Ako nakupovať hudbu, filmy a knihy na iTunes Store

Na Slovensku dnes môžeme využívať služby iTunes — nakupovať hudbu, filmy a knihy, odoberať podcasty a sledovať prednášky iTunes U. To všetko z počítačov, iPhonov, iPadov a iPodov touch. Najväčším lákadlom iTunes je nákup relatívne lacnej hudby a požičiavanie filmov. Okrem toho je plné aplikácií pre iOS zariadenia (App Store), kníh (iBookstore) a množstva ďalšieho obsahu. Ak ste ešte nezačali nakupovať z pohodlia domova, ďalej sa dozviete, s čím všetkým sa môžete v iTunes stretnúť a čo všetko na to potrebujete.Obchod iTunes Store je na Slovensku rozdelený do šiestich kategórií, ktoré sa dajú prehliadať aj bez prihlásenia: Music, Films, App Store, Books, Podcasts, iTunes U. Všetky majú na hlavnej stránke niekoľko možností, ako sa orientovať. Celý obchod sa dá prehliadať jednoducho ako web. Okrem samotných položiek na stianutie je tu množstvo informácií. Pri hudobných interpretoch sa často nachádzajú okrem ich diskografií aj biografie. Zadarmo sa dá pozerať upútavky na filmy, sťahovať podcasty a prednášky iTunes U a sťahovať knihy. Samostatné skladby stoja 0,69 až 1,29 EUR, celé albumy od 4,99 do 11,99 EUR. Za požičaný film zaplatíte 2,99 – 4,99 EUR. Jednotlivé položky sa dajú zdielať na sociálnych sieťach, odosielať e-mailom a nakupovať ako darčeky pre blízkych.

iTunes Store menu

iTunes menu, výber zo šiestich kategórií.

iTunes Store

Domovská stránka iTunes Store.

Prihlásenie do iTunes Store

Na využívanie služieb iTunes Store je potrebný iPhone, iPad, iPod touch alebo počítač s nainštalovanou aplikáciou iTunes, dostupnou pre OS X aj Windows. Rozbehnúť iTunes je možné aj na Linuxe. Krok za krokom, ako si nainštalovať iTunes, sa dočítate v článku Ako nainštalovať iTunes na Windows a Linux.

V Mac OS X je iTunes preinštalovaný. Po prvom spustení je vhodné iTunes aktualizovať na najnovšiu verziu. Dá sa tak spraviť cez menu iTunes → Check for Updates….

Do obchodu sa prihlasuje pomocou údajov Apple ID, ktoré sa okrem služieb iTunes používajú aj na iCloud, FaceTime alebo na nákup aplikácií v Mac App Store. Téme ako si vytvoriť Apple ID sa podrobne venuje článok Ako si vytvoriť Apple ID na nakupovanie cez iTunes Store, App Store a Mac App Store.

Prihlásenie cez Store → Sign In

Po spustení iTunes sa do iTunes Store prihlasuje cez horné menu Store → Sign In zadaním Apple ID a hesla.

Hudba v iTunes

V najpočetnejšej kategórii sa dá pohybovať medzi novinkami, najpopulárnejšími skladbami, albumami a autormi a dá sa prejsť aj do podkategórií podľa žánrov hudby: Alternative, Children’s Music, Classical, Dance, Electronic, Hip-Hop/Rap, Jazz, Metal, Pop, R&B/Soul, Reggae, Rock, Soundtrack, World. Najrýchlejšie sa však dá nájsť požadovaný autor/album pomocou vyhľadávania Search Store vpravo hore.

iTunes Store – Hudba

Hudba v iTunes Store.

Povedzme, že si chcem kúpiť nejakú výberovú kompiláciu od Milesa Davisa. Zadám kľúčové slovo „Miles Davis“ do vyhľadávania. Zobrazia sa výsledky podľa kategórií a ak ma rovno zaujme konkrétny album, môžem naň kliknúť. Dá sa prejsť aj vľavo v Artists and More na meno interpreta, od ktorého sa zobrazia všetky dostupné albumy, skladby aj klipy a biografia.

iTunes Store – vyhľadávanie

Vyhľadávanie.

iTunes Store – stránka interpreta

Miles Davis, stránka interpreta.

Zaujala ma hneď prvá výberovka s názvom The Real Miles Davis. Po kliknutí sa zobrazia detaily albumu. Za 7,99 EUR je tu tri a pol hodinový výber perfektného jazzového trubkára. Môžem si vypočuť ukážky jednotlivých skladieb, dlhé 90 sekúnd. Za 0,99 EUR sa dajú kúpiť skladby aj samostatne, niektoré však len vrámci celého albumu. Keď si chcem kúpiť celý album, urobím tak kliknutím na 7,99 € Buy Album. iTunes sa ma spýta, či chcem naozaj kúpiť a stiahnuť album „The Real Miles Davis“. Po potvrdení prebehne platba, pričom sa mi stiahne 7,99 EUR z účtu, ktorý som zadal pri registrovaní Apple ID a začne sa mi sťahovať nové počúvanie.

Kúpenie Albumu

Zakúpenie albumu.

Kúpený album

iTunes poďakuje za nákup a zobrazí niekoľko odporúčaní na ďalší.

Album sa začne sťahovať a priamo ukladať do hudobnej knižnice. V ľavom paneli sa naplnila položka Purchased. Stiahnutú hudbu je legálne napaľovať pre osobné použitie, zdieľať až na troch autorizovaných počítačoch a neobmedzene kopírovať na iOS zariadenia pre osobné použitie.

Sťahovanie

Sťahovanie albumu.

Stiahnutá hudba je v formáte AAC (Advanced Audio Coding), v 256 kbps. Pri rovnakom dátovom toku ako MP3 má výrazne vyššiu kvalitu, je však stratový. Všetky skladby majú kompletne vyplnené ID3 tagy: meno interpreta, skladateľa, názov albumu, rok vydania, číslo skladby na disku, číslo disku. Všetky albumy majú priložené obaly. Stiahnuté súbory nachádzajú v adresári ~/Music/iTunes/i­Tunes Media/Music/ s koncovkou .m4a.

iTunes Store – dieľanie na Facebook

Všetky položky na iTunes Store by sa mali dať na Facebooku alebo Twitteri zdieľať. Druhý menovaný však, zdá sa, zatiaľ na Slovensku nefunguje a  vypisuje chybovú hlášku 3131.

V iOS zariadeniach sú hudba a filmy dostupné pomocou aplikácie iTunes, kde je rovnako rozdelená do kategórií, ale ich rozhranie je prispôsobené mobilným zariadeniam.

Hudba v iTunes Store

Hudba v iTunes Store (iOS).

Filmy v iTunes

Filmy sa dajú rovnako prehľadávať podľa kategórií alebo predajnosti. Zatiaľ tu ale žiadne so slovenským dabingom nie sú. Ponuka filmov v angličtine je veľmi široká a mnohé z nich sú v HD kvalite. Dajú sa kupovať, požičiavať a zadarmo pozerať ich trailery.

Filmy v iTunes Store

Filmy v iTunes Store.

Zakúpenie filmu stojí od 9,99 do 14,99 EUR (horúce novinky až 19,99 EUR) a požičanie od 2,99 do 3,99 EUR. Pôžička v HD stojí vždy jedno euro naviac. Požičaný film je dostupný 30 dní a od jeho spustenia ho môžete dva dni pozerať neobmedzene na iTunes alebo iOS zariadení.

iTunes Store – The Bourne Ultimatum

Detaily filmu The Bourne Ultimatum.

Filmy v iTunes Store

Filmy v iTunes Store (iOS).

Knihy v iTunes

V knižnici iTunes je viac než 400 tisíc titulov v angličtine, francúžštine, ale aj češtine alebo v jazyku esperanto. Slovenské vydavateľstvá už pravdepodobne pracujú na pridaní ďalších diel v Slovenskom jazyku.

iTunes Store – knihy

Knihy v iTunes.

Z iOS zariadení sa do tejto knižnice pristupuje vďaka aplikácii iBooks, ktorú je nutné stiahnuť z App Store. Výzor iBookstore je rovnaký ako iTunes v iOS, ale iBooks má navyše poličku na ktorú sa ukladajú stiahnuté knihy. Knihy(ePub) aj PDF súbory sa potom odtiaľto čítajú/prehliadajú.

Knihy v iTunes Store

Knihy v iTunes Store (iOS).

Používať iBookstore sa dá aj z počítača cez iTunes v kategórii Books. V čase písania tohto článku je druhá najsťahovanejšia kniha dostupná zadarmo, R.U.R. od Karela Čápka, v češtine.

Karel Čapek – R.U.R. v iTunes Store

iBookstore v iTunes na počítači

Kliknutím na Free Book sa kniha stiahne do knižnice. Bude dostupná v ľavom paneli pod Purchased alebo Books. K stiahnutému súboru sa dá dostať cez iTunes kliknutím na stiahnutú knihu pravým tlačidlom a označením Show in Finder/Show in Windows Explorer. Stiahnuté tituly sú v otvorenom formáte ePub. Podporujú ho iOS zariadenia (aplikácia iBooks) a elektronické čítačky kníh. Normálne sa prehrávať na počítači nedajú, ale existujú aplikácie, ktoré to umožňujú — ePub Readers.

Show in Finder

Za zmienku stoja dve: Stanza s jednoduchým rozhraním je dostupná zadarmo pre OS X [37,2 MB] aj pre Windows [52,3 MB]. Digital Editions od Adobe, so zložitejším rozhraním, podobným aplikácii Reader. Je takiež dostupná zadarmo pre Mac [8,9 MB] aj pre Windows [4,9 MB].

Adobe Digital Editions

Adobe Digital Editions, čítačka elektronických kníh vo formáte ePub. Dostupná pre OS X aj Windows.

App Store, Podcasts, iTunes U

Zvyšné tri kategórie boli v slovenskom iTunes Store dostupné už niekoľko rokov. App Store umožňuje sťahovať aplikácie pre iOS aj cez iTunes v počítači a nahrávať ich na iOS zariadenia dodatočne. Novinkou je zobrazovanie zakúpených aplikácií a kníh z jedného Apple ID. Dá sa k nim pristupovať cez iTunes → iTunes Store → App Store → Purchased.

Podcasty sú zvukové alebo audiovizuálne záznamy, ktoré sa cez internet dajú „odoberať“ podobne ako RSS správy. Po prihlásení na odoberanie sa dá nastaviť ich automatické sťahovanie. Zo slovenských médií túto platformu využívajú .týždeň alebo Slovenský rozhlas a kedysi aj www.macblog.sk alebo ipod.sk. Zo svetových médií: bbc, espn, economist, national geographic, NASA, etc. Apple tu zverejňuje zadarmo svoje predstavovania nových produktov.

Do aplikácie iTunes sa dajú sťahovať aj podcasty mimo iTunes Store. Rádio FM napríklad na svojej stránke poskytuje linky na podcasty niektorých relácií. Skopírovaný link sa dá do iTunes vložiť cez menu Advanced → Subscribe to Podcast…. Podcast sa automaticky začne sťahovať do knižnice podcastov v ľavom paneli.

Subscribe to podcast

Prihlásenie sa na odber podcastov, pomocou linku.

Služba iTunes U umožňuje vzdelávacím inštitúciám, najmä univerzitám, zverejňovať svoje prednášky a workshopy pre verejnosť. Dostupné sú tu napríklad prednášky z univerzít v Oxforde, v Berkeley, Yale, MIT, Standford, atď.

Leo Susskind

Leonard Susskind, profesor fyziky na Standforde rozpráva o Richardovi Feynmanovi vrámci konferencie TED. Jedna z mnohých zaujímavých prednášok na iTunes U.

Záver

Slovensko sa konečne nachádza medzi krajinami, kde Apple ponúka hudbu a filmy prostredníctvom iTunes Store. Už niekoľko rokov sa u nás cez iTunes dali nakupovať aplikácie pre iOS, odoberať podcasty a sledovať iTunes U. Nedávno k nim pribudli hlavné trháky — predaj hudby, filmov a kníh. Do úplnosti nám ešte chýbajú televízne seriály, audioknihy a sociálna sieť Ping.

Ping je pokusom Apple sa presadiť aj na poli sociálnych sietí. Zároveň prináša používateľom iTunes, ktorých je v USA aj po celom svete neúrekom, spôsob ako rýchlo zdielať svoje obľúbené skladby a albumy. Funkčne sa veľmi podobá Facebooku, ale zájuem o ňu pretrváva len medzi častými používateľmi iTunes. U nás zatiaľ Ping nie je dostupný, ale keď sa bude Apple Slovensku približovať takým tempom, aké nabral za ostatné mesiace, nemusí byť sociálna sieť až tak ďaleko.

Čo nám ešte z iTunes Store chýba

Z celkovej ponuky iTunes Store nám chýbajú ešte TV Shows, Audiobooks a  sociálna sieť Ping.

V roku 2003 Steve Jobs predstavil iTunes Music Store. Bol to prvý internetový obchod s hudbou, ktorý umožňoval legálne sťahovať jednotlivé skladby a albumy do počítača a pre osobné použitie ich neobmedzene napaľovať a nahrávať na iPody. Na začiatku obsahoval 200 tisíc skladieb. Po polroku bol iTunes dostupný aj pre Windows. Na jeseň 2005 sa v iTunes Store začali objavovať prvé filmy, klipy a seriály, ktoré bolo o tri roky umožnené požičiavať na 30 dní za zníženú cenu. Dnes je iTunes Store s počtom predaných skladieb väčším ako 16 mld. najvyužívanejším obchodom s hudbou na svete.

Dostupnosť iTunes Store

Celosvetová dostupnosť iTunes Store. Zdroj: wikipedia.org

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť