Prehľad vlastností Reminders – ktoré aplikácie nahradí a ktoré nie?

Jednou z ďalších noviniek v iOS 5, na ktoré stojí za to sa pozrieť v osobitnom článku, je aplikácia Reminders (Pripomienky). iPhone bol od začiatku kritizovaný za to, že neponúka možnosť zadávať pripomienky resp. úlohy, ale iba údaje do kalendára. iCal pre Mac OS X pritom To Do list obsahuje a tak bolo veľmi prekvapujúce, že Apple doposiaľ neponúkalo riešenie pre iPhone, do ktorého by sa synchronizovali úlohy z iCalu. Používatelia tak v drvivej väčšine siahli po alternatívnych programoch, z ktorých medzi najpopulárnejšie patria tie, ktoré využívajú tzv. metódu Getting Things Done (GTD – Mať všetko hotové), a to hlavne graficky prepracované Things a OmniFocus. Popri nich samozrejme existujú v App Store stovky ďalších aplikácií zameraných na zbieranie, kategorizáciu a pripomínanie úloh. Pozrime sa teda na Reminders v iOS a porovnajme ho s nekorunovaným kráľom úloh pre iOS – Things.

Reminders

Reminders pre iPhone a iPad. Zdroj: gadgetcore.co.uk

Porovnanie je to na prvý pohľad neférové. Things sa nehrá na univerzálneho správcu úloh. Naopak, naplno sa orientuje na GTD metódu organizácie povinností a tí, ktorí sa o túto metódu nezaujímajú, môžu byť z Things v prvom momente zmätení. Napriek tomu ale Things ponúka špecifický a komplexný prístup k správe úloh, a preto môže jeho porovnanie s Reminders byť zaujímavé. Nejde ani tak o to ukázať, kto je lepší. Things patrí do celkom inej kategórie ako Reminders, no porovnanie s ním môže vyzdvihnúť niektoré vlastnosti Reminders, ktoré by inak dostatočne nevynikli.

Reminders

Reminders ponúka možnosť deliť úlohy do skupín. Zdroj: justindaigle.com

Reminders má jednoduchú grafiku pozostávajúcu z bieleho papiera so znamienkom (+) v pravom hornom rohu, ktorým sa pridávajú nové úlohy. Po jeho stlačení je možné okamžite napísať úlohu. Nie je potrebné vyplniť celý formulár, ako v Things. Ten sa ale vyvolá dodatočne po kliknutí na úlohu a nemusí sa vôbec použiť. Vtedy možno zadať dodatočné informácie ako čas a dátum, kedy má byť úloha pripomenutá. Rovnako ako Things obsahuje Reminders due date pripomienky, teda také, ktoré sa objavia určený čas pred deadlinom, do ktorého je potrebné danú úlohu splniť. Je taktiež, rovnako ako v Things, možné zadávať úlohám rôzne priority. Reminders ponúka tri úrovne – nízka, stredná a vysoká. Až doposiaľ to je klasický zoznam úloh podobný mnohým v App Store. Reminders však ponúka aj niečo naviac, čo ho stavia nad rámec bežných pripomienkovačov.

Apple prišiel so systémom pripomienok, ktoré nie sú viazané na čas a dátum, ale na miesto. Reminders je napríklad možné nastaviť tak, aby vám vyskočila pripomienka práve, keď napríklad opustíte pracovisko, prípadne prídete domov bez ohľadu na to, kedy to bude. Druhou zaujímavou vlastnosťou je možné deliť úlohy do samostatných zoznamov. Na iPhone sa medzi nimi následne presúva listovaním, na iPade je na ľavej strane vždy viditeľný zoznam. Takto je možné rozdeliť si úlohy podľa oblastí záujmu, či podľa projektov tak, ako to umožňuje Things. Tretia vlastnosť, ktorá Reminders povyšuje nad mnohé pripomienkovače a v súčastnosti aj nad Things je široká možnosť synchronizácie. Umožňuje synchornizovať úlohy cez iCloud, Google Calendar, Exchange ako aj iCal na Macu a MS Outlook vo Windowse. Things do dnešného dňa neponúka možnosť synchronizácie úloh cez internet (hoci sa na ňom údajne intenzívne pracuje a momentálne je vo fáze testovania), hoci pravdou je aj to, že konkurencia, napríklad taký OmniFocus, ho má už dávno.

Things

Zdroj: culturedcode.com

Vývojári Things intenzívne pracujú na riešení online synchronizácie. Otázka znie, či nie zbytočne, keďže iCloud prinesie okrem iného API na synchronizovanie aplikácií tretích strán. V prípade, že také synchronizovanie bude prebiehať na pozadí, bude ešte výhodnejšie ako samostatné riešenie od jednotlivých výrobcov aplikácií. O úspore na nákladoch nehovoriac, veď vývojári Things si doposiaľ nie sú istí, či nebudú nútení svoju online službu spoplatniť.

Reminders nemôže a ani nemá za cieľ nahradiť komplexné úlohové manažéry. Neponúka možnosť tagovať úlohy, väčšie množstvo skupín by mohlo byť v jeho prípade skôr mätúce a napríklad vôbec nemá Inbox (čo však rozhodne nie je nedostatok, nakoľko ide o špecifickú črtu GTD nástrojov). Na druhej strane ponúka o niečo viac ako obyčajné pripomienkovače.

Ako ste na tom vy? Čo používate na to, aby ste „si spomenuli kúpiť mlieko?“ Prejdete na Reminders, keď bude i0S 5 vydané?

komentárov
  1. Nevíte, jak na tom budou Reminders a synchronizace s CalDAV účtem na MacOS X Serveru? Jde o úkoly, které teď není možné synchronozovat.

    0
    0
  2. fajn, tesim sa, najidealnejsie by to bolo ak by to slo synchronizovat s google tasks, momentalne na to pouzivam geeTasks

    0
    0
  3. Ja zatial pouzivam GoTasks, funguje to s Google Calendarom, takze spokojnost, ale reminders zacnem pouzivat okamzite ako bude dostupne, ta fixacia na miesto je uzasna, bude sa mi to velmi hodit :)

    0
    0
  4. NotifyMe2 pouzivam uz dlhsi cas a som maximalne spokojny. Na pripomenutie dolezitych udalosti napr. v skole, vyuzivam ical. No, ale vidim to tak, ze na Reminders prejdem velmi rychlo.

    0
    0
  5. No, ja na to používam budík :D Ak potrebujem pripomenúť niečo v daní deň. A potom iCal no, ale to nerobím rád, neviem prečo. Takže sa na Reminders teším :)

    0
    0
  6. Lol. Takze “Things do dnešného dňa neponúka možnosť synchronizácie úloh cez internet” ale ste ho uz nominovali ako “nekorunovanym kralom uloh pre iOS”.
    A preco by nim nemohol byt OmniFocus? ;)
    Nam radsej clanky bez zaujatosti ;)

    0
    0
  7. Na iPhone pouzivam aplikaciu 2Do. Je super a mam ju sklbenu na metodu GTD, kedze patrim medzi jej fanusikov. Na iMacu mam Things na skusku, vyzera fajn. Ak sa bude dat Reminders sklbit na GTD prejdem nan kvoli tej super synchronizacii.

    0
    0
  8. Ja sa neviem dopatrat obycajnej aplikacie – kde si napriklad vecer napisem 5, 10, 20 SMS, a rano, v urcenom case sa tieto SMS automaticky odoslu.
    Takisto – chcem niekomu zavolat napr o 20:00. Chcel by som si ulozit poznamku s priradenym telef cislom, ktora mi v dany cas vyskoci na displeji, stlacim tlacidlo a volam.
    Nic take som dosial nenasiel, okrem indickeho programu s pribliznym nazvom Text now, send later..
    Toto zrejme uvita kazdy. Najdem to v Reminders?

    0
    0
  9. Mě by zajímalo, jak funguje ta synchronizace připomínek s Google účtem, o které se píše v článku. Mám to na iPhonu nastavené (sync připomínek s Google účtem), ale přes kterou aplikaci to pak na gmailu uvidím? Může někdo poradit, díky :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.