iPhone v EÚ teraz nabijete aj cez Micro-USB, Apple vyrába adaptér

Často medializované nariadenie Európskej únie štandardizovať nabíjanie telefónov na Micro-USB Apple konečne splnil. Pravidlu, ktoré EÚ vydala, aby človek nemusel mať k viacerým telefónom viaceré nabíjačky a aby sa znížilo množstvo odpadu, sa Apple doteraz prispôsobiť odmietal. Teraz sa však podvolil, i keď únii vyhovel veľmi llišiackym spôsobom, ktorý nie celkom zodpovedá účelu.

Spolu s predstavením nového iPhonu 4S kalifornská firma predstavila aj adaptér z Micro-USB do 30-pinového dock konektora, vďaka ktorému môžete iPhone nabíjať aj na nabíjačke z iného telefónu, ktorá používa štandard malého USB.

Redukcia je podľa informácií na stránke Apple kompatibilná nielen s najnovším telefónom iPhone 4S, ale aj s iPhonom 4, 3GS a 3G. Paradoxne ju však nenájdete v škatuli ani v prípade nového telefónu, adaptér si musí zákazník dokúpiť za cenu deväť eur.

Európska únia začala o požiadavke hovoriť už pred niekoľkými rokmi. Ak by ale Apple Micro-USB vstupom nahradil svoj špeciálny dock konektor, nový iPhone by stratil kompatibilitu s reproduktormi a iným príslušenstvom pre iPhone, respekíve iPody.

Adaptér je vyrábaný výhradne pre štáty EÚ. Včera sa zjavil vo viacerých európskych Apple Online Storoch (Nemecko, Francúzsko Anglicko). Uvedená dostupnosť príslušenstva je 14. októbra, čo je zároveň deň, kedy sa začne predávať iPhone 4S. V českom oficiálnom webovom obchode sa adaptér ešte nenachádza.

Foto: Apple

komentárov
  1. Nechapem naco. Pekne. Apple si to spravil po svojom a sucasne poziadavka unie je splnena. No myslim,ze kabel na nabitie i-zariadenia nieje velky problem zohnat :)

    0
    0
  2. Pekne, Apple musi zostat jedinecny to sa mi paci. nebudem donho pchat nejaky kabel ktorym sa nabijaju ine smeti v podani HTC a podobne..

    0
    0
  3. veru, naco byt schopny nabit si mobil kdekolvek si, u kohokolvek aj ked nema iPhone, takto musis so sebou neustale nosit svoju vynimocnu inu nabijacku, ze? Je to ovela, ovela lepsie.

    Lebo takto sa citis vynimocny a myslis si, ze ti kazdy zavidi. V skutocnosti sa kazdy usmieva…

    0
    0
  4. kompromis … nic ine im neostavalo, pokial chceli zachovat kompatibilitu s uz existujucim iPrislusenstvom (repro a pod…) a zaroven splnit poziadavku EU. Myslim si vsak, ze adapter mal byt sucastou dodavky telefonu.

    0
    0
  5. chapem preco si Apple ponechal ten konektor ako aj chapem, o co sa snazi EU. kazdopadne ten konektor (ktoreho skutocna vyrobna hodnota v Cine bude par centov) mohli kludne standardne pribalovat k novemu iPhonu 4S ako sucast zakladnej vybavy.

    0
    0
  6. Pekne kolko ludi a firiem to nariadenie nahnevalo a co Apple ? Este na tom zarobi. xD I ked 9EUR neni vela mohli by ich k novemu IP4S pribalovat no holt, mozno nadej umiera posledna.

    0
    0
  7. Presne som si myslel, že zachovajú si svoj pôvodný konektor (už by to ako nebol typický iphone, proste apple nadčasový konektor) a dajú na to len redukciu :)

    0
    0
  8. szkadusa89: aj ked si to nekúpi ani jeden človek, apple na tom neprerobí a splní nariadenie EU, takže môže bezproblémov predávať iP aj v europe.

    0
    0
  9. To je blbost kazdy novy fon predavany v eu musi mat nabijacku mickro usb to znamena ze aj apple ju musi davat k iphonom ako povine a nie volitelne tim nesplnia danu vylasku eu to mozu urobit potom aj ostatny

    0
    0
  10. To je blbost kazdy novy fon predavany v eu musi mat nabijacku mickro usb to znamena ze aj apple ju musi davat k iphonom ako povine a nie volitelne tim nesplnia danu vyhlasku eu to mozu urobit potom aj ostatny

    0
    0
  11. priklanam sa v tomto k jozefovi, v pripade, ze to nie je sucastou balenia, tak ziadna podmienka eu nebola splnena… takze treba vyckat ako tento pokus nakoniec dopadne ;)

    0
    0
  12. EU vymysla kraviny. Keby radsej povedali ze nabijacky maju mat USB konektor a kablik nesmie byt napevno bol by pokoj. datovy kabel je teraz pri kazdom telefone a da sa cez neho nabijat.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.