrávání na televizi plynule nedává. Ideální jsou filmy do 5 GB. Na přehrávání používám buď Movist nebo VLC.

    0
    0
  5. @Jimbo:
    to CPU podla mna aj pri zakladnej dodavanej RAM 4GB prehra uplne “s prstom v nose” hocijake FullHD video :-)
    A kedze ma gigabit ethernet nebude problem ani prehrat video z NAS, alebo z ineho PC.
    A to nehovorim ak za par supov zvacsis RAM dajme tomu na 16GB…
    na MMC je MAC mini mozno aj skoda, ja si ho planujem kupit a pouzit ako klasicke domace PC. Dosial mi stacil Ashrock ION 330 (4GB RAM, dual ATOM CPU + nvidia ION), ten prave planujem pouzit ako MMC…

    0
    0
  6. @Jimbo: Ja mám Mac Mini 2010 a používam ho ako multimediálne centrum. Na filmy používam Movist a na BluRay filmy Blu-Ray player for Mac. Pripojenie cez HDMI, obraz vynikajúci.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť