Ako si vytvoriť Apple ID na nakupovanie cez iTunes Store, App Store, Mac App Store

Účet Apple ID sa používa na nakupovanie cez iTunes, iBookstore, App Store, Mac App Store a prihlasuje sa ním do iChat, FaceTime alebo iCloud. Rovnako ho vývojári používajú na prístup do účtu Apple Developer Connection. Okrem toho sa ním dá prihlásiť do fóra Apple Support Communities alebo do sociálnej siete Ping, ktorá zatiaľ na Slovensku nie je dostupná.

V článku nájdete podrobný postup ako si vytvoriť Apple ID, hlavne pre používanie s iTunes Store. Dá sa vytvoriť cez aplikáciu iTunes, cez iPhone, iPod Touch, iPad alebo cez internetovú stránku appleid.apple­.com.

Preskočit na: Apple ID cez iTunes, Apple ID v iOS, Apple ID cez web.

\—

Vytvorenie Apple ID cez iTunes

Noví „počítačoví“ používatelia iTunes a iTunes Store urobia najlepšie, ak si zaregistrujú Apple ID priamo z iTunes. Samozrejme, je potrebné ho mať nainštalovaný, aktuálny je vždy zadarmo dostupný pre OS X aj pre Windows z apple.com/i­tunes/download. V OS X je iTunes pripravený na použitie už po prvom spustení, nachádza sa v Applications. Je dobré zvážiť jeho aktualizáciu cez menu iTunes → Check for Updates…. Konkrétnejšie o inštalácii na Windows a Linux sa môžete dočítať v článku Ako nainštalovať iTunes na Windows a Linux.

Po spustení iTunes sa proces registrácie Apple ID začne kliknutím na menu Store → Create Account…. Je nutné byť pripojený k internetu.

Registrácia Apple ID

Vyplnenie osobných údajov.

Po kliknutí na Continue sa zobrazia obchodné podmenky a podmienky predaja iTunes Store, Mac App Store a App Store a zásady ochrany osobných údajov. Pre slovenskú lokalizáciu iTunes Store je potrebné nastaviť SlovakiaSelect a country or region. Označením Prečítal/a som si tieto zmluvné podmienky a súhlasím s nimi. a kliknutím na Agree ich akceptujete.

Registrácia Apple ID – zmluvné podmienky.

Najprv sa požaduje vyplnenie e-mailovej adresy, ktorá bude slúžiť ako samotné Apple ID. Heslo musí mať najmenej 8 znakov, z toho minimálne jedno číslo, jedno veľké a jedno malé písmeno. Pre prípadné obnovenie hesla cez iforgot.apple.com bude slúžiť vyplnená kontrolná otázka (akákoľvek otázka, na ktorú poznáte odpoveď) a dátum narodenia.

Ako posledné sa Apple pýta, či si používateľ želá na uvedený e-mail dostávať správy o novinkách v iTunes Store a o zaujímavých ponukách Applu.

Registrácia Apple ID – kontaktný formulár.

Vyplnenie fakturačných údajov

Platobná karta sa identifikuje pomocou 16-miestneho čísla karty (na prednej strane), dátumu platnosti (valid thru) a trojmiestneho Security Code (na zadnej strane karty).

Fakturačná adresa sa musí nachádzať na Slovensku, respektíve v rovnakej krajine ako registračné údaje. Políčko Postcode je poštové smerovacie číslo. Ak ho neviete, dá sa podľa ulice zistiť na stránkach Slovenskej pošty. Area code je pre Slovenskú republiku 421.

Registrácia Apple ID – fakturačné údaje. Registrácia Apple ID – overenie amailovej adresy.

4. Overenie e-mailovej adresy

Na zadaný e-mail sa odošle od Applu správa. Kliknutím na Verify Now > sa v prehliadači otvorí prihlasovací formulár. Po zadaní Apple ID (e-mailová adresa) a hesla prebehne overenie a Apple ID je pripravené na použitie s iTunes Store.

Registrácia Apple ID Registrácia Apple ID Registrácia Apple ID

Vytvorenie Apple ID na iPhone, iPade a iPode Touch

Na registráciu Apple ID stačí aj iOS zariadenie — iPhone, iPad alebo iPod Touch. Zvládnete to pomocou aplikácie Nastavenia (Settings) → Store. Ak tam žiadne Apple ID ešte nebolo zadávané, treba kliknúť na Prihlásiť sa. Ak je prihlásené Apple ID, stačí ho v dolnej časti označiť. V zobrazenom okne je potrebné kliknúť na Vytvoriť nové Apple ID (Create New Account).

Vytvorenie nového Apple ID

V prvom kroku vyberte Slovakia, kliknutím na Store. Zobrazia sa obchodné podmenky a podmienky predaja iTunes Store, Mac App Store a App Store a zásady ochrany osobných údajov. Je ich potrebné prečítať a odsúhlasiť, označením Agree dvakrát.

Vytvorenie nového Apple ID – ochrana osobných údajov

Ďalej sa vypĺňa e-mailová adresa, ktorá bude slúžiť ako Apple ID a heslo. Heslo musí mať najmenej 8 znakov, z toho minimálne jedno číslo, jedno veľké a jedno malé písmeno. Pre prípadné obnovenie hesla cez iforgot.apple.com bude slúžiť vyplnená kontrolná otázka (akákoľvek otázka, na ktorú poznáte odpoveď) a dátum narodenia.

Vyplnenie fakturačných údajov

Platobná karta sa identifikuje pomocou 16-miestneho čísla karty (na prednej strane), dátumu platnosti (valid thru) a trojmiestneho Security Code (na zadnej strane karty).

Fakturačná adresa sa musí nachádzať na Slovensku, respektíve v rovnakej krajine ako registračné údaje. Políčko Postcode je poštové smerovacie číslo. Ak ho neviete, dá sa podľa ulice zistiť na stránkach Slovenskej pošty. Area code je pre Slovenskú republiku 421.

Vytvorenie nového Apple ID – fakturačné údaje

Overenie e-mailovej adresy

Po správnom vyplnení sa na uvedený e-mail odošle kontrolná správa. Dá sa nájsť v aplikácii Mail alebo cez Safari. Po kliknutí na Verify now > je nutné vyplniť Apple ID (e-mailová adresa) a nastavené heslo. Týmto je registrácia hotová.

Vytvorenie nového Apple ID – overenie emailu

Vytvorenie Apple ID cez web

Na stránke appleid.apple.com sa dá vytvoriť a spravovať účet Apple ID. Registrácia prebehne po kliknutí na Create an Apple ID.

Web My Apple ID

Vyplnenie osobných údajov

Je potrebné zadať e-mailovú adresu, ktorá bude slúžiť ako Apple ID. Heslo musí mať najmenej 8 znakov, z toho minimálne jedno číslo, jedno veľké a jedno malé písmeno. Pre prípadné obnovenie hesla cez iforgot.apple.com bude slúžiť vyplnená kontrolná otázka (akákoľvek otázka, na ktorú poznáte odpoveď) a dátum narodenia.

Ďalej sa vypĺňa meno a adresa používatela. Políčko Zipcode je poštové smerovacie číslo. Ak ho neviete, dá sa podľa ulice zistiť na stránkach Slovenskej pošty. Preferred language — uprednostňovaný jazyk, v ktorom sa bude zobrazovať všetka komunikácia s Apple cez Apple ID. Nenachádza sa tu Slovenčina. Apple ponúka aj odosielanie newsletterov na email alebo poštou na zadanú adresu.

Predposledná položka je ochrana proti spambotom, treba opísať znaky z obrázku a na koniec súhlasiť s podmienkami služieb Appluochranou osobných údajov. Overenie emailovej adresy prebieha rovnako ako pri registrácii cez iTunes.

Vytvorenie Apple ID cez web

Apple ID cez web: po kliknutí sa zobrazí kompletný formulár.

Aktivácia na používanie s iTunes Store

Takto vytvorené Apple ID ešte nie je možné používať s iTunes. Pred tým, ako začnete nakupovať, je v iTunes alebo iOS potrebné zadať informácie o platobnej karte a súhlasiť so zmluvnými podmienkami iTunes Store.

V aplikácii iTunes stačí byť prihlásený novým Apple ID (cez menu Store → Sign In). Zobrazí sa informácia, že Apple ID ešte nie je pripravené na iTunes Store. Treba kliknúť na ReviewContinue, súhlasiť s licenčnými podmienkami a vyplniť fakturačné údaje ako pri registrácii cez iTunes.

Aktivácia Apple ID na iTunes Store cez iTunes

V iOS zariadeniach sa Apple ID aktivuje rovnako. V aplikácii Nastavenia (Settings) → Store sa treba prihlásiť použitím existujúceho (práve vytvoreného) Apple ID, kliknúť na Review, súhlasiť s licenčnými podmienkami a vyplniť fakturačné údaje ako pri registrácii v iOS.

Aktivácia Apple ID na iTunes Store v iOS

Apple zverejnil niekoľko tipov, ako predísť odcudzeniu prihlasovacích údajov Apple ID.

  • Vždy sa odhlásiť po používaní služieb iTunes Store z nedôveryhodného zariadenia (napr. počítač v internetovej kaviarni, etc.)
  • Nepoužívať rovnaké heslo na rôzne účty ako email, Facebook, Apple ID.
  • Nepoužíať heslá z minulosti.
  • Nezdieľať heslo s inými osobami, ideálne ani členmi rodiny.
  • Kontrolnú otázku si vybrať takú, na ktorú sa odpoveď nedá jednoducho poznať alebo uhádnuť.
  • Použiť heslo dlhé aspoň 8 znakov, kombináciu čísel, písmen a znakov (@, $, %, …).
  • Pravidelne si meniť heslo, pomocou služby iForgot.
komentárov
  1. Zdravim vás. Vie niekto aký je postup alebo či je možné zlucit dve Apple ID do jedného? Vysvetlím prečo. V minulosti sa používalo jedno ID na ktorom sa nakupilo niekoľko hodnotnych aplikácii a odstupom času sa vytvorilo ešte jedno ID na ktoré sa tiež nakupili hodnotne aplikácie dokonca sa na toto ID kupilo zvacsenie iCloud priestoru. Klient však nechce prísť o povodne aplikácie za ktoré už raz zaplatil ak ostane logicky na novom ID. a preto táto otázka, vie niekto ako zlucit staré ID do nového ID? Ďakujem.

    0
    0
  2. Zaujima ma jedna vec, vcera som sa snazil zaregistrovat si ucet v US store, s tym ze som korektne uviedol americku adresu, len problem nastal pri registracii platobnej karty. V ponuke nebola VISA electron, co je v SR bezna plat. karta. Aj napriek tomu som vybral VISA (jedna zo 4 moznosti) a vyplnil udaje, no vyzera to, ze ucet neakceptuju – vypisalo hlasenie “wrong security code”… Mate s tym niekto skusenost, popripade riesenie? Dakujem

    0
    0
  3. Zrovna dneska som potreboval zalozit jeden ucet v iTunes…… Zleeeee…. potom co mi pride verifikacny e-mail a snazim sa overit ucet, tak zahlasi, ze dany ucet je uz v pouzivani….. skusil som teda ine Apple ID zalozit s inym e-mailom a detto….. sakra nejde overit e-mailovu adresu….. co teraz ? je problem u Apple alebo medzi stolickou a klavesnicou ? Nezakladal som jeden ucet….

    0
    0
  4. Nezaskodilo by doplnit, ze hned pozadani platobnej karty prebehne trasakcia a Apple Vam stiahne 1,98 Eur. Netreba sa bat, vratia ich. Je to sposob overenia funkcnosti a kreditu na platobnej karte.
    Mozno aj to, ze pri kupe aplikacie niekedy stiahnu vyssiu sumu ako je cena aplikacie, aj to potom vratia.

    0
    0
  5. Myslim,ze uz dost ludi to vie ako zaregistrovat:) Ale inak dobry clanok.
    Pred tyzdnom som si kupil iPad2 a chcel by som si tam hodit nejake skvele app ..mam tam zatial len garage band a iMovie a hru Navrat do buducnosti :) Bol by som rad keby ste mi nejake odporucili co si mam kupit alebo nejaku free app :) diky.

    0
    0
  6. Ja som mal vcera podobny problem. Standardnym postupom mi neakceptovali platobnu kartu (ani VISA ELEKTRON, ani standardnu kreditnu VISU), hoci kontrolne platby na Apple zbehli.

    0
    0
  7. Pre: “Problem u Applu”.
    Problem nie je v Apple, resp, ako sa to vezme. Problem je prave to, ze si nezakladal jeden ucet. Kedysi davnejsie si zalozil ucet na iny mail. Ale k tomu uctu si si nastavil ako “zalozny” mail prave ten mail, na ktory sa snazis zaregistrovat novy ucet. Zmaz z niektoreho zo starych uctov ten “zalozny” a vsetko pojde ako po masle.

    0
    0
  8. K tomu zlucovaniu uctov: Podla oficialnych info ktore Apple priamo pise u seba na webe to mozne nie je. Bodka. Nijako.

    Co nevylucuje ze to bude mozne v buducnosti, ale momentalne to mozne nie je.

    0
    0
  9. Pre jareka Itunes Store v USA TI NEAKCEPTUJE SK KARTU adresu mozes mat americku ale podla karty zistia ze nemas americku kartu jedine paypal ak to este funguje.

    0
    0
  10. Jarek ako si sa mohol docitat tak tam potrebujes mat min 1.98eur.teda ten problem mozes mat ak momentalne nemas na karte ziadne peniaze.mne sa to tiez stalo :)

    0
    0
  11. 2 Lilu: Ja som to riesil s apple – priamo help cez online chat asi 2-3hod… dokonca sme to skusali obist… vysledok: V sucasnosti sa to neda…
    Moj pripad bol ovela jendoduhsi ako 2 konta s nakupenymi apps – mam apple id cez ktore nakupujem a v ramci demo uctu MobileMe som vytvoril druhe s idealnou emailovou adresou :) – demo ucet expiroval, no mail zostal obsadeny… Po zavedeni iCloud som chcel svoju “idealnu adresu” mat spojenu s hlavnym mobileme uctom, no pisalo mi, ze je uz obsadena. Ziadal som ich o zlucenie alebo o zrusenie mojho demo uctu uplne nech mozem pouzit tu emailovu adresu… potvrdil som, ze som maijtelom oboch uctov a pod… skusili sme s tym operatorom vsetko mozne, no nepodarilo sa to, povedal potom niekto nadriadeny, ze to nie je mozne…

    0
    0
  12. Ja pouzivam 2 ucty a nie je s tym problem, od iOS5 sa aktualizacie dokonca syncuju naraz z obidvoch uctov bez ohladu na ktorom som prihlaseny.

    0
    0
  13. Ahoj, mam problem ohledne verifikace e-mailove adresy. AppleID uz mam delsi dobu. Kupoval jsem pres nej v App Store i iTunes. S prichodem iCloud to po me k prihlaseni chtelo verifikaci e-mailove adresy. Tak jsem nechal odeslat e-mail ale nic neprislo (bylo to v ten den zacatku iCloudu). Od te doby jsem to zkusil jeste nekolikrat, jak pres Settings -> iCloud, tak treba pres web apple.com/appleid vzdy to napise ze e-mail byl poslan, ale nic me neprijde. Pritom treba email s vyuctovanim za koupene veci nebo reset hesla me prijde uplne bez problemu. Nevite kde je problem? Jinak nemam zadne iOS zarizeni, a OSX mam 10.7.2 (potrebny Lion).

    0
    0
  14. Co riesis s kartami a americkym uctom, zbehni do wallmartu, targetu alebo gamestop, proste hoci kam kup si $100 itunescard a mas vybavene ;)

    0
    0
  15. didjeridoo a Boo dakujem za reakciu. mam tomu rozumiet ze raz za prihlasim s jednym uctom a vysybchronizujem si aplikacie a nasledne na to sa prihlasim s druhym uctom a znovu si natiahnem vsetky zakupene aplikacie. a potom je uz jedno ktore konto pouzivam a budu sa mi natiahnute aplikacie updateovat?

    0
    0
  16. Kupil som si IPHONE 4S a chem si stahovat veci do mobilu ked sa zaregistrujem tak budme moct stahovat veic cez mobil a nebudem platit zato lebo pri neiktorich veciac je cena a pri niektorich neni tak sa pitam, a ja nenam etse platobnu kartu to muim tam udavat kartu ked nemam ???

    0
    0
  17. Máte někdo zkušenosti s “korporátním Apple ID”? Existuje možnost, jak desítky počítačů spravovat (instalace updatů iLife přes AppStore) s využitím jednoho Apple ID?

    0
    0
  18. Ahoj, čo mám robiť, ak sa chcem na Itunes zaregistrovať, ale mám 14 a nemám platobnú kartu? To sa nemôžem zaregistrovať?

    0
    0
  19. Problém s iTunes. Mam založený účet na ktorom vypršala platnosť platobnej karty. Urobil som zmenu na NONE. Po nejakom čase som chcel zadať novú platnú kartu ( MasterCard). Uvedenú kartu ( normálne funkčnú s dostatočným kreditom) nechce iTunes akceptovať. Podobne sa chová aj pri pokuse zadať virtuálnu Visa kartu.
    Viete mi poradiť kde môže byť problém?

    0
    0
  20. Dobrý deň
    Potreboval by som poradit
    Kupil som IPAD 2 sebe aj mojmu synovi kedze moj syn nema kreditnu kartu zaregistroval som obydve na moju (Visa Electron)
    Na internet bankingu mam v rezervacii 2×1,98 e
    ale ak si chcem sit kupit aplikaciu vyhodi mi to mam zvolit inu metodu platby .
    Dakujem za radu

    0
    0
  21. ja neviem z akeho titulu mi nechce zobrat udaje z karty… resp. pri registracii ako som zadala na stranke “provide a payment method” mi vyhodilo, ze mi to nemozu overit… potrebujem k tomu embossovanu kartu? dakujem…

    0
    0
  22. vyššie v komentoch to je napísané.. pri transakcii Apple stiahne 1,98€ z účtu a potom ich tam naspäť pošle.. robí to, aby overil fungovanie účtu atď. čiže ak tam nemáš minimálne takúto sumu, tak to označí za invalid payment.. embossovanosť (pokiaľ viem) na to nevplýva..

    0
    0
  23. tak zle na tom nie som, zeby som tam nemala 1,98… tam problem nie je… druhykrat, ked som to skusala, tak mi vyhodilo, ze to bolo zamietnute… nechapem vobec… :( ******y iphone… nervy!

    0
    0
  24. chcel by som sa opytat, kupil som si prednedavnom jednu aplikaciu a teraz ked si chcem stiahnut free aplikaciu tak ma to hodi na platenie,ze si mam vybrat kartu a neni tam nikde na vyber ze “none” viete mi s tym niekto pomoct ? dakujem za odpoved :)

    0
    0
  25. Mám dve zariadenia iPod a iPad a jeden Apple účet. Vie mi niekto poradiť ako medzi nimi použiť FaceTime ak je to potrebné ako si vytvoriť další účet bez zadávania kk. Ide mi iba o využitie FaceTime medzi zariadeniami
    Ďakujem

    0
    0
  26. 2 Nina: kolko som ja oboznameny, tak karta musi byt embosovana. Nepocul som este, ze by sa elektronickymi kartami (Visa Electron, Maestro…) dalo platit bez PIN-u a to si od Teba Apple nepyta.

    Riesenie: ist do banky a vypytat si embosovanu kartu.

    0
    0
  27. Neviem či tento postup bude znovu replikovateľný, ale môžete ho vyskúšať a snáď sa Vám podarí aktivovať appleID pre sťahovanie aplikácií zdarma v app store bez zadania kreditnej karty v prípade, že už máte vytvorené appleID. Väčšinou si ho vytvárate pri aktivovaní vášho zariadenia od Apple – iphone, ipad… a v prípade, že si predtým neprečítate návody na internete dostanete sa buď k možnosti zadať si číslo kreditky alebo vytvoriť nový účet cez „kúpenie“ aplikácie čo je zadarmo. Ani jedna z možností však nemusí byť asi ideálna.
    Ako teda na aktivovanie appleID pre nákupy aplikácii v app store bez zadania kreditnej karty? Mne sa to podarilo aktivovať cez zariadenie ipad a to tak, že som prešiel do obchodu app store a po načítaní prešiel na položku purchased. Tam na mňa vyskočila hláška, že nemám aktivované appleID a že si ho mám aktivovať, alebo niečo podobné, keďže dovtedy som nespravil žiaden nákup. Vybral som si teda prihlásenie so stávajúcim appleID a na strane s údajmi o platobných kartách som mal už možnosť „none“. V prípade ak bude niekto skúšať tento postup mohol by spraviť aj print screen obrazovky a hlavne dať vedieť či sa mu podaril tento postup zreprodukovať.
    Tento postup bol aplikovaný v auguste 2012.

    0
    0
  28. Dobry den. Mam zalozeny mail na azete a nechce mi prist verify kod. Uz som dal resend. Moze byt problem v tom ze mam azet email?

    0
    0
  29. Ahojte, vie mi niekto odpovedať, či sa dá zmeniť zadaná emailová adresa na AppleID ??? Chcem si ju zmeniť na gmail. Dás a to vôbec bez toho aby som prišiel o všetky aplikácie

    0
    0
  30. Zdravim…otazka-viem si zmenit čislo kreditnej karty na mojom učte???? Pomoooc…neviem si rady..!som novačik na apple store :) vdaka!!

    0
    0
  31. ahojte, vedel by mi niekto poradiť? v iphone 4s, ked si otvorím store a chcem vypísať mail a heslo, nechce mi vybehnúť klávesnica..čo mám robiť?

    0
    0
  32. Chcem sa spýtať
    Keď idem vytvoriť Apple ID a chce odomňa email, tak koncovka toho mailu má byť @icloud.com ?
    Ďakujem za odpoveď

    0
    0
  33. Môžem platiť cez inú kreditnú kartu, ktorá nebola zvolená ako pôvodná? Používam už novú a chcel by som vedieť, či z toho nemôžu byť nejaké “problémy”
    Ďakujem, Eduard

    0
    0
  34. Chcela by som sa spytat preco mi neberie uz sti krat cislo karty, bez toho mi to nepojde? Zadavam spravne aj adresu aj cislo karty aj secret code a stale mi to nefunguje. :( :(

    0
    0
  35. ID iphonu som mal zapísané v mobile, neviem ho teraz spustiť po neuspešnej aktualizácii
    ID a heslo na nakupovanie neberie
    čo s tým?

    0
    0
  36. Zdravím, 2x mi stiahlo 1,98, nie rezervovalo, ale stiahlo aj odpočítalo.
    Najprv som zaplatil appku 1,99 eura, appku stiahlo. a o 2 dni -1,98 a dalšie 2 dni -1,98, ako je to drzosť bezdvôdone kradnúť peniaze, pre mňa je to krádež, lebo nebol zadaní bezpečnostný kod a zistiť hotovosť na karte sa dá aj bez ukradnutia peňazí. Dá sa to niekde reklamovať? dík

    0
    0
  37. Prosim vyjadite sa niekto kto ma s tým skusenosť: pri vložení bankových udajov Apple stiahne 1,98€ je pravda že ich potom vracia ? Alebo ako to je..
    ?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.