10 najlepších aplikácií pre iPad

Ak vlastníte iPad, zrejme ste veľmi rýchlo zistili, že aj keď je to výborné zariadenie, ešte lepšie je, keď ho naplníte zaujímavým obsahom. Tým môže byť hudba, filmy, knihy a samozrejme aplikácie. V našom zhrnutí vám ponúkame desiatku aplikácií, bez ktorých by nemal byť žiaden iPad. Budúci týždeň sa môžete tešiť na zhrnutie najlepších iPadových hier.

Prečítajte si aj naše ďalšie zhrnutia skvelého softvéru:


Brushes

Brushes

Cena: 5,99 €. Stiahni z App Store

iPad je so svojou váhou a veľkosťou ideálne prenosné maliarske plátno. V Brushes môžete kresliť vo viacerých samostatných vrstvách, k dispozícií máte veľké množstvo štetcov, môžete približovať a odďaľovať a tiež kroky naspäť. Zaujímavá je aj funkcia, ktorá vám umožní prehrať animáciu celého procesu kreslenia. Čo je však najdôležitejšie, program je jednoduchý na ovládanie a pri kreslení sa nebudete zbytočne rozptyľovať.

Penultimate

Penultimate

Cena: 0,79 €. Stiahni z App Store

Aj keď aplikácia na tvorbu poznámok je už štandardne nainštalovaná na iPade, mnohí uprednostňujú písanie poznámok rukou oproti písaniu na klávesnci. Aby ste si nemuseli nosiť pero a papier, je tu Penultimate. Okrem toho, že písanie rukou môže byť v mnohých prípadoch jednoduchšie, do textu môžete kresliť ilustrácie alebo náčrty. Keďže v aplikácii organizujete poznámky v samostatných virtuálnych zošitoch, môže to byť ideálna a pomôcka (nielen) pre študentov.


Flipboard

Flipboard

Cena: Zadarmo. Stiahni z App Store

Flipboard, ktorý debutoval niekoľko mesiacov po spustení predaja iPadu, sa stal okamžitým úspechom, o ktorom písal napríklad aj Newsweek a slovenské tradičné médiá. Prečo si vyslúžil takúto pozornosť? Flipboard je prvý „sociálny časopis“. Zdrojom informácií je preňho váš Facebook, Twitter, Google Reader alebo iné. Z nich poskladá aplikácia „skutočné“ noviny s pekným dizajnom. Na ich stránkach nájdete články, ktoré vaši priatelia zavesili na web, videá či priamo ich statusy.


CineXPlayer

CineXPlayer

Cena: 2,39 €. Stiahni z App Store

Aj keď iPad je celkom dobrý na sledovanie videa, človeku môže prekážať, že podpora formátov nie je veľmi široká, a preto treba filmy dopredu skonvertovať do formátu MP4. Aplikácia CineXPlayer je akási náhrada za zabudovaný prehrávač filmov. Podporuje väčšinu videí vo formáte AVI a nahrávate ich podobne ako za iných okolností cez USB kábel.


Air Video

Air Video

Cena: 2,39 €. Stiahni z App Store

Na 64 GB iPad sa zmestí niekoľko desiatok filmov, no i tak máme mnohí filmotéku ešte oveľa väčšiu (alebo menší iPad). Namiesto rozhodovania sa, ktoré filmy si práve nahráme, prečo nestreamovať video z počítača, kde sú uložené všetky? Air Video od slovenských vývojárov InMethod umožňuje streamovať video z Macu alebo Windowsu v akomkoľvek formáte. Po nainštalovaní aplikácie na počítač a programu na iPad máte na pár ťukov prístup ku všetkým vašim filmom. Air Video funguje najlepšie keď je počítač aj iPad na jednej Wi-Fi sieti, no za predpokladu dostatočne rýchleho internetu a dobre nakonfigurovaného routeru funguje aj cez pol zemegule.


Instapaper

Instapaper

Cena: 3,99 €. Stiahni z App Store

Instapaper je videorekordér pre web, ako raz túto službu ktosi nazval. Ak na webe natrafíte na zaujímavý článok, nemusíte ho čítať hneď, ale dá sa kliknutím tlačidla v prehliadači (či už na počítači alebo na iPade) „nahrať“ do Inspaperu. K článku sa potom vrátite keď budete mať viac času a prečítate si ho na tablete aj bez pripojenia na internet. Instapaper je ideálny do autobusu, vlaku, čakárne u lekára alebo na popoludnie na gauči k dobrej káve.


Wikipanion

Wikipanion

Cena: Zadarmo. Stiahni z App Store

iPad je vybavený internetovým prehliadačom Safari, ktorý zvládne zobraziť takmer každú stránku, Wikipediu nevynímajúc, načo by ste teda mali mať na tento účel samostatnú aplikáciu? Je rýchlejšia, sú na nej aj informácie podané prehľadnejšie a môžete nastaviť viacero vecí, napríklad veľkosť a typ písma. Wikipanion podporuje všetky jazyky a umožňuje tiež ukladať obľúbené články ako záložky.


Pages

Pages

Cena: 7,99 €. Stiahni z App Store

Pages z balíka iWork je mnhoým určite známy aj z prostredia Macu. Jedná sa o textový editor podobný, ako je napríklad Microsoft Word. Pages na iPade má takmer všetko, čo by mal mať správny textový program. Keďže dokáže otvárať dokumenty z emailu, aj cez USB a po upravení ďalej odosielať, pomôže vám byť produktívny aj na cestách. Pages podporuje okrem svojho vlastného formátu aj PDF a DOC od Microsoftu, takže s kompatibilitou mať starosti nemusíte. Okrem Pages v App Store nájdete aj Numbers pre spracovávanie tabuliek a Keynote pre vytváranie efektných prezentácií.


GoodReader

GoodReader

Cena: 2,39 €. Stiahni z App Store

S nainštalovaným GoodReaderom môžete cez USB z počítača nahrať do iPadu ľubovoľné súbory. Ak sa jedná o formát, ktorý tablet rozozná, môžete ho priamo v programe zobraziť. Sem sa zaraďujú napríklad obrázky (jpg, png, gif…), tabuľky, hudba či video v MP4. Pre PDF dokumenty alebo textové súbory GoodReader ešte k tomu ponúka dodatočné funkcie označovania. Súbory sa rovnako dajú z programu skopírovať na iný počítač, teda iPad môžete použiť ako externý disk.


IMDb

IMDb

Cena: Zadarmo. Stiahni z App Store

Tak ako aplikácia Wikipanion poskytuje prístup k online encyklopédii Wikipédia, IMDb aplikácia poskytuje prístup k filmovým stránkam imdb.com. Môžete si vyhľadať podrobné informácie o filmoch a hercoch, pozerať trailery alebo objaviť nové snímky, ktoré práve smerujú do kín.


Vyrozumenie: Aktuálnosť cien nie je zaručená.

Diskusia k článku nie je aktivovaná. Diskutovať o softvéri pre iPhone môžete na MacBlog fóre. Prípadné správy redakcii smerujte na tipy (at) mac blog.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.