Patent na rozum

Za posledné obdobie rezonuje vo svete technológií viac ako kedykoľvek predtým téma patentov a s nimi súvisiacich súdnych sporov. V prvom rade počuť o dvoch firmách, Lodsys a Kootol. Prvá ešte v máji vyhlásila, že In-App-Purchase porušujú jej patent. A poslala listy mnohým malým vývojárom, od ktorých chce finančnú kompenzáciu, v opačnom prípade prídu na rad súdy. Medzi prvými žalovanými vývojármi boli firmy The Iconfactory, Illusion Labs, Combay, Quickoffice, Wilen Games a vývojári Richard Shinderman a Machael G. Karr. Na konci mája sa Lodsys presunul aj na Android Market.

Druhá firma, Kootol, vošla do povedomia len minulý týždeň a žaluje množstvo veľkých firiem, ako Apple, Google a Microsoft, ale aj menšie, ako Twitpic, Ubermedia a The Iconfactory. Dotknutý je patent, ktorý „dovoľuje používateľovi publikovať a posielať správy používajúc jednosmerné alebo dvojsmerné posielanie správ a tiež prihlásením sa k odberu správ ostatných používateľov na sieti. Indexovaním každej správy každého používateľa, systém ponúka používateľom siete možnosti vyhľadávania v reálnom čase a tak vytvára unikátnu formu komunikácie.“ Tento banálny opis sa zhoduje asi s každou aplikáciou, v ktorej je funkcia vyhľadávania a zároveň slúži na komunikáciu — žalovateľné sú teda stovky, možno tisícky firiem.

Craig Hockenberry zo štúdia The Iconfactory, napadnutej v oboch prípadoch, sa na svojom blogu vyjadril, že trend žalovania nezávislých vývojárov môže mať zhubné následky: „Z nášej skúsenosti, je celkom možné, že všetok zisk produktu bude spotrebovaný na súdne trovy.“ Niektorí európski vývojári zasa svoje aplikácie sťahujú z App Storu v USA a ďalej ich predávajú len v ostatných častiach sveta, aby sa uchránili pred súdom.

Okrem sporov s malými firmami súčasne súdy riešia aj patenty velikánov. A aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať honosnejšie, sú rovnako absurdné ako predchádzajúce. Len pred pár dňami súd rozhodol napríklad pri spore Apple verzus HTC. Kalifornská firma žalovala taiwanskú za porušenie 25 patentov, súd uznal dva. HTC vraj od Apple ukradlo „systém a metódu počítača zisťovať a vykonať akcie na štruktúry identifikované v počítačových dátach“. Inými slovami primitívnu funkciu, ktorú mali mobily dávno pred iPhonom — napríklad to, že keď vám niekto pošle v SMS či maile telefónne číslo, systém ho detektuje a umožní vám ho uložiť.

Patenty vznikli, aby ochránili vynálezcov niečoho prevratného a aby nový vynález nemohol byť hneď bez dovolenia kopírovaný. V dnešnom kontexte, keď to skôr vyzerá, že si spoločnosti patentujú každú banalitu a potom sa donekonečna súdia, najmä v oblasti softvéru, by mali úrady určite prehodnotiť ich vydávanie. Slovo patent vzniklo z latinského patere, teda otvoriť, a patenty sú definované ako uznanie výhradného práva za to, že zverejníte ako funguje určitý vynález — otvoríte ho. V prípade softvéru, kde nemusíte poznať, ako program funguje, aby ste dokázali vytvoriť iný s podobnou funkciou, sa teda patenty zdajú irelevantné.

Je zrejmé, že keď niekto kopíruje bezostyšne ako Samsung, mali by jestvovať súdne cesty, ako ho zastaviť, bez ohľadu na to, či kopíruje hardvér alebo softvér. Rovnako by veľkí vývojári nemali mať právo vykradnúť a zruinovať malých. Ale chaos, ktorý naviac nedáva žiaden zmysel, aký vidíme posledné týždne a mesiace, by už mal niekto zastaviť.

komentárov
  1. presne tak, dakujem redakcia zdielam s vami tento nazor… tieto patenty je treba zastavit, ale ten samsung naozaj bije do oci

    by som chcel vidiet keby tak mercedes ponukol auto a samsung pride a vyrobi takmer dokonalu kopiu auta, mozno s jednym ci dvoma tlacitkami inak… samsung je trapny v tomto aj ked mam od nich lcd ;)

    chvalabohu ze apple je uz davno dalej, ale aj tak ma to ako fanusika stve, hlavne ked apple asi ide proti vsetkym vyrobcom, teda ma asi malu sancu

    0
    0
  2. Nie je to problem len SW. Raz sa ludstvo dostane do stavu, kedy sa nebude dat uz nic vymysliet, lebo sa budeme navzajom blokovat patentami. Cize logicky to bude musiet do istej miery skoncit.
    Ja by som spravil experiment, kde by sa na rok zrusili vsetky patenty sveta. Resp. este lebsie – vsetky by sa zverejnili :)

    0
    0
  3. je to vsetko choreeee…apropo s autami ak si patentujem nieco na styroch kolesach tak vsetky automobilky mi ukradli napad na auta…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.