Steve Jobs na 8. konferencii D: All Things Digital – súhrn zaujímavostí

Steve Jobs sa v utorok zúčastnil už ôsmej konferencie D: All Things Digital 2010. Okrem neho sa vrámci rozhovorov na pódiu objavili aj riaditelia spoločností ako Microsoft (Steve Ballmer), HTC (Peter Chou), Ford (Alan Mulally) alebo Facebook (Mark Zuckerberg). Naposledy sa Steve Jobs zúčastnil tejto konferencie v roku 2007, tesne po uvedení iPhonu, a spolu s ním bol na jednom pódiu aj Bill Gates. My sa vám pokúsime priblížiť najzaujímavejšie časti tohtoročného rozhovoru so Steveom Jobsom, úplný prepis ponúka Engadget. Jednotlivé rozhovory si môžete pozrieť aj vo forme videa priamo na stránkach All Things Digital.

Apple vs. Google

Google aktívne rozširuje spektrum produktov, ktorými priamo konkuruje Applu. Vďaka tomu medzi oboma spoločnosťami stúpa rivalita. S. Jobs si však v tomto zachováva chladnú hlavu, aj keď z krokov Google prejavil mierne sklamanie. O Androide sa údajne dozvedel úplnou náhodou, a bol nemilo prekvapený. iPhone bol už totiž na dobrej ceste k masívnemu rozšíreniu, a aj sám Google preňho pripravoval aplikácie. Špekulácie o tom, že sa Apple chystá vstúpiť na trh internetových vyhľadávačov Steve Jobs poprel. V takom kroku totiž nevidí zmysel, ostatní poskytovatelia to zvládajú výborne. Priame konkurovanie oboch spoločností teda podľa riaditeľa Apple spustil Google. iPhone bude aj naďalej používať vyhľadávanie a mapy poskytované Googlom.

Mac vs. PC vs. tablety

Steve Jobs prirovnal prechod z bežných počítačov k tabletom k tomu, keď Američania začali namiesto obľúbených pick-upov kupovať bežné autá. Stále menej ľudí bude potrebovať úžitkové autá (tradičné počítače), a budú namiesto nich uprednostňovať mestské autá (tablety). Samozrejme, tento vývoj nepoteší ľudí, ktorí majú podnikanie vybudované práve na poskytovaní tradičných PC riešení. Či nakoniec tablety ako iPad skutočne vytlačia tradičné počítače z domácností ukáže až čas.

Stratený prototyp iPhonu štvrtej generácie

Samozrejme, reč padla aj na medializovaný prototyp iPhonu štvrtej generácie, ktorý údajne stratil zamestnanec Applu. Neskôr bol nájdený a predaný stránkam Gizmodo. Steve Jobs spomínal, ako mu ľudia v jeho okolí radili, aby celú záležitosť ignoroval. To by však bolo presným opakom jeho základných zásad a radšej by v takom prípade opustil spoločnosť. Vyšetrovanie pokračuje, a stále nie je zrejmé, či bol iPhone skutočne zabudnutý v bare, alebo ho zamestnancovi Applu ukradli z jeho tašky. Isté však je, že nálezca sa prototyp, ktorý nevlastnil, pokúsil predať stránkam Gizmodo aj Engadget, pokúšal sa pritom odstrániť dôkazy – iPhone pripojil k počítaču spolubývajúcej, ktorá všetko nahlásila. iPhone 4G/HD musí byť tak ako akýkoľvej iný podobný produkt testovaný aj v teréne, preto sa takýmto situáciám nedá úplne zabrániť. Detaily o tom, či išlo o finálny dizajn zariadenia Steve Jobs pochopiteľne neuviedol. Do odhalenia nového iPhonu však ostávajú už len štyri dni.

All Things Digital 8 – Steve Jobs

iPad vs. iPhone

Steve Jobs odhalil zaujímavé skutočnosti aj z tejto oblasti. iPad, presnejšie jeho prvé návrhy, boli skonštruované ešte pred samotným iPhonom. Myšlienka iPhonu vznikla po tom, čo S. Jobsovi ukázali prvý návrh iPadu. Jeho reakcia bola, že by z toho mohol byť skvelý telefón. To bolo príčinou, prečo sa vývoj tabletu odložil na vedľajšiu koľaj a Apple sa plne sústredil na iPhone. Paradoxom je, že iPadu sa predajnosťou podarilo predbehnúť aj samotný iPhone. Dva milióny predaných kusov totiž dosiahol za menej ako dva mesiace, iPhonu to trvalo štyri mesiace.

Apple TV vs. Google TV

V tejto oblasti sa nič nemení. Apple TV je pre spoločnosť aj naďalej len koníčkom, ako to radi nazývajú. Dôvodom sú údajne káblové spoločnosti, ktoré ponúkajú set-top boxy väčšinou úplne zadarmo. Užívatelia tak strácajú motiváciu pridať k už tak veľkému množstvu zariadení pod televízorom ďalší set-top box od Apple. Jedinou cestou, ako preniknúť na tento trh, je vytvoriť úplne nový produkt, ktorý by zákazníci chceli nakupovať. Kým sa neobjaví reálnejšia možnosť, ako to dosiahnuť, Apple TV bude mať stále nižšiu prioritu ako napríklad iPhone alebo iPad. O opaku Apple zrejme nepresvedčí ani konkurenčná Google TV. Pred pár dňami sa objavili špekulácie, podľa ktorých by Apple mal už onedlho predstaviť novú Apple TV s iPhone OS 4, streamovaným obsahom vo Full HD a lákavou cenou len 99 USD.

All Things Digital 8 – Steve Jobs

App Store vs. Flurry

Apple nedávno upravil podmienky používania iPhone SDK. Spočiatku sa zdalo, že sa tak snaží obmedziť konkurenciu v poskytovaní reklamy, ktorá tým prišla o prístup k analytickým údajom. S. Jobs však tieto dohady vyvrátil a vinu zvalil na analytickú spoločnosť Flurry. Tá totiž zbierala informácie aj o prototypoch, ktoré zamestnanci Apple testovali v priestoroch spoločnosti. Zvláštny bol aj spôsob získavania týchto informácií – prostredníctvom presviedčania vývojárov, aby do svojich aplikácií zakomponovali kód, ktorý tieto analytické informácie odosielal priamo firme Flurry. Práve kvôli väčšiemu súkromiu testovaných zariadení v Apple campuse sa zmenili podmienky iPhone SDK. Tie už nedovolujú zbierať konkrétne informácie o používaných zariadeniach. Flurry si pozornosť Apple získali zrejme tým, že v januári priniesli informácie o približne 50 nových zariadeniach používaných v Apple campuse. Pravdepodobne išlo o iPady.

Netrvalo dlho a analytická firma Flurry na tieto obvinenia zareagovala. Ich metodika už nebude zahŕňať detaily o používanom zariadení, bude teda v súlade s iPhone SDK.

Steve Jobs taktiež obhajoval schvaľovací proces App Store. Ten je podľa neho nutný kvôli tomu, aby mohli svojim užívateľom zabezpečiť maximálny užívateľský zážitok. Medializované incidenty ako napríklad odmietnutá aplikácia NewsToons, ktorá obsahuje karikatúry držiteľa Pulitzerovej ceny Marka Fiorea, sú podľa S. Jobsa neférové. Aplikácia bola odmietnutá z dôvodu zosmiešňovania verejne známych osobností (čo porušuje pravidlá App Store) ešte predtým, ako túto cenu obdržal, autor sa pritom nepokúsil o jej opätovné vloženie. To urobil až po získaní ceny, kedy sa celý prípad medializoval. Až 95 % aplikácií pritom cez schvaľovací proces prejde úplne bez problémov.

All Things Digital 8 – Steve Jobs

Obrázky boli prevzaté zo stránok Engadget

komentáre
  1. Nemyslim si ze sa da len tak povedat ze je ipad predavanejsi. Musi sa vziat do uvahy aj to ze plno ludi si chcelo kupit iphone a bud uz neohlo lebo si tyzden pprad tym kupili na pausal nejaku nokiu alebo naopak nekupovali v prvej vlne ale cakali az kym im “dojde” pausal. Pricom ipod wifi si kupili vsetci co chceli hned na zaciatku. (Na druhu stranu si ho zase nestihli kupit vsetky kedze ho bolo nedostatok)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť