Menší čip Thunderboltu v nových MacBookoch Air obmedzuje možnosti pripojenia

Nové MacBooky Air síce prinášajú Thunderbolt aj do tejto vstupnej rady prenosných počítačov od Apple, stará sa oň však odlišný riadiaci obvod, tzv. Eagle Ridge. Ten je oproti čipom použitým v iMacoch, MacBookoch Pro a Mac mini (Light Ridge), menší a hlavne lacnejší. Polovičná veľkosť síce ponúka polovičné možnosti pripojenia – dva kanály Thunderbolt (2× 10 Gbps v oboch smeroch, priepustnosť 40 Gbps) a len jeden DisplayPort výstup oproti štyrom kanálom Thunderbolt (4× 10 Gbps v oboch smeroch, priepustnosť 80 Gbps) a dvom DisplayPort výstupom s Light Ridge – na druhej strane však nemusí predstavovať žiadne reálne obmedzenie. Grafická karta použitá v MacBookoch Air (Intel HD Graphics 3000) by na používanie dvoch externých displejov aj tak nestačila. Nižšia cena čipu tak umožňuje prenikať Thunderboltu aj do lacnejších počítačov.

Zdroj: iFixit

komentárov
  1. A je to tu! Zase bude po svete pobehovat X roznych implementacii tohto rozhrania… Nestaci, ze USB je tak univerzalne, ze potrebujete doma za priehrstie kablov, aby ste pripojili vsetky zariadenia s roznymi konektormi?
    Uz sa tesim na nejaky ten skvostny apple minithunderbolt konektor. Hlavne nech vypadava aspon tak dobre, ako minidvi!

    0
    0
  2. riso: Cože? Jaký jiný konektor? Prostě je to menší čip s méně kanály, které by se stejně nevyužily. Nevím proč by se měl měnit konektor.

    0
    0
  3. riso, akosi si nepochopil. Port je ten isty, funguje uplne rovnako, je plne kompatibilny, neuveritelne rychly (rychlejsi nez vies vyuzit). Clanok hovori o tom, ze na slabsich notebookoch bude pomalsi (aj tak tolko nevyuzijes).

    0
    0
  4. Vy ste bohuzial nepochopili moju analogiu s USB. Je nehovorim, ze zmenia konektor, aspon nie teraz, ale aby to nedopadlo ako s USB, ktore ma v dnesnej dobe 7 roznych konektorov v standarde a kopu nestandardnych, pre kazdeho vyrobcu aspon po jednom kuse…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.