Ako bude vyzerať nový iPhone? — zhrnutie dohadov a očakávaní

Najočakávanejší produkt roku 2011 bude odhalený už o niekoľko dní. V utorok o 19:00 SEČ by mal Tim Cook predstaviť v Apple kampuse nový iPhone 5.

Prvýkrát v histórii bude predstavený iPhone deliť od jeho predchodcu viac ako jeden rok. Tradične, médiá sú plné želaní o nových funkciách iPhonu a dohadov, čo tento raz Apple prinesie. Čo všetko sa za posledné obdobie nahromadilo a je stále pravdepodobné? Budú predstavené dva iPhony rôznych veľkostí? Viac sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Predstava o iPhone 5 od MacRumors. Zdroj: macrumors.com budú vyzerať niektoré diely nového iPhonu je jasné. Bude mať dotykový displej, minimálne rovnako dlhú výdrž batérie ako pri predošlom modeli, operačný systém iOS 5 a perfektný dizajn od Apple. Očakávaná je aj funkcia rozpoznávania hlasu a s tým spojená nová služba Assistant, NFC čip. Menej pravdepodobné sú novinky ako holografická klávesnica a projektor alebo solárne články. Upgradovaná by mala byť väčšina základných súčastí.

Procesor a pamäť RAM

Podľa uniknutých informácií je takmer isté, že nový iPhone bude mať rovnaký alebo podobný procesor ako iPad 2. Ten je vybavený dvojjadrovým čipom Apple A5 s frekvenciou 1 GHz. Terajší model iPhonu, iPhone 4, má čip o jednu generáciu starší, Apple A4, ktorý disponuje iba jedným jadrom.

O pamäti sa na začiatku povrávalo, že jej veľkosť vôbec nebude rozširovaná a ostane na pôvodných 512 MB. V poslednom čase sa objavili informácie, že sa rozšíri na 1GB, ktoré vyzerajú celkom pravdepodobné.

Kapacita a batéria

Je takmer isté, že sa zachovajú 16 a 32 GB modely, ktoré sú v predaji aj dnes. K nim pravdepodobne pribudne aj 64 GB. Popri iPhone bude možno upgradovaná aj rada iPodov. Aj na MacBlogu sme písali, že model Classic asi Apple stiahne zo svojich pultov. Nahradiť by ho mala najvyššia verzia iPodu touch, ktorá bude zrejme po novom mať až 128 GB. Už aj v predošlej rade mal iPod touch s najväčšou pamäťou dvojnásobok kapacity iPhonu.

U batérie sa zase chyruje zvýšenie kapacity o 10 mAh na 1430 mAh. V prípade, že sa Apple rozhodne použiť nový dvojjadrový procesor, bude musieť spotrebu energie optimalizovať, aby udržal terajšiu výdrž.

iPhone 5 YankoDesign mockup

Predstava o iPhone 5 od Yanko Design, autor Michal Bonikowski. Zdroj: yankodesign.com

Displej a fotoaparát

S ohľadom na konkurenčné produkty Samsungu, HTC a iných, by sa mal podľa dostupných informácií displej nového iPhonu tiež roztiahnuť na 3,7 alebo až 4 palce. Keďže sa ale dizajnové rozhodnutia Applu málokedy nechajú ovplyvňovať zvonka, je možné aj to, že celková veľkosť sa meniť nebude. Displej sa údajne ešte viac posunie k okrajom, čo v prípade zväčšenia na štyri palce bude mať za dôsledok nie o veľmi väčší telefón a v prípade nechania pôvodnej uhlopriečky naopak zmenšenie tela zariadenia. Veľa sa počas predošlého roka špekulovalo aj o menšom „ráme“ pod a nad displejom, ako vidno na montáži od MacRumors.

Fotoaparát nového iPhonu by mal mať podľa všetkého rozlíšenie 8 megapixelov. Nasvedčuje tomu uniknutá fotka obedného sushi, ktorá má údajne pochádzať z iPhonu 5. Nový osemmegapixelový fotoaparát bude údajne dodávaný Sony a Omnivision.

Telo a home button

iPhone 5 by mal byť tenší a ľahší. Povrávalo sa, že dizajnovo sa vráti naspäť k prvému iPhonu. Sklenenú zadnú časť, ktorá je na štvorke, by mohol nahradiť kov, ako je u súčasného iPodu touch. Ani ďalšie podobnosti so súčasným (ale aj budúcim) iPodom touch nie sú vylúčené. Apple si dá tentoraz určite aj väčší pozor aj na novinky okolo antény. Telefón bude pravdepodobne naďalej dostupný v čiernej a bielej farbe a v rovnakých prevedeniach bude tentoraz aj iPod touch.

Na väčšine špekulatívnych foto/video montážach sa objavil aj širší home button, ktorý by okrem funkcie návratu reagoval aj na dotykové gestá. Informácia vyplynula z predávaných obalovochranných nálepiek na nový iPhone. Uniknutý spoj home buttonu z Číny to ale vyvracia.

iPhone 5, iPhone 4S alebo oba?

Keďže sa nahromadilo veľa rozličných dohadov o novom iPhone a mnohé z nich sa navzájom vylučovali, začalo sa prednedávnom diskutovať o dvoch telefónoch. Ten s novým dizajnom a výraznejšími vylepšeniami dostal názov iPhone 5. Druhý, jednoduchší a cenovo dostupnejší, založený na iPhone 4, získal označenie 4S. Hlavným trhákom by mali byť funkcie iPhonu 5, a 4S by zaujal svojou menšou veľkosťou a cenou.

Mnohí ale ostávajú skeptickí v očakávaní viacerých modelov. Podľa ikony telefónu s číslom „1“, na pozvánke utorňajšiej prezentácie, by predstavený iPhone mal byť iba jeden. Objavili sa aj tvrdenia, že Apple 4. októbra iba upgraduje iPhone 4 na 4S, ako to bolo pri 3G a 3GS. 4S by stál neviazaný medzi 300 a 350 USD a konkurencii by riadne zavaril.

Je možné aj to, že by oba nové modely boli dizajnovo podobné a len vnútro by mali rozdielne. Predsa len, spomínaný lacnejší model s označením „4S“ sa objavil v inventúre AT&T alebo na nových obaloch od OtterBox.

Dostupnosť

Na začiatku septembra portál cultofmac.com odhadol dátumy, spojené s predstavením a dostupnosťou nového iPhonu. Rozoslanie pozvánok na predstavovanie predpovedali o dva týždne skôr, ako sa stalo skutočnosťou. Ak by aspoň intervaly medzi predstavením a dostupnosťou boli pravdivé, iPhone by mohol byť v USA dostupný od štvrtého októbrového týždňa.

Informácie z japonska hovoria ešte o skoršom dátume — 14. 10. Vtedy sa vraj telefón objaví v západnej Európe a Japonsku.

CNN upozorňuje, že Apple každou ďalšou generáciou iOS zariadení skracuje interval medzi predstavením produktu a jeho dostupnosťou v obchodoch.

Na Slovensko iPhone prišiel posledné tri roky po dvoch mesiacoch: iPhone 3G predstavený 9.6.2008 prišiel na Slovensko 22.8., 3GS predstavený 8.6.2009 prišiel 31.7 a iPhone 4 zo 7.6.2010 prišiel 27.8. Keďže si ale v poslednej dobe Slovensko u Apple polepšilo, je veľmi pravdepodobné, že to bude skôr, ako do dvoch mesiacov.

iPhone 5 YankoDesign mockup

Predstava o iPhone 5 od Yanko Design, autor Michal Bonikowski. Zdroj: yankodesign.com

Záver

Všetky dohady ohľadom nového iPhonu stratia zmysel o pár dní, kedy bude telefón skutočne predstavený. Časť obecenstva bude v utorok určite sklamaná a ostatní sa nebudú vedieť dočkať, kedy si nový iPhone kúpia.

Keďže tento rok ešte nebol ani tradičný Apple Music Event, ktorý sa koná každoročne v septembri, nové iPody by mohli byť predstavené tiež.


Tri modely

Zahraničné médiá odhalili alebo vyrobili mnohé „mockupy“ možného iPhonu 5. Väčšina z nich stratila dôveryhodnosť skôr, či neskôr. Tri z nich však stoja za zmienku.

Montáž podľa skôr vyrobených obalov na iPhone (MacRumors)

Portál MacRumors objednal 3D montáž v grafickom štúdiu na základe dostupných informácií a čínských obalov na iPhone. Urobili dve verzie, so zmeneným home buttonom a bez. Netajili, že to je len náčrt a v skutočnosti žiadne potvrdenie od Apple alebo niekoho dôveryhodného nemajú. Nedávno však zverejnili článok o tom, že obaly, ktoré boli zdrojom pre tento mockup, mohli vzniknúť práve na základe strateného prototypu iPhonu 5.

MacRumors iPhone5
MacRumors iPhone5

Zdroj: macrumors.com

Prototyp N94

Portál 9to5mac.com v júni objavil zmienku v Xcode o iPhonoch s kódovým označením N93 a N94 (predošlé iPhone 4 mali označenia N90(GSM) a N92(CDMA)). Neskôr portál macpost.net získal od čínskych dodávateľov niekoľko súčiastok, údajne patriacich jednému z prototypov budúceho iPhonu. Pred pár dňami anonym poukázal, že sa N94 objavil v evidencii Applu.

Portál 9to5mac nedávno tvrdil, že súčiastky MacPostu nemuseli byť vôbec od Apple. Apple samozrejme počas svojho vývoja hardvéru testuje viaceré varianty a podobné súčiastky, aj keby boli autentické, nemusia sa hneď dostať aj do konečného produktu. Bez ohľadu na ne, časté zmienky o N94 podporovali myšlienku o iPhone 4S.

MacPost iPhone5

Zdroj: macpost.net

Montáž podľa ikonky Photo Stream

Betaverzia služby Photo Stream z iCloud obsahovala malinkú ikonku telefónu, so širším home buttonom. Hneď zaujala pozornosť a na jej základe boli spravené dve montáže.

Screenshot Photo Stream

Screenshot beta Photo Stream z iCloud. Vidno tu netradičnú ikonu iPhone. Zdroj: appdated.de

Ikona Photo Stream

Portál MacRumors ju proporcionálne zväčšili a vypočítali približné rozmery tak, aby uhlopriečka mala 3,7″. Zdroj: macrumors.com

Montáž iPhone 5 podľa Photo Stream

Vizualizovaný by nový iPhone podľa tejto ikony mohol vyzerať takto, s 3,7″ displejom. Vľavo je iPhone 4. Zdroj: 9to5mac.com

Montáž iPhone 5 podľa Photo Stream 2

Alebo zväčšený takto. Zdroj: senseiphone.com

komentárov
  1. veľmi pekné zosumarizovanie, palce hore! Som zvedavý na utorok, či už u väčšiny nastane sklamanie alebo eufória z konečného produktu. Každopádne to bude zaujímavé, už len kvôli pánovi Cookovi.

    0
    0
  2. home tlacitko bude na 99% dotykove a pravdepodobne sluzit na prepinanie medzi aplikaciami, takze so samsungom to ma max design, zhodou okolnosti.

    0
    0
  3. Nejak sa vytratili zvesti o solarnom zadnom paneli pre dobijanie telefonu. Skleneny zadny kryt iPhone4 mohol byt celkom dobrym betatestom ci sa to prakticky ujme a nebude prilis lamat.

    0
    0
  4. Pan autor, slovo varianta v zenskom rode je bohemizmus. V SK sa pouziva TEN variant.
    Citacia z clanku: “Apple samozrejme počas svojho vývoja hardvéru testuje viaceré varianty a podobné súčiastky, aj keby boli autentické, sa nemusia hneď dostať aj do konečného produktu.”

    0
    0
  5. No doufám, že to nebude takto :
    Chystaný iOS5 integruje Twitter. Hezké. WP7.5 integrují Twitter, Facebook, LinkedIn a další sítě. Dokonalé!
    Chystaný iOS5 integruje posílání online zpráv lidem s iOS5. Hezké. WP7.5 integrují posílání online zpráv 2 miliardám lidí na Facebooku a Messengeru. Dokonalé!
    Chystaný iOS5 nabídne uložení jednoho tisíce fotek do cloudu. Hezké. WP7.5 se propojují na Live služby (které používají stovky miliónů lidí) s perfektním emailem, kalendářem, kontakty a SkyDrive, s 25GB místa. A to zdarma i na vlastní doméně. Dokonalé!
    Chystaný iOS5 nenabídne žádné kancelářské řešení. Mizerné. WP7.5 integrují Office Hub a umí nativně pracovat s Word, Excel, PowerPoint a OneNote dokumenty uloženými v SharePointu, SkyDrive či Office365. Dokonalé!
    Chystaný iOS5 bude mít Game Center. Hezké. WP7.5 integrují Xbox Hub, s napojením na váš existující Xbox Live účet, dosažené herní úspěchy, přátele, zprávy. Výborné propojení nejlepší herní konzole (Xbox 360 + Kinect) a telefonu. Dokonalé!

    0
    0
  6. aj keby to malo design nokie 3310 bude to najlepsi najstylovejsi telefon :)
    ja sa uz neviem dockat utorka ci kupit iP4 ci cakat……waaaaaaa pomeee!!! :)

    0
    0
  7. *tomas* ja som natom podobne :-) …
    *mayo* otom je uz zalozena tema na fore je to super akcia :-) aj ja som ju vyuzil :-)

    0
    0
  8. Pavel: clanok absolutne nie je o iOS 5 tak ak mas potrebu si tu presadzovat WIn7.5 a pisat o nom kay je neskutocne uzasny tak si di vlastnu domenu vytvor ty a nie skydrivea pis si tam svoje epicke postrehy. Dokonane!

    0
    0
  9. Pavel, logicky problem tvojho porovnania Hezke vs Dokonale je, ze 90% veci ktore vyzdvihujes u wp7 je ludom s macom na 2 veci, resp. maju svoje riesenia :) Tymto mozes zaujat tak studenta gamera, ktory sedi pol dna na socialnych sietiach a vypisuje 100 milionom ludi a popritom si pise pracu vo worde :D

    Ale ako PR prispevok MS zamestnanca marketing junior managera, hezke ;)

    0
    0
  10. Mali by ste sa všetci zmieriť že nový iPhone sa bude na 99% podobať na iPhone 4. Nový hardware (možno taký ako na obrázku) bude až o rok.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť