Aké bolo malé WWDC — reportáž z iOS Tech Talk Berlín

V stredu, 2. októbra zorganizoval Apple v Berlíne nevšednú akciu. Zišli sa na nej zhruba tri stovky iOS vývojárov, aby si nechali vysvetliť expertmi z kalifornskej firmy najnovšie trendy vo vývoji pre iPhone a iPad. Skúsenosti z udalosti vám prinášame aj my.

iOS Tech Talk World Tour je séria krátkych konferencií o mobilnej platforme iOS, ktorú Apple organizuje už po tretí raz. Tohtoročný Tech Talk World Tour, v ktorom je zaradených deväť miest z celého sveta, sa odštartoval pred dvoma dňami. Úvodná prezentácia sa konala v Berlíne, ktorý je ku Slovensku spomedzi vybraných metropol najbližšie, a tak ho navštívili aj niekoľkí slovenskí vývojári.

V spolupráci s Vladimírom Hrinčárom zo slovenského štúdia Hyperbolic Magnetism, ktoré vyvinulo aplikácie Midnight HD/LD, Escapology a Waterboard, vám teraz prinášame autentický opis:

iOS Tech Talk World Tour 2011

Na iOS Tech Talk som cestoval spoločne s mojim kolegom Jánom Ilavským a českými vývojármi Lukášom FoldýnomJiřím Urbášekom. Každý developer dostal od Apple emailom avízo a potom sa mohol cez web prihlásiť na konferenciu v určitom meste.

Americké mestá sa rozchytali veľmi rýchlo. Berlín a Rím o niečo pomalšie, ale tiež boli plné do 24 hodín. Apple uprednostňoval vývojárov, ktorí už mali vydané aplikácie, takže výhodu mali jednotlivci, čo niečo naprogramovali. Kapacita bol ale limitovaná, takže platilo, kto prv príde, ten prv melie a všetci záujemcovia sa nezmestili.

iOS Tech Talk World Tour 2011

Konferencia sa konala v priestoroch Maritim proArte Hotela v centre Berlíne. Po úspešnej identifikácii dokladom a pozvánkou, ktorá prišla každému účastníkovi emailom, sme dostali visačky s menom. Tak sa dalo rozoznať, kto je kto a z akej firmy alebo krajiny pochádza.

Vďaka tomu sme rýchlo zistili, čo sa aj dalo čakať, že valná väčšina ľudí sú Nemci. Narazili sme ale aj na množstvo ľudí z Poľska a Čiech. Zo Slovenska sme, žiaľ, nestretli nikoho. Odhadol by som, že na akcii nás bolo zhruba tristo alebo štyristo.

iOS Tech Talk World Tour 2011

O 9:00 sa vo veľkej prednáškovej sále zahájila akcia iOS 5 Tech Talk Kickoff, čo bola úvodná prezentácia v podobe menšieho WWDC Keynote. Vedúci Apple výpravy spomenul, čo všetko sa zmenilo od roku 2009, keď bol v Nemecku Tech Talk naposledy. Naozaj to veľmi pripomínalo vystúpenia Steva Jobsa.

Predstavení boli aj všetci ľudia z Apple tímu, ktorí mali na starosti jednotlivé prednášky, alebo boli k dispozícii v Labe, čo bolo miesto na konzultácie a diskusiu počas trvania celej akcie. Ľudia z Labu vám poradili v mnohých zaujímavých veciach, ako napríklad Apple iTunes Connect, alebo problematika procesu schvaľovania aplikácií na App Store. Dokopy tam bolo dvadsať rôznych špecialistov a evangelistov pre všemožné Apple technológie.

iOS Tech Talk World Tour 2011

Po úvodnej reči začali jednotlivé technické prednášky. Prvá bola o dizajne používateľského prostredia pre iPhone a iPad, nasledovala prvá časť prednášky na tému iCloud Storage. Technické prednášky boli klasického charakteru a veľa zaujímavostí pre nevývojársku verejnosť by ste tam nenašli.

Nevšedné možno bolo, že na úvodnej prednáške Apple priamo promoval asi sedem aplikácií, ktoré mali ukázať kvalitu iOS technológií. Medzi nimi Where is my water, Real Racing 2 HD, djay, Flight Card a iné.

iOS Tech Talk World Tour 2011

Potom nasledoval parádny obed v podobe švédskych stolov. To bola jednoznačne dôležitá časť akcie, pretože už počas obeda sa začal prvý networking medzi účastníkmi. Poobede sa prednášky rozdelili do troch miestností a takto to fungovalo až do večera. Keďže sme spolu s českými kolegami boli dokopy štyria, rozdelili sme sa, aby každý pokryl nejakú prednášku.

Ja osobne som sa tešil na témy z 3D počítačovej grafiky, ale Apple prezentoval len novinky v OpenGL ES a nový framework GLKit, ktoré boli určené skôr začínajúcim vývojárom. Tak som radšej počkal a po prednáške si veľmi dobre podiskutoval s človekom od Apple o pokročilých technikách v danom odbore.

Ďalšie prednášky hovorili napríklad o Game Center frameworku pre hry založené na ťahovom princípe, alebo technológie ako AirPlay a AirPrint. Na jednodennú akciu tam bolo odprednášaného naozaj dosť a všetko bolo istým spôsobom zaujímavé, takže každý si vybral svoje.

iOS Tech Talk World Tour 2011

Po skončení posledných prednášok sa začala Wine and Cheese akcia, čiže príjemná večera a zároveň ďalší ideálny čas na networking s iOS vývojármi z Európy. Dostala sa nám tak možnosť neformálne sa porozprávať aj s ľuďmi z Apple, ktorým sme okrem skúsili navrhnúť, že ďalší iOS Tech Talk by mohol byť niekde na Slovensku či Česku.

Prednášky boli viacmenej zahustené verzie tých z WWDC, čiže to neboli žiadne tajnosti a naštudované to mohol mať každý už dopredu. Aj tak sme si z nich ale niečo odniesli, pretože aj človek vie o veľa veciach, že existujú aj kde hľadať referencie, ak ich aktívne nepoužíva, zriedka si ich doma svojvoľne naštuduje. Keď sme dostali technickú prednášku, s radosťou sme si ju vypočuli.

Na nezaplatenie ale bola hlavne možnosť porozprávať sa s ľuďmi z Apple a zoznámiť s ďalšími vývojármi. Jednoznačne sa teda budúci rok prihlásime znova.

iOS Tech Talk World Tour 2011

Foto: Vladimír Hrinčár

komentáre
  1. nechapem preco som emailom pozyvacie avizo nedostal ja, alebo to posielali inym developerom a nie tym s nehnutelnostami?

    0
    0
  2. Ned: Autor clanku je ten, ktory ho spracuje a hodi na web. Ja som iba poslal podklady, s ktorymi sa trebalo najskor popasovat, coz nie je jednoducha uloha :) S vyslednym clankom som ale velmi spokojny.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.