Apple zrejme zjednotí dizajn všetkých MacBookov v duchu MacBooku Air

Prakticky od začiatku minulého roku sa hovorí o zmene dizajnu MacBookov Pro. Tie zostali bez dizajnových zmien už tri roky a aj keď je ich dizajn stále aktuálny, vývoj trhu predpovedá zmenu zodpovedajúcu požiadavkám zákazníkov. Trend podčiarknutý úspechom MacBookov Air smeruje k znižovaniu hmotnosti, hrúbky a k vynechaniu „starých“ technológií akými sú optické mechaniky a klasické pevné disky. Od Applu sa preto očakáva, že odhalí nový 15″ ultratenký notebook. Nevie sa však, či bude označený ako MacBook Air alebo MacBook Pro.

Takto bude zrejme vyzerať ponuka notebookov Apple v roku 2012 – od 11″ až po 17″. Zdroj: AppleInsider

Najnovšie informácie serveru AppleInsider odhaľujú situáciu v novom svetle. Všetky notebooky Apple by mali získať dizajn zhodný s MacBookmi Air. Akékoľvek rozdiely v názvoch by tak samozrejme stratili význam, a je preto možné, že by sa označenie MacBook Pro stalo minulosťou. V prechodnej fáze však budú ponúkané aj staršie modely a zmeny sa môžu v jednotlivých uhlopriečkach prejavovať postupne, ako tomu bolo aj pri prechode na unibody dizajn. Okrem nahradenia klasických HDD modernými SSD diskmi a vynechania optickej mechaniky môžeme očakávať aj okamžité spustenie na aké sme zvyknutí na iPade, dlhšiu výdrž batérie, nízku hmotnosť a výlučne digitálnu distribúciu softvéru a médií cez Mac App Store a iTunes Store.

Otázkou, na ktorú žiaľ nepoznáme odpoveď, je, kedy budú nové MacBooky predstavené. Predpovede o konci minulého roku sa nenaplnili a Apple napokon len mierne upravil hardvér aktuálnych MacBookov Pro.

komentárov
  1. @Peter a co ti z toho sucasneho MBP bude najviac chybat a vadit oproti MBA?
    Opticka mechanika, hrkotajuci disk alebo tvar a vaha tehly?
    Ak dostanu vyssie uhlopriecky samostatnu grafiku nebude to totiz vykonovo ziadny kompromis oproti sucasnemu.

    0
    0
  2. @Zman: tak mne by chybal FW, 11 a 13 Air ho nema, zatial co na mojom 13mbp ho mam a to by vadilo, dufam ze 15 by ho mal, mam na nom disk, audio interface, nemam nic proti airu ale nahradit uplne Pro sa mi nevidi, za tensi dizajn som to by sa mi pacilo tak ako ssd ale zas ak by to mal byt velky air tiez kupim radsej 2011 model Pro vymenim HDD, zas ta vaha u mna nehra taku ulohu a je otazne o kolko menej bude vazit 15″ “air”

    0
    0
  3. 2 Zman: ethernet port, 2xUSB – pochybujem ze to toho lite zariadenia daju 2 – toboz 3 usb porty, vsetko bude mat tendenciu byt thunderbolt. Periferie k TB su podstatne drahsie ako priame pripojenie USB. Naviac uz ste kopirovali kapacitne vacsie a viac suborov po sieti cez wifi? Ak by aj bol rychlesi standard novych MB, tak potrebujete kompatibilny wifi router == dalsie vydavky.
    Optika by mi nechybala, ano da sa to riesit externou, ale na to chcem dalsie USB naviac a to tam urcite nedaju.
    Naviac v tak tenkych strojov sa nedaju dat plnohodnotne IB procaky – neda sa to uchladit aj napriek tomu ze vyrobny proces rapidne pokrocil a plus mnoho dalsych argumentov…
    Skor si myslim ze MB Pro prejdu “chudnucim” procesom, ale Air ostane Airom.

    0
    0
  4. Osobne som nieco podobne hovoril uz pred pol rokom. Myslim si ze nema zmysel mat 2 modely 13″ notebookov v portfoliu ked sa lisia cenovo asi o 200? eur (15% ceny) a pre drvivu vacsinu macbook air (13″) je lepsi ako pro. O vyssich modeloch sa to zatial neda povedat, no predpokladam, ze taky 15″ air by mal normalnu graficku kartu ako sucasne pro. Bol by to z ich strany rozumny krok a navyse by to bola pekna facka firmam ako HP, kde ich portfolio tvori 26 kategorii notebookov ktore sa lisia len minimlane.

    0
    0
  5. @Peter nechapu proc? Mechanikamnebo HDD by chybelo. Tak ok. Ale vykonem dolu nepujdou. A nikdo nerika ze bude tenky jako air. 0.3-1.7. I kdyby mel treba 0.9-2.0cm. Spis doufam ze mi nechaji moznost matneho displaye. Uz se na novou generaci ale tesim.

    0
    0
  6. Air ma specificke uziti. Apple by se tady nastinenym krokem jeste vice vzdalil profi segmentu, coz bych se sice zas tak uz nedivil (bohuzel), presto si myslim, ze to minimalne nyni jeste neudela. Dale nedovedu si predstavit, ze davaji vykonne komponenty z Pro do tela Airu. Uz Pro 2011 mely problemy s uchlazenim. Predevsim tedy ocekavam kompletni prepracovani systemu chlazeni, soucasny system uz je nevyhovujici, zda bude nejaka kosmeticka zmena je mi celkem jedno, 15″ Pro povazuji stale za nejkrasnejsi MacBook.

    @Zman: Nevim, proc pouzivat nejake pokusy o dehonestujici fraze jako “hrkotajuci disk”. Nikdo nebrani nikomu dat si tam SSD. Air nyni neni plnohodnotny pracovni nastroj, napr. s moznosti jen 4GB RAM urcite ne .. nerikam, ze by to s novymi modely nezmenili, ale porad zde vidim prekazky, ktere jsem zminil uz vyse.

    0
    0
  7. No mne by chybal vykon zo sucasneho MBP. Myslim, ze Pro by malo ostat a vsetky by mali mat stvorjadrovy procesor a externu grafiku. Opticka mechanika je samozrejme zbytocna a miesto nej dat vecsiu baterku. Bez optickej mechaniky by aj 13” MBP mohol mat stvorjadrovy procak. V zaklade by som nechal obycajny disk a za priplatok SSD. Pro rada by mala ostat pre pouzivatelov vyzadujucich vysoky vykon.

    MBA rada by mala dvojjadrovy procesor a integrovanu Intel grafiku a bol by pre zakaznikov uprednostnujucich nizku hmotnost a rozmery. Neviem si predstavit, ze by do MBA dali stvorjadrovy procesor a externu grafiku.

    0
    0
  8. Vobec nieje pravda, ze pridomok Pro strati vyznam. To, ze sa nieco podoba na iny model neznamena, ze je to zhodne aj vnutri. Na Air asi tazko nejaky grafik urobi to, co na 17tke Pro. Dizajn sa zjednotit moze, co bude tragedia, lebo Air je otrasny, ale vonkoncom to nebude to iste. Air je prenosny browser a komunikator, pripadne na pisanie textu. Pro je na narocnejsie veci, na hry, grafiku a programovanie…to je ako pliest spolu hrusky s jablkami

    0
    0
  9. Super. Znova konspiracie milion. Ak tu niekto pise o profesionalnom segmente tek DVD mechanika je vec ktora ho od neho zhaluje ovela viac ako cokovlek ine. Prec s tym prezitkom. Dalej RAM. Posledne macbooky maju moznost ist na 16gb Ram cize menej to urcite v novych nebude. Dalej ssd cip ale o tychto veciach sa hovorilo uz davnejsie. Na co sa ja tesim ej vysie rozlisenie displeja a mensia hmotnost a rozmer. Co sa tyka FW tak podla mna to si este chvilu ponechaju aspon na 15”uhlopriecke a v TB je potencial. Tesim sa na imac air :)

    0
    0
  10. Ok, zaujimave argumenty, ktore ma nenapadli nakolko mam iba MBA a na vsetky narocnejsie veci pouzivam stolne PC. Je to na Apple aby spravili riesenie, ktore tie potrebne veci uplne nezakiluje. Osobne si myslim, ze nove Pro strati akurat ten tvar tehly a opticku mechaniku tak aby vydrz baterky zostala viacmenej rovnaka ako teraz. Ale zostihlenie nebude az take vyrazne ako v Air rade aby sa tam vosiel plnohodnotny procak aj so samostatnou grafikou + vsetky potrebne porty. Pro proste uz nie je segment ultraportable takze nie je dovod sa stoj co stoj nahanat za Air vahou.

    0
    0
  11. Suhasim..
    ja som mal macbook poslednu generaciu.. ked si odmyslim ze vramci pokroku mi bude smutno za bielou farbou co k apple patri ako vlasy k hlave :D presiel som na Air.. z dovodu lahsieho prenosu na neaku dobu.. mi stacia aj tito parametre… a MBP 13″ je dizajnovo dokonaly.. (az na ciernu klavesnicu ktora sa mi hnusi lebo mi pripomina nechutnu “konkurenciu” ficiacu na Win..) na ktorej som vyrastol..
    planujem si casom zaobstarat MBP.. ale som zvedavy na dizajn novej rady.. ci kupim novy alebo tento zatial posledny model.. ten “tehlovy” dizajn mi vobec nevadi.. prave naopak :) no ak pride apple s nicim revolucnym.. a samozrejme nebude to okrem vykonu presplap ani v dizajne nebude co rozmyslat.. ostava len cakat a dufat ze Ciik bude nasledovat Jobsove kroky..

    0
    0
  12. Tiež si myslím, že to až také dramatické zoštíhlovanie nebude. Bude iba nový dizajn a možno v rámci jednotného vzhľadu, sa trochu pozmení aj dizajn súčasných MBA. Veď aj ten už má niečo za sebou. Zoštíhlovanie očakávam skôr v energetickej náročnosti osadených komponentov.

    0
    0
  13. mohli by do nich dat tu novu technologiu na baterie co si dal Apple patentovat…ak by to vyrazne predlzilo pracu na baterky oproti konkurencii by zase by ostatnej konkurencii usli na mile daleko :)

    0
    0
  14. mne sa sucasny design Pro rady paci a z hladiska chladenia komponentov nevidim moc priestoru na zostihlovanie… ibaze by sa Apple uz uplne rozhodol pre cisto masovu produkciu a na svoje povodne zameranie sa uplne vykaslal. niezeby sa ten krok nedal chapat a niezeby to tam postupne vsetko nesmerovalo, ale bola by to skoda ;) vyhodit opticku mechaniku, pridat zopar portov, vylepsit chladenie, to by bola optimalna cesta pre redesign :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.