História MacBooku white: definitívny koniec polykarbonátu

Minulý týždeň pri uvedení OS X Lion do Mac App Store a pri upgradovaní niekoľkých produktových línií Macov, Apple potichu stiahlo z predaja dlhé roky obľúbený produkt — MacBook White. Súčasná ponuka počítačov od Apple je tak zúžená na päť produktov — MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, iMac a Mac Pro. Biele MacBooky sú dostupné už len pre vzdelávacie ištitúcie alebo cez Apple Refurbished Program. Na Slovensku a v Česku ho taktiež nájdete už len vo výpredajovej ponuke u niektorých predajcov.

V súčasnej rade počítačov Apple už polykarbonátový MacBook nenájdete.

MacBook White, ako nástupca iBooku G4 bol najlacnejší prenosný počítač od Apple a donedávna aj jediný dostupný za menej ako tisíc dolárov/eur. Zároveň je posledným bielym plastovým dizajnom z dielne Jonathana Ivea, ak nerátame AirPort, Time Capsule a nabíjačky na MacBooky (tie aj tak boli navrhnuté ešte skôr ako posledný White). 20. júla 2011 tak Apple definitívne uzavrelo dvere polykarbonátu. Čoskoro možno otvorí iné nejakému novšiemu a krajšiemu materiálu.

Od roku 2006 prešiel MacBook White menšími dizajnovými zmenami a väčšími konfiguračnými. Spolu zažil 9 upgradov a dvoch súrodencov. MacBook Black bol jeho čiernou dvojičkou v prvých piatich generáciách do roku 2008. Hliníkový MacBook Unibody 13″ mu robil krátku spoločnosť do Apríla 2010, kedy bol zaradený medzi profesionálnejšie MacBooky Pro.

White bol populárny hlavne medzi študentmi a záujemcami o Mac, s nižším rozpočtom a nepotrebou mať nadupanú stanicu. V poslednom čase však nový MacBook Air žne oveľa väčší úspech (nové MBA dokonca konkurujú MBP aj vo výkone) a vďaka svojej tenkosti a ľahkosti je pre bežných užívateľov, ktorí ho majú len na surfovanie po internete, čítanie mailov a pozeranie HD filmov určite lepšou voľbou.

prvý MacBook White
posledný MacBook White

Rozdiely medzi prvým bielym MacBookom z roku 2006 a posledným z roku 2010 sú navonok veľmi malé, aj keď — logicky — vo vnútri mal vtedy Intel Core Duo 1,83 GHz, 512 MB RAM a 60 GB HDD a teraz Intel Core 2 Duo 2,4 GHz, 4 GB RAM a až 500 GB HDD.

Časová os Apple MacBookov

Časová os Apple MacBookov, druhý od vrchu (ružovej farby) je MacBook White. Vidno tu, ako sa koncom roku 2008 začal vyvíjať 13″ MacBook Pro, pôvodne len MacBook. Zdroj: wikipedia.org

komentárov
  1. Tak definitivny koniec zltym plastom, praskaniu a dalsim vadam ktore tieto polykarbonatove stroje prenasledovali uz od pociatku. Myslim ze MacBook Air je hrdym pokracovatelom MacBook tradicie ale v Alu tele. :)

    0
    0
  2. Nemali ho vyhodit ved to bol prvý MacBook, a základná rada jeden z najkrajších a určených pre ženy, maximalne mali obmedzit výrobu a nie ho zrušiť, ved na MacBooku to všetko začalo…:-(

    0
    0
  3. MsRohlik: urceny pre zeny :) a to mas odkial tuto perlu ? :)
    K teme: White mal uspech v casoch ked rozdiel medzi nim a jedinym druhym macbookom – teda modelom pro bol takme 40% ceny – teda v 2006-07, myslim ze ludia ho neskor viac kupovali z tradicie ze pro je len na profesionalnu pracu az kym sa nezacali vykonovo rovnat a american si mohol dovolit pro s cenou len o par percent vyssou (13″ pro) tak sa vykaslal na white a po nastupe airka 11″ uz definitivne zomrel a stal sa nepotrebnym, vlastne za to moze dlhodobejsi marketing apple ktory ho vyradil.

    0
    0
  4. Že by si prosadila “ziskuchtivost” maskovaná za “děláme to pro uživatele” ?

    Chápu, neprodával se třeba tak jako nynější Air, ale tímto Apple podle mne odstřihl potenciální zákazníky, kteří nemají takový rozpočet, ale chtějí nový notebook od Applu.

    Jak psal MsRohlik – omezit výrobu, ale ne rušit.

    0
    0
  5. Ja som kupil Mabook white v marci tohto roku.. a od malicka som miloval meky koli ich bielej farbe a moja posadnutost bielym notasom mi ostala dodnes.. a to bol aj jeden z dovodov preco som nedal o 200eur viac za Pro.. ale uskromnil som svoje vykonove poziadavky a so skripajucimi zubami som prehltol aj to ze nema podsvietenu klavesnicu.. ale biela proste patri k jablku.. hlinik ma vela vyhod.. aj peknu farbu.. ale znova.. biela je biela..
    a aj ked casom isto prejdem na pro kedze aj moje vykonove poziadavky stupli.. za bielym mekom mi bude smutno..

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.