Nový tablet a smartfón s unikátnym systémom — Fusion Garage Grid 10 a Grid 4

Malý výrobca Fusion Garage predstavil tento týždeň novú dvojicu zaujímavých zariadení, tablet a smartfón. Firma, ktorá má jeden neúspešný pokus o výrobu tabletu už za sebou, nazvala svoje nové zariadenia Grid 10 a Grid 4 a vyvinula pre ne zároveň nový operačný systém.

Grid OS, ako sa softvér nazýva, je podľa výrobcu založený na Android kerneli a dokáže spustiť aj Android aplikácie tretej strany, avšak graficky ani inak sa s ním nezhoduje ani v najmenšom detaile. Napriek tomu, že tabletov je dnes na trhu veľké množstvo, vďaka unikátnemu prístupu médiá veštia, že dvojica zariadení môže ešte zamiešať karty a azda konkurovať aj ponuke Applu.

## Grid 10

Tablet označený Grid 10 — podľa displeju, ktorý má v uhlopriečke 10,1 palca — zaujme najmä softvérom a vyhotovením, hardvérom je skôr na priemernej úrovni svojej konkurencie. Aj keď hrubý tmavý rám je spoločným prvkom aj pre tento tablet, ostré rohy a čierny kovový chrbát ho dostatočne odlišujú od ostatných. Novinári, ktorí zariadenie už držali v rukách tvrdia, že aj keď kvalitou vyhotovenia iPad neprevyšuje, ale rozhodne nie je nekvalitné. Tablet váži 690 gramov, teda zhruba o 100 gramov viac než iPad 2, a v najhrubšom mieste má 1,4 cm, podobne ako prvá generácia tabletu od Apple.

Fusion Garage Grid 10 tablet

To, o čom sa vo svete iOS zariadení horlivo diskutuje, je pre Grid 10 skutočnosťou — tablet má tlačidlá len na ovládanie hlasitosti a zapnutie, všetky ostatné úkony sa ovládajú gestami. Pripojiť môžete k zariadeniu nabíjačku a štandardné 3,5-milimetrové slúchadlá, pamäť je možné rozšíriť cez Micro SD kartu. Na komunikáciu slúži 1,3-megapixelová webkamera a rozlíšenie displeju je nadštandardných 1366 × 768. Tablet má dvojjadrový procesor Nvidia Tegra II s taktom 1,2 GHz, 512 MB RAM a 16 GB úložného priestoru. Predávať sa začne o mesiac a v dvoch verziách, bez mobilného pripojenia za 499 USD a s 3G modulom za 599 USD.

Fusion Garage Grid 10 tablet Fusion Garage Grid 10 tablet

Grid 4

Druhé zariadenie od Fusion Garage, smartfón Grid 4, je v podstate zmenšeninou tabletu. Displejom s uhlopriečkou presne 4,0 palca, rozlíšením 800 × 480 pixelov a 16 GB priestoru je Grid 4 priemerom medzi modernými smartfónmi. Zaujme teda najmä minimalistickým čiernym dizajnom s hrúbkou len 9,6 milimetra a operačným systémom, ktorý je rovnaký ako v prípade tabletu.

Fusion Garage Grid 4 smartfón

Procesor je o niečo horší než v prípade jeho väčšieho brata, jedná sa len o Quallcom Snapdragon MSM8255 s taktom 1 GHz. Rovnaký procesor využívajú napríklad aj HTC Desire S či Sony Ericsson Xperia Arc. Na trhu smartfónov, ktorý je podchytený lepšie než trh s tabletmi, bude mať telefón zrejme väčšie ťažkosti sa etablovať než tablet. Telefón sa má na trh dostať v poslednom kvartáli roka za nedotovanú cenu 399 USD.

Fusion Garage Grid 4 smartfón

Operačný systém Grid OS

Najzaujímavejším prvkom zariadení je jednoznačne operačný systém. Názov Grid OS je odvodený od faktu, že domovská obrazovka tabletu je obrovská mriežka s aplikáciami, v ktorej sa posúvate podobne ako v iOS aplikácii Mapy. Aplikácie môžete na mriežke spájať do akýchsi ostrovov — skupín programov s podobným zámerom, ktoré sú vždy samostatne nazvané. Softvér naviac disponuje pôsobivou grafikou a animáciami, ktoré úrovňou prevyšujú konkurenčné tablety, vrátane iPadu.

V ovládacích prvkoch sa snaží byť systém minimalistický, v internetovom prehliadači napríklad nevidíte štandardne nič viac než stránku, tlačidlá sa odokryjú až na požiadanie. Množstvo funkcii sa ovláda gestami, žiaľ, podľa videí iných serverov to vyzerá tak, že systém má často problémy s ich rozoznaním. Ďalšia slabá stránka je v optimalizácii. Napriek výkonnému procesoru sa zdá, že tablet je často s dychom na konci.

Nový operačný systém obsahuje všetky aplikácie, ktoré človek od tabletu očakáva: prehliadač, emailový klient, softvér na prehrávanie videa a hudby a ďalšie. Aj keď ovládanie a vzhľad programov sú nápadité, žiaden neplní nejaký unikátny účel, ktorý by sme na inom tablete ešte nevideli. Grid OS podporuje Android aplikácie tretej strany, vďaka čomu je ihneď rozšíriteľný. Sťahovať ich môžete cez Amazon Appstore, vlastný Grid OS portál alebo z iného zdroja, no oficiálny Android Market dostupný nie je.

Grid 10 a Grid 4 prinášajú zaujímavé inovácie do sveta mobilných zariadení, ktorý sa posledných pár mesiacov javil relatívne statický. Väčšina serverov sa ale zhoduje, že ich úspech bude záležať na tom, či Fusion Garage bude investovať čas do ďalšieho vývoja, alebo nie.

Foto: Fusion Garage, Thisismynext, Engadget

Video: Engadget

komentárov
  1. zariadenie neodpoevdá svojej cene:

    – výbava a parametre priemer
    – kvalita za konkurenciou, ktorá stojí rovnako alebo menej(firma má zlu povesť už od prveho tabletu JooJoo)
    – android je upravený pekne, zaujímavo, možno trochu nepraktický, ale okrem pár pekne dizajnových predinštalovaných aplikácií sa bude môcť ystem spolahnuť len na android aplikácie pre mobily, honeycomb podpora zatiaľ není

    Mali by ísť s cenou na uroveň, ktorú slubovali(pod 400 dolarov)

    0
    0
  2. Konečne niečo iné a nie len samé kopírovanie. Celkom sa mi to aj páči, ešte keby to bolo odladenejšie a plynulejšie ale to príde hádam časom.

    0
    0
  3. Som zvedavy ci maju na svoj tablet a telefon zaplatene licencne poplatky pre pouzivanie patentov od Microsoft(Nokia), Apple a Google(Motorola). >:)

    Alebo ich budu zalovat …….

    0
    0
  4. vsetko dobre, normalne som uvazoval nad tym, az kym som nezbadal cenu. To si uz mozem rovno kupit ipad. Som myslel, ze prerazia nizsou cenou, napr 399USD bez 3g modulu… To by som fakt uvazoval, ale takto bohuzial nie :(

    Ten OS ale vyzera dobre, paci sa mi, ze prisli s niecim novym – GRID.
    Nie ako google a ich android :(

    0
    0
  5. Tom: Nie ako google a ich android?
    Mal si v ruke tablet s Honeycomb? RIM a Google su jediný, ktorý prepracovali svoj system z mobilu do podoby pre tablety a nieje to len zväčšená kopia iPhonu ako u iPadu pár ikonkach

    0
    0
  6. Ten OS vyzera zaujimavo, ale co z toho, ked pre ten tablet nie su aplikacie. Na iPad 2 to nema ani nahodou. Toto nie je konkurencia ani pre tablety s androidom. Ale telefon by bol zaujimavy, keby ho predavali mobilni operatori k pausalu za 1 euro s viazanostou.

    0
    0
  7. No ako som pozeral v tom videu, tie reakcie OS su riadne opozdene za tym, co manik dotykom urobi. Na to, aby som cakal 2-3 sekundy kym sa mi prepne kalendar z mesiaca do denneho prehladu, takisto to zoomovanie stranky wikipedie (najjednoduhsii layout html stranky) nic moc, spustanie aplikacii – dlho startuju, prechod do home screen – 2 sekundy,
    s tym tabletom by som vlastne iba cakal.
    Ziadna konkurencia pre iPad2. Ani nahodou.
    To by musel stat polovicu. t.j. 249 dolarov, vtedy mozno.

    0
    0
  8. Po dlhom čase sa mi niečo tu spomenuté (bez urážky, no na blogu o spoločnosti Apple je to už raz tak a nie vašou vinou) páči. Práve ten originálny prístup je veľké plus, dúfam že výrobcovia sa časom stanú pre Apple tvrdou konkurenciou.

    0
    0
  9. no mne sa to páči, zaujal má tým že je iný a nie len blbá kópia. Designe je podla mňa podarený a OS tiež, síce by som si kúpil iPad tak toto je asi jediný tablet o ktorom by som uvažoval nebyť ipadu. Áno má ešte viacero chýb a hlavne v systéme nieje odladený, no to žiadny nový systém úplne nieje. Typujem, že za rok dva už bude a fakt sa môže jednať o tvrdú konkurenciu pre iPad :) rozhodne držím palce :)

    0
    0
  10. no dockal som sa ho.. ale vyrobca krachol.. a bez serveru fusion garage sa zda byt grid10 nefunkcny :/ je potrebne ho pri starte zaregistrovat ale druha strana neodpoveda :/ co s tym? vie niekto? ak ano pls mail na andreex@azet.sk

    0
    0
  11. Zdravim Vas,
    dostal sa mi do ruk tento skvost, no mam problem.. Od Decembra 11 ma vyrobca nejake problemy, myslim ze krachol. Problem je v tom, ze pri starte tabletu je potrebne overit zariadenie a vytvorit si konto. Bez toho sa dalej nedostanem. Verifikacia prebieha prostrednictvom servera vyrobcu (fusiongarage.com), ktory je uz nedostupny.

    Je mozne nejak obijst tuto verifikaciu? resp.preinstalovat OS na nejaky iny android? Tento ma GridOS, zalozeny na Androide.

    Na nete je plno for o tom, no nikde ziadne riesenie :/ Kto by mi s tym nejak pomohol, ja som z toho jelen uz.. /

    pls info na mail: andreex@azet.sk

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť