Prvá škola na Slovensku, ktorá vyučuje na iPadoch

PR | Prvá škola na Slovensku, ktorá sa rozhodla využívať pri výuke iPady je Spojená škola sv. Vincenta de Paul v Bratislave. Táto škola združuje všetky stupne vzdelávania od materskej školy až po maturitný ročník. 20. 12.2 011 zís­kala celkovo 18 kusov iPadov 16 GB WiFi. Súčasťou dodávky je aj úschovný kufor na synchronizáciu a dobíjanie iPadov.

O využití iPadov vo výuke uvažovali učitelia tejto školy dlhšiu dobu. Výber iPadu, súvisel aj s praktickými skúsenosťami v jeho využívaní učiteľmi. Spoločne pripravili projekt, v ktorom spracovali možnosti využitia iPadov v jednotlivých predmetoch (náboženstvo, biológia, chémia, dejepis, anglický jazyk, nemecký jazyk, fyzika, geografia, informatika, matematika).

Najväčším problémom bolo vyriešenie financovania tohoto projektu. To sa podarilo vďaka Bratislavskému arcibiskupskému úradu a spoločnosti TRACO Computers s.r.o., ktorí sa finančne podieľali na realizácii tohoto projektu. Súčasťou dodávky bude aj špeciálne školenie pre učiteľov tejto školy, inštalácia týchto mobilných zariadení a ďalšia technická pomoc pri zavádzaní iPadov vo výuke.

Škola od nákupu očakáva zvyšovanie úrovne zručnosti s výpočtovou technikou u žiakov i učiteľov a nové inovačné spôsoby vykonávania bežných školských činností, pričom výuka bude oveľa zaujímavejšia a interaktívnejšia. Zdôrazniť, že výuka tak bude oveľa zaujímavejšia a interaktívnejšia.

Nové iPady prevzala pred vianočnými sviatkami od konateľa a technického riaditeľa spoločnosti TRACO Computers Andreja Kusendu riaditeľka školy Mgr. Anna Švantnerová a správca internetovej stránky školy Mgr. Alexander Avenarius. Na odovzdávaní sa zúčastnil aj riaditeľ Ústavu informácii a prognóz školstva Ministerstva školstva SR PaeDr. Roman Baranovič, ktorý túto aktivitu vysoko ocenil a je jej veľmi pozitívne naklonený.

Spoločnosť TRACO Computers s.r.o. je autorizovaný predajca spoločnosti Apple so štatútom Apple Premium Reseller, Apple Solution Expert Education a Apple Authorised Service Provider. Na slovenskom trhu pôsobí od roku 1992.

komentárov
  1. “Škola od nákupu očakáva zvyšovanie úrovne zručnosti s výpočtovou technikou”

    lebo ovladanie ipadu je tak zlozite, ze sa ho deti musia zacat ucit pouzivat uz od skolky a vediet sa dotknut ikonky na obrazovke vyzaduje obrovske zrucnosti a skusenosti s vypoctovou technikou…

    0
    0
  2. napadlo ma to už dávno… prečo deti vláčia ťažké tašky plné kníh, keď im ich vie nahradiť jeden tablet… prečo má ministerstvo školstva dlhodobý problém s knihami, s ich úrovňou, potrebou dotlače a podobne… ak ich vie nahradiť jeden tablet ?? a nemusí ísť o iPad, existujú aj lacnejšie a pri tých počtoch by zľava bola veľká…

    0
    0
  3. Konečne! Gratulujem k tomuto kroku a pevne verím, že Spojená škola sv. Vincenta de Paul v Bratislave nájde čoskoro ďalších nasledovníkov….. :)

    0
    0
  4. Sigi: s týmto úplne s tebou súhlasím a teraz sa začalo spomínať niečo aj o e-aktovke ktorá nahradí tie nedotlačené učebnice a aké by bolo super keby to rozbehli aj na tabletoch pre deti to je zaujímavé a pre ministerstvo by to bolo lacnejšie a trvácnejšie riešenie

    0
    0
  5. To by som bol aj ja zvedavy, co take mozu pouzivat. Jedine, co skoly davejsie dostali v ramci infoveku, je flashovu planeta vedomosti (no. asi to ma iny nazov, ale princip je rovnaky). Pockaat. Ale to pod iOS nechodi, hm. Takze asi nic.
    Zial su tu len vseobecne reklamne zvasty.

    0
    0
  6. Napríklad naše vysoké školy by mohli začať predávať knihy alebo skriptá pomocou apple alebo Android aplikácií. To by bolo aspoň užitočné.

    0
    0
  7. Tí, ktorých zaujíma, aké využitie majú iPady v škole a ako môžu zmeniť výučbu, čítajte http://speirs.org/. Autor toho blogu, Fraser Speirs, je zodpovedný za nasadenie a správu iPadov v Cedars School of Excellence v Škótsku (prvá škola, kde každý žiak dostane iPad). Rozprával už na viacerých konferenciách. Jeho pohľad na využitie a úlohu technológií vo výučbe je veľmi zaujímavý. Na Twitteri je @fraserspeirs.

    0
    0
  8. Peto treba si vediet svoje kroky obhajit a ta veta lepsie znie nez veta typu „Škola od nákupu očakáva zvyšovanie úrovne zaujmu ziakov o preberane ucivo, kedze stare nudne vykopavky(ucitelky) nedokazu ziakov nadchnut ani na tych najzaujimavejsich predmetoch“ Nic proti ucitelom ja si ich vazim vsetkych lebo s detmi je to tazke ale nie je ucitel a ucitel Ale tak je to vsade Ked dvaja robia to iste vysledky su casto diametralne odlisne

    0
    0
  9. len ziadne nahradenie ucebnic necakajte pani ;) keby ste si precitali cely clanok, tak zistite ze je ich iba 18, v nasadeni tak maleho poctu ipadov do skoly zmysel nevidim..

    0
    0
  10. Nechcem nijak rípat ale aj sam Jobs povedal ked sa nemýlim ze iPad je nadoba a potrebuje obsah a v skolstve to plati 100 krat tolko vybaviť učebnu iPadami je podla mna somarina lebo iPad je individualna zaležitost . A v škole by mal mat kazdy ziak vlastny . Kedze sa v skolstve tiez pohybujem tak na tomto projekte pracujem a konecne sa na to uvilnili financie aj u nas na Soš Košice – Šaca pre odbor Mechanik počítačových sietí. A od septembra by sme mali naskočiť pre 1.ročník na výuku na iPadoch kde naozaj bude stačit žiakovy iPad a blog na pisanie napr na Matiku kde treba počítat. A ako som písal ipad na skolach je o obsahu a my budeme mat aj ten . Nebudem rozpisovať do podrobnosti lebo si tiež potrebujeme zachovať naskok pred konkurenciou :) a sice nebudeme 1. ale budeme najlepsi :)..

    0
    0
  11. Fotogalériu z “rozbaľovania” iPadovej učebne si môžete pozrieť tu:

    https://www.dropbox.com/gallery/10440809/2/ipad/Rozbalenie_mobilnej_iPadovej_ucebne?h=f528f6

    Už sa rodí aj videozáznam z tejto akcie, ktorý chceme koncipovať originálne: sprievodný hudobný “podmaz” k videu chceme nechať vyrobiť našim žiakom priamo na iPadoch. iPad ponúka množstvo hudobných aplikácií, mnohé z nich sú bezplatné alebo za symbolickú cenu. (Platí to aj pre ten najkvalitnejší: Garage Band.)

    Ďalšie podrobnosti vrátane celého podrobného projektu, kde sa spomínajú aj konkrétne aplikácie, ktoré chceme používať pri výučbe, nájdete na adrese http://www.ipad.vdp.sk

    Keď sa ma reportérka televízie spýtala, “či 18 iPadov stačí na celú školu” s vyše 700 žiakmi, moja odpoveď bola jasná: 18 iPadov stačí pre 18 žiakov. No i tak ide o veľký pokrok v koncepcii využívania IT, ako si môžete prečítať na adrese http://www.ipad.vdp.sk , keďže žiak dostane iPad hneď ráno na začiatku vyučovania a používať ho môže na KAŽDEJ vyučovacej hodine počas CELÉHO dňa. Navyše sa nemusí presúvať za počítačom do toho archaizmu, “počítačovej miestnosti” — ale naopak “počítačová miestnosť” sa presunie za ním, do jeho kmeňovej triedy. KAŽDÁ trieda školy sa vďaka mobilnej iPadovej triede premieňa na “počítačovú” — tak to má byť v 21. storočí.

    Že je iPadov zatiaľ len 18 a že teda tento iPadový deň bude môcť zažiť každý deň vždy len jediná z desiatok tried našej školy, je dané len dnes obmedzenými financiami. Niekto musí urobiť ten prvý krôčik, za ktorým hádam neskôr v budúcnosti budú nasledovať aj ďalšie.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.