Hodnota produktov od Apple

Nedávno som ostal celkom zaskočený. Keď som prezeral internetové obchody, všimol som si, že Samsung Galaxy S, ponúkajú za 300 eur. Pred rokom, keď som písal na telefón recenziu, stál mobil eur 500. iPhone 4 mal u nás pred rokom nedotovanú cenu 690 eur. Dnes sa stále cena drží skoro na úplne rovnakej hladine — 640 eur.

Na prvý pohľad sa zdá, že Samsung na tejto ukážke zastáva rolu spoločnosti ústretovej k zákazníkovi. V priebehu dvanástich mesiacov svoj výrobok firma zlacnila o 40 percent! Aj v tomto prípade sa ale na vec treba pozrieť aj z iného uhla.Už vieme, že Apple si potrpí na do detailu prepracovaný dizajn a skvele vyladený a použiteľný softvér. Vyznačuje sa ale aj ďalším charakteristickým znakom — jeho cenová politika je prehľadná a stabilná. Áno, výrobky Apple zvyknú byť drahšie ako ekvivalentný konkurenčný produkt (aj keď ani to už nemusí byť vždy pravda), ušetríte sa však nepríjemných prekvapení.

Nikdy sa vám napríklad nestane, že si kúpite vec a na ďalší deň zistíte, že ju zlacnili o tretinu. Produkty Apple majú počas celého cyklu jednotnú cenu a po uvedení novej verzie sa väčšinou len dopredajú a nasleduje ďalšia generácia. Naviac, ceny sú približne rovnaké v každom obchode, odlišujú sa maximálne o desatinu. V prípade iných výrobcov často na internete nájdete cenu aj o 40 percent nižšiu od kamenného predajcu. Aj zľavy ponúka Apple najviac na päťpercentnej úrovni, v prípade špeciálnej akcie maximálne desať.

Skrátka, zákazník vie, že keď si kúpi Apple produkt, zaplatí zaň skutočne jeho hodnotu a tá je stabilná. Hodnota v tomto prípade nijako nesúvisí s cenou súčiastok – tie stoja na iPhone 4 údajne necelých 140 eur – ani objemom marže. Hodnota je to, na koľko si firma produkt skutočne cení, nakoľko si ho cenia ľudia a kde sa nachádza v systéme ponuky a dopytu.

Naopak, v prípade HTC a Samsungu je asi každému jasné, že aj keď je telefón lacnejší ako ten od Apple, jeho hodnota je ešte nižšia. Veď ako inak by bolo možné, že Samsung zľavil za rok o 200 eur a HTC ponúka v susednom Česku pravidelne telefóny s 50-percentnou zľavou?

To, že si človek kúpil vec s hodnotou, uvidí aj vtedy, keď sa rozhodne ju predať. Bazárové ceny ročných iPhonov 4 sa stále pohybujú okolo 60 percent pôvodnej ceny – zachovalý kus nie je problém predať za 400 eur. Galaxy S? Môžete sa tešiť, ak sa vám vráti štyridsať percent pôvodnej investície. Veď keď sa nový telefón predáva za tri stovky, kto by si ho kúpil za takúto sumu z druhej ruky?

Samozrejme, Samsung toto určite nespravil z vlastnej vôle. Keďže mobily s Androidom vyrába veľké množstvo výrobcov a konkurencia je veľká, nič iné, ako zlacniť, sa nedalo. Nič to ale nemení na tom, že za vysokými cenami Apple, ktoré ani časom neklesajú, je viac než len nenažranosť firmy — a dajú sa za tým nájsť aj výhody.

komentárov
  1. tiež som bol len tak fo fun kuknuť ceny v bazároch
    iPhone 4 – okolo 500 € (pôvodne cca 720)
    SGS – pod 250 € (pôvodne cca 500)
    Po porovnaní je vidieť, že keď predáme iP4, tak stratíme cca 220 €, ale pri predaji je ta strata cez 250€, ak sme navyše apple fanúšik, alebo chceme Retinu, tak voľba je +- jasná

    0
    0
  2. Tak ve zkratce se dá říct, i při zvyšování prodeje a slev součástek za 1 rok, prostě apple bude odírat zákazníky stále stejně .
    Tedy srozumitelně : náklady za rok na výrobu iPhone klesnou asi o 30%, ale Apple chce stále stejně.

    0
    0
  3. Ad HTC: tie pravidelne zlavy byvaju tak pre prvych 100 zakaznikov apod., nic hromadne. A v ramci propagacie si to mozu dovolit. Aj Apple by mohol keby chcel.

    0
    0
  4. To je pekna debilina – apple aktualizuje svoje telefony menej casto ako samsung a HTC, ktore maju siroke modelove rady – siel by sam proti sebe, keby si ten jediny telefon co ponuka zlacnel nemyslis? A prosim Vas uz tu nekomentujte do detailu prepracovany dizajn. Aspon nie pokial sa jedna o ip4 – ten je teda pekna ohavna a hranata tehlicka poskladana z niekolkych casti – ten prvy model bol dizajnovo najlepsi, ale zas nic nevedel. Tento je dizajnovo najhorsi, ale zas nic nevie :)

    0
    0
  5. Podla mna je to skor v tom, ze rocny iPhone 4 je stale akoze “ten najnovsi od Apple”, zatial co za rok ma Samsung ci HTC zo päť novsich modelov…

    0
    0
  6. Uhol je taký, že po 12 mesiacoch si iP4 kúpi za danú cenu len blázon.
    Samsung si vie ako sa robí biznis a po 12 mesiacov predá viac a ziská viac ;)

    0
    0
  7. Apple ide skor na kvalitu ako na kvantitu. A je jasne vidiet, ze produkty su navrhovane kvalitnejsie, detailnejsie, s vyssou presnostou a doslednym vyberom materialov. A kvalita si vyzaduje svoj cas a odsedene hodiny vyladovania dizajnerov a technologov. Takto apple lepsie odolava casu ci uz z pohladu opotrebenia materialov alebo z vizualneho hladiska, kedze vyvazeny tvarovy minimalizmus je nadcasovy a neokuka sa tak rychlo. Apple nepotrebuje kazdu chvilu vydavat novy model a osobne si myslim ze iphone5 mohol prist kludne aj pol roka neskor. No to uz je o marketingu.
    Pri samsungu je to skor o kvantite. Nespocetne mnozstvo modelov vydavanych ovela castejsie. Pokryva ovela sirsie spektrum zakaznikov.
    Kazdy vyrobca ma svoju politiku a je len na zakaznikovi ako sa rozhodne:)

    0
    0
  8. Som fanusik apple a aj ipad som si zohnal lacnejsie ako stoji v obchode u nas. Ale na druhej strane teda moj nazor. Keby cena ip4 klesla o 30 mozno 40 % nikdy by nedokazali naplnit trh. Ved donedavna ich nebolo a tak ludia siahnu po niecom inom ako je aj Samsung. Hlavne ze sa dostanu k novemu mobilu a lacnejsie ako pred rokom.

    0
    0
  9. Praveze clanok vystihuje dobu.Pozri si predaje “od ruky” a zistis,ze SGS2 ide od 350-400€ – dvojjadrova vlajkova lod Samsungu ???
    Inac nechapem ponuku “androidov” mobilov.Je to uz tiez o aplikaciach a kazdy si vysklada mobil podla svojich predstav aplikaciami ale na co tolko modelov?!
    Samsung nemoze mat taku cenu ked vyraba od pracky po … Sam si za to moze,ked spolu s LG na poli mobilov vyrabali popri Nokii a SE “cudne” mobily pre EU.
    Cely ten boom okolo Android hraciek mi pripada smiesny.Android mi pripada ako zachrane centrum pre firmy upadajuce vdaka neschopnosti a valiaca sa gula zbiera kazdy odpad (firmy) a jasne potom si to vyberie krutu dan.Ale tiez prezije iba par z nich.
    To co sa podarilo Apple s nastupom iPhonu stoji za velky obdiv.Krasne si idu svojou cestou a “gadzovia” nechapu co sa deje okolo Apple.Minule som mal skolenie Nokia a chudaci uz aj oni su zufali,ked mi do ruk tlacil N8 … a co chyba tomu mobilu oproti iphonu a a a aj fotak ma lepsi … trapas za trapasom … bohuzial …kazdy chvilku taha pilku ale Apple taha uz 3 roky …

    0
    0
  10. nemyslim ze je vhodne hovorit ze ip hw stoji 140€ alebo $ tam treba brat do uvahy ze apple nakupuje diely v milionoch kusov a tym msju dobre cena nakupu s ktorych potom zariadenie zostavia. Cena jedneho ks je urcite nkekde inde.

    0
    0
  11. strasne zla analyza… :( apple je fakt asi uz nabozenstvo a kazdy krok, aj nelogicky sa da “logicky” zdovodnit….

    Je to niekde ine… nieco podobne preco Corel kupim za 5 tisic a Photoshop stale iba poslednu verziu a stale za 25 tisic byvalych korun… A pritom by aj adobe mohlo ist cestou Corelu a nejde, preco asi?

    0
    0
  12. @Peto
    Takze Apple ide skor na kvalitu ? :) No, mozno v telefonoch ano, ale moj notebook hovori cosi ine. Mam MacBook Black a treba povedat, ze sa on rozhodne staram dobre. Napriek tomu som vymienal klavesnicu (co neznamena len klavesy), nefunguje mi DVD mechanika. Podla Internetovych diskusii a clankov bezne zavady. Apple sklada veci mozno premyslene, ale pouziva takmer identicke komponenty ako ostatni vyrobcovia a kvalita, trvacnost je identicka. Este by sa zrejme dalo bavit o povrchovej uprave, kde si davaju viac zalezat a je to v ich priamej rezii.

    0
    0
  13. Aha, tak ono je to vlastne pre nase dobro, ze apple iAnything stoja stale rovnako, teda aj po tom, co sa ich vyvoj uz niekolko krat zaplatil… Hmm, zaujimavy pohlad na trh. Ako z marketingoveho oddelenia, kde sa vsetky nedostatky snazia prezentovat ako prednosti.

    0
    0
  14. Ja som si pred cca troma rokmi kupil iPhone 3G na pausal za 7000 SK. Pred pol rokom som ho predal za 250 €. Aj ked su to v podstate neporaovnatelne polozky, je jasne ze telefon inej znacky spred troch rokov by som asi radsej daroval znamemu zadarmo, nez predal za tych par €…

    0
    0
  15. 13.09.2011 o 23:16:
    prečo potom nepatrí k top3 firmám s najmenšími reklamáciami? Ked je tak kvalitná :D

    skôr zmasírované hlavy sú ochotné stále dať nereálne peniaze za produkt, čo má polovičnú hopdnotu

    0
    0
  16. len sa uz z Applu nepototo…to ze pri uvedeni noveho modelu vyrobca nadsadi cenu a casom ju znizuje je pri mobiloch uplne normalne, hlavne SE tym bol znamy… to ze Apple odo mna za novy iPhone bude pytat rovnako vela ako o rok neskor ked bude priemer, to nema nic s hodnotou…a ked uz tu spominate tu hodnotu – mal by pre vas iPhone rovnaku hodnotu, keby ho davali v Lidli vo vypredaji za 10€?

    0
    0
  17. Nesuhlasim! V novembri som kupil iPad za 500 EUR a o 6 mesiacov som zan dostal 280 EUR aj s Apple orig. puzdrom co stalo povodne 40 EUR.

    0
    0
  18. Jakub: Tak ako HTC a Samsung casto aktualizuju svoje telefony, menia s nimi aj ich funkcie.
    Zato Apple aktualizuje software (firmware) ich iDevices, vyladuje a doplna dalsie funkcie (sucast marketingu) a samozrejme prispieva k zabezpeceniu zariadenia, a tak k stabilnemu systemu
    Android like telteofny pokial ho nemas rootnuty ten telfon je na tom bohuzial horsie ako v dnesnej dobe iPhone 2G (ten uplne prvy)!!!!!

    Som taktiez vlastnikom HTC Desire a taka poznamocka na okraj k tomu ze ako casto je aktivovany ANDROID (co sa akoze rovna mnozstvu pouzivatelov v porovnani s iOS)!!!

    :::: >>> za cely cas (viac ako rok) som tento telefon musel preinstalovavat cca 50krat – tym padom sa musel pripajat a aktivovat pomocou google uctu!!!

    A nehovorim ani o tom kolko krat som musel vyberat bateriu, kvoli “spadnutiu toho systemu”

    Apple nema konkurenciu a jeho hodnota je podla mna nizka
    :)))

    0
    0
  19. Joko – ty jsi pil, nebo máš nějaký sektářský plat :o) Já iPhone prodal, jediný z výrobků apple, který nevlastním. Horko těžko jsem sháněl kupce a nakonec prodal za polovinu ceny.
    Kdyby uměl telefonovat, tak jsem si ho nechal. Jinak je to jen předražená hračka.
    Já preferuji mobil s dlouhou výdrží a k tomu iPad.

    0
    0
  20. Já dám k dobru něco z vlastní zkušenosti. Nedávno jsem koupil poslední z řady MacPro G5 za 200 euro. Zluste si spočítat tuhle ztrátu, pokles ceny z nějakých 3500 euro !!
    To se u žádného PC nemůže stát :o)

    0
    0
  21. bufobufo: to myslis vazne? nemoze stat? ja som kupil pred piatimi rokmi asus notebook za 45 tisic (takze dost vykonny, vysoka rada), po dvoch rokoch sa isiel rozpadnut a polovica veci na nom nefungovala, takze je doma v skrini hodeny.. nikto by to nekupil.. neviem preco vytahujes mac pro, skus vytiahnut nejake hpcko v rovnakej konfiguracii z tej doby a porovnaj si ceny.. napriklad teraz mam macbook pro 15″, dal som zanho pred 1 a 3/4 rokom 1800-1900€ nepamatam, ale teraz by som ho vedel predat stale za 800-1000€.. ktory pc vies predat po padnuti jeho zaruky za polovicu jeho ceny??? odpoviem ti.. ZIADNY, lebo vacsinou su uz na srot.. :-) jednoducho plastove nieco nevydrzi tolko ako book z jedneho kusu hlinika..

    j4ro: o com? :-) kupil si jednotku a na trhu je dvojka.. ked si kupim tento mesiac novy 3kovy bavor, tak musim pocitat s tym ze na buduci mesiac pride novy model F30 a nepredam ten svoj za tu cenu za aku som ho kupil.. :-/ ach jaj..

    vase meno: hej predstav si, ze je to dobre.. alebo by to malo byt radsej ako samsung? iphone pri predstaveni by stal 1000€ a potom po pol roku keby sa zaplatil vyvoj tak by klesla cena na tych sucasnych 690? lebo ja to beriem z tohto hladiska..

    tyriel: vazne? moja priatelka ma biely macbook (myslim ze september 2008),absolutne sa onho nestara, klavesnicu ma samozrejme novu, ale spolu s vnutornym krytom, kedze bola v ramci zaruky apple, ale ten book slape doteraz bez problemov a baterka vydrzi 4 hodiny aj teraz.. takze ja mam taketo skusenosti, ty opacne.. a? preto je apple zly? lebo tebe sa rozpadava jeden kus? neviem, ale macbook black sa nevyraba dost dlho, ze? takze opat, porovnal by som to s nejakym pc notebookom..

    cc: preco porovnavas produkt kupeny v usa a u nas? nedava to zmysel.. a uz vobec nie poukazovat na cenovu politiku..

    inak suhlasim s alexom, vyborny clanok a myslim si ze ma vo vsetkom pravdu, hovorte si co chcete.. :-D :-D

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.