Tvorcu videa, na ktorom vidno návštevníkov Apple obchodov, ako pozerajú na Macy, už hľadá aj tajná služba

Na internete sa pomerne rýchlo spopularizovalo nové video, na ktorom máte možnosť vidieť náhodných zákazníkov, ktorí sa v Apple Store v New Yorku pozerajú na Macy. Jeho tvorcom je Kyle McDonald, ktorý na Macy nainštaloval softvér automaticky zachytávajúci fotky. Tie sú potom odoslané priamo Kylovi. Jeho cieľom bolo ukázať, ako nás vidia naše počítače. Urobil aj „výstavu“, kedy sa v Apple Store skutočne začali na Macoch používateľom ukazovať nielen ich vlastné fotky, ale aj fotky ďalších. Väčšina však po vzhliadnutí svojej fotke hneď stláčala Escape.

A ako sa na Mac v Apple Store pozeráte vy?

Aj keď sa to na prvý pohľad zdá byť podareným žartom so zaujímavým výsledkom, už od začiatku bolo jasné, že len tak ľahko sa z toho Kyle nedostane. Nielenže narušil súkromie zákazníkov, ale na počítače, ktoré sú majetkom Applu, nainštaloval nežiadúci softvér, čím mohol poškodiť jeho meno. Okrem Applu má umelec Kyle McDonald problém už aj s tajnou službou.

Pre nás je video zaujímavým náhľadom na to, aby sme sa zamysleli, ako vlastne vyzeráme, keď pracujeme s počítačom. S veľkou pravdepodobnosťou sa vo videu žiaden náš čitateľ nenájde, a tak nám narušenie súkromia nemusí vadiť. Ako by sme sa však na toto video pozerali, ak by sme tam videli aj naše tváre? Považujete ho za vtipný žart alebo za vážne narušenie súkromia?

komentárov
  1. Nemyslím si, že by som mal nejaký problém s tým, ak by som sa tam zjavil. Aj keď na druhej strane ak by tam bol zobrazený aj dátum a čas a ja by som mal napr. prst v nose a bolo to cez pracovnú dobu. Tak veru neviem neviem :-)
    Bral by som to ako celkom slušný žartík. Asi :-)

    0
    0
  2. chlapec ma talent na humor a poslu nanho tajnu sluzbu ? :))) to je haluz .. v tej amerike niekedy beru veci veeelmi vazne, napr. aj preto ze pisu na krabicu od mikrovlnky – zakaz davat macky do mikrovlnky a podobne veci :D

    0
    0
  3. Narusenie sukromia…. na verejnom priestranstve? Na tych fotkach nie je nic, co by okoloiduci nemohol aj tak vidiet… A ze niekto moze take veci nahrat a publikovat… aspon si ludia uvedomia, ze cudzi pocitac moze robit co chce a tak sa treba aj spravat. Podla mna skvely napad. :-)

    0
    0
  4. v kazdom obchode je kamera, ktora sa vam pozera na prsty a to nikomu nevadilo, ale tato zabudovana v compe ma vadit? nemyslim, ze by na sude prokurator s tymto uspel, by musel sud zakazat vsetky kamery v obchodoch a to by bol divny precedens a v amerike na rozdiel od slovenska je to zavazny pravny akt..

    0
    0
  5. Priestory Apple sú verejným priestranstvom :D tak to iní humoristi už sem píšu. Napríklad na SK ak je použitý v obchode kamerový sys. tak na to musí byť zo zákona zákazník upozornený. Hádam aspoň v štátoch za to bude mať basu. Na Sk je veľmi slabá vymožiteľnosť práva, takže tu by sa nikomu nič samozrejme nestalo.

    0
    0
  6. Veľmo ftipne! Ak by to chalanisko robil doma či na intráku a na svojom kompe – nech sa páči .. ale na cudzom je to drzosť, páči sa mi ako zareagoval Apple :)

    0
    0
  7. Podla mna to nie je až také zle. Chalan si trochu urbil srandu, len na cudziom počítači. A čo že sú to fotky ľudí. Keď vás niekto odfotil na ulici budete mu nadávať?

    0
    0
  8. Karol: Chyba, sú verejne prístupným miestom a to je rozdiel. Američania by sa mali viac starať o dodržiavanie ľudských práv v iných oblastiach a zabránenie masovej imigrácie z Mexika.

    0
    0
  9. Psittacula Derbiana: Tak ma teda pouč v čom je tá chyba :)? Peter napísal: “Narusenie sukromia…. na verejnom priestranstve?” Ja som mu na to napísal, ak to mám polopatisticky napísať, že súkromný pozemok nepovažujem za verejne priestranstvo. Ty si mi napísala: “sú verejne prístupným miestom” k čomu som sa vôbec nevyjadroval.
    “V prípade zákona o ochrane osobných údajov ide o monitorovanie priestorov
    prístupných verejnosti – námestia, ulice, výstavné sály a ďalšie. Podľa tohto ustanovenia
    zákona priestor prístupný verejnosti možno monitorovať pomocou videozáznamu alebo
    audiozáznamu len na účely verejného poriadku a bezpečnosti, odhaľovania kriminality alebo
    narušenia bezpečnosti štátu, a to len vtedy, ak je priestor zreteľne označený ako
    monitorovaný.”
    Takže znova polopatisticky, ak nieje občan oboznámený s monitorovaním objektu napríklad nálepkou na vchodových dverách tak je to na súd… (samozrejme myslím Slovensko)

    0
    0
  10. Ale vsetci zakaznici boli upozorneny, ze su pod kamerovym systemom, lebo v tom Apple Store su kamery aj normalne, takze pre zakaznika sa nic nemeni. Ide jedine o to, kto robil zaznam a jeho pouzitie a tam uz tazko nejaky prokurator uspeje s narusenim sukromia, maximalne s neopravnenym pouzitim materialu…

    0
    0
  11. Ježíš robia s toho zbytočné halo, ako keby sa niečo extra stalo a oni už tajnu službu :D Gadžovia :D

    0
    0
  12. Mám pocit že dost lidí nechápe, že po něm tajná služba jde ne proto, že by ho chtěli zavřít, ale protože potřebují aby pro ně podobný program vyvíjel :-D

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.