Ak bude Apple predávať TV, tak preto, že tie dnešné nestoja za nič

Mnoho ľudí po smrti Steva Jobsa uvažovalo nad tým, či existuje nejaký „posledný veľký projekt“, na ktorom Jobs pracoval a ktorý ešte len mal byť oficiálne ohlásený. Špekulácie sa pochopiteľne ešte zintenzívnili, keď sa dostali na verejnosť informácie o tom, že Jobs svojim najbližším spolupracovníkom údajne zanechal víziu napredovania spoločnosti na štyri roky dopredu, vrátane budúceho veľkého projektu.

Zdroj: Flickr.com

V deň predstavenia iPhone 4S, keď sa všetko točilo okolo nového iPhonu, práve diskutovali CEO Softbank Masayoshi Son a Tim Cook, keď Cookovi zazvonil telefón, na čo sa musel ospravedlniť a prerušiť diskusiu, aby mohol odpovedať. Keď sa ho Masayoshi opýtal, čo sa deje, povedal mu: „Volá mi môj šéf (Steve).“ Cook povedal, že Svete s ním potreboval hovoriť o ich novom projekte. To sa zhoduje so správou CNetu, že Jobs sa na príprave iPhone 4S ani veľmi nepodieľal a namiesto toho sa sústredil na celkom nový model, pravdepodobne iPhone 5 (resp. nový iPhone, akokoľvek sa už bude volať).

iPhone 5 bude úspešný. Tak, ako všetky nové iPhony. Nie je dôvod pochybovať, že bude lámať rekordy, ako každá predošlá generácia. Na „nový veľký projekt“ to je ale zrejme trochu málo. Jobs už telefónny priemysel zmenil, nový projekt by sa skôr mal týkať novej oblasti, nového trhu. Podľa Waltera Isaacsona, autora Jobsovho životopisu, je novým odvetím, do ktorého chcel Jobs vstúpiť, distribúcia učebníc pre iPad. Jobs už v minulosti vraj absolvoval viacero stretnutí s vydavateľmi na túto tému. Učebnice sú určite zaujímavým odvetvím, ktoré je dosť staré na to, aby si žiadalo zmenu. Tá je zároveň dostatočne komplikovaná na to, aby bola pre Jobsa výzvou. No učebnice sú pre žiakov a školy a mimo nich nemá tento trh veľké uplatnenie. Nový veľký projekt by tak bol dôležitý, len by nebol až taký „veľký“.

Malo by to byť niečo oveľa väčšie. A o niečom takom sa hovorí už dlhší čas. Už roky sa špekuluje o tom, že Apple pracuje na novom type TV. Nie Apple TV. O tom sa Apple viac krát vyjadril, že ho vníma skôr ako hobby. Mal by to byť plnohodnotný televízor obsahujúci to najlepšie z oboch svetov. Používateľské rozhranie a eleganciu Apple produktov a obsahovú ponuku bežných televíznych prijímačov.

Existuje viacero silných argumentov proti tomuto názoru. Zisky z predaja televízorov sú dlhodobo veľmi malé a konkurencia pomerne veľká a zabehnutá. Televízory ľudia nemenia tak často ako mobily alebo MP3 prehrávače, väčšinou majú to isté zariadenie mnoho rokov. A nevýhodou je taktiež závislosť od poskytovateľov obsahu, ktorých by Apple nemohlo obísť. Obsahu je na iTunes mnoho, ale nezdá sa, že by sa väčšina ľudí chystala uprednostňovať video na vyžiadanie pred pohodlnosťou bežných televíznych kanálov. Ak chce Apple preraziť na tomto trhu, bude musieť nájsť spôsob, akým ich bude ponúkať.

Doposiaľ najsilnejším argumentom podporujúcim teóriu, že Apple skutočne pripravuje nový typ TV, je časť rozhovoru Issacsona s Jobsom z jeho životopisu, ktorý minulý týždeň zverejnila Hayley Tsukayama vo Washington Post. Jobs Issacsonovi povedal, že dlho chcel vytvoriť televíziu, ktorá by bola prepojená s internetovými službami a jednoducho by sa ovládala. Nahradila by všetky set-top boxy a káble, ktoré dnes musia používatelia doma mať, hlavne by však disponovala takým jednoduchým používateľským rozhraním, aké sa len dá predstaviť. „Konečne som to rozlúskol.“ Dodal Jobs na záver. Tieto štyri slová rázom oživili všetky predošlé dohady a celá diskusia o možnom pripravovanom Apple televízore nabrala nový dych.

Z toho, čo vieme, práce na TV naznačuje niekoľko patentov Apple a informácia MG Sieglera o istom projekte „Sphere“. To je v podstate všetko. Ostatné sú iba dohady a nepodložené správy. Najsilnejším argumentom na to, že Apple chystá novú TV, sú však súčasné televízory samotné. Po technickej stránke síce prešli ohromným vývojom, koncepčne sa ale za posledné desaťročia nezmenilo prakticky nič. K televízorom sa pripájajú set-top boxy, ktoré rozširujú ich funkcie o nový obsah. Každý set-top box znamená nové káble, nové GUI a v horšom (ale žiaľ častom) prípade ďalší ovládač. Používateľské rozhranie televízorov a väčšiny set-top boxov je jedno z najhorších, aké dnes možno v mainstreamových produktoch nájsť a nezdá sa, že by sa situácia nejako dramaticky zlepšovala. Existujú síce tzv. Smart TV a rôzne „krabičky“ umožňujúce pripojenie na internet, prácu so sociálnymi sieťami a podobne, od bežnej výbavy domácnosti to má však na míle ďaleko.

Steve Jobs

Steve Jobs ukazuje smartfóny pred iPhonom. Zdroj: daringfireball.net

Situácia s TV dnes v mnohom pripomína situáciu so smartfónmi pred iPhonom. Existovali, no používala ich len menšia skupina ľudí, ich GUI bolo veľmi zložité a vyzeralo hrozne. Stačí si pozrieť keynote Steva Jobsa z roku 2007, keď predstavoval prvý iPhone a porovnával ho so smartfónmi, ktoré boli vtedy na trhu. Toto je veľmi silná analógia a asi najlepší dôvod, prečo TV môže byť nový trh, na ktorý sa Apple v najbližšej dobe zameria. Závislosti na poskytovateľoch programov (resp. káblovej TV) sa Apple asi nevyhne, je to však veľmi podobné spolupráci s mobilnými operátormi po uvedení iPhone. Prípadná exkluzívna zmluva by mohla byť pre daného poskytovateľa veľmi výhodná, berúc do úvahy popularitu Apple. Na šírenie by dnes stačilo použiť vysoko-rýchlostný internet, takže by sa Apple mohlo vyhnúť závislosti na existujúcich rozvodoch káblovej televízie. So šírením televízie cez internet experimentujú v súčastnosti všetci veľkí poskytovatelia televízie v USA.

Apple by sa zameral na to, čo vie najlepšie. Poskytol by prvotriedny softvér a hardvér, aby ním k používateľom dopravil obsah, ktorý poznajú a na ktorý sú zvyknutí. Popri tom by ponúkal nadštandardné služby ako prepojenie na sociálne siete, aplikácie, hry, video-konferencie, možno hlasové ovládanie cez Siri a podobne. Okrem toho tak, ako dnes čiastočne nahrádza mobilných operátorov cez iMessage či FaceTime, by postupne mohlo rozširovať svoj podiel ako poskytovateľa obsahu aj na TV. Forma nového zariadenia je taktiež otázna a Apple môže rozhodne prekvapiť. Väčšinou sa hovorí o klasickom TV, ale zaujímavo vyzerá napríklad predstava Joe Hewitta o širšom využití AirPlay. Ak sa spoľahneme na to, ako Apple postupoval doteraz, zrejme poskytne niečo, čo dobre poznáme a skombinuje to s niečím, čo všetkých ohúri dosť na to, aby im stálo za to investovať do nového vybavenia obývačky. A vzhľadom na to, aký slabý bol rok 2011 na novinky od Apple, možno odhalenie „nového projektu“ očakávať radšej skôr, ako neskôr.

komentárov
  1. Dajú tam lesklý displej a bude vymaľované :))
    .
    Ale zjednodušenie ovládania je priam žiadúce – ako príklad môže slúžiť dementné ovládanie takého Mágia od ST, tiež nutnosť používania viacerých ovládačov – jeden na zvuk a vypnutie/zapnutie TV, druhý na všetko ostatné.
    HW prevedenie nič moc. Až by sa jeden čudoval, že prečo sa nevedia aj tu inšpirovať systémom Apple…

    0
    0
  2. Nechcem provokovat, ale SmartTV stoja cca. 1000€. IMHO Apple bude s cenami (ako vzdy) najvissie. Kolko to bude 1500-2000€ ? Dakujem, ale za to si kupim spickovy 3D televizor a poskladam vykonne HTPC trebars aj s vodnikom. Dufam vsak, ze ceny nebudu take vysoke. Apple snad vie, ze ludia tolko do TV neinvestuju. Nechajme sa prekvapit ;)

    0
    0
  3. mame telku panasonic za 1500…. neni to to 3D, dat za telku 2000 sur ktora by bola jednoducha a dokonala ako ostatne produkty od APPLE neni vobec vela…..
    a predpokladam ze apple by stym prissiel hlavne preto lebo sa na trh vynorily tie nezmyselne 3D telky a ludom treba pripomenut ze platit sa ma za kvalitu a ne za monopoly

    0
    0
  4. Paradox: vravis alebo skor pises ze 1500 je vela alebo co a radsej si uz clovek kupi neviem co s vodikom, ale napr 4roky dozadu ked boli stare dobre koruny som kupoval do izby lcdcko 82-jku a stala niejakych na prepocet 1200e….a to sa kazdy radoval ako ceny sli dole lenbo prve LCD sli od 50tisic aj viac…a to sme na cene pomaly 2000e a ludia to kupovali a stale aj budu kupovat,ludia menej nezarabaju ako vtedy alebo teraz a tak to nebude ani v najblizsej dobe…takze si myslim ze cena 2000e za apple tv by nebola nijako prehnana ani nic podobne!

    0
    0
  5. neviem co sa da okrem technologie a noveho designu na TV este viacej vylepsit, ficurini ako net, youtube, 3d filmy ma netrapia. kupil som 117 diagonalu 3d, mam pocit ako by som sa pozeral do krabice od topanok alebo na babkove divadlo, lutujem to do dnes. TV je najvacsi odpad konzumnej doby a vymielania mozgov ludi. PROSIM, nech sa s TV, apple ani nezaobera a investuje mozgy radsej do zmysluplnejsich projektov.

    0
    0
  6. myslim ze apple je dost opatrne. apple televizor moze byt uspech, ale aj prvy velky fail. zatial co iphone za 700 eur si kupia v domacnosti mozno 2 ludia kazde 2 (sialenci 1) rok, TV za 2000 je jedna aj 5 rokov (ak nie viac).

    ja neviem ale mne trh s TV pride ako hnijuca ziva mrtvola. sam apple spravil tolko aby nas od telky odtrhol (iphone, iPad ). momentalna situacia sa da vyjadrit “aky este exces tomu dame aby to niekoho zaujimalo?”

    takze sa pridava 3d, 4d, internet…a je z toho taky divny velky smartfon, ktory sa neda ovladat a jeho jedina vyhoda je ze sa nanom da pozerat futbal.

    ja uz dobrych par rokov pozeram televizu iba nahodou (niekto iny ju pusti) a vscsinou naozaj na ten futbal. 90% obsahu je rychlejsie na nete a na film je lepsi projektor.

    apple TV je vyborna najma v tom ze je lacna. ano, iTV je pre apple urcite challenge, ale nebral by som tieto rumors az tak smrtelne vazne.

    konieckoncov, apple moze pohodlne vylepsit apple TV o vsetky spominane features (hry, siri, browsovanie…), a moze kludne polozit na lopatky trh s konzolami.

    iste, nieje to nic revolucne znejuce, ale o to viac to moze byt. apple to prakticky nebude stat ziadnu energiu naviac, pretoze iba zrecykluje overene technologie z inych zariadeni a o to viac moze byt koncova cena prijemnejsia.

    ak by ste boli manager apple:
    a) vyuzili dostupne zdroje a uviedli masovo rozsiritelne zariadenie a redefinovali postavenie na (konzolovom) trhu,

    alebo za b) v dobe ked sa ocakava ze pridete s revolucnym zariadenim, tak s nim vstupite na velmi neisty a pomerne zabehnuty trh, kde konkurencia je jaks taks vpredu s vecou za 2000 eur a istotou ze samsung to do pol roka opajcuje??

    osobne tipuje verizu A. apple zasadnym sposobom updatuje set top box, kde ma uspech takpovediac zaruceny (a ked nie, tak je to stale iba hobby). a pritom moze obratit energiu na naozaj nieco, co si zasluzi pozornost po tolkych rokoch :

    Mac. ze tento rok nebolo nic velmi nove? nuz redesign Mac pro, Macbook pro a vlastne aj iMac u su uz na spadnutie. ak nie pred vianocami, tak buduci rok urcite (aj ked nie vsetky naraz).

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť