Recenzia: Apple iPad 2

Nový iPad 2 sa začal predávať 11. marca v USA. Redakcia MacBlogu ho teda ihneď objednala spoza oceánu, aby si čitatelia mohli prezrieť recenziu čo najskôr. Tablet bol však z amerického obchodu poslaný až minulý týždeň, teda dvadsať dní od objednávky. A podobnú smolu mali viacerí. Každou minútou od začiatku predaja sa čas doručenia zväčšoval a už po pár hodinách hovoril oficiálny údaj o mesačnej čakacej lehote. iPad sa beznádejne vypredal a to napriek tomu, že až donedávna naň nebola jedna jediná reklama.

*Prečítajte si aj samostatnú recenziu na Smart Cover pre iPad 2*

Ak toto neznačí, že iPad 2 je úspešný produkt, ukážte taký, ktorý úspešným je. No nielen to je dôležité. Predsa nie každý populárny produkt za to skutočne stojí. Ponorme sa teda do najpodrobnejšej recenzie na Slovensku — v štyroch tisíckach slov iba na serveri MacBlog.sk.


Apple sa stále viac snaží ukazovať ako ekologicky zodpovedná spoločnosť. Škatuľa iPadu 2 sa teda, rovnako ako balenie iPhonu 4, oproti svojmu predchodcovi zmenšuje. A to sme boli veľkosťou balenia príjemne prekvapení už minule. Nová škatuľa má výšku len 4,3 centimetra a pri pohľade na ňu je jasné, že iPad nie je malý počítač — lebo žiaden by sa nezmestil do takéhoto balenia — ale niečo celkom iné.

Keďže škatuľa je menšia, asi nikoho neprekvapí, že Apple nepribaľuje o nič viac príslušenstva ako k prvému iPadu. Nájdete tu štandardný USB-dock kábel a nabíjačku, vzhľadovo rovnakú ako nabíjačka na iPhone (známejšia verzia spred roku 2010), avšak s vyšším príkonom. Elektrická spotreba iPadu je niekoľkokrát vyššia ako iPhonu či iPodu, bežná nabíjačka alebo USB port väčšiny počítačov mu teda na nabitie nepostačí.

Aj keď nový iPad má oproti tomu prvému za sebou dvanásť mesiacov softvérovej evolúcie, aby ste na ňom mohli po rozbalení čokoľvek urobiť, tiež je ho najprv nutné aktivovať cez počítač s nainštalovaným iTunes. Keď by ste ho teda chceli podarovať niekomu mimo civilizácie, asi v zariadení nenájde veľký úžitok.

Aj keď tablet ponúka v balení len najužší základ, výber dokúpiteľného príslušenstva sa za rok rozšíril. K bluetooth klávesnici, kolíske, sade pre pripojenie k fotoaparátu, sade pre pripojenie k projektoru a ďalším, sa pridala koncovka na pripojenie k HD televízoru a dôvtipný kryt, tzv. Smart Cover, ktorého recenziu vám prinesieme už v najbližších dňoch. Doplnenie: Recenziu na Smart Cover si môžete prečítať tu


Bežný človek rozdiel medzi prvým a druhým iPadom ani nepostrehne — veľká obrazovka na prednej strane, okolo nej sklený okraj, tenký profil a zadná strana z hliníka. Rozdiely však predsa len sú a ak čítate túto recenziu, je veľká pravdepodobnosť, že ich už dobre poznáte. iPad zmenšil svoje okraje o 2 mm na každej zo štyroch strán. Meria teda 24 cm na 18,6 cm, čo je však zmena, ktorú si takmer s určitosťou neuvedomíte. Významnejšie vylepšenie sa týka hrúbky, ktorá je teraz 8,8 milimetra. iPad teda vyzerá podobne ako časopis už nielen výškou a šírkou, ale aj hrúbku má podobnú ako hrubší magazín. S týmito parametrami sa jedná o najtenší predávaný tablet na svete, o viac ako štyri milimetre tenší od svojho predchodcu. Tenkosť dosiahol vďaka prerobenej zadnej časti, ktorá je plochá a pri okrajoch výrazne zaoblená, podobne ako iPod touch.

Ak sú diskutéri reprezentatívnou vzorkou, tak zadnú zaoblenú stranu iPadu 2 väčšina ľudí neupredností pred chrbtom prvej generácie. Nebudeme protirečiť. Aj keď naživo je rozdiel menší ako na fotke, iPad 2 otočený doluznačky sa nám zdá skutočne o niečo menej štýlový ako prvý iPad. Avšak iba na pohľad. Nový dizajn sa lepšie drží v rukách a pevnejšie stojí aj keď s ním pracujete položeným na stole.

Pred rokom som v recenzii prvého iPadu konštatoval, že vzhľadom na to aký je malý, vás môže na prvýkrát zaskočiť jeho hmotnosť, ktorá je cítiť. Moja prvá reakcia na iPad 2, po tom, ako som rok využíval iPad 1, bola — ten je ale ľahký. Aj keď nový tablet váži 601 gramov, teda rozdiel oproti prvej generácii je len 80 gramov, čiže dvanásť percent, znamená to v realite dosť. Stále je to však viac, ako by ste od podobného zariadenia čakali. Nie je to laptop a pri používaní ho oveľa častejšie držíte v rukách.

Napriek tomu sa však dizajnové zmeny dajú hodnotiť celkovo ako pozitívne. iPad sa drží skutočne oveľa lepšie a kto už len ho kladie displejom nadol a potom sa pozerá na jeho chrbát? Nový tvar by sa poľahky dal označiť ako jedno z najlepších vylepšení nového iPadu.


Aj keď tablet má rovnaké tlačidlá a výstupy ako predchodca a rovnaká je aj ich poloha, vďaka zaobleným hranám sa s nimi pracuje vlastne celkom inak. Kým prvý iPad a rovnako všetky generácie iPhonu mali tlačidlá (zamknutie, ovládanie hlasitosti a prepínač tichého režimu respektíve rotácie) zboku, o novom iPade by sa skôr dalo povedať, že má tlačidlá zozadu. Tak sa to aspoň zdá, keď sa pozeráte do obrazovky a nahmatáte ich prstami. Tlačidlá a spínač sú zároveň trochu menej masívne. Nezmenený je gombík home, ktorý je na rovnakom mieste a má rovnakú veľkosť.

Vstupy má nový iPad dva — 3,5 milimetrový jack na slúchadlá na hornej hrane a vlastný applovský dock konektor na spodku. Portom veľmi ich umiestnenie na nerovnej hrane neprospieva a káble nebudete zapájať s takou istotou ako na predošlej generácii. Funkčne sa však nejedná o veľkú zmenu ani k lepšiemu, ani k horšiemu.

Tesne pred predstavením nového iPadu hovorili dohady o tom, že by mohol mať aj USB port, HDMI, vstup na SD kartu alebo pripojenie k počítaču cez nový Thunderbolt. Nevyplnilo sa však ani jedno z nich a to je veľká škoda. Určite by bolo praktické pripojiť k iPadu jednoducho USB klávesnicu alebo ho pripojiť na televízor. Áno, obe veci sa teraz dajú, avšak len s pomocou redukcie.

Mnohým určite neušla zmena dizajnu reproduktora. Ten má teraz úplne iný tvar a nachádza sa, podobne ako tlačidlá, skôr zo zadnej strany tabletu. Okrem toho, že tablet pri hraní na vysokej hlasitosti vibruje menej ako ten prvý, reproduktor hrá aj o niečo čistejšie, hoci rozdiel sa dá postrehnúť asi len keď položíte dva tablety vedľa seba.

Stále je to teda tá istá kategória. Reproduktor, ktorý je trochu lepší ako ten na mobile a očosi horší ako ten na laptope. Žiadna pojazdná hi-fi veža, maximálne spôsob na ozvučenie filmu či krátke prehrávanie hudby.


Prvý iPad nás pri testovaní ohromil s tým, ako vysoko nastavil latku. Tablet vydržal dokopy desať a pol hodiny sústavného používania — číslo, ku ktorému sa väčšina notebookov ani len nepribližuje. iPad 2 vydržal v našich testovaniach približne deväť a pol hodiny kombinovanej prevádzky (video, internet, hry, práca) — čas to jest takmer rovnako skvelý, hoci predsa o niečo menší.

Ako to? Popravde, ťažko povedať. Kapacita batéria je 25 Wh, teda rovnaká ako u predošlého modelu [ 1 ]. To, že reálna výdrž bola nižšia, môžu mať na svedomí výkonnejší procesor a grafický čip, väčšie nároky aktuálneho systému, ale aj to, že podmienky testovania nie sú nikdy rovnaké a je možné, že nový iPad bol podrobený väčšiemu náporu ako jeho predchodca.

Samozrejme, spotreba sa líši podľa používaných funkcii, aktuálneho posvietenia obrazovky a mnohých ďalších faktorov. Pri jednostrannom teste používania internetového prehliadača (jas 50 %, nová stránka načítaná presne v 30-sekundovom intervale) vydržalo zariadenie 10 hodín a 6 minút. Prehrávanie videa má najnižšiu spotrebu a iPad 2 pri ňom (jas 50 %, zvuk na slúchadlách pri hlasitosti 50 %) vydržal až neuveriteľných 13 hodín a 55 minút. Naopak, hranie náročných hier alebo rozsiahlejšia práca so sieťou má dopad na batériu horší.

Keď si všetko zrátame, nemusíte sa báť, že nový tablet by mal kvôli užšiemu dizajnu aj výrazne skresanú výdrž, ale rozhodne sa neoplatí kupovať nový model len preto, že túžite po lepšej batérii, lebo ju nedostanete.


Obrazovka bola jedna z najsilnejších stránok pôvodného iPadu, ktorý debutoval pred rokom. IPS panel s výbornými farbami a pozorovacími uhlami a primeraná hustota 132 bodov na palec (ppi) nás príjemne prekvapili. Odvtedy však prišiel iPhone 4, ktorý ho kontrastom a veľkosťou spektra minimálne dobehol a ponúkol aj takzvaný Retina displej — s hustotu až 326 ppi. Steve Jobs vtedy hovoril, že keď „raz pôjdete cestou Retina displeju, už sa nevrátite.“ Zrejme toto tvrdenie nemyslel pre všetky svoje produkty, lebo nový tablet ponúka prakticky rovnaký displej ako prvá generácia.

To však neznamená, že obrazovka je zlá. Displej je stále mimoriadne jasný, na maximálnom posvietení je navlas rovnaký ako displej iPadu 1. Minimálna hranica jasu sa posunula o niečo nižšie, čo je po západe slnka veľmi užitočné. Bola to práve vysoko položená hranica minimálneho jasu, ktorú sme kritizovali na prvom iPade, i keď aj na tento fakt sa dá za niekoľko dní zvyknúť.

Tablet rovnako reaguje na okolité svetelné podmienky a nerobí to nijak inak ako na ostatných iOS zariadeniach — nie vyslovene zle, ale miestami chaoticky. Malé vylepšenie displeju je v miere skresľovania obrazu pri pozeraní z uhla, no jedná sa skutočne len o drobnú zmenu.

Možno hlavnou slabinou displeja je jeho sklené prekrytie, vďaka ktorému v ňom ľahko uvidíte odraz. Tablet nie je veľmi použiteľný vo vonkajšom prostredí za priameho slnečného svetla, no ak je pod mrakom, alebo si nájde malý tieň, je to lepšie — presne rovnako ako predošlá generácia. Aj keď e-ink čítačky kníh sú na tom výrazne lepšie, len ťažko nájdete iný tablet či laptop, ktorý by bol na vonkajšie použitie vhodnejší než iPad 2.


Jedna z prvých výčitiek ľudí voči pôvodnému iPadu bola chýbajúca webkamera. Neskôr, keď Samsung Galaxy Tab v septembri 2010 prišiel aj s fotoaparátom na zadnej strane, ľudia sa začali dožadovať aj toho. Apple teda všetkých nespokojných novým iPadom potešil, aj keď človek nadobúda pocit, že to urobil len preto, aby si mohol túto funkciu odškrtnúť.

Tablet má dva fotoaparáty. Jeden pozerá dopredu a je umiestnený v ľavom hornom rohu na zadnej strane. Druhý sa díva na vás, a je umiestnený v strede hornej časti rámu obrazovky.

Aj keď sa často dočítate, že rozlíšenie zadného fotoaparátu je 1 megapixel, čo je už samo o sebe veľmi málo, v skutočnosti je to ešte menej. Snímky z iPadu vychádzajú v rozmeroch 960 × 720 bodov, čiže 0,69 megapixelu. Každému je teda jasné, že fotoaparát nie je v žiadnom prípade vhodný na robenie fotiek, ktoré by ste chceli ďalej upravovať alebo nejako využívať.

Keď však prehltneme to, že fotky majú žalostné rozlíšenie a detailnosť, ostatné aspekty fotografie nie sú až také zlé. Podanie farieb je dobré, foťák dokáže zaostriť takmer na akúkoľvek vzdialenosť a dokáže urobiť štyri snímky za sekundu, teda fotí tak rýchlo, že keď ťukáte do tlačidla neustále, prakticky sa nezastaví. Takisto ako na iPhone, zaostríte ťuknutím na dané miesto na obrazovke.

Keď už nič iné, vieme si predstaviť, že tablet môže byť dobrý na urobenie ilustračnej fotky, ak nie je nič lepšie po ruke. Nedomyslená je však ergonómia. Tablet väčšinou človek drží v dvoch rukách a dosiahnuť tlačidlo spúšte palcom je veľmi problematické — obzvlášť, keď fotíte na šírku.

Našťastie to nie je taký problém, lebo už len samotný akt fotenia s tabletom nie je len smiešny pri predstave, ale aj v skutočnosti komplikovaný a veľmi nepraktický.

Predný fotoaparát fotí vo VGA rozlíšení 640 × 480, teda po vynásobení dostanete 0,31 megapixelu. Atribúty aj kvalita sú zhodné s prednou optikou iPhonu 4, čo znamená, že to je síce podpriemerné, ale na účely čelnej webkamery dostačujúce.

Video

iPad 2 je asi jedno z malá zariadení, ktoré dokáže pohyblivý obraz zachytiť vo vyššej kvalite ako statický. Video, ktoré sa ukladá v rozlíšení 1280 × 720 (720p), je veľmi dobré a spomedzi všetkých testovaných mobilov, ktoré nám prešli rukami, sa iPadu rovná jedine najnovší iPhone.

Minúta záznamu v pamäti tabletu zaberie až okolo 80 MB, pri jeho prehrávaní však rýchlo zistíte, že to je odôvodnené. Video je ostré, kvalitné a veľmi čisté. Trochu inak je to pri slabom osvetlení, kde sa síce obraz nezadrháva, ale poskytuje menej detailnosti, akoby bol natáčaný len pri nižšom rozlíšení. iPad 2 však v tomto určite nie je jediný.

Tak ako pri fotografovaní, využiť môžete aj prednú optiku, tam sa však rozhodne nedá hovoriť o pozoruhodnej kvalite, ale nanajvýš o nižšej strednej triede.


Predný a zadný fotoaparát teda potešili tých, ktorí po tejto funkcii v tablete túžili, ale tým, ktorým na predošlom modeli nechýbali, si ich možno ani nevšimnú. Klasické fotenie a natáčanie určite nebude využívaná funkcia tabletu. Hardvér fotoaparátov však môže poslúžiť iným aplikáciám, ktoré nájdu lepšie uplatnenie. Prvé dva z týchto programov, Photo Booth a FaceTime, pribalené priamo na iPade, nás ale ešte o veľkej užitočnosti nepresvedčili.

Photo Booth, ktorý aplikuje v reálnom čase na fotku rozličné efekty mnohí isto budú poznať aj z Macu. Na tablete ponúka deväť efektov (vrátane normálneho), čiže oproti svojmu väčšiemu bratovi len tretinu. Dostupné sú tie najpopulárnejšie deformujúce a štylizujúce efekty. Efekty zamieňajúce pozadie na iPade nie sú, čo je ale vzhľadom na ich náročnosť celkom pochopiteľné. iPad sa pri zobrazovaní efektu nezasekne ani na zlomok sekundy a dokonca ani vtedy, keď zobrazuje všetky naraz v mriežke.

Ako je už na zariadení štandardom, aj táto aplikácia dokáže pracovať s oboma fotoaparátmi, nemusíte sa teda pozerať len na svoju upravenú tvár. Rovnako ako na Macu je však aplikácia využiteľná asi len na zábavu a po krátkom čase vás s veľkou pravdepodobnosťou prestane baviť. Zo strany Apple je to skôr technologická demonštrácia alebo mierne rozšírenie možností fotoaparátu.

FaceTime

Druhú aplikáciu taktiež netreba predstavovať, lebo je dôverne známa z mobilných aj tradičných platforiem od Apple. Videohovory cez FaceTime fungujú na iPade presne rovnako ako na smartfóne, ale miesto telefónneho čísla je ako identifikátor na nadviazanie spojenia použitá emailová adresa. S tabletom musíte byť pripojený na Wi-Fi aj keby ste mali 3G model, rovnako ako na iPhone.

Aj keď veľká obrazovka sa na zhováranie s blízkym môže zdať lepšia, nie je to bez nevýhod. Kvôli väčšej uhlopriečke iPadu je webkamera vzdialenejšia od stredu zariadenia, kam sa väčšinou pozeráte. Vaša tvár tým pádom nebude v strede obrazu, ktorý vidí druhý človek, ledaže by ste si tabuľku natočili — v prípade vodorovného držania iPadu v menšom uhle, v prípade zvislej orientácie do väčšieho a už pomerne neprirodzeného uh­la.

Stále však o FaceTime musíme konštatovať rovnaké negatíva ako pred vyše pol rokom. Aj keď raz služba môže fungovať bezproblémovo, inokedy sa zasekáva a spojenie sa nadväzuje ťažko. V rovnakých podmienkach by pritom Skype videohovor fungoval výborne. Problematická je stále aj otázka „komu zavolám“, lebo aj keď je dnes FaceTime na iPhone, iPode touch, iPade a dokonca aj na Macu, stále sa nedá povedať, že by bol v našich končinách používaný alebo rozšírený.


Ak ste pracovali aj s predošlou verziou tabletu, nebude vám dlho trvať, kým odhalíte, že systém pracuje rýchlejšie. iPad je vybavený procesorom Apple A5 s dvoma jadrami a aj keď Apple hovorí, že dve jadrá zvládnu dvojnásobok roboty, v realite je tablet rýchlejší asi len o 50 percent.

Zrýchlenie pocítite od začiatku používania po koniec, aj keď samozrejme, niekde sa prejavuje viac, inde menej. Pri zapnutí a vypnutí je zlepšenie skôr menšie, i keď nie nepodstatné. Kým pôvodný iPad naštartuje za 25 sekúnd, nový za 19. Čas vypnutia je 1,7 sekundy oproti 1,2 sekunde. Keďže však iPad stačí zamknúť a odomknúť a netreba ho prakticky vôbec vypínať a zapínať, toto vylepšenie možno ani nepocítite.

Väčšina základných aplikácií sa spustí za niečo okolo jednej sekundy. Oproti prvému iPadu dosahuje v tejto disciplíne nový tablet zlepšenie najčastejšie 20 až 60 percent, no beztak sa jedná len o desatiny sekundy, ktoré ťažko spozorujete. Rozdiely sú ešte zanedbateľnejšie, keďže v iOS 4 väčšinou aplikáciu nespúšťate nanovo, ale iba sa vraciate do už otvoreného programu, čo trvá ešte menej.

Výkon „motora“ pocítite najviac keď zapínate prvýkrát náročnú aplikáciu tretej strany — teda napríklad hru. Tam môžete ušetriť až polovicu času z načítavania, čo môže byť už vyšší počet sekúnd.

Grafický čip, ktorý má podľa oficiálnych údajov až deväťnásobný výkon však, naopak, pocítite asi najmenej. Len na máloktorej hre nájdete rozdiel, či už hráte na jednom, alebo druhom iPade. Je to preto, že väčšina je prispôsobená tak, aby bežala dobre aj na slabšom tablete. Keď však vývojári prispôsobia svoje aplikácie, výkon sa určite využije a grafika na iPade 2 bude môcť byť oveľa pôsobivejšia.


Veľký iPod touch. Tak niektorí nazývali nový tablet od Apple, keď ho firma minulý rok predstavila. Svojim spôsobom sa trafili. So systémom sa pracuje rovnako ako na iPode či iPhone, aj keď veľká obrazovka prináša jednoznačné výhody. Systém je skvele prispôsobený na ovládanie prstami, je rýchly a používa sa ľahko. Po čase používania predošlej generácie tabletu môžem s istotou povedať, že toto je správny smer a komplikovanejší systém by som na tablete nechcel.

Minulý rok mal však systém, označený ako verzia 3.2 (aj keď to bola prvá verzia na iPade), ešte veľké medzery. Chýbal multitasking, spôsob ako rýchlo prechádzať z aplikácie do aplikácie a hlavne podpora pre slovenčinu. Aj keď systém nemal problém so zobrazením diakritických znakov, napísať ste ich mohli len veľmi komplikovane a nie všetky (nedali sa zadať ď, ť, ň, ľ a ý).

Za rok však softvér veľmi dobre pokročil. iPad 2 má predinštalovaný iOS 4.3, ktorý sa ako aktualizácia na iPade prvej generácie objavil začiatkom marca. Oproti starému pribudol multitasking, alebo skôr pseudo-multitasking. Znamená, že nemôžete mať pustené dva programy vedľa seba na jednej obrazovke, ale dajú sa prepínať v takej rýchlosti, akoby ste ich naozaj používali takmer naraz. Snačí dvakrát ťuknúť do tlačidla home a vybrať si zo spustených aplikácií.

Program, ktorý je práve neaktívny, teda zatvorený, je systémom zakonzervovaný aby ste sa po návrate ocitli na takom istom mieste kde ste boli. Aj keď aplikácie sa vracali do svojho posledného pracovného stavu aj minulý rok, platilo to len pre programy zabudované. Teraz sa po opätovnom štarte vrátia ihneď tam kde boli naposledy aj skoro všetky programy tretej strany. Výnimku tvoria snáď len aplikácie, ktoré neboli aktualizované za posledných päť mesiacov a také nájdete len zriedka.

Mnohí sa určite ešte väčšmi potešia lokalizovaniu prostredia do slovenčiny. Jazyk si môžete zmeniť ľahko cez aplikáciu Nastavenia. Pribudla aj slovenská klávesnica, ktorá ponúka rýchly spôsob vkladania dĺžňa a mäkčeňa. Slovenské znaky fungujú aj na pripojenej externej klávesnici.

Systém v terajšom stave by určite mohol byť doplnený o plno skvelých vecí. Nemožno mu však vyčítať očividný nedostatok, ako sa dalo pri predošlej verzii.

Je však nutné poznamenať, že zhodný softvér — samozrejme s absenciou funkcii, ktoré sú podmienené fotoaparátovým hardvérom nového tabletu — je dostupný ako aktualizácia aj na iPad prvej generácie. Samozrejme, na novom zariadení je softvér rýchlejší.


Prehliadanie webu a mailu je jedna zo základných a najobľúbenejších funkcii tabletu. S oboma sa pritom pracuje takmer zhodne ako na pôvodnom iPade. Na internetovom prehliadači sa prejavili zmeny v rýchlosti procesora. Niekedy sa stránka načíta viditeľne rýchlejšie ako na prvom iPade, no nie je to pravidlom a rovnako sa stane aj to, že nový tablet za starým zaostane. Vo všeobecnosti je surfovanie na tablete, aj keď ponúkajúce slušnú rýchlosť, jednoznačne pomalšie ako na počítači — aj keď sú pripojené na rovnakú sieť.

Všimli sme si aj isté problémy s Wi-Fi, ktoré sa na iPade prvej generácie vôbec neprejavovali. Systému niekedy zmizne určitá sieť „z dohľadu,“ i keď s ním ani nepohnete. Po pár minútach nabehne akoby nič — s plným signálom. Toto sa stalo len niekoľkokrát, no aj tak to predstavuje veľmi nepríjemný problém. Wi-Fi anténa je pritom veľmi podobná ako na prvom iPade a sieť rozozná zhruba z rovnakej vzdialenosti.

Čo však spôsobu surfovania pomáha asi najviac, i keď možno nie tak veľa ako by sme čakali, je väčšine množstvo RAM. Prvý iPad mal podpriemerných 256 MB operačnej pamäte a v Safari ste tým pádom mohli mať otvorené najviac dve alebo tri okná. Ak ste otvorili viac, pri prepínaní medzi nimi sa vždy načítavali odznova. iPad 2 má dvojnásobok, čiže 512 MB, a už vám dovoľuje mať pokojne otvorených aj viac okien. Limit je zhruba 5 alebo 6, ak však prepnete Safari na inú aplikáciu a následne sa vrátite, prehliadač má tendenciu zabudnúť všetky ostatné okná okrem posledného a pri zmene stránky sa teda bude načítavať nanovo ako na starom tablete.

V programe Mail nie sú oproti prvej generácii žiadne zmeny softvérového charakteru a rozdiely nerobí ani nový hardvér. Veľmi osožná je však diakritická klávesnica, ktorú v tejto aplikácii budete využívať možno najviac a minulý rok dostupná nebola.


Pesničky, ktoré nájdete v aplikácii iPod, prehráva tablet tak, ako sme zvyknutí. Prehrávač sa podobá skôr tomu na počítači ako tomu na iPode či iPhone, aj keď stále je určený len na prehrávanie pesničiek a nie na ich organizáciu. Problémom pre niektorých možno bude, že jediný spôsob ako dostať pesničky do iPadu je ich nahrávanie cez iTunes na počítači. Niektoré krajiny majú možnosť sťahovať aj priamo na tablete cez obchod Applu, my si však neporadíme.

Minulý rok nám bolo ľúto, že iPad nedokáže cez Wi-Fi hudbu streamovať do iných reproduktorov. Dnes nielenže dokáže to, ale môžete hudbu streamovať cez lokálnu sieť aj z počítaču do iPadu, takže ak sa s tabuľkou pohybujete len okolo domu, nepotrebujete prakticky nič nahrávať. Nový o málo kvalitnejší reproduktor pri prehrávaní využijete. Ak chcete pripojiť slúchadlá alebo reproduktor, iPad ponúka slušnú kvalitu analógového výstupu. Kvalita zvuku cez slúchadlá je takmer rovnaká ako na prvom iPade, s trochu slabšími basami, i keď rozdiel je len veľmi ťažko postrehnuteľný. V každom prípade ponúka systém ekvalizér, takže každý si môže nastaviť zvuk tak, ako len chce.

Možnosti streamovania neplatia len pre zvuk. Ak máte na televízor pripojenú Apple TV, môžete si na nej jednoducho bezdrôtovo pustiť film, či už taký, ktorý ste si nahrali cez iTunes alebo taký, ktorý ste natočili na tablete. Kopírovanie filmov z počítača je stále rovnaké a má ďaleko od ideálneho, obzvlášť pre tých, ktorí nie sú na Apple ekosystém zvyknutí. Film je nutné skonvertovať do formátu MP4 (klasický alebo H264) a uistiť sa, že všetky parametre sú v poriadku. Až potom sa dá prostredníctvom iTunes nahrať do tabletu. Našťastie sa však za rok v App Store vynorilo viacero aplikácií, ktoré vám proces značne zjednoduchšia. Umožnia vám film nakopírovať pomocou protokolu prenosu dokumentov cez iTunes a dovolia vám prehrať takmer akýkoľvek formát.

Keď však už máte video nahraté, je iPad na jeho pozeranie ako stvorený. Vďaka dobrému displeju je film stvárnený výborne a pri prehrávaní vás nič neruší. Šesťsto gramová tabuľka je ideálna pre zabavenie sa cestou vo vlaku, autobuse či lietadle, kde je oveľa praktickejšia ako dva a pol kilový rozklápací notebook. Využitie však má prekvapivo aj doma, napriek tomu, že obrazovka počítača a televízora je oveľa väčšia.

Prehliadanie fotografií je ďalšou silnou stránkou iPadu 2. Pomôžu tu jasné farby displeja a naviac aj pomer strán. Prezeranie už asi nemôže byť intuitívnejšie ako je teraz, keď sa môžete jednoduchými gestami posúvať medzi fotografiami, približovať ich a odďaľovať. Využitie aplikácie je určite lepšie ako na iPade prvej generácie, keďže môžete robiť snímky aj zabudovaným fotoaparátom, nielen si prehliadať nahraté fotky.

Knihy môžete na iPade čítať cez aplikáciu iBooks, ktorá sa vám ponúkne zadarmo na stiahnutie keď prvýkrát otvoríte App Store. Aj keď program je dobrý a na displeji sa nečíta zle, iPad 2 určite nie je ideálne zariadenie na čítanie. Problém je v dostupnosti titulov. Apple neponúka knihy v slovenčine a našinec si naviac môže vybrať len zo starších titulov, ktoré sú ponúkané zadarmo. Elektronické portfólio slovenských kníhkupcov je zatiaľ len malé a ak teda nechcete siahať po nelegálnych cestách, iPad 2 vám papierové knihy nenahradí.


Toto je zrejme kategória, kde iPad za rok pokročil najviac. Kým zo začiatku sa výber programov rátal na stovky, dnes je v App Store dostupných 80-tisíc programov. Nájdete tu softvéry od jednoduchých hier až po zložité aplikácie, ktoré vám pomôžu na iPade vyrábať, ako napríklad balíček iWork od Apple.

Ten zaznamenal za uplynulý rok rôzne zmeny a vylepšenia. Dokáže napríklad už tlačiť, no podporované sú iba tlačiarne od HP kompatibilné s technológiou AirPrint. Apple preniesol minulý mesiac na iPad aj časť balíka iLife, teda programy GarageBand a iMovie. Ak by ste predsa pochybovali o výbere programov pre iPad, môžete si prečítať naše februárové zhrnutie najlepších programovhier na platforme.

iPad stále umožňuje spustiť aj programy z iPhonu, ktoré môže zobrazovať buď v malom rozmere v strede obrazovky, alebo ich roztiahnuť do veľkého. V oboch prípadoch sa však s aplikáciou pracuje veľmi zle a podobné programy asi nebudete veľmi chcieť využívať. Výnimku tvoria niektoré hry, ktoré tiež nevyzerajú v roztiahnutom móde veľmi lákavo, ale aspoň akceptovateľne.


Apple opisuje nový iPad 2 šiestimi frázami: tenší, ľahší, rýchlejší, FaceTime, Smart Covery a 10-hodinová batéria. To posledné, aj keď pravdivé, nie je od minula v skutočnosti žiadnym zlepšením. A tie ostatné v podstate zhŕňajú všetky dôležité novinky oproti predchodcovi. Viac ich niet.

Nový tablet má krajšie miery a vďaka tomu lepšie sadne do ruky. Je zhruba o polovicu rýchlejší, i keď asi nenájdete človeka, ktorý by sa sťažoval na rýchlosť staršieho iPadu. Dvojica fotoaparátov, aj keď je dobrým lákadlom, má len obmedzené využitie — nie kvôli kvalite, ale preto, že zariadenie ako tablet na to nie je určené. Posledným dôležitým zlepšením sú Smart Covers.

iPad 2 je teda priaznivým vylepšením, ale na to, že sa jedná o druhú generáciu toho ponúka veľmi málo. Ak už máte iPad prvej generácie, kupovať nový sa vám rozhodne neoplatí. Ak podobné zariadenie ešte nemáte a práve zvažujete, určite vás môžeme ubezpečiť, že iPad 2 je dobrá kúpa.

Autor: Alexander Mravčák

Foto: Michal Matloň

komentárov
  1. Ozaj podarená recenzia,fotky skvele,všetko rozpísane do detailov-prosímpekne takto ma vyzerať recenzia! zatial najlepšia kt. som čital o iPade 2!
    Ps. Neviete niekto,že či sa ešte nepredáva na SK? počul som že v elektro world v Avione ho už majú v bielej farbe; je natom niečo pravdy?!?!

    0
    0
  2. Chcel by som sa spytat, som nevidiaci, viete mi povedat ako na tomto Ipade funguje program Voiceover? Resp aka je asi vydrz pri praci z tymto programom? Za odpoved vopred dakujem.

    0
    0
  3. myslite ze je to vhodna kupa na pisanie poznamok v skole alebo si mam radsej kupit nejaky netbook ? Respektive mozem ho vyuzivat ako notebook/netbook alebo sa radsej oplati kúpa notebooku/netbooku za podobnu sumu ?

    0
    0
  4. oplati sa kupit na pisanie poznamok v skole a vyuzivanie ako notebook/netbook alebo mam radsej kupit samotny notebook/netbook ? resp. vie iPad nahradit pocitac ?

    0
    0
  5. Hovorin, pockat…dvoj nadro a rychlejsia grafika je voda v kosi bez optinalizovaneho sw. Tuto etapu preskakujem a cakam na ipad3.

    0
    0
  6. Davam recenzii za pravdu. Rozhodne sa oplati kupit iPad 1. Pomer cena/vykon je teraz bezkonkurencny, najma po zlave od Apple. A pockat az na trojku, kde bude verim retina (co bude vazna vec), alebo este zvysena vydrz baterie. Dvojkovy upgrade je skutocne iba kozmetika. Pre Lukasa iba tolko – ani na sekundu nevahaj. 10 hodin vydrze iPadu versus neustale dobijanie laptopu/netbooku a jeho hmotnost, ergonomia, a teda aj prenasanie napriklad medzi prednaskami (niekedy bez moznosti pripojit na nabijanie). Urcite iPad a kupit do neho Pages za par eur.

    0
    0
  7. Maly El: ano, to kludne chod do toho. Akykolvek iPad hravo precura akykolvek netbook. Ja som z pasie pred pol rokom kupil naslahany acer netbook a po mesiaci isiel z domu. Windows je pre mobilne zariadenia pain in the ass – absolutne nevhodny. Skus uvidis, neprehlupis.

    0
    0
  8. mozem vediet, preco recenzent neukazal Real Racing 2 HD a Infinity Blade, ktore su optimalizovane pre novu grafiku v iPade 2 a neporovnal to s iPadom 1?

    Aby sme to aj videli. Ja chapem, ze tie hry nieco stoja, ale predsa…
    Takisto porovnanie vykonu pri spustani nejakej komplikovanejsej skladby (a praca s nastrojmi) v GarageBand voci iPad 1. Ta demo skladba v GB uplne staci.

    Velmi dobre by bolo tiez predviest rychlost zobrazovania a prace s velkymi PDF subormi (resp. s vela vektorovymi objektmi)

    0
    0
  9. do skoly urcite nie, na pisanie poznamok nepohodlne a neprakticke, iPad je hracka, osobne vnimam vyuzitie tabletov vo velmi uzkom spektre, na prezentacie, mozno do auta, pripadne surfovanie na internete (cisto surfovanie, ziadna praca) …do skoly urcite notebook, macbook pro alebo macbook air 13

    0
    0
  10. peter, voiceover funguje na kazdom iOS zariadeni, som presvedceny, ze bude fungovat aj na iPade 2… Vydrz sa snad neznizi rapidne…
    PS – obdivujem ta, musi to byt tazke… Nech sa dari!!!

    0
    0
  11. Pouzivam od pociatku iPad1 a este som nepouzil originalnu nabijacku, stale ho nabijam cez USB. Rovnako to robim aj pri iPad2. Nabije sa uplne, len to trva dlhsie, asi 6-7 hodin.

    0
    0
  12. to lukas – oplati sa ti kupit, ak ti nebude vyhovovat dotyková klavesnica, môžeš si dokúpiť obal s reálnou klávesnicou, na poznámky, net, videa a hudbu to musí byť bomba, ale ak nemáš doma komp, na ktorom si skonvertuješ videa a dokážes si zosynchronizovať iP, tak ber NTB. ja už tiež dlhšiu dobu uvažujem, že by som predal MBK a kúpil iP, ale doma máme iba PC a s tým sa mi rýpať ;)

    0
    0
  13. “oplati sa kupit na pisanie poznamok v skole a vyuzivanie ako notebook/netbook”

    Vzhledem k nestandardní klávesnici a psaní znaků s háčkami/čárkami těžko (nechodíte-li do anglické školy). Leda s externí BT klávesnicí – pak myslím pro školní potřeby může sloužit srovnatelně. Každopádně s investicí do nějakých aplikací (alternativy pro Office balík – Pages/Doc2Go atd., apps pro aonotování PDF – GoodReader atd.).

    0
    0
  14. TO TOMAS: ja som bol v i-Stores v KE tam mi povedali ze okolo 20-24 april budu mat prve kusy .. nevjem ci pomohlo ale aspon nejaka predstava :)… co sa tyka noveho i pad-u tak zadna strana mi pride ako keby sa vratili s design-om k modelom iphone 3gs alebo ipod touch 3 generácie…. toto berem u apple-u ako krok spat… inac si myslim ze tato masinka je velmi príjemny spolocnik na cesty a do skoly…. popripade v praci ale to uz by som potreboval mat internet vsade kam sa pohnem …

    0
    0
  15. pouzivanie s Voice over nieje az taky problem, ja velmi drzim Apple palce, lebo ako jediny produkt mysli aj na ludi, ktory maju nejaky handicap. Su aj telefony, ktore mozte pouzivat so Symbianom, ale k nim si treba dokupit specialny program, cize telefon, plus dalsi program, aby Vam cital to co je na obrazovke. Takto je to aj pri pocitacoch, proste pracujem s Win, ale musim mat dalsi program, ktory mi bude odcitat obrazovku. No a poviem, nieje to lacna zalezitost taketo softy. U Apple si kupim produkt a hned v zaklad eje software na ovladanie a citanie obrazovky. Na Macoch je tiez, ale musis si k tomu programu dokupit Slovensky, alebo Cesky hlas, lebo ak by mal citat veci len v Anglictine, tak tomu fakt nieje rozumiet, teda napisanemu Slovenskemu textu. Inak aj ja velmi pekne dakujem za recenziu, uz davno som taketo nieco hladal.

    0
    0
  16. hmm tiež sa rozhodujem do budúcnosti, či kúpiť notebook/netbook alebo tablet…resp. ipad, ale potreboval by som vedieť, či sa natom dajú aj tvoriť prezentácie v pdf, nie len prehliadať a ak áno, ako dobre sa s tým pracuje a či mi to prehrá stolový počítač s windows a najnovším office-om. Za odpovede ďakujem :)

    0
    0
  17. Peter: Slovencina aj cestina budu pre VoiceOver standardne v Mac OS X 10.7 Lion.

    A veru pravdou je, ze na inych systemoch a zariadeniach taketo veci treba dokupit. Kedze na Macu je podpora vstavana v systeme, vacsina aplikacii podporuje syntezu hlasu. Inde su to len specializovane programy, takze nevidiaci ma tazkosti s pouzivanim dalsich potrebnych aplikacii – kalendaru, skype, s citanim PDF, zvyraznovanim textu pri pisani atd.

    Inak, Mac OS X podporuje priamo aj pripojenie braillovych citaciek a obsahuje braillovo pismo priamo v sebe.

    Mimochodom, chalani z MacBlogu, urobte si fix v poli pre zadavanie mena – citacka pre nevidiacich ignoruje predvoleny text „Vase Meno“.

    0
    0
  18. pre študentov:

    iPad je do školy v pohode. Na neštandardnú klávesnicu sa dá zvyknúť, prípadne si dokúpite normálnu. Ja na tej softverovej píšem celkom rýchlo. Stíham písať poznámky v škole.
    Ak hovoríme o výdrži, tak s počítačmi je to neporovnateľné. A taktiež mobilita. Vrelo odporúčam.

    Pre Johnyho:

    Keynote od Applu vie čítať a upravovať aj prezentácie urobené v Power Pointe a všetky prezentácie v tomto programe vie aj exportovať do tohto formátu alebo aj pdf.

    0
    0
  19. Sám si píšem v škole všetky poznámky do iPhonu, niekomu sa to môže zdať trochu extrém ale ide to úplne vpohode, všetko stíham, žiadny problém, len keď píšem dlhšie ako je zdravé tak potom treba dať rozcvičku palcov. A iPad je predsa len o ničo málo väčší, takže ak to ide na iPhone tak iPad do školy určite áno.

    0
    0
  20. Jozef, Pole Vase meno sa da citat, ale pole na vkladanie textu uz nie. Teda aspon pod Win 7 s programom Jaws12. Inak velmi pekne dakujem za tvoje poznatky, uz teraz sa tesim, ze take nieco existuje. Na pocitaci s hlasovym vystupom, resp. citacom obrazovky pracujem dennodenne a poviem, ze je to fakt uzasna vec. Kedy ma prist novy system od Apple do predaja?

    0
    0
  21. Peter: 10.7 Lion uvedenie zatial nikto nevie, Apple udava toto leto. WWDC (vyvojarska konferencia) je 6. juna, takze tam Apple asi oznami definitivny datum predaja Mac OS X 10.7 ako aj predstavi iOS 5.

    0
    0
  22. Maly El:
    ak mas iPhone 4 resp. telefon s WiFi tetheringom, tak bohate staci WiFi iPad (zas tak casto asi s nim von browsit nebudes). Takisto, ak ho mienis pouzivat mimo domov (ci interier s WiFi) len minimalne.

    Usetris na 2. datovom pausali (aj ked Orange uz teraz dava 2 SIM karty na 1 pausal) aj na cene iPadu.

    0
    0
  23. Vdaka za velmi dobru recenziu.

    Ja by som si rad kupil iPad 2, keby ho mali v obchode. Miesto iPadu 2 maju kopec zlavnenych a neoficialne dovazanych iPadov 1. Neviem preco nam toto robi Apple, ze ani oficialne nedovaza na Slovensko iPad, ale neoficialne sa tu zbavuje starych a v zahranici nepredajnych iPadov prvej generacie. Preco neurobia nejaky jednotny system na objednavanie iPadov 2 pre celu EU, aby si ho mohol kazdy objednat a kupit. A kto by chcel, tak by mu ho objednal obchod a nasledne by si ho v obchode kupil. Apple by si mal vazit kazdeho zakaznika. Uz som sa pytal vo viacerych obchodoch, a bud nevedia, kedy bude, alebo odpisu, ze koncom aprila alebo zaciatkom maja. Ale nikto nevie, kolko a akych iPadov dostanu. Proste chaos na entu.

    0
    0
  24. M!ke, mio diky to som potreboval vedieť :) myslím, že aj vzhľadom na výdrž batérie a prenosnosť sa oplatí viac ipad ako notebook :)

    0
    0
  25. Som stastnym majitelom iPad 2 a nemam slov :) vyborna hracka, skvela vydrz aj pisat sa da celkom rychlo :) jedine hry a apps so trosku odveci drahe ale stoji to zato :) urcite by som siel do iPad 2 a nie do predoslej verzie.. iOS 5 tu bude coskoro tak snad sa vsetko doladi

    0
    0
  26. ešte jedna vec ma napadla… čo keď bude práve ten môj kus, dovezený z USA, akýmkoľvek spôsobom chybný? Kde ho môžem reklamovať? Môžem ho reklamovať na akomkoľvek predajnom mieste apple?

    0
    0
  27. Uvažujem si kupid iPad 2 , zaujíma ma navigácia ako funguje na ipade . Prosím niekoho o odpoveď kto ma skúsenosti .

    0
    0
  28. Gps v pohode ale musis mat 3g verziu len ta ma gps modul. Do auta najlesi Navigon a Tomtom. Do terenu BitMap a cez Mobac si vlozit takmer akekolvek turisticke mapy.

    0
    0
  29. Kupila som si Ipad 2, mam aj mac book a rada by som sa spytala ci je mozne naistalovat a ako iwork z Macu na ipad…dakujem

    0
    0
  30. moja otazka je blba, ale……včera som si kupil ipad2 a z compu mi stiahlovšetke skladby a teraz ich neviem v v ipade odstraniť…existuje niečo ako total comander?
    díík

    0
    0
  31. Ahojte..Planujem si kupit ipad 2 alebo nejaky podobny tablet ,mozno htc,neviem poradte co je lepsie??Nemam ziadne skusenosti z tabletmi..Mam laptop Toshibu uz 3 rokya som maximalne spokojna,ale na kazdomesacne cestovanie po letisku by som zvolila lepsiu voolbu ..Baterka vydrzi dlhsie a je to mensie :)Niektory pisali i ze ipad 1 je lepsi ako ipad 2??Coje na tom pravdy??Ze 3jka bude najlepsia..Nevie mi dat niekto nejake info ci 1 alebo 2 a pripadne nieco ine>?Moc Vam vsetkym dakujem

    Mail: jana_miskarova@post.sk

    0
    0
  32. mám si kupit tento tablet alebo 1dnotku????? nwm sa rozhodnut plz poradte mozem kupit tablet do 500 eciek ale asi tento

    0
    0
  33. Vyhral som Apple ipad2 v hodnote 519eur ale neviem čo ja s tým budem robiť.Ano som postarší a určite tomu nebudem rozumieť.Ak niekto má zaujem tak mu tablet predám.inf.0908280822.Ešte je zabalený aj záruka.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť