Prvá betaverzia Adobe Edge — nový nástroj na tvorbu HTML5 animácií

Adobe vypustil prvú betaverziu novej aplikácie s názvom Edge. Svojím výzorom a funkčnosťou pripomína Flash. Poslúži na tvorbu animácií, ale aj komplikovanejších webových aplikácií s použitím štandardov HTML5, CSS3 a JavaScript. Výstupom z Edge je HTML5 kód.

Edge preview je zadarmo dostupný tu spolu s niekoľkými ukážkami projektov. Je potrebné byť zaregistrovaný. Adobe poskytuje aj newsletter s aktuálnymi informáciami ohľadom Edge. Vypustenie stabilnej verzie sa očakáva začiatkom roku 2012.

Edge má podobné rozhranie ako Adobe Flash: s časovou osou, možnosťou importovania obrázkov v rôznych formátoch, atď. Jedným klikom (alebo skratkou cmd + enter) sa dá zobraziť html výstup priamo v prehliadači. V Edge sa dá kombinovať animácia s jednoduchým html kódom (ako napríklad položky formulárov) a používať kaskádové štýly CSS3.

Screenshot Adobe Edge

V apríli 2010 sa začalo rozmáhať HTML5 po tom, ako Steve Jobs zverejnil svoje názory na Flash. Mnohí vývojári sa začali preorientovávať na túto otvorenú a bezpečnejšiu platformu, aj kvôli nepodpore Flashu v iOS. Stále viac a viac veľkých webových portálov prechádza na HTML5 čím tým sa zvyšuje podpora medzi prehliadačmi a mobilnými zariadeniami, a preto sa stále viac tvorcov webstránok orientuje na nové štandardy.

Týmto všetkým bol Adobe znechutený, ale aj ohrozený. Preto sa vo svojich laboratóriách pustil do HTML5, a tak mohli vzniknúť napríklad Wallaby, Flash Builder a teraz aj Adobe Edge.

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.