Tenori-on pre iPad – nová aplikácia TNR-i od Yamahy

Pred niekoľkými rokmi uviedla Yamaha na trh syntetizátorov experiment s názvom Tenori-on. Neskôr sa k nej pripojil aj Korg s podobným produktom Korg Kaossilator Pro. Najnovšie predstavila Yamaha softvérovú verziu Tenori-onu pre iOS. Za 20 USD tak môžu vlastníci iPadu vyskúšať futuristickú tvorbu elektronickej hudby na svojom zariadení. Tenori-on stojí na Slovensku 999 EUR.

Tenori-on TNRw – futuristický syntetizátor od Yamahy, Zdroj: zzounds.com

Tenori-on je alternatívny syntetizátor, ktorý sa ovláda pomocou dotykového displeja s rozlíšením 16×16 (veľkých) pixelov. Pixely – tlačidlá generujú zvuk v závislosti na zvolených parametroch/módoch. Zároveň vydávajú svetelnú odozvu a to z oboch strán zariadenia. Umelec potom lepšie komunikuje s nástrojom a vizualizácie zo zadnej strany môžu jeho poslucháčom vytvoriť podobný zážitok. Jeden z autorov, Toshio Iwai, tvrdí, že pri hraní na Tenori-on sa spája hudobné umenie s výtvarným, autor akoby kreslí hudbu.

V nasledujúcom videu je možné získať lepšiu predstavu o používaní Tenori-onu a rôznych módoch hrania, ktoré poskytuje.

Aplikácia Yamaha Tenori-on TNRi pre iOS dostupná z App Storu (15,99 EUR) simuluje funkcie nástroja Tenori-on. Napodobniť ho sa už v minulosti pokúšali aplikácie ako napríklad Aurora, ale podľa prvých skúseností používateľov TNRi, je jej podobnosť s Tenori-onom oveľa zreteľnejšia. Toto sa pravdepodobne aj vývojári v Yamahe snažili dosiahnuť.

Yamaha Tenori-on TNRi pre iPad

Yamaha Tenori-on TNRi pre iPad, Zdroj: cultofmac.com

Používanie tejto aplikácie na začiatku nie je úplne jednoduché, rovnako ako aj používanie hardvérového Tenori-onu. Po získaní základných zručností už hranie pôsobí veľmi intuitívne a dokáže naozaj zaujať. K aplikácii TNRi pre iOS je priložený aj manuál, ale ako podotkol portál cultofmac.com, nie je možné ho mať spustený zároveň s aplikáciou. Je ale vo formáte pdf, takže sa dá napríklad vytlačiť.

Aplikácia TNRi ešte navyše poskytuje jamovanie cez internet. Na diaľku sa dá pripojiť k nejakej skupine maximálne štyroch iPadov a zvukový výstup je u všetkých spoločný, takže hudobníci môžu tvoriť, akoby boli spolu v jednej skúšobni.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.