Ako Apple Slovensko objavil

Vzťah Applu a Slovenska bol od začiatku slabý. Firma sa o krajinu veľmi nezaujímala, čomu sa vzhľadom na našu veľkosť v globálnej mierke asi nemôžeme veľmi diviť. So zväčšujúcou sa používateľskou základňou ale, hlavne v posledných rokoch, silneli na webových fórach aj nespokojné hlasy zákazníkov. Nepáčilo sa im, že produkty Applu sa začínajú na Slovensku predávať neskôr, sú drahšie a chýba jazyková podpora. Apple neignoroval len Slovensko, platilo to aj pre daľšie susedné štáty.

Za posledných niekoľko mesiacov sa ale situácia začala rapídne otáčať. Najprv prišiel v júni systém Mac OS X Lion, ktorý mal v sebe zahrnutý český jazyk, čím sa stal zároveň jazykovo prístupným aj väčšine Slovákov. Nasledovalo augustové spustenie telefonickej podpory pre Apple produkty aj v našej materinskej reči. Apple dal najavo svoju prítomnosť aj začiatkom septembra, keď sa rozhodol spustiť reklamnú kampaň v slovenských médiách.

Zaklincovalo to včerajšie spustenie oficiálneho internetového predaju v Česku, Poľsku a Maďarsku. Pozdrav „Dobrý deň, Česko/Poľsko/Ma­ďarsko,“ ktorým Apple včera vítal na svojej stránke, bol skutočne symbolický. Firma totižto konečne objavila, kde sa stredná Európa nachádza na mape a začína jej venovať pozornosť.

Aj keď niektorí ťažko znášali, že Slovensko bolo včera pri otvorení internetových obchodov vynechané, medzi krajiny, ktoré sí Apple začal všímať, jednoznačne patrí tiež. Stačí sa pozrieť na to, čo všetko sa udialo od júla. Trend je už vytvorený a pokiaľ bude pokračovať, tie najvýraznejšie zmeny k lepšiemu slovenských zákazníkov ešte len čakajú.

Prvý pribudne podľa všetkého oficiálny slovenský online obchod, ktorého plány už Apple aj oficiálne priznal. Aj český a slovenský iTunes Store s hudbou, ktoré boli doteraz skôr túžobnou predstavou, naberajú reálne kontúry. Veľkým prekvapením by nebol ani rýchlejší príchod iPhonu po predstavení v USA — naposledy sme si naň museli počkať vyše dvoch mesiacov. Rýchlejšie a spoľahlivejšie dodávky tovaru do predajní by zákazníkov tiež isto potešili.

Po posledných zmenách by to všetko bolo len logické pokračovanie. Azda nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že nám svitá na lepšie časy.

komentárov
  1. Je to logicke ked straca trhy tak musi objavovat nove. Android sa dost tlaci a tiez sudne spory a chystane zakazy predaja uz robia strednu europu zaujimavou

    0
    0
  2. Preboha tou “informaciou” z DSL odomna dostava macblog minus. DSL by som neveril ani len to ze to logo si robil sam…… + vsetci retaktory totalne zaujiaty proti apple

    0
    0
  3. Som velmi rad, ze v Lionovi mame podporu ceskeho jazyka, konecne cela rodina rozumie systemu/u mna problem nebol ani s anglictinou/,
    myslim si, ze pokial by boli v Cechach alebo na Slovensku lepsie predaje Apple vyrobkov, “objavili” by nas skor.

    0
    0
  4. Ja som presiel z iOS na androida a nemam s tym ziaden problem niektore veci su tam lepsie dotiahnute niektore horsie ale inac spokojnost

    0
    0
  5. Nerozumiem ako Apple objavuje Slovensko, čeština v lione alebo spustenie oficiálneho internetového predaja c ČR nemá s objavovaním Slovenska nič spoločné. Platím za Apple produkty rovnako ak nie viac ako v USA ale služby rovnaké nedostávam. A spustenie reklamnej kampane na Apple??? To pomôže možno tak géniom v ressleroch. Stačí sa pozrieť na oficiálne stránky Apple v SR. Stále ostávame len treťou krajinou.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.