Facebook predstavil videohovory, Skype 5.2 pre Mac, Project Spartan

V stredu predstavil Facebook novú funkciu, ktorá poskytuje videohovory. Zabezpečuje ju Skype, ktorý deň predtým zverejnil upgrade svojej aplikácie pre Mac na verziu 5.2 a pre Windows na verziu 5.3. Týmto krokom sa Facebook snaží vyrovnať neutíchajúcej konkurencii na poli sociálnych sietí. Hoci je momentálne medzi nimi najvyužívanejší a najplnší, so základňou vyše 750 miliónov používateľov, mal by sa mať na pozore pred ďalším sociálnym pokusom od Google s názvom Google+.

Služba Facebook Video Calling umožňuje prenos obrazu aj zvuku na sociálnej sieti podobne ako Google Talk v rámci prehliadača. Vyšším levelom sú samostatné aplikácie pre videokonferenciu ako Skype alebo Facetime od Applu. Facebook Video Calling má ale oproti týmto veľkú výhodu, pretože v momente jej uvedenia je dostupná pre trištvrte miliardy ľudí a jej rýchle spojazdnenie ju umožňuje používať aj počítačovo negramotným ľuďom. Videotelefonovanie na Facebooku je zatiaľ dostupné len pre Mac OS X a Microsoft Windows, pod prehliadačmi Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome a Safari. Niekto tvrdí, že pre Linux dostupné nebude nikdy, pretože Skype aj časť Facebooku vlastní Microsoft. Taký argument by však bránil aj dostupnosti pre OS X alebo iné prehliadače ako MSIE. Navyše, Skype pre Linux existuje tiež. Dočasná nepodpora môže byť spôsobená napríklad snahou Facebooku o čo najjednoduchšiu a univerzálnu inštaláciu, čo pod Linuxom nemusí byť také ľahké.

Aktivovať Facebook Video Calling je možné cez https://www.facebook.com/videocalling, kliknutím na „Get Started“. Po tomto sa v ponukách na písanie správ/chatu zobrazí ikona kamery, ako je vidno na obrázku nižšie. Pred prvým hovorom Facebook požiada o stiahnutie a nainštalovanie plug-inu, ktorý všetko sfunkční. Je to iba dvojkliková záležitosť, takže neskúsení užívatelia sa nemusia obávať.

Facebook Video Calling vo Facebooku, Zdroj: facebook.com

Videohovory vo Facebooku – nastavenie

Niekoľko klikov stačí, aby fungoval Facebook Video Calling, Zdroj: facebook.com

Server 9to5mac.com hneď po predstavení zistil, že v developerských verziách Mac OS X Lion nie je možné spojazdniť Facebook Video Calling. Pravdepodobne to bolo spôsobené tým, že jednoduchú inštaláciu plug-inu pre túto službu pripravovali programátori vo Facebooku pre rôzne kombinácie operačného systému a prehliadača z vyššie uvedených podporovaných. Keďže Lion ešte nieje oficiálne vydaný systém, tak nebol ani podporovaný. Nepodporu bolo možné obísť v Safari v menu Develop, nastavením User Agent napríklad na Safari 5.1 Mac. Viac informácií, ako je možné pripraviť pôdu pre aktivovanie Facebook Video Calling, je dostupných tu. Viacerí vývojári používajúci Lion Golden Master podotkli, že v tejto verzii už všetko začalo fungovať správne ako pod Snow Leopard.

Project Spartan a budúcnosť Facebooku

Dlhšie sa už špekuluje, ako sa budú konkurenčné IT firmy vyrovnávať s neúspechmi a nedosiahnutými cieľmi. Spolupráca Skypu a Facebooku bola jednou z možných kombinácií a uzrela svetlo sveta. To nebolo až také nelogické po tom ako Microsoft kúpil Skype. Microsoft má aj čiastočný podiel vo vlastníctve Facebooku, konkrétne 1,3%.

Portál cultofmac.com dokonca zverejnil dohady o tom, ako by mohol v budúcnosti s Facebookom spolupracovať aj Apple, v snahe vyrovnať sa prípadnému úspechu Google+. Píše, že v budúcom iOS 6 by mohli byť služby Facebooku viac integrované do iOS, napríklad ako v súčasnosti Twitter. Toto by eventuálne mohlo prospieť Applu aj Facebooku.

Na stredu 6. júla bola plánovaná tlačová konferencia Facebooku a viaceré médiá sa domnievali, že bude venovaná odhaleniu tajného vývoja označovaného aj „Project Spartan“. V skutočnosti Facebook predstavil spoluprácu so Skype a novú funkciu Facebook Video Calling. Na svetlo sveta ale vyšlo niekoľko nových informácií, ktoré odhaľujú, na čom Facebook ďalej pracuje. Mala by to byť mobilná webová aplikácia poskytujúca hry a aplikácie založené na HTML5. Údajne na tomto s Facebookom spolupracuje aj Apple. Ďalšie „údajne“ popierajúce to predošlé je, že Facebook sa týmto posnaží konkurovať App Storu od Apple, čo ale vyslovene CEO Facebooku, Mark Zuckerberg, poprel.

Zuckerberg počas predstavovania Facebook Video Calling spomenul, že rok 2011 bude ešte pre Facebook rokom predstavovania mnohých nových produktov a služieb. Predpokladá sa, že medzi nimi bude natívna aplikácia Facebooku pre iPad alebo vyššie spomínaný Project Spartan.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.