Vydavatelia časopisov ohlasujú enormný nárast ziskov vďaka iOS 5

Jednou z noviniek iOS 5 je aj vytvorenie centrálneho miesta na nákup a prezeranie novín a časopisov pre iPad, iPhone a iPod Touch s názvom Kiosk (Newsstand). Prvé správy od vydavateľov periodík pre iPad a ďalšie iOS zariadenia hovoria o mnohonásobnom náraste stiahnutí a predaja.

Nová funkcia Kiosk v iOS 5. Zdroj: Wikinoticia.com­.Spoločnosť Future Publishing oznámila viac ako dva milióny stiahnutí počas prvých štyroch dní od uvedenia iOS 5. Future Publishing je najväčšia spoločnosť ponúkajúca digitálne periodiká pre iPad. V deň uvedenia finálnej verzie iOS 5 ponúkala pre Kiosk viac ako 50 titulov. CEO spoločnosti Mark Wood povedal, že „Future predalo za štyri dni prostredníctvom novej funkcie Kiosk viac digitálnych vydaní, ako predtým za celý mesiac.“ Taktiež prehlásil, že je zrejmé, že Kiosk prináša vynikajúcu príležitosť pre vydavateľov.

Enormný nárast stiahnutí zaznamenala aj spoločnosť PixelMags poskytujúca celý rad časopisov pre iPad. Podľa predstaviteľov PixelMags sa výnos oproti obdobiu pred iOS 5 zvýšil o „stovky tisíc dolárov“. Spomedzi 10 najlepšie zarábajúcich časopisov v Kiosku je momentálne 5 od firmy PixelMags. Ďalšia zo spoločností, Exact Editions, ohlásila 14 násobný nárast stiahnutí ponúkaných titulov.

Významnou novinkou Kiosku v iOS 5 je sťahovanie nových titulov na pozadí, pokým je zariadenie pripojené cez WiFi. Celé čísla časopisov majú neraz aj desiatky MB, čo mnohých čitateľov často odrádzalo, pretože po zakúpení čísla museli dlho čakať na jeho stiahnutie, pričom nemohli opustiť danú aplikáciu a iPad tak bol až do stiahnutia nového čísla (čo hlavne na pomalšom internete mohlo trvať poriadne dlho) prakticky nepoužiteľný. Apple okrem toho pred niekoľkými mesiacmi predstavil funkciu digitálneho predplatného cez iTunes účet, ktorého cieľom bolo uľahčiť vydavateľom poskytovanie predplatného pre svoje periodiká.

Kiosk ponúka ucelený zdroj novín a časopisov pre iOS zariadenia podobne ako napr. iBookstore pre knihy. Zavedenie takéhoto zdroja znamená, že časopisy a noviny už nie je potrebné hľadať medzi všetkými ostatnými aplikáciami v AppStore. Funkcie ako možnosť kúpy predplatného z prostredia aplikácie a hlavne sťahovanie nových titulov na pozadí riešia i ďalšie nedostatky tohto typu obsahu pre iPad, iPhone a iPod Touch, takže všetko nasvedčuje tomu, že by zvýšenie predaja nemuselo byť spôsobené iba prvotným záujmom o novú funkciu (čo z časti určite je, otázkou však je, do akej miery), ale že z dlhodobého hľadiska naozaj mohlo prospieť ďalšiemu rozvoju vývoja a distribúcie digitálnych periodík pre mobilné zariadenia. Či tomu tak naozaj bude sa však dozvieme, až keď opadne počiatočný ošiaľ z nového systému.

komentárov
  1. Ani se nedivím :) Sám jsem předplatitelem hned několika titulů, které u nás sehnat nejdou a pokud ano, tak jen za několik stovek za jedno číslo a s týdenním zpožděním. Teď mám nové číslo ihned a za roční předplatné jsem dal pár EUR.

    0
    0
  2. Ako to vlastne prebieha? Casopis je zadarmo (teda app – časopis XY) a tym, ze zadam heslo na moje Apple ID na staihnutie tohto casopisu, povolim to stahovanie z kreditky kazdy mesiac? Alebo ako to je?

    0
    0
  3. No ja si napr. kupujem slovensky Tyzden do iPadu uz ten nejaky piatok. Som spokojny a cena je dokonca nizsia ako za tlacene vydanie. No latencia slovenskych vydavatelov je dost dlllha.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť