Bratislavský kraj má aplikáciu pre iPhone, Datalanu platí každý mesiac

Štátne a pološtátne inštitúcie nezvyknú byť veľmi rýchle v adaptovaní nových technológií. Prekvapilo nás teda, keď Bratislavský samosprávny kraj (BSK) minulý týždeň oznámil uvedenie svojej novej aplikácie pre iPhone a iPod touch.

„Mobilná aplikácia, ktorú si môžu zadarmo stiahnuť majitelia smartfónov priamo do svojho mobilného telefónu, je špeciálne vyvinutá pre potreby samosprávy,“ uvádza sa v tlačovej správe BSK.

Program so skromným grafickým prostredím je rozdelený na niekoľko častí, z ktorých sa každá zameriava na odlišný účel. Prvá, označená ako Nástenka, umožňuje prezerať si novinky, ktoré sú dostupné aj na webovej stránke župy. V budúcnosti by sa tu mali nachádzať aj ankety, kde môžu obyvatelia vyjadriť svoj názor. Župan Pavol Frešo zdôrazňuje, že praktický prínos môže byť pri informovaní o živelných pohromách, ako napríklad záplavách.

Pomocou druhej časti, Miesta, sa obyvateľ môže dostať k miestnemu úradu či Divadlu. Tretia obrazovka umožňuje odoslať samospráve podnet. Na posledných dvoch častiach sa môže používateľ dozvedieť viac o BSK a o aplikácii samotnej.

Kraj si aplikáciu prenajíma

Softvér vyvinula pre Bratislavský samosprávny kraj spoločnosť Datalan. Župa na ňu nevlastní výhradné práva, program si od technologickej firmy len prenajíma, za čo zaplatí ročne 2400 eur. Datalanu platí v mesačných intervaloch po dvesto eur, uvádza sa v zmluve, ktorá je zverejnená na internete. Prvé dva roky má kraj zľavu päťdesiat percent.

„Vývoj podobnej aplikácie (ako je nový program BSK — dopl. MacBlog) freelancerom bežne stojí približne dvetisíc eur,“ odhaduje iOS programátor Peter Štajger, ktorý vyvinul napríklad aplikáciu Skener Slovenskej sporiteľne. „V prípade, že by to vyvíjala väčšia firma, by sa mohla suma pohybovať okolo tritisíc.“

Bratislavský samosprávny kraj aplikácia

Foto: BSK

komentárov
  1. Datalan ma na konte penazi od statu za predrazene sluzby tolko, ze hroza. Ved sa na nich pozrite. Cestnost z nich iba tak vyzaruje. Divim sa, ze sa este nenasiel politik s poriadnymi gulami, nezvolal k sebe dalsich ostrejsich manikov a nevysporiadali sa so vsetkymi vykradacmi nasej spolocnej pokladne raz a navzdy.

    0
    0
  2. preco platit jednorazovo 3000 EUR za vyvoj aplikacie na kluc, ked sa da platit prenajom 2400 EUR rocne (teda prve dva roky iba 1200 EUR)? …. a este zostane aj 1800 EUR na stolicku pre zupana :))))

    0
    0
  3. Zda sa mi, ze ani tvorcovia a BSK sa nevedia zhodnut ako sa app vola, nasiel som na ich strankach nazvy Mesto v mobile, BSK, Samosprava v mobile. No app je asi dostupna len na SK AppStore lebo v US som ju nenasiel ani pod jednym nazvom.

    0
    0
  4. Nazov je BSK ako sa da dozvediet ked kliknes na link v clanku. V US Apple store ale (asi zatial?) nie je.

    Inak 200 E mesacne za nieco take je teda poriadna palka. Navyse je to len prenajom licencie, cize opat zakaznik (BA samospravny kraj) nevlastni vyvinuty kod, a je navzdy uviazany u tohto dodavatela (ak nechce uplne zmenit aplikaciu). Takyto model by som v statnej sprave/samosprave zakazal – kod ma byt majetkom mesta aby mohol kedykolvek zmenit dodavatela na jeho dalsi rozvoj. Predpokladam, ze na to robili vyberove konanie? ;-)

    0
    0
  5. @Peter: BSK je nazov aplikacie (Bratislavsky Samospravny Kraj)

    @radovan192: ano vyvoj aplikacie moze stat tak ako pises, samozrejme si mozes prenajimat aj hosting kde bezi backend a platit si aktualizacie :)

    0
    0
  6. @ stiff, k tym nazvom danej app
    Konkretne tato pre Bratislavu sa vola “BSK” ako bolo pisane
    Datalan ma s tymto formatom aplikacie velke plany, chce ich ponukat aj inym samospravam, alebo mestam, preto asi ten univerzalny nazov “samosprava v mobile” ci “mesto v mobile” co si nasiel.
    Pravdepodobne, kazdy kraj, ktory do tej app pojde, si ju pomenuje potom po svojom, respektive zladi uz s nazvom BSK

    0
    0
  7. @teafoos dakujem, BSK som skusal ako prve… no ja pouzivam Kanadsky Apple store a tam mi to nenajde…
    Som myslel, ze je jedno aky pouzivam Apple store… pokial vyhladavam konkretny nazov :( no asi nie…

    0
    0
  8. Tak to je “SUPER” správa pre všetkých daňových poplatníkov.
    Nekupte to když je to tak laciný.
    A na novú stoličku už asi nezostane.

    0
    0
  9. Ta cena by nebol az taky pruser, horsie je ze je aplikacia spracovana nekvalitne a je skareda.. Toto musi naprogramovat 1 progamator za 2 tyzdne s prstom v nose 2x krajsie

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.