Farebné ikony v sidebare, tipy a triky pre Dock a Finder, nové utility pre Lion a mnohé iné

Apple svoj operačný systém OS X stále viac približuje bežným používateľom. Niekedy to vyhovuje väčšine, inokedy nie. Zhrnuli sme vylepšenia pre skryté funkcie systému, Finder a Dock spolu s novými utilitami, ktorých vznik inšpiroval OS X Lion.

Príliš veľa šedej v Lione?

Mnohí používatelia reagovali podráždene na zmeny vizáže v OS X Lion. Ikonky v ľavom bočnom paneli v oknách Finder alebo aj v iTunes sú šedé a vraj tak nepríjemne splývajú s ostatným šedím systému. Môžte si vyfarbiť ikonky, ako to bolo v donedávna.

Postup pre Finder

  1. Je potrebné mať nainštalovaný SIMBL agent, dostupný zadarmo tu [177 kB].
  2. Stiahnuť ColorfulSidebar plugin, odtiaľto [17 kB].
  3. Skopírovať súbor ColorfulSidebar­.bundle do ~/Library/Appli­cation Support/SIMBL/Plu­gins/.
  4. Reštartovať Finder odhlásením a prihlásením používateľa alebo príkazom killall Finder v Terminali.

Postup pre iTunes

  1. Stiahnuť si .rsrc súbor s informáciami o ikonkách iTunes, odtiaľto [5,6 MB] a premenovať ho na iTunes.rsrc.
  2. V adresári /Applications/i­Tunes.app/Con­tents/Resources/ premenovať súbor iTunes.rsrc na (napríklad) iTunes_gray.rsrc
  3. Skopírovať stiahnutý iTunes.rsrc do vyššie uvedeného priečinku.
  4. Reštartovať iTunes.
farebný ľavý bočný panel iTunes

Staré a nové vylepšenia pre Dock

2D dock sa aktivuje nasledujúcimi príkazmi. Výmenou „true“ za „false“ bude dock znova 3D.

defaults write com.apple.dock no-glass -bool true killall Dock
2D Dock

Keď je priečinok v Docku (pravým tlačidlom) nastavený na Display as → Stack, tak sa po prejdení myšou nad jeho obsahom môže obsah zvýrazniť. Výmenou „true“ za „false“ sa vráti pôvodné správanie.

defaults write com.apple.dock mouse-over-hilite-stack -bool true killall Dock
Zvýraznený obsah v Stacks

Aplikácie, ktoré sú spustené, ale skryté (napríklad cez cmd + h) budú v Docku priesvitné. Výmenou „true“ za „false“ sa vráti pôvodné správanie.

defaults write com.apple.Dock showhidden -bool true killall Dock
Priesvitné skryté aplikácie v Docku

Staré a nové vylepšenia pre Finder

Zmena názvu priečinku v záhlaví okien Finder za celú cestu. Výmenou „true“ za „false“ sa vráti pôvodné správanie.

defaults write com.apple.finder _FXShowPosixPathInTitle -bool true killall Finder

Odstránenie pásikov medzi priečinkami v ListView vo Finder. Výmenou „false“ za „true“ sa vráti pôvodné správanie.

defaults write com.apple.finder FXListViewStripes -bool false killall Finder

Predvolene sa Finder nedá zavrieť, ale dá sa dostať príkaz killall Finder do GUI. Finder sa bude dať zavrieť klávesami cmd + q alebo v menu Finder → Quit Finder. Treba spustiť nasledovné:

defaults write com.apple.finder QuitMenuItem -bool true killall Finder

Spodná lišta okien Finder nie je defaultne zobrazená a informácie o počte súborov a zostávajúcej kapacite sú pre niekoho zaujímavé. Lišta sa dá zobraziť kliknutím na menu View → Show Status Bar.

View → Show Status Bar

Po kliknutí na určitý súbor v OS X pravým tlačidlom sa dá vybrať aplikácia, v ktorej sa otvorí. Pridržaním klávesy alt sa ponuka premenuje na Always Open With a daný súbor sa bude vždy otvárať vo vybranej aplikácii. Rovnaké správanie sa dá dosiahnuť aj kliknutím na súbor pravým tlačidlom a vybratím Get Info, v časti Open with.

Right Click → Always Open With

Utility pre Lion

Časom vznikajú aplikácie, ktoré kompletizujú skryté funkcie systému, dostupné cez príkaz defaults v grafickom rozhraní alebo v System Preferences. Najväčší výber poskytuje Secrets.PrefPane.

Za necelé dva mesiace od spustenia predaja už vzniklo niekoľko utilít, ktoré špeciálne pre Lion zjednodušujú prepínanie funkcií a vlastností. Zadarmo dostupná aplikácia Lion Tweaks 1.3 [1.5 MB] umožňuje zopár tweakov spraviť jedným klikom.

Lion Tweaks 1.3

Na upratanie Launchpadu sa dá ísť tiež po svojom, ale aj pomocou utility Launchpad Control alebo Launchpad Cleaner.

Launchpad Control 1.3

Novinka v OS X Lion s názvom Resume, vďaka ktorej sa zatvorené aplikácie otvoria aj po reštarte v (takmer) rovnakom stave ako boli pri zatváraní. Niektoré aplikácie to ešte nevedia na 100 % a u iných to používateľ nepotrebuje. Vyberať si môže vďaka aplikácii Resuminator [118 kB].

Skryté súbory, adresár ~/Library

Lion má predvolene skrytý priečinok ~/Library, kde uchováva systémové nastavenia špecifické pre daného používateľa. Nasledujúcim príkazom sa dá ukázať.

chflags nohidden ~/Library

Pohodlnejšie môže byť, keď ostane skrytý. Nezavadzia v domovskom adresári a pristupovať sa k nemu dá pomocou menu vo Finderi Go → Go To Folder… (alebo skratky cmd + shift + g) a následnom zadaní cesty ~/Library. Jednorázovo sa dá otvoriť aj pridržaním klávesy alt počas kliknutia na Finder → Go → Library alebo nasledujúcim príkazom.

open ~/Library
Finder → Go → Library počas pridržania klávesy alt

Pridržaním klávesy alt počas návštevy menu Finder → Go → Library sa otvorí priečinok ~/Library.

V OS X má súbor tri možnosti ako byť skrytý:

  1. Má nastavený bit neviditeľnosti na hodnotu hidden (tiež označovanú zavináčom @). Dá sa meniť príkazmi chflags hidden alebo setfile -a V (funguje len pre priečinky) a je uchovávaný v tabuľke inodov adresára, v ktorom sa nachádza. Keď je súbor takto skrytý, tak ho nevidno vo Finder ani Transmit. Naopak, v príkazovom riadku ho vidno rovnako ako ostatné súbory (príkazom ls aj bez prepínača -a).
  2. Súbor začínajúci sa bodkou je neviditeľný aj pre GUI aplikácie aj v terminále. Prístupný je pomocou príkazu ls -a.
  3. Nachádza sa v zozname v /.hidden. Tento zoznam platí len pre skrytie obsahu koreňového adresára / pre GUI. V OS X 10.3 a  starších bol súbor /.hidden predvolene vytvorený a nachádzali sa v ňom názvy systémových unixových adresárov usr, bin, var, tmp, atď. Od verzie Tiger je preferovaný bit neviditeľnosti v tabuľke inodov pre tieto adresáre a /.hidden nie je vytvorený. OS X Lion ho po prípadnom vytvorení ešte stále akceptuje.

Finder dokáže všetky tri typy skrytosti súborov ignorovať, čo môže byť užitočné pre vývojárov alebo zvedavcov, ktorí sa často hrabú v systémových súboroch. Nahradením „true“ za „false“ sa súbory znova skryjú.

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles -bool true killall Finder
komentárov
  1. Tipy měsíce! (A nejen tohohle).Nesnáším novou mononukleózu applí šedi.
    No má zkušenost s terminálem je- nehrabej se v něm, když nevíš co děláš! Na zviditelňování skrytých souborů použivám zásadně utilitku invisiblix.Jednoduše si zamaskuju nebo zviditelním co potřebuju, nezávisle na systému…

    0
    0
  2. skúsila som ten prvý postup pre Finder, ale mám aj tak stále všetko šedé. Postup som dodržala, všetko sa mi nainštalovalo, odhlásila som sa a znova prihlásila, ale nenastala žiadna zmena… škoda… tie farebné ikony som mala radšej…

    0
    0
  3. Vedeli by ste mi poradit ako sa daju prehodit ikonky v ľavom bočnom paneli, tak ako boli v SL? Mam na mysli, ze Devices by boli hore, potom Shared a pod nimi Favorites. V Lione je to presne naopak a trosku ma to metie.
    Dakujem za radu.

    0
    0
  4. neviem ako vam, ale mne to prve o zmene farby vo finderi nejde, a je to podla postupu tak neviem preco, ma podobny problem takisto aj niekto iny ??

    0
    0
  5. Pozeram, ze autor clanku ma dobry hudobny vkus. Bjork, Hiromi, Radiohead, Pink Floyd ;)

    K teme: este tak moznost prerobit Mission control na samostatne Spaces a Expose ala 10.6, HLAVNE co sa usporiadania Spaces a nazvov dokumentov okien v Expose tyka…

    0
    0
  6. Výborně, děkuji, takže tyto věci co mě štvali na Lionu si mou škrtnout.

    Ještě vyřešit to expose a spaces místo mission controlu a uplně zabít Lanchpad (aby ani nešel přes klávesnici pustit) – aby prostě eběžel na pozadí.
    Pak ještě vrátit ctarý dobrý iCal a ne tu frašku z iPadu,to stejné s contacts.

    No a nakonec aby nebylo defaultně zatržené že po přihlášené znovu otevřít všechna okna (aby se otevřeli při výpadku proudu/restartu přes tlačítko, ale když se odhlásím, tak aby se po přilášení nic znovu neukazovalo)

    A až tohle všechno bude vyřešené, tak možná Lion pustím na svůj notebook, do té doby má “král zvířat”.

    0
    0
  7. Ak Vám nejde vyfarbiť sidebar, tak si skontrolujte, že ste dobre nainštalovali ten SIMBL. (Aj v procesoch cez Activity Monitor alebo príkaz top by ste ho mali nájsť, je to taký agent/daemon, čo beží na pozadí (trocha je to jeho nevýhoda))..

    0
    0
  8. Setkal jste se někdo s problémem, který mám při stahování Colorfull pluginu já? Odkaz z článku mě zavádí na čínsky psanou stránku s upozorněním na chybu s tím, že nemám oprávnění ke vstupu. Ví někdo, co s tím? Dík.

    0
    0
  9. Cafte,

    v iTunes to slo hladko podla navodu.

    vo Finder sa mi to nedarilo a aj po restartnuti/logout-u macu boli ikonky stale sede. Vyskusal som ist do ActivityMonitoru a tam kliknutim (oznacenim) kurzorom na Finder a nasledne kliknutim na cervene “tlacitko” v lavom hornom rohu (sestuholnik ako stopka ale bez napisu STOP) “Quit Process” cim som vlastne Findera vypol. Po naslednom spusteni Findera kliknutim v Docku sa otvorilo okno uz s farebnymi ikonkami… so try it! :-)

    0
    0
  10. …pridavam maly update k mojmu predoslemu navodu…
    zistil som, ze po velkom restarte macbook-u sa finder dostal do povodneho sedeho zobrazovania, tak som znova otvoril ActivityMonitor a quit-ol Finder rucne, potom ho cez ikonku klasicky click-om spustil a znovu su farebne :-) Neviem asi je to nedokonalost tohoto nastroja.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť